Güzel av, tebrikler. Balığı keyifle yiyebildiniz mi? Genelde kılçığından ve kokusundan, hatta avlakta hızla bozulduğundan şikayet ederler. Bir de genele bir soru: Balığın bilimsel tam adını biliyor muyuz?
http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=39524 adresindeki başlıkta benimde sorduğum ve genel isminin siraz olduğunu öğrendim. Yöreye görede sarı balık, çay balığı, bıyıklı, kum kefali gibi isimlendirilmişler,
Ama seninkilerin pulları ufak..ayrıca sularda farklı .. bunların pulları daha iri.. bilmem yanılıyormuyum ??
Nuri dost cevabı benden beklemiş fakat ben bu tür balıklar konusunda zamanında çok şey söylediğimden susma hakkımı kullanıyorum. Hemfikir olunmuş bir tür için bile; biri çıkıp sitedeki ilk mesajında ıskarmoz (papağan balığı) deyiverecek Fakat onun da hakkını yemiyeyim; benzer bir tür olan ıskaroz (papağan balığı) yazmak istemiş
Nuri Bey, bu çalışmadaki balıklardan biriyse bence en yakın ihtimal "barbus capito pectoralis" olabilir. Erzurum'a selam, bir Karslı olarak özledim oraları, Aras'ı,Kura'yı..... Siteden alıntı yapıyorum. İlk Bulunuş Yeri (Terra Typica) : Adana Türkçe : Bıyıklı Balık Morfolojik Özellikler: Baş geniş, burun ise nispeten sivridir. Ağız ventral konumlu, yarım ay şeklindedir ve etrafında iyi gelişmiş iki çift bıyık bulunur. Boyu 50 cm kadar olabilir. Renk-Desen: Vücudun sırt tarafı genellikle aynı tonda zeytin yeşili olup yan taraflar ve karın tarafı gri-esmer, yüzgeçleri ise açık siyah veya sarı esmer renktedir.
Aleyküm selam Fuat abim. Dilerim memleket özlemini en güzel balıklarla tez vakitte giderirsin. Barbus capito pectoralis benim de dikkatimi çekti doğrusu. Gerek fotoğrafın flu oluşu gerek maksimum boyunun 50 cm. olması dolayısıyla kesin karara varamadım. Zira avlanılan balıkların tamamı bahsedilen boyda ve hatta biraz da geçkince göründü gözüme. Daha irilerinin de bulunabileceğini, avlanılan balıkların ise bu türün orta boy sayılabilecek fertlerine ait olabileceğini düşündüm.
Yapılan bilimsel çalışmalara bakıldığında Barbus capito pectoralis fotografı bulunanların büyük bölümü bu balığı görmediği bulmadığı halde görmüş ve bulmuş gibi davranmış. Bilgiler ise taaaa Remzi hocadan aktarılıyor. Yayınların içinde en sağlamı aşağıdadır. Orada da erişilen boylar ve sunulan azami boy buradaki balığımıza uymuyor. http://www.fisheriessciences.com/tur/Journal/vol2/muglaissue/jfscommug2007017.pdf
Kendi eksenimiz etrafında dön dolaş dur modunda, neyi nerden bulacağımızın gafiliyken, sağolasın evet; küçük bir işaretle yine hedefi vurdunuz. Teşekkür ederim.