Hem Japonya hem de Malezya üretimi shimano makinelere sahip bir kullanıcı olarak, bende Japonya üretimi makinelerdeki kalitenin, Malezya olanlara nazaran daha iyi olduğunu düşünmeden söyleyebilirim..... kapama başını kontrol eden yayın sağlamlığı ve kalitesine kadar fark ediyor... Tabiki bir Stella ile alt sagmentte malezya üretimi bir makineye bakılarak bu anlaşılamaz... Bu konuda en sağlıklı sonuçları saptayabilmek için bir japon ve bir malezya üretimi, aynı sagmente sahip makineleri karşılaştırmak gerekir... Malezya stradic ve japon stradic gibi... Veya hem avrupa hem de japon iç pazarı için üretilmiş, aynı model makinalar... Aynı katalog yılı ürünlerini karşılaştırmak daha iyi netice verebilir... Bir japon üretimi twinpower ile malezya üretimi twinpower gibi... Benim bu konuda tercihim fiyata göre seçim yapmaktır.... hiçbir zaman 400-500TL gibi rakamlara tedarik edebileceğim bir makinenin malezya üretimi olmasını istemem... (yurtdışı perakende fiyatını baz alarak) Mesela geçen aylarda twinpower xg aldım japon üretimi... oysa avrupa iç piyasası için üretilen twinpower da aşağı yukarı benzer fiyatta ve malezya üretimi... ama ben seçimi japondan yana kullandım ve memnunum...
aynı modellerin geçmişten bugüne kullanıcı yorumlarını karşılaştırdığınızda, malezya üretimi makinelerdeki sorunsalların, japon olanlara göre çok daha fazla olduğunu görebiliyoruz... bence artık bu markadan 200-300TL bütçesinde japon üretimi makine beklememek lazım... hayal gibi birşey... japon iç pazarı için üretilen shimanoların bile yarısından çoğu artık malezya üretimi... ürün bakıyorsun japonya için üretilmiş ama fabrika malezya... eskiden sustain fd, stradic fh gibi ürünler japon üretimiyken, şimdi malezya üretimi.. bunda rekabet şartlarının getirdiği ucuza üretme politikasıda etkilidir, yoksa oraya made in japan yazmak çok da zor değil... birkaç kriter dışında... bugün baktığınızda dünyanın en büyük elektronik firmaları, ürünlerini çinde ürettiriyor... sony buna en güzel örnek...
Şimdi ben olayın boyutune pek anlamış değilim... Siz burada birşeyler öğrenmeye mi çalışıyorsunuz; öğretmeye mi??? Ya da gereksiz polemik yapmaya mı??? Yazdıklarımı pek okumamışsınız ya da şöyle bir üstünkörü okumuşsunuz; eğer okusa idiniz Stradic marka bir ürünüm var diye yazmadığımı sadece Japon orjin olmasına rağmen öyle ahım şahım bir makina olmadığını yazmış olduğumu görürdünüz... Bakın mesela Selim bey de yazmış ve bahsettiğim muhtemelen Tayland üretimi olduğunu hatırladığım Shimano'da onun makina kolleksiyonunda yer alan makinlardan biriydi sanıyorum; bence yazılanları güzelce okuyup süzdürüp ondan sonra cevaplamak gerekiyor... Bu konuda oldukça bilgili kişiler yazıyor bilesiniz ve ben bunların arasında görmüyorum kendimi; henüz Shimano kullanıcısı olarak yeni sayılırım; galiba 1995 filandı bu markanın balık sektörü ile ilgili ürünlerini kullanmaya başlamam; zaten firma da bu konuda yeni sayılır göreceli olarak; 1970'lerin 2.yarısı olsa gerek sektöre girmesi; ama çok tecrübeli bir firmadır; bisiklet ekipmanları yapar uzunca bir süredir... Malezya üretimi Shimano'ların kalitesiz olduğunu söylemiyorum; ancak Japon üretimi olan makinalarına bakarsanız üst düzey ürün gurubunda oldukları ve doğal olarak kalitelerinin de üst düzey olduğunu iddia ettik hep... Bunu bilebilmek için denemek gerekiyo ve o fotoğrafını koymuş olduğunuz makinayı da bir dükkanda aldım elime ve çevirdim; Malezya üretimini de ve Japon olanın yani o eski modelin kesinlikle daha akıcı olduğunu söyleyebilirim...
Tabii ki belli bölgeler için üretimi var anılan markanın... Japonya için; Avrupa ve Amerika için... Sanıyorum bu farklılık bölgedeki suların ve-veya kişilerin özellikleri ve talepleri dikkate alınarak tasarlanıyor... Ancak şu var ki mesela Stella 8000 modelin Japon modeli olan karbon topuz kullanıyor iken; Avrupa versiyonu normal topuzlu olandan... Buradan iç piyasası için ürettiği mamullere daha fazla önem gösterdiği çıkarımı yapılabilir rahatlıkla... Ülkemiz genelinde de bu işe gönül vermiş amatörler tarafından imkanlar elverdiği taktirde hem Japon üretimi; hem de Japon pazarı için üretilmiş ürünler makbul sayılır ve tercih edilir mümkün mertebe...
Evet Haluk bey bende halende mevcut O makine ama tam olarak Taland veya Tayvanmi bilmiyorum,makinede simdi hangi dolapta onuda bilmiyorum bir ara bakip dogrusunu yazmam gerek,zamaninda shimanonun bu ülkelerden birinde üretimi varmis,simdi varmi bilmiyorum ama hic zanetmem olacagini,en azindan makine üretmiyordur. Aslinda makine kalitesi,sadece bilyalari veya makinenin akici olmasinda yatmiyor,mesela makinenin dislileri hangi üründen yapilmis olmasi veya dislilerin CNC makinasindami yapildigi veya dökümmü oldugu gibi,caner arkadasimizda bahsetmis,makinede bulunan yayin kalitesi gibi,gövdenin plastik,aluminyum veya manganez olmasi gibi vs.Simdi bunlari yan yana koyarsak zaten fark ortaya cikacaktir. Sunuda eklemeden edemiyecegim,kaliteli yapim sadece Shimano markasinda yok,hemen hemen her makina üreticilerinin kaliteli yapmis olduklari makinalar mevcut ama shimano sanki eli alismis gibi makine üretiyor,makinalarinda kulanmis oldugu malzemelerin kalitesi düsükte olsa,makinayi eline alana daha bir güven veriyor gibi düsünüyorum ben...
Japonya'dan Shimano ActiveSurf modeli siparişi verdik, haftaya elimizde olur inşallah. Tam sörf ve yarı sörf modellerini inceleyerek en makul fiyatlı makinadan 2 tane sipariş verdik. Bu model Türkiye'de satılmadığından sadece resimlerini görebildik. SHIMANO ActiveSURF http://fishing.shimano.co.jp/product/reel/2594 Her halükarda Japonya fiyatları TR'ye göre yarı yarıya ucuz. Makinaları elimize aldığımızda görüşlerimizi tekrar yazarız inşallah.
Şöyle bir hesaplamaya çalıştım da linkteki sitede yer alan fiyatlar ile Türkiye'de bulabileceğiniz ürün fiyatlarını kıyaslarsanız % 15-25 gibi bir aralıkta farklılık var; ancak nakliye, banka komisyonu ve gümrüklerde oluşabilecek problemler ile diğer riskleri gözönüne aldığınızda benim düşünceme göre pek bir avantajlı değil; ben şahsen garanti unsurunu da gözönünde bulundurarak buradan temin etmeyi tercih ederdim; ancak hepimizin bildiği bir durum var ki talep etmiş olduğumuz ürünlerin pekçoğu ülkemizde mevcut değil... Bu durumda kişi ister istemez birtakım riskleri göze alıp yurtdışından temin etme yoluna gidiyor ilgili ürünü... Shimano ürün kalitesine gelecek olursak bisiklet ile paralel yürüttüğü bu işte argesini yapıp kullandığı pek çok spesifik malzeme ve teknolojiye sahip... Tabi ki ucuz olan ve bu pek spesifik olan malzeme ve teknolojilerinin kullanılmadığı ancak yine de tecrübeleri ile birlikte ucundan kenarından bu malzemelerden ucuz sayılabilecek makinalarının da tabii ki fiyatı oranında nasibini aldığını hatırlatmakta yarar var... Nihayetinde 50 liralara da makinası mevcut; 3000 liralık makinası da var... Aynı ihtimamı her iki makinaya da göstermeyeceği; ancak markasına leke sürmemek adına belli bir kalite seviyesinin de altına düşmeyeceği kanaatindeyim ki elimde Catana modeli mevcut; yıllardır kullanıyorum ve yüksüğü ile aldığı darbeler haricinde (benim ihmalimden kaynaklanıyor) bir problemi yok ve o haliyle bile gayet güzel çalışmakta...
Gereksiz yere polemiğe girip konuyu saptırmaya başlayan sizsiniz. ben bişey öğretmeye çalışsam shimano yardım! adında başlık açmam. sorduğum soru dışına çıkıp shimano profesörüymüş gibi davranıp bilgiçlik taslayanda sizsiniz nasılmı? ilk sorduğum soruyu sunuyorum önünüze.. Ordulu52 Selam sipariş verdiğim shimano stradic ci4 4000 f malaysia diyor ama garanti belgeside var bu nasıl iş sahtemi acaba japon olması gerekmiyordu içime kurt düştü bir yardım edin lütfen Cevap: darthvader Shimanoların sahtesi yok sanırım. Benimkide Malezya malı. Orjinaldir sanırım. cevaba istinaden: Ordulu52 İnşaallah sahte değildir..yada herhangi bir dezavantajı yoktur. Cevap: bülenttok yok yok korkma, sadece yedek parça bulma konusundan kork. Bende de iki adet shişmano oldu ama kullanmaya korkuyorum. şaka şaka elbet bir çaresini bulup yedek parçaya da ulaşırız. Orjinal yani japon malı bulmak işinede kafanı takma. Bu bizim Türkiyede mercedes üretmemiz gibi bir şey. sonra benden gelen cevabı okuyun... Ordulu52 Orjinalmi iyi iyi süper daha yeni elime geçti pek inceleme fırsatımda olmadı, şuan için yedek parça sıkıntısı yapmak istemiyorum haliyle daha misina bile sarmadım iyi akşamlar diliyorum.. Hemen sonra sizden gelen cevap: furunotr Shimano marka makinaların üst sınıf olanları Japon üretimi; orta ve giriş seviyesi olanları Malezya üretimidir... Oldum olası bu böyledir; yalnız firma bu alana girdiği ilk zamanlar Tayvan veya Tayland üretimi birkaç makina modeli de mevcut sanıyorum... Şöyle bir örnekleme vereyim: Fiyatı 1000 Lira üzeri makinaları Japon; altı olanlar Malezya üretimi gibi... (Tabii böyle bir kriter yok ama durum aşağı yukarı bu şekilde...) Bu üsteki mesajı yazmanızı gerektirecek bişey varmı buraya kadar? Ben Bülent abinin mesajıyla tamin olmuşmuyum? olmuşum değilmi ve iyi akşamlar deyip konuyu kapatmışım. hiç buraya kadar bir sıkıntı varmı? Japon iç piyasasını sormuşmuyum? üretiminden kalitesinden ıvırından zıvırından bahsetmişmiyim yada öyle bişey gören varmı? Hala kalkıp yazdıklarınızı iyi okuyup okumadığımı soruyorsunuz ki siz okuyormusunuz ? konuyu ateşleyen okumadan gereksiz bilgi vermenizden kaynaklanıyorki buda böyle. Sırf bu yüzden açmış olduğum Shimano yardım! isimli konu sayenizde shimano malezya-japonya farkı yardım! diye değişmiş. Hiç birşeyi sıkıntı etmiyorum lakin insan ne yazarsa yazsın ilk önce hayırlı olsun diyerek başlar, burası bir paylaşım platformu istenilen bilgileri paylaşınız bildiklerinizi değil..
gökmen kardeş nedir bu senin shimano malezya takıntın. boş ver sen makinanı kullan artık balığa çık.. gerek yok iyi mi kötümü kafanı gereksiz yere yormana bence.. en güzel makina balık tutandır unutma
herkeze selamlar bence bunları çok kafanıza takmayın alınmış alınmıştır bende çok araştırdım avrupa versiyonumu japon versiyonumu diye stella almadan önce bakıldıgında görünen sadace topuz koldu başka fark görülmüyor ama kimisi dedi dişlisi farklı kimisi dedi meteryalı farklı aralarındana aşagı yukarı 1000 tl gibi bir fark söz konusu bende madem alıyoruz dedim japon aldım ama avrupayıda kullanan arkadaşlar var ve onların makınalarınıda kullandım açıkcası ben bi fark göremedim bence malzemeyi kullanın gitsin size keyif veriyosa ne oldugunun bir önemi yok rast gelsin..
Ne yazıp ne yazmayacağıma ben karar veririm; siz veremezsiniz... Soru sormuşsunuz; cevap almışsınız; isteseniz de istemeseniz de farklı birtakım yorumlar gelecektir... Çünki burası bir forum ortamı ve herkeze; bilgi paylaşımına açık... Sizin istediğiniz doğrultusunda yazacak değilim... Ben açıklama yapıyorum; siz konuyu gereksiz yere uzatıyorsunuz... Tekrar yazıyorum; sonunda sıkıcı bir noktaya geliyor konu... Evet bakın ne güzel olmuş; detaylanmış konu; sanıyorum pekçok kişi de birtakım bilgiler; en azından fikirler edinmiştir... Üslubunuza da dikkat edin; yok profesörü imiş... Bilmemnesi imiş... Belirtmişim zaten bu konuda öyle çok iddialı olmadığımı;kullanıcı tecrübelerim ve birikimlerim sayesinde yazı yazıp size yardımcı olmaya çalıştığımı... Hayırlı olsun diyip dememek te benim tasarrufuma kalmış bir konu... Evet konuyu açmışsınız ama kapama yetkisi ancak modların veya adminindir...
Paylasım platformuysa bılgı vermek ıstıyorsanız uyelere kendiniz acın 'shımano hakkında detaylı bılgıler' dıye bır konu o cok gereklı bıldıklerınızı aktarınız. Alakası olmayan seylerle konunun akısını degıstırıp ön plana cıkma dusuncesındende vazgecınız. Artı ne yazıp yazmayacagınıza modul olarak engel olamayabılırım boyle bır hakkım yok fakat acmış oldugum konudan ılk önce ben sorumluyum anladınızmı? Uslubume gelınce yakısanı yakıstırırım. Benım konum ıcın sızın bana yardımınız dokunamaz amacınız yardımsa bu mesajı cevaplamayın!
Kabahat bende ki yardımcı olmaya çalışmışım... Konu açılmış ve istediğiniz sizi tatmin etmeyen cevaplar gelmediğinde işi polemiğe döküyorsunuz... Tutup artık Japonya'da üretilmeyen bir makinanın fotoğrafını vermekle işe başlıyorsunuz... Yazılanları çürüteceksiniz ya... Konuyu açarsınız size saygı ve terbiye sınırlarını aşmayan üslupta cevaplar verildiği zaman ki ben bu çerçeve içerisinde yazdım; ister kabul edersiniz; ister etmezsiniz... Tartışmaya da açabilir; yanlışlar var ise hatırlatır veya düzeltirsiniz... Ancak gittiğiniz yol farklı... Amiyane tabir ile konu sidik yarışına dönmüş durumda... Ne yazık ki bu tutum bazı üyeler tarafından da sürdürülmekte... Bu durumda esas olan; konuya vakıf bilgi alabileceğimiz bazı kişiler forumda yazmamakta; yazışmamakta ve bizler için büyük bir kayıp olmaktadır maalesef... Ben eğer hayırlı olsun; şahane makina; mükemmel; bravo iyi seçims oldu; gibi şeyler tadında ve beklentiniz olan türde yazsa idim benden iyisi olmayacaktı sanıyorum; ama ne yaptım; bildiğim kadarı ile ve bilebildiğim kadarı ile o bilgileri burada paylaşmaya çalıştım... Bunun için kimseden taktir beklemiyorum; zaten gönüllü olarak yazıyorum; ancak bu takım davranışları da kabulleneceğimi zannetmeyin veya kimse zannetmesin... Konuya gelince artık buraya yazıldıktan sonra bu forumun aittir; yukarıda da belirttiğim gibi belli kriterler çerçevesinde yazıldıktan sonra konunun gidişhatı veya bütünlüğü hakkında ancak admin ve moderatörler yetkilidir; gerektiği zaman onlar gerekli müdahaleyi yaparlar; bunun dışında ne sizin; ne de bir başkasının yetkisi yoktur... Neyse siz aynı tutumu sürdürebilirsiniz dilerseniz; bu da beni zerre kadar ilgilendirmiyor artık; zaten tahmin ediyorum sürdüreceksiniz de; ne de olsa son sözü söylemek ve haklılığı kanıtlama gerekliliği var pek çok kişi için.. Ancak ben bu konu ile ilgili bu mesajdan başka mesaj yazmayacağım artık; zaten konu bu gidişhat ile kirlenmeye başladı ve amacından saptı... Sonsöz olarak şunu söyleyeyim; uyarmışım; yine aynı şeyi yapmışsınız... Benim neyi; ne şekilde; hangi konuya yazacağım kimseyi ilgilendirmez... İster yazarım; ister yazmam... Sizin yapmış olduğunuz gibi yönlendirme çabaları beni bağlamaz... Ben burada tamamen tarafsız; iyiniyet ile bilgi paylaşımında bulunmaya çalışıyorum; bundan herhangibir çıkarım da yok zaten... Ancak zaman içerisinde edinmiş olduğumuz tecrübelerden faydalanılsın isteriz hep... Zira pekçok kamış ve makina veya başka bir ürün alıp bir kere denedikten sonra kaldırıp bir kenara koyduğumuz veya birilerine hediye ettiğimiz olmuştur... Bu paylaşım platformunda da ben gibilerin amacı bize pahalıya mal olan tecrübelerin sizler gibi göreceli olarak bu hobiye yeni gönül vermiş olanlara daha az pahalıya mal olması ve daha az maliyetle daha iyi ürün guruplarına ulaşabilmesi ki forumlardaki paylaşımlar sayesinde tamamen olmasa bile kısmen bu yönde bir iyileşme olduğu gerçeği yadsınamaz...
İşte ısrarla anlamak istemediğiniz şey korkup sizi sidik yarışı olarak adlandırdığınız ruh haline sürüklemiş bak gör shimano yardım adlı konu nereye gelmiş..? Hala adminler var moderatörler var ben istediğim soruya istediğim gibi yanıt veririm diyorsunuz yahu burda yönetimin olduğunu hatırlatmayla, çok değerli üstatların tartışma konularının buralara gelmesinden korkup mesajlara cevap atmadıklarından kaynaklı bilgi kaybına uğradığımız düşüncesini nasıl olurda siz söylersiniz? böyle düşünen bir arkadaşımız neticeye varılmış sorularda zaten daha fazla laf kalabalığı yapıp satın alınmış bir ürünün kullanıcısının kafasını dahada karıştırıp kendisini ön plana çıkarıp konumuzu çorba haline getirmezdi..artı ben sizden makineme övgü yağdırmanızımı beklemişim? neden uyduruyorsunuz, neden kurguluyorsunuz? neden oynuyorsunuz?güle güle kullan dersiniz kapatırsınız ya illaki bunuda demek zorunda değilsiniz.. hiç olmazsa kötüleme yollarından doğacak cevap yazma hakkı oluşturmayın kendinize. Söyleminiz üzre yazma gereği duyuyorum tekrar tahrik etmesin sizi bu.. tamamen gereksiz olarak ve istediğiniz zaman yazmak istediğiniz her satırın her harfinde benim konumdan uzak durunuz.. durunuzki bu durumlara düşmeyiniz..:thumb:
Yazmayacaktım diyorum ama gelen cevabın uslup bozukluğu beni rahatsız etti... "korku" deyimi neyi ifade ediyor anlayamadım doğrusu; ayrıca psikolog falanmısınız üstelik beni görüp tanımadan ruh halime bir teşhis koyabilme yetisini kendinizde görüyorsunuz anlayabilmiş değilim; yaz ama yazacaksan da doğru dürüst yaz; bu şekilde haddi çoktan aşmış oluyorsun... Konuyu açtın diye konu sahibi falan da olmuyorsun; beğenmezsen yazdıklarımı usulünce yazarsın birşeyler... Ama benim yazdıklarıma; ne yazacağıma; dahası yazıp yazmayacağıma karışamazsın... Bu tahammülsüzlükten ve gereksizlikten başka şey değil...
Polemik durumunu Allah bilir idk lakin iyi dostluklar düşmanlıkla başlar felsefesiyle hakkınızı edin, görüşürüz.