İyi güzelde, bu sene çinekop hiç kesilmedi ki boğazda... Bu yüzden çinekop yakalıyorsunuz, çünkü başlamıyor, devam ediyor.. Normal koşullarda bu zamanda çinekoptan ziyade lüfer, kofana vs. başlaması, denk gelmesi lazım.. Eminim, onlarda boğazda, marmarada vs. kendini avlayacak avcı arıyordur.. İstavrit için merakta kalıp "Nerde bu istavritler" diyenlerin yarısı kadar lüfer meraklımız olsaydı, ben eminim bu haftalarda kofana raporundan geçilmezdi.. Bir forumları vs. inceleyin.. Bin türlü çapari, aman işte ince sağlam misina, süper sim, uçan ve kaçan sim, amanda düğümsüz çapari, yok zargana topuna bağlı çapari gibi, istavrit denen zavallı için harcanmış tonla emek görürsünüz.. Ama mesela lüfer için, 100 senelik takımlar aynı düzen kullanılmaya çalışılır hep.. Eş zamanlı olarak, istavritle lüfer birlikte görülüyor boğazda.. Biri varken diğeri de oralarda oluyor.. Ama nedense lüferle (veya büyüğü - küçüğü) uğraşan, eden yok.. Bunu bir türlü anlamamışımdır. aklıma sadece şu geliyor.. Benim oğlan 5 yaşında iken, Unkapanında kamışı verdim eline... 13 kere çekti, her defasında 5'li 6'lı çekip poşeti doldurdu.. Sanrıım ustalık olarak 5 yaşındaki bebebin seviyesinden öteye gitmeyi düşünmeyenler çoğunlukta.. Sebep bu olsa gerek... Bu açıdan, milletin istavrit yolu gözlediği şu günlerde, takımları kapıp çinekop peşinde olmak bence çok ama çok daha takdire şayan..
Serdar ebi evet bu konuda haklısın fakat öyle tükenmiş durumda ki boğazımız, balık aramak akşama kadar boşa olta sallamaktan öteye gidemiyor. İnsanlarımızı bilirsin sürü psikolojisi ile hareket ederler. Eğer dede bu raporu yazmasaydı bunları yazabilirmiydik? Hayır tabiki, yani biri tuttacak ki ondan sonra araştırılsın bu balık... Yani 1000 kişinin içinden 1 kişi kovalamazsa bu balığı hiç kimse kovalamaz. Herkez bilmez ki balık zamanlarını, insanımız gidiyor boğaza bakıyor çapari sallıyor millet ve boş çekiyor sonra nerede bu istavrit. Bilinç altı hemen şuna yöneliyor ' bu kadar insan çapari atıorsa demekki istavrit zamanı ama neden yok ? ' Sonra teknik geliştirme aşamaları başlıyor.. Bence boğazda çinekop takımı atan kişiler görünse zaten burada nerede bu lüferler diye çok konu açılır.. Düz mantık yani denklemlere gerek yok
Aynı dediğin gibi hiç kesmedi evet, ama su üstü yaparken böylemiydi geçiş zamanı.. Biliyorsundur muhakkak bundan 2 ay önce rapalayla topladı millet balığı.. Bunların hepsi balığı aramak için mi oradaydı sanki, bir baktı istavritten irice bir balık var kovada, sonra sordu bu ne balığı.. Ardından oltanın ucuna baktı plastik bir küçük balık var, onu da sordu sahte dedi balıkçımız, nasıl yani dedi ve balıkçımız rapala rapala dedi... Sonrasında ne oldu bu anladı rapalayı lapala... Gitti kömürlükten çıkardı bir elin parmlak sayısını geçmeyecek kadar kullandığı oltasını ve soluğu takımcıda aldı... Kardeş bana bi lapala ver dedi ama iyisinden olsun... Sonrasında hooop sahilde... E balık zaten var, kalem taksan sıyıtmaya atlıyor hayvan.. Aldı balığını bitirdi işi... Hayvan su üstü geçişini tamamladı bu da tamamdır dedi bitirdi işi, şimdi etrafa bakıyor herkez çaparide... Şimdi anlattığım bu insan dener mi sizce yok hırsızlı mantarlı bilmem ne takımı. Uğraşırmı çelik tel ile... Yoook anca birileri alacak ki denesin.. Denizlerimizde balık tutanların % 75 i bu anlattığım kişilerden ibaret, varın gerisini siz düşünün...
Keşke, keşke.. Keşke öyle olsa.. Öyle olsa, belki "Hımmm, demekki bu işte bir iş var.. Belki suda çinekop vs. var, balığı açıkta kalmaya zorluyor.." diye düşünür.. Bu düşünce yanlış olabilir ama en azındna düşünülmüş olur.. Ama daha ilginci şu.. Eminim ki, pek çoğu, lüfer, çinekop vs. var olsa, bol olsa bile gene gider çapari ile istavrit tutmaya uğraşır.. Nedendir bilinmez.. Çok yaşadığımı şeydir.. Eskihisar'da mesela, ben kofana tutarım, limiti aşar geri salarım, yanımdakiler hala ısrarla çapari sallar, bir tava etmez tuttukları.. Galata köprüsünde sarıkanatları patır kütür çekerim, yanımdakiler seyreder, denemezler hiç.. Uğraşmaya ne gerek var, salla çapariyi, çek balığı.. Yok yem takıcan, yok takım yapıcan, yok yem bulucan, ne gam, ne keder..
Abicim bunu sen ben düşünürüz elbet, ama oltasını kömürlükte saklayan, hayatında lüfer ve istavrit ilişkisi hakkında fikir sahibi olmayan, besin zinciri hakkında fikri olmayan adam düşünür mü sence ? Haklısın bu konuda yemle falan uğraşmazlar ne işleri olur, hazır alınan 3 kuruşluk çapari ile tırmala dur. Ya insanlar millet 15 istavrit çekerken ben neden 1 tane çekiyorum acaba misinam mı kalın, acaba iğnem mi adi, acaba floşum mu dikkat çekmiyor diye düşünmezken yok çelik telmiş yok fletoymuş neyine... Ama dediğim gibi bak bir su üstü yapsın rapala ya da kaşık ile işte o zaman millet lüferci kesilir... Bir bakarsın adam profesyonel olmuş akıl bile vermeye çalışır hayatında çapariden başka takım kullanmadığı halde...
İnanın kulelide yanıma gelip sen lapalanı ( rapala değil yanlız ) ileriye atamıyorsun alamazsın balık diyenler vardı.. Ya be adam sen sahtenin ne olduğunu bilmiyorsun, belliki aceminin en baş ipi çekenisin, senin benimle ne işin olur... Hele ki akıl vermeye.. Son iki at çekinde yakında atlıyorsa hayvan niye ileri atacaksın... Bunu idrak edemiyorsun da ne haddine bana akıl vermek... Belki buralarda görür mesajı da utanır belki, en iyisi bilgi toplamadan akıl vermeye çalışmamak gerekir der kendi kendine...
selam, aramıza hoşgeldiniz, kendinizi daha detaylı tanıtırsanız yorumlarınızı hangi kriterlere göre yaptığınızı daha iyi anlayacağız.
Mahalle baskısı var. Millet istavritleri çekerken ne zaman lüfer takımı yapıp yatırsam herkez dalga geçiyor. Mis gibi istavrit var ne uğraşıyosun çünekopla lüferle diyor herkez. Hele birde balık alamamışsan yandın.
Balıkçılık muhabbet iştir, kalabalık yapılırsa zevki çıkar. Bende bu yüzden foruma katıldım. Ancak boğazdaki lüfer balıkçılığı gibi agresif bir kalabalık hiç görmedim.
Benim cevabım standarttır bu hususta: Bebelerin tuttuğu şeyle uğraşıp, birde eve gidp "ahada bunu tuttum.." diyecek yüzüm olmaz millete.. Ama şu kadarını söyleyeyim. Millet çapari vs. boğuşurken, aradan kocaman bir kofana çeker çıkarırsın.. O zaman o laf eden diller öyle bir sus pus olur ki...
Arkadaşlar , Öncelikle şunu söyliiim ,Boğaz'da hatta İstanbul'un muhtelif kıyı şeridinde lüfer ve daha büyüklerini arayanlar var ...Bir çok kulağı kesik usta oltacılar hafif hafif buzluktan çıkan zarganaları dolaştırmaya başladılar ,özellikle Karadeniz girişi ile Marmara Ereğlisinden de güzel haberler geldiğini söyleyeyim ...Son olarak ortak kanı bu sene çok lüfer olacağı ... Herkese Rasgele
arkadaşlar h erkese teşekküler balıklatı tarabyadan tuttuk iki arkadaş balık akşam saat 8 den sonra başlıyo saat 12 ye kadar oluyur tarabyada palet iki plajın yanından sağ tarafından çıkıyor zaten kalabalığı görüceksiniz takım olarak mantarlı dip oltası yem olarak istavrit kurşun 125 gr ile 140 gr fazla açıkta değil balık geçen hafta daha iyiymiş balık kuyruklara gelince iki kişnin balığ olduğu için kurruklar kesildi herkrse rasgelsin sevgiyle kalınavınız bol olsun
Geçen kış 2 ay kadar inatla çinekop takımı dışında takım kullanmadım. Millet kovaları istavritle doldururken ben çinekop-lüfer takımlarıyla uğraştım. Ne yazık ki çok şanslı değildim. Ama işin heyecanına gelince ben hepsinden çok eğlendim. Eve boş kovayla gitsem de benim yaşadığım heyecan hepsininkinden fazlaydı. Buda bana yetti. Kofana meselesine gelince. Oda olur bir gün diyorum