piyasada şile misina diye satılan ucuz ve kalitesiz olan paket misinaları kaynatarak esneklğini büyük oranda arttırablirsiniz. bunun için derin bir tencerenin dibine birkaç çatal yada kaşık dizin (misinanın tencerenin dibine dğmesini önlemek için). sonra misinayı koyup tencereye soğuk su doldurun. 4-5 dk kaynatın. fazla kaynatmayın dibi tutar sonra ocaktan alın kendi suyuyla soğumaya bırakın. sonra da kaynataılmamış haliyle karşılaştırın
Bu yönteme pek itibar etmesek de yine de paylaşım için teşekkürler. Bu yöntemle misinanın esneklik kazanacağını söylüyorsunuz. Diyelim ki doğru. Ama misinanın diğer özellikleri ne olacak? Mesela bu yöntem misinanın çekerini (kg) kesin düşürür, gibi geliyor bana.
zaten yeni aldığın şile misinalara uygulayacaksın. deneseniniz daha ciddiye alırsınız. paylaşmak istemiştim sadece :S alay kousu olacağını bilsem açmazdım. bundan sonra açacaım konularda daha dikkatli olurum. açarsam, açmaya cesaret edeblirsem tabi.
abi dikkat edrsen şile misinalar diye yazdım. dakron yada örme misinalara yapın demedim. misinanın çekeri kesinlikle düşmüyor hem. esnekliğide 2 kat artıyor. çekme sonucunda kopan misinalar düğüm yerlerinden kopmuyor mu? bunun sebebide sert olmasından dolayı kırılması deil mi?
Çok az bilinen bir konuda tüyo verdiniz Paylaşımınız için teşekkürler. Ancak bir noktada ben sizden farklı biliyorum uygulamayı. Bana malzemelerimiz aldığım çok değerli abilerim anlatmışlardı bu yöntemi. ama ben kaynattıktan sonra soğuk suya tutulacak diye hatırlıyorum. Sanırım yanlış hatırlıyorum.
ruşen in yapmış olduğunu ben de her yeni misinada yapıyorum ilaveten bıldığımız bir paket soda ilave ediyorum hem esneklığı artıyor hem çekeri yukseliyor
Soda derken, şu çamaşır ve temizlikte kullandığımız toz sodalardan bahsediyorsunuz değilmi? Birde kendi kendine soğumaya mı bırakılıyor?
Muhabbet koyulaşmaya başladı. İyi de oldu. Sillurace (Ruşen) isimli arkadaşımızın, mesajlarından yaşına göre çok olgun olduğu anlaşılıyor. Öncelikle kendisine hoş geldiniz, diyorum. Tek bir sorum olacak. Bir tür mantık sorusu. Yeni misinalara bu yöntemi uygulamakla hem esnekliği, hem çekeri artıyorsa, bu misinaları imal edenler niye önce bu yöntemi uygulayıp misinaları daha sonra piyasaya sunmuyorlar.
soda masrafından kaçmak için olabılır ben bu şekilde senelerdir yapıyorum ve gayet memnunum denemekte fayda var
çamaşırda kulanılandan değil benim kullandığım küçük paketlerde satılıyor mide ağrısı çekenler özelikle kullanıyor bunu bende de ayni sorun olduğu için oradan bılıyorum mide ağrısına da birebir iyi geliyor soda bikarbonat(ekmek sodası)
Cadayl Reis Kaynattıktan sonra soğuk suya tutulan Namık'ın makarnaları, cıvıklaşmasın, sertleşsin diye. Ruşen doğru söylüyor. Kaynar suda misina yumuşuyor.Sonra eski haline ne zaman gelir onu bilmem. Ruşen sen bunlara bakma. Bu Namık abinin hakkından ben gelirim. Tamam mı? Sen onu bana havale et. Zaten kuzuları tutamamış diye sinirli.
ARKADASLAR,vallahi su kaynatma isini yeni duydum yani misina özelligini kaybetmiyormu?(yani dayanma gücü,kopma riski,vs)aklima pek yatkin gelmedi.
Eskiden bunu devamli yapardik. Misinamiz bazen mozotla kirlenir, gam yapardi. Cikarirdik kaynar suya yatirirdik, ondan sonra cektire cektire pamuklu bez dizimizde gamini alir temizlerdik. Monolament suyu emer, sicakta elbetteki esnekligi artar. Bunlari yaptiginizda misinayi temizlemis ve gamini, kirigini(taraz degil) duzeltmis olursunuz. Yillardir yapmaya ihtiyac duymadim. Ancak ozamanlar misinalar ne bu kalitedeydi, ne de oyle kolay kolay misinaya verecek parayi bulabiliyorduk. Yani herseyin bakimi ve uzun kullanilmasi bir zaruretti. Tabii bu konuda gercekten bu isin kimyasini, fizigini bilen arkadaslardan fikir almakta fayda var.Acik soylemek gerekirse simdiki bakis acimla tamamen bir koca kari ilaci gibi olmasi da muhtemeldir. Ancak yapardik ve o zaman ki ihtiyaclarimiza cevap verirdi.
saol kardeş paylaşım için .biz yeni aldığımız misinayı biri bi ucundan diğeri diğer ucundan tutarak gerdiriyorduk .senin tekniğide deniycem kısmet olursa.
biz bunu cayin icinde yapardik krokodiller icin..cay bitince alttaki kaynar demi biten cayin icine koyar ve sonra bir legene koyardik hem misine yumusar hemde renk gelir paylasim icin tesekkurler
Benim bir arkadaşımda misinayı tencerede süt ve soğan kabuğu ile birlikte kaynatıyor Çektiğinizde 100lük misina 20liğe kadar incelip uzuyor bıraktığınızde tekrar 100lük oluyor kopmuyor