“Ülkemizde her yıl 18.479 yeni akciğer kanseri tanısı konuyor ve sigara %91,5 ile akciğer kanserine yol açan nedenlerin birinci sırasında yer alıyor. Bu pahalı ve ölümcül kanserin tedavisi ülkemizde bedavadır! “ “Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine kanserin dünyaya yıllık maliyeti 1 trilyon dolar olurken Sağlık Bakanlığı'na göre ise Türkiye'ye maliyeti 2,3 milyar Euro. Türkiye'nin kanser bütçesi, Avrupa'daki 6. büyük bütçeye denk geliyor. “ “Türkiye'de 20 milyon civarında yurttaş sigara kullanıyor. 120 bin kişi sigaraya bağlı nedenlerden hayatını kaybediyor. Bu rakam trafik kazalarında ölen 5 bin kişinin yaklaşık 25, terörle mücadelede 30 yılda kaybedilen 40 bin kişi sayısının ise 3 katı.” Sigaraya vereceğin parayla sigortanı öde erken emekli ol, çoluk çocuğun ile ye paranı mutlu ol!
Başbakanında sanki bizim sağlığımız için fiyatları yükseltti . Şuraa bak ya dünyanın zamı gelmiş nerdeyse tebrik edicekler ... zevk benim değil mi içerim içmem ... Sanki adamın anası sigaradan öldü içkiden öldüde acısını bizden çıkardı .
Ben de bu yaşıma kadar sigara içmedim ailemde bunndan ötürü sigara için de olmadı, eğer sevdiklerinizle beraber daha çok yaşamak istiyorsanız sigarayı hemen bırakın, gerçekten amatör balıkçıllar sigaranın zararlarını bilirler akıllıdırlar. Böyle güzel bir konuyu gündeme getirdiğin için her zaman olduğu gibi kalamine sağlık sevgili Talip kardeşim, hoşça kal.
Bu mantığa göre, trafik de adamı öldürür. Sayın Başbakan, arabaya binmeyin yürüyün derse de haklı. Yağlı yemek de adam öldürür. Ama zaten Sağlık Bakanı "Az yiyin," demişti. Çay'ın içindeki Tein maddesi de damar sertleştiren maddeler biri. Hadi Sayın Başbakan "İçmeyin," deyiversin. Aslında, Sayın Başbakan madem vatandaşını çok düşünüyor, sigaranın üretimini, ithalini yasaklasın bir toptan! Etin kilosu 60 TL olmuş, asgari ücretin 700 TL olduğu bu ülkede. Bir kilo pirzola 75 TL olmuş. Ama tabi yağlı. Allah korusun, adamı kolesterolden götürür, yemeyelim diye fiyatları bu kadar pahalı değil mi! Milli içkimiz olan Rakı, 53 TL'lik yeni fiyatıyla dünyada en pahalı satılan Rakı ünvanı aldı. Nerede? Kendi ülkesinde. Ama önemli değil. Zam demeye korkan ağızlardan çıkan "Yeni güncelleme'yi" takiben Ocak ayından itibaren geçerli olacak yeni 10.2'lik "Yeni Değerleme" sonrasında bir somun ekmek 1 TL olarak, yine dünyadaki muadilleri arasında satılan en pahalı ekmek sıfatını kazanarak, Türkiye'ye yine çok anlamlı bir birincilik ödülü getirecek. Trafik kazalarında hiç kimseye kaptırmadığımız gibi... Sayın Başbakanımız çok haklı "Porsche'ye binmeyin, Fiat'a binin," diyerek. Çünkü herkes Porsche'ye, BMW'ye, Mercedes'e binerse, Sayın Başbakanımızın her biri en az 500 bin dolar değerindeki makam arabalarının, arkasından korumalarının geldiği Hummer jiplerinin değeri nasıl anlaşılacak değil mi? Hem kendisi değil miydi "Dedim ki, hiç olmazsa şu cenazelerini Mercedes’le taşıyalım dedim, benim milletim yaşarken binemedi, bari cenazeleri binsin dedim," diyen. Bütün yaz boyu doğal gaza zam yapıp durdular ufak ufak. Şimdi havalar soğuk. Yakındır faturaları ödeyemeyip, icralık olanların haberlerini okumamız. Ama yine Büyükşehir Belediye Başkanımız dememiş miydi "Hava soguksa iki kazak giyin," diye...
Maliye Bakanı 2012 için 350.9 milyar TL gider, 329.8 milyar TL gelir öndürdüklerini söyledi biraz evvel. Acaba yaptıkları "Güncelleme", vatandaşı kötü alışkanlıklardan kurtarmak için mi? Peki öyleyse, diyelim bu vatandaş Başbakan'ın dediklerini yaptı, içki içmedi, sigarayı bıraktı, Fiat'a bindi vs. Nasıl elde edecekler bu öngürdükleri geliri? Saksıyı çalıştırmak lazım biraz. Saç çıksın diye orada değil o kafa. not: Bu arada Somali'ye yardımlarımızın karşılığını da almaya başladık: Sayın Başbakanımızın çok saygıdeğer işadamı oğluna Altın Madeni veriyorlarmış Somali'de.
memleketi yabancı sermayeye açıp, daha sonra açılan cari açığı kapatmak için fakirin ekmeğine göz diken bi hükümet olabilir mi ?
Zararlı olanların fiyatını yükselt ohhh. Vatandaşı çok düşünüyorsa hükümet, yararlı olanın da fiyatını düşürsün o zaman. Süt, ekmek, pirinç,et, balık vb. Arabaya binemez olduk resmen mazota çalışıyorum..
Kimin ne dediğinden çok kendi sağlığımızı düşünmemiz açısından bu bilgiler dikkat çekici olduğu için yazdım. Sigaraya 25 yaşında başlamış 2006 yılında 44 yaşında bıraktım. Dumansız sağlıklı yaşam! Yani tam beş yıl oldu. Kaba bir hesapla beş yıl içinde 9000 TL kâr ettim Artı, göğüs hırlaması yok oldu, beş saat hiç dinlenmeden sırtımda 10 kilo yük ile gidebiliyorum, arkadaşlarımla hoş beş yaparken nikotin deposu gibi kokmuyorum artık Çocuklarımı zehirlemiyorum ve en önemlisi o parayı sağlığımız için kullanıyorum. Bunu yapmam için hiç bir baskı görmedim ben. Sadece yazdığım hikâyedeki gibi gelişen olaylar benim ciddi olarak düşünmemi sağladı. Kimbilir bir arