Atma Serdar; Shimano'nun yedek kafa (makara) verdiği makinalarda (vermedikleri de var elbet) Exage modeline kadar makina üzerinde alüminyum; yedek olarak grafit kafa verilirken Exage ve üzerinde yedek makara da soğuk dövme alüminyum olur (döküm değil dikkat!!!)... 50 liralık makinaya 50 lira değeri olan yedek kafa verecek hali yok adamların haliyle... Linkini verdiğin makina ise o tip makinaya ihtiyacı olanlar için mükemmel kullanışta bir makinadır; hatta bunların her iki makarası da grafit olur bazan; mesela bende baitrunner olmayan buna benzer bir model mevcut; Perfection 6010; çok eski bir model; ancak çekişi ve kalaması mükemmel; gerçi çıkarttığım en büyük balık sanırım 1280 gr. gelen eşkina idi... Kullanmadığın veya bilmediğin bir ürüne ottan boktan diye sıfat yakıştırma istersen...
Atma Serdar; Shimano'nun yedek kafa (makara) verdiği makinalarda (vermedikleri de var elbet) Exage modeline kadar makina üzerinde alüminyum; yedek olarak grafit kafa verilirken Exage ve üzerinde yedek makara da soğuk dövme alüminyum olur (döküm değil dikkat!!!)... 50 liralık makinaya 50 lira değeri olan yedek kafa verecek hali yok adamların haliyle... Linkini verdiğin makina ise o tip makinaya ihtiyacı olanlar için mükemmel kullanışta bir makinadır; hatta bunların her iki makarası da grafit olur bazan; mesela bende baitrunner olmayan buna benzer bir model mevcut; Perfection 6010; çok eski bir model; ancak çekişi ve kalaması mükemmel; gerçi çıkarttığım en büyük balık sanırım 1280 gr. gelen eşkina idi... Kullanmadığın veya bilmediğin bir ürüne ottan boktan diye sıfat yakıştırma istersen...
Elbet alta mesela ucuz bir 0,25 ile dolgu yapıp üzerine 150 metre ip v.s. sarabilirsiniz; ancak ek düğümünün çok iyi olması, çıkıntı ve takılacak yer barındırmaması gerekir; çünki atışta boşaltacağınız misina miktarı bu kadar olmasa da yani makarada hala 150 metrelik misinadan bir kısım kalsa da atış esnasında ek yerinde bırakılmış uca v.s,ye takılma ve atışı engelleme durumuyla karşılaşma sıklıkla oluyor; hatta atış esnasında alttaki o düğüm ucuna takılma olursa giden takım aniden duruş yapıp bir miktar geri de gelebiliyor...
Shimano'nun takılı makarası alüminyum, yedeği plastik olarak satılan makinası var mı yok mu? Eğer varsa, o ne olduğu belirsiz bir makinaymış. Buna cevabı da bana değil, tevfik abiye vereceksin, zira böyle makinelerin ne olduğu belirsiz makina olduğunu iddia eden o. Yani, artık şu okuduğunuzu anlamayı öğrenseniz diyorum, bunda sayısız hikmetler saklıdır diyorum. Bunu olsun anladıysan ne mutlu forum ahalisine diyorum...
Öncelikle naylon, plastik ne demektir ? Hangi evsaftadır ? Neden, niçin ve nerelerde, hangi amaçlar için sağlıklı olarak kullanılması tercih edilir ? Bunu irdelemek, Sonra da XT-7 denen Grafit ürünü nedir ? Nerelerde, hangi amaçlı olarak kullanımı tercih edilir ? Bunu irdelemek gerekir. Bir kaç mesaj öncesinde belirtmiş ve link de vermiştim; Grafit materyalinin uzay ve uçak teknolojilerinde bile hafifliği ve sağlamlığı açısından özellikle tercih edilen bir alaşım olduğunu. Şimdi bu serilerde ki ürünlere bir bakalım; Catana serisi : 2014 olarak üzerinde ki makara Diecast Aliminyum, yedek makarası XT-7 Grafittir. ( Naylon, Plastik değil. ) ( 2013 te her iki makara da Grafit olarak bulunurdu. ) Nexave serisi : Hem üzerinde ki, hem de yedek makarası Diecast Aliminyumdur. Exage serisi : Hem üzerinde ki, Hem de yedek makarası S.D. Aliminyumdur. Bu konularda eksikliğini hissedip, öğrenmeyi arzu ettiğin bir konu olduğunda, ben buradayım. Naylon, plastik makaralı oyuncaklara ihtiyaç duyduğunda onları da buradan linkler, elimden geldiğince oyuncaklarını zenginleştirmene katkı sağlarım. Kırılmaz, dökülmez, uzuuuun süre oynayarak kullanırsın. :laughing:
Shimano'da plastik makara yok; grafit makara var; eğer aradaki ayrımı bilmiyorsan bu şekilde polemiğe girme... Ayrıca konu burada grafit yedek makarası olan makinası değil Shimano'nun; Ultegra'dan bahsediliyor; aslı da; yedeği de alüminyum dövme makara...
Abi sana bunu anlatmak zor, biliyoruz, daha çarpma toplama yapmayı bilmiyorsun. Ama şunu anlaman kolay: sana bunları kim söylemişse, kandırmış seni. XT-7 dediğin şey, bildiğin plastiktir ve havacılıkta filan tercih edilmez ekstradan. Sen onu CI4 ile karıştırdın anlaşılan. Sertlik sağlamak için bazı plastiklere grafit eklenir, mesela XT7 dediğin şey, %5 kadar grafit, %95 da PTFE'dir ve gene bildiğin plastiktir. Grafit de karbon fiber değil bu arada. Grafit, doğada bulunan, madenlerden çıkarılan, karbonun allotroplarından biridir. bir kaç formda olur, kristalin formu ise bu gibi işler için uygundur. Ama karbon fiber değildir. Eskiden beri kurşun kalem yapmak için kullanılır. Yağ hlaine getirilip yağlayıcı olarak kullanımı da yaygındır. XT-7 bildiğin plastiktir. İçine yumuşak bir şey olan grafit biraz katılıp kristalin bağları oluşturulmuş olması, onun hala bir plastik olduğu hakikatini inkar etmene yetmez. Naylon daha başka birşey, alifatik polimer o, alakası yok. Naylondan makara filan da yapılmaz bu yüzden. Cahille uğraşmak zor iş. Bana da getirip metal makaralıları sayacağına, biri metal diğeri plastik kafalı olanları bir gör öncelikle, mesela stradic gibi.
Grafit'ten makara filan yapamazsın, derhal elinde kalır. Daha bunu bile bilmiyorsun, gidip öğrenmende fayda var. Grafit nasıl bir şey görmek istiyorsan, bir kurşun kalem al, içini çıkar. İşte o ellerini kirleten şey grafit. Mum gibi sıvaşmasın diye içine biraz kil eklenmiş olsada, grafit dediğin şey işte o sadece. Burada ultegradan falan bahsedilmiyordu, sana söyledik, git önce bir okuduğunu anlamayı öğren diye. Burada plastik yedek makarası olan şeylere ne olduğu belirsiz diyen, tevfik abi, bir zahmet edip, başından bir tekrar okursan, belli kafan alır konu neymiş.
peki CI4 denilen maddenin de bizdeki karşılığı karbon fiber takviyeli plastik veya polimer değil mi? sonuçta plastik ihtiva etmiyor mu? shimanonun kendi açıklaması:
Yukarıda ki basit işlemi sanırım sen yazdın. Öğrendiğini ummuştum Serdar. Bakıyorum ki öğrenmemekte ısrarcısın. Hadi gel konuyu tekrar yapalım. Ama bu sefer öğren; bir daha anlatmam. 1/4 = 0.25 yapar; 4 değil. Eğer ki; 1/4 = 0.25 0.25 X 27 dersek = 6.75 yapar. Şayet ; 4/1= 4 4 X 27 dersek = 108 yapar. Bu durumda 1/4 mü ? 4/1 mi ? Hep pas geçtin. Niye ki ? Bölmeyi, çarpmayı umarım öğrenmişsindir. Hani bir hesap makinanız vardı, ona bir sorun. O ne diyecek ?
Dediğin gibi cahille uğraşmak gerçekten çok zor. Hele zır cahille dersen............................ ALINTIDIR : ( Tam içeriği, altta ki linktedir.) F-18'larda grafit/epoksi yatay ve dikey kuyruk yüzeyleri kaplamasında ve kumanda yüzeylerinde kullanılmıştır. Grafit/epoksi kompozitlerin F-18' lerde kullanımı ise yapısal ağırlığın %10'unu, toplam alanın ise %50'sini oluşturmaktadır. Avrupa'da üretilen askeri uçaklar ele alındığında, İtalyan-İngiltere-Almanya yapımı Tornado uçaklarında grafit/epoksi yatay kuyruk kumanda yüzeylerinde kullanılmıştır. Fransa yapımı Mirage 2000'lerde ise bor grafit/ epoksi karma kompozitler kanat kumanda yüzeylerinde ve düşey kuyrukta kullanılmıştır. Gelişmiş kompozitlerin sivil uçaklardaki uygulaması askeri uçaklardan daha sonra gerçekleştirilmiştir. Ancak bu konuya ilgi hızla artmaktadır. Grafit/epoksi kompozitlerin sivil yolcu uçaklarındaki ilk uygulamaları Boeing 727'lerin gövde kaplamasında gerçekleştirilmiş ve %14 ağırlık kazancı sağlanmıştır. Boeing 737'lerin aerodinamik frenleri grafit epoksi kompozitten üretilmiştir ve 1981'den itibaren 22000 uçuş saatlik kullanımları esnasında önemli bir problemle karşılaşılmamıştır. Bu uçaklarda kompozit kullanımıyla %15'lik bir ağırlık kazancı sağlanmıştır. Airbus A310 yolcu uçağında grafit/epoksi kompozitler istikamet dümeni, aerodinamik fren ve kanat hücum kenarında kullanılmıştır. Aynı uçağın kanat firar kenarı ve irtifa dümeni kevlar/epoksi kompozitten üretilmiştir. A320'lerde bu kısımlara ek olarak radar konisi, motor kaplaması ve tüm kuyruk grubu grafit/epoksi kompozitten üretilmiştir. http://www.epoksi.com/index.php/uza...ucak-govde-kanat-kaplama-grafit-kompozit.html
Bak cahille uğraşmanın zorluğunu yeniden yaşıyorum. Sen, ya yazılanları okumadan cevaplıyorsun, ya da okuduğunu anlayamıyorsun. Gördüğüm ve bildiğimi tekrar kopyalayım. Ama bu sefer heceleme yapmadan okuma. Zorlanıyorsun bu durumda. Catana serisi : 2014 olarak üzerinde ki makara Diecast Aliminyum, yedek makarası XT-7 Grafittir. ( Naylon, Plastik değil. ) ( 2013 te her iki makara da Grafit olarak bulunurdu. )
Konuştukça batıyorsun Tevfik abi, cahilliğin iyice ayan oluyor. Burada bahsedilen şeyle, senin o XT7'nin alakası yok. Ne demiştik, sen CI4 ile karıştırıyorsun. Bu havacılıkta vs. kullanılan şey, Karbon-fiber kompozit ki, CI4'te aynen böyle zaten. Al sana resmi F-18 sayfası, üreticisinden: http://www.boeing.com/boeing/history/mdc/fa-18.page Bak bakalım, graphite kullanımına dair tek bir ifade var mı? Arada o bahsettiğin kanatların carbon-fiber wings diyerek ifade edildiğini de kaçırmazsın umarım. Boeing 727'de graphite'in kullanıldığı tek yer, kuyruktaki yatay kanadın imalatında, boron/grafit katkılı epoksi kullanılmış olmasıdır. Bu asıl malzemeye destek olmak için kullanılan bir malzemedir ve grafit değildir, grafit katkılı bir şeydir ve XT7 ile de alakası yoktur. Merak ettiysen, şuradan öğrenebilirsin: http://www.aerostudents.com/files/a...Structures/Chapter11CompositeApplications.pdf Boeing 737'lerde graphite/epoksi ile yatay stabilizatörler yapılmış olup, ilerki modellerde karbon-fiberle değiştirilmiştir. Bu kompozitin de XT7 ile alakası yoktur. Kısaca, senin grafit içeren kompozitlerle ve karbon fiberle karıştırdığın şeyin, XT7 ile bir alakası yok. Söyledik, XT7, %5 Grafit, %95 PTFE içeren nispeten ucuz bir plastik türevidir. Bunu CI4 gibi karbon fiber ile karıştırıp durmasan diyorum. Ki, diğer "plastik" denen pek çok markanın makara ve kasaları da aynı malzemeden üretilmektedir, su meşhur albastar'ın bazı modelleri dahil.
Hesap ve kitaptanda, okuduğunu anlamaktan da acz içinde olduğunu tekrar ayan ettin sevgili abim. Bak ne güzel bahar gelmiş, kuşlar, böcekler, çiçekler, kelebekler filan. Ne kasarsın kendini böyle hesaplarla, vur kendini kıra bayıra, tadını çıkar biraz hayatın. Bak, orada bahsedilen şey, 27 kg asılma gücü. Yani yük. Bir balıkta takriben kilosunun 1/4'ü kadar kuvvetle asılabilir. Yani soru şu, 1/4'ü 27 kg olan çuvalın tamamı kaç kilodur? Yani, bir balık kilosunun 1/4'ü kadar kuvvetle çekiyorsa, 27 kg asılan balık kaç kilodur? Tabi az buçuk kesir, matematik filan bilseydin, içler dışlar çarpımı derdin, 1.X = 27 . 4 derdin, buradan X = 108 çıkardı ve sende bu çırpındıkça battığın noktada olmazdın.
Plastiklerin tanımında, önceki mesajlara bakarsan "eritilebilen" ifadesi söz konusudur. Yani belli bir sıcaklığa ulaşınca, erir, sıvılaşır, sonra tekrar donar, katılaşır. Karbon fiber ise grafit değil. Karbon fiber yapmak için grafit iyi bir başlangıç noktası olabilir, zira o da çok saf karbondur. Ama gereken şey oldukça saf karbondur ve bu grafitten başka şeylerden de sağlanabilir. Karbonu alıp, moleküler seviyede birbirine bağlı bir zincir haline getirirsen, , moleküler yapı bunun iplik gibi olmasına yol açar, yani küp gibi top gibi her yöne uzayan bir yapı değilde, belli bir yönde çok çok uzun, diğer yönlerde incecik bir yapı ortaya çıkar. Bu yapılar çok incedir, ama kilosuna göre çok sağlamdır. Şimdi bu çok ince iplikleri birarada tutarsan, çok hafif ve sağlam bir şey elde edersin. Bunu sağlamak için, genellikle bu iplikler, yani karbon fiberler kumaş gibi dokunur. Ama tel tel çok ince bileşenlerin yırtılıp gidivermesi mümkündür. Bu durumda, bunların birarada kalıp güç birliği yapmak için yapıştırman gerekir. Sende bunları alır, bildiğin yapıştırıcı içine koyarsın. Ama karbona her şey yapışmaz maalesef. İşte bu noktada elinde bir çok seçenek var. Çeşitli plastikleri yapıştırıcı gibi kullanıp, karbon fiberi birarada tutabilirsin. Bu durumda bunun adı, karbon fiberle güçlendirilmiş plastik olur. Bu var, bolcada mevcut piyasada. Ama plastiği bu işlem için eritmen gerekir. Sıcak plastikle çalışmak zordur. Eritmek için enerji harcaman gerekir. Bu sebeplerden, epoksi yani çeşitli reçineler kullanabilirsin. Bunlar plastik değildir, eritilip tekrar soğutulamaz. İşte bu bize daha iyi bir kapı açar. Uygun bir epoksiyle, örneğin piyasada satılan çift bileşikli yapıştırıcılar ile, karbon fiberleri yapıştırırsın. Kurutur, sonra da fırında özel bir yöntemle mesela 400 dereceye kadar ısıtırsın. Plastiklerin çoğu bu sıcaklıkta erir. Ama bu işlem sonucunda karbona bir şeyler olur, o dokumadaki iplikçikler biribirine aynı şekilde moleküler olarak bağlanır. Sonuçta, karbon fiberden, epoksi kullanarak çok sağlam ve çok hafif bir malzeme elde edersin. Bu bir hayli pahalıdır ama çok sağlam ve hafiftir. Piyasada, 4.20 kamışların (kılavuz vs. atınca) 300 gr civarı olan ve 430 gr civarı olanlar var. Hafif olanlar bu şekilde, epoksi ve karbon fiber, fırınlanmış olanlar. Bunlar 200 gr'dan daha ağır kurşuna dayanabiliyor ve daha hafifler. Diğerleri ise, karbon fiber ve plastik döküm. İmalatları daha kolay, ucuz modeller. Yani, karbon fiber tamam, ama onun kompozit malzemesi ne? Eğer bir plastikse, bu karbonfiberle güçlendirilmiş plastik olur. Ama epoksi ise, bu karbonfiber-epoksi olur.
