Sert mi yumuşak mı ?

Konu, 'Misinalar' kısmında Okan_uA tarafından paylaşıldı.

1. Okan_uA

Okan_uA .

Misinalar bölümündeki tüm konuları okudum.Sert misinaların makinada genellikle tavsiye edilmediğini öğrendim.Ancak babam geçende işinde bayağı ehil bir av dükkanına gidince orada makina için oskar kevlon (sert misina) tavsiye etmiş dükkan sahibi.

Kafam karıştı ya bu konuda görüş birliği yok ya da o adam işi yanlış biliyor.

Bir de sizlere sorayım makina için sert mi yoksa yumuşak misina mı kullanılmalı?

Cevaplayanlara teşekkürler.

2. rockchy

rockchy furkan aksakal

En İyi Avı:
    25 cm sarıkanat
    ne fark ediyomuşki

3. Okan_uA

Okan_uA .

İşte ben de bunu merak ettim.Ama öğrendiğim kadarıyla yumuşaklar balığın darbelerinde esnermiş vs.

Ustalardan cevap bekliyorum.

4. 56561

56561 Yücel

Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    Sert misinalar uzun süre makinada sarılı kaldığında, sarım şeklini alıyor. Yumuşak misinalar da alır ama sert misinalar kadar değil. Oscar kevlon sağlam ancak makinada uzun soluklu kullanılabilecek bir misina değil. Ben şahsen Oscar ın Ultra Invisline modelini sadece köstek için kullanıyorum, oldukça da başarılı buluyorum. Makinamda 0.30 Trabucco Camocast Elite Tournament Line var. Kesinlikle tavsiye edebileceğim 10 numara bir makina misinası.

5. rockchy

rockchy furkan aksakal

En İyi Avı:
    25 cm sarıkanat
    peki alıcağın misinayla ne gibi balıklar tutmak istiyosun onu söylede üstadlar daha kolay yardımcı olsun kardeşim benim bi bilgim yok anladığın gibi :D
    sağlıcakla kal . . .

6. Okan_uA

Okan_uA .

Marka tercihi falan istemiyorum ki sadece yumuşak misina mı yoksa sert mi makinada kullanılmalı diye sormuştum kardeşim ;)

7. rockchy

rockchy furkan aksakal

En İyi Avı:
    25 cm sarıkanat
    düşün işte o kadar bilgisizim misinalar hakkında :D:D:D ben 30 luk misinadan gelincik için köstek yapmış adamım ben özellikle bişe aramam yani elimde ne varsa kullanırım :D:D:D o bakımdan pek fazla teorik bilgim yok

8. hakan28

hakan28 hakan

Favori Kamış:
    kamışlar, el oltaları
    En İyi Avı:
    Levrek, çipura
    sert misinalar tekneden avlanmalarda çok başarılıdır, çünkü esneme payı yoktur. Balığın av sırasındaki en küçük dokunuşunu bile hissedersiniz ve tam istediğiniz zamanda kamışı asılarak vuruş yapan balığı zımbalarsınız. Teknede esnek misina kullanırsanız öncelikle küçük dokunuşların size ulaşması çok zordur, ayrıcada vuruş sırasında kamışı asıldığınızda esnemeden dolayı sizin yaptığınız germe işi iğneye geç ulaşır. Buda size zamanlama hatası yaptırarak tam istediğiniz zamanda size zımbalamayı yaptıramaz.
    Yumuşak misinaları kıyıdan atışlarda tercih etmekde fayda vardır, çünkü misina esnektir. Kayalara takılmalarda esnek misina iğnelerinizin ve kösteğinizin zarar görmesini minimuma indirir. Sert misina kıyıdan takılmalarda ya kösteği kopartır, yada iğneleri yamultur.
    Gam yapma meseleside ayrıdır. Ama bu anlattıklarım daha önemlidir misina seçiminde. Çünkü önemli olan balığı yakalamak ve yakalanması için en uygun takımı seçmektir.
    Benim tercihim kıyıdan esnek misina, tekneden sert misinadır.

Son düzenleme: 26 Ağustos 2008
    guney bunu beğendi.
  9. crazy_fısher

crazy_fısher burak sökmen

Favori Kamış:
    zıpkın,olta,
    En İyi Avı:
    5kg levrek:)3,5 kilo beyaz laos(kum gridası)
    Son sözde budur işte.Esnek misina kıyıdan av için uygundur.Makinada uzun süre kalsada gam almaz ama sert misina uzun süre makarada sarılı kalırsa gam alır ve kıvırcıklaşmaya başlar.Tekneden dibe saldığınızda yada sırtı çektiğinizde her seferinde kendini düzeltir.siz kıyıdan avlanacaksanız esnek misina kullanın.Balığı yormakta kolay olur esnek misinayla;)

10. ozan

ozan Ozan

sert iyidir;)

11. Aramis

Aramis

Yumuşak misinalar (örnek Trabucco T force) surf kamışlar için uygundur.Surf kamışıda sadece kıyıdan uzak mesafe atış içi kullanabilirsin.Sert misinalar (örnek Balza) Tekne ve kıyıdan kısa mesafe beklemeli avlarda randıman alabileceğin misinalardır.Umarım yardımcı olabilmişimdir ;) Örnekler kendi kullandığım misinalardandır.

12. Aramis

Aramis

Neyi sorsan Motorumu :)

13. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Sert kullanacaksan memnun kalırsın ama 15 gün sonra işi biter Hata affetmez sık sık yenilemek zorunda kalırsın. Yumuşak misinayı uzun süre kullanmak istiyorsan tercih etmelisin

14. ozan

ozan Ozan

mevzu misina abi. sert yumuşak muhabbetine bide motor mevzu düşerse okuyan kimseye konunun balık olduğunu anlatamıycaz:D :D

15. a_kadir77

a_kadir77 abdülkadir

Favori Kamış:
    makilalı olta
    En İyi Avı:
    eşkina-1700gr
    evet kendi tecrübemle söylüyorum. yumuşak misinalar kıyıdan, iyi iş yapıyor yani takılmalarda kopmuyor.:D:D

Son düzenleme: 26 Ağustos 2008
  16. rockchy

rockchy furkan aksakal

En İyi Avı:
    25 cm sarıkanat
    şahsen benim 2 no iğne yamuluyo ama misinama bişey olmuyo :D

17. nidya78

nidya78 Aydın

Misinadan ne istediğine göre değişir. Ben balığın her tür vuruşunu hissetmek istiyorum diyosan, beklemeli bir takım kullanmayı düşünüyosan; sert misina daha çok işine yarayacaktır. Ama ben çapari bağlayıp atıcam, balığın vurup vurmadığını tam hissetmek çok önemli değil dersen; yumuşak misina kullanabilirsin. Arkadaşların bir çoğu sert misinanın kıvrım kıvrım olacağından yani gam yapacağından bahsetmişler. ama bu bana göre misinanın sertliğinden çok hafızası, kalitesi ve kullandığın makina - fırdöndü gibi aksamlardan kaynaklanır.

guney bunu beğendi.
  18. Huseyin Alp Arslan

Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Sert misina ve yumusak misina aslinda iyi bir tanim degildir. Misnanin neden mamul oldugunu ifade ederseniz daha ayrintili bilgi alabilirsiniz. Genelde decron ve florocarbon sert misinalardir. Monofilament oldukca esnek ve yumusaktir.

Decron misinayi orgulu olmadiktan sonra bulabileceginizi pek sanmiyorum.Orgulu olnada zaten baska bir klasa girmis oluyor. Florocarbon misinalar monofilamente
    nazaran oldukca serttir.Ozellikle beden misinasi olarak kullanilirlar. Pahali malzemedir.Suda gorunmez.

Monofilamant esnek bir misina oldugu icin yeri ve zamanina gore farkli fayda ve zayifliklar sunarlar.Ornegin derin sularda avlanirken monofilamentle calismak oldukca zordur.Cunku esneme ve sisme misinanin balik vurus hassasiyetini kaybatmesine neden olur. Vurusu alsan tasmalamada esneme kuvveti igneyi iletemez.Baligi oltaya takma rasyosu duser.Derin suda ozellikle braided misinalar oldukca iyidir.Cunku sifir esneme gosterirler.Monofilamentle karsilastirildiklarinda daha ince daha yuksek cekr degerleriyle calisma olanagi verdiklerinden sisme ve esneme yapmazlar.Ancak ozel dugumlerle kullanilmalari lazim. Bu dugumleri bilmeyen icin dugumde kayma en onemli problemlerden biridir.Oldikca pahali bir malzemedir. Ancak yerinde kullanildiginda buyuk fayda verir. El oltalarinda kullanilabilecek bir misina degildir. Bu misinaya zaten cekerken falan sakin dokunmayiniz oldukca kotu kesilmelere ve yaralanmalara neden olabilir.

Monofilament oldukca cok yonlu bir misinadir. Cok derinlerde balikcilik yapilmiyorsa, dugum tutmasi, igneyi kavramasi, hata affi gibi daha sayilabilecek pekcok vasfiyla yillardir balikcilarin vaz gecemedigi bir urundur.Bu konuya daha yazilabilecek sayfalarca ayrinti olabilir.

Son düzenleme: 28 Ağustos 2008
  19. a_kadir77

a_kadir77 abdülkadir

Favori Kamış:
    makilalı olta
    En İyi Avı:
    eşkina-1700gr
    Sağol abi ben hiç dikkat etmemişim, dikkatlisin:D Tekrar teşekkür ederim.

20. Okan_uA

Okan_uA .

Genellikle kıyıdan avlandığım için yumuşak misinaları tercih etmem gerekir o zaman.

Hepinize teşekkürler.