Bu '' Full U.S.A'' dersin, sonra '' Yok ben öyle demedim ki '' der, inkar edersin; o uçakların falan yerlerinde '' Grafit bilmem neyi kullanılır '' der, yoktur dersin, vs.vs.vs. Eh, hala '' Dediğim dedik, çaldığım düdük '' diyorsun. Dediğin ve bildiğin yolda huzurlu yolculukların olsun. :thumb:
Tevfik abim, iki gözüm, kaç keredir söylüyorum bak... Kır diyorum, bayır diyorum, kelebekler, kuşlar diyorum... Kime söylüyorum??? Gel sen bu işlere o güzel kafanı yorma diyorum, belli işte, senin terazi o sikleti çekmiyor. Hiç bir uçakta, grafit kullanılmaz, yeterince açık ve net mi? İçinde grafit katkısı olan bir şeyler kullanılır elbette. İstersen söyliyeyim bak, mesela uçakların motor yağıda grafittir senin hesapla, benim hesapla grafit katkılı.. Hoş, havayı kirlettiği için yasaklandı bir zaman önce.. Tekrar edeyim, daha basit cümleler kurarak: Senin XT7 dediğin şey grafit değil. Grafit işte şu: Aha şuradan da aç oku neymiş grafit: http://tr.wikipedia.org/wiki/Grafit Ve bu malzemeden makara filan yapamazsın. Zira tebeşir gibi bir şey. Bu malzeme saf kömür olarak düşünülebilir. Ama senin düşünmen biraz zor, bunu anlamanda elbette. Bu maden, bir sürü şeyde kullanılır, motor yağına kadar. Bu maden, karbon katkısı olarak plastiğe filan katılır. Bu madde XT7 değildir. XT7, içine bu madenden katılmış, PTFE, yani teflondur. Bu karbon katkılı, grafit denen XT7, uçaklarda hiç bir zaman kullanılmamıştır. PENN'in geçmişte ve bugün, Full Made In U.S.A olan modelleri mevcuttur. Gider ararsan, bulursun. Bulursan da, o sana daha çok güven verir. Yeterince açık mı, değilse, kır..., bayır..., ben ne yapayım, senin terazi bunu da anlayamıyorsa..
Amma çok biliyorsun... Niye elimde kalmadı yıllardır o zaman??? Adama sormazlar mı bunu??? Madem öyle soruyorum niye elimde kalmadı yıllardır grafit makara??? Konuyu da alüminyum soğuk dövme makaralardan senin deyiminle plastiğe; ama aslında grafite getiren de senden başka kimse değil; baştan beridir okuyorum zaten... Kurşun kalemi de biliyoruz az-çok; kelime oyunlarına girme istersen; ona bakarsan milletin kürekler dolusu para döktüğü elmas (pırlanta) ta saf karbondan başka birşey değil yani; kömür de karbon ihtiva eder; zaten elmas kömürün basınç ve belli koşullar altında yıllarca doğada işlem görmesinden meydana gelir yanlış bilmiyorsam; gerçi şimdi laboratuvar ortamında da üretiyorlar az bir elmas kullanarak; şimde senin olaylara bakış açın bu mu???
Elbette saf olarak % 100 kullanılmayabilinir. Bunu iddaa eden yok ki. Bu bir alaşım şeklidir. Sen buna kendi iş kolunda XT- 7 dersin, XT- 30 dersin vs.vs. Ama bazı alaşımların içinde grafit kullanımının avantajını vurgulamak istedim. Eh, yaz geldi. Börtü böcek, çiçekler vs. falan mis gibi. Sıkletimden endişem yok. Bu konuda rahat ol isterim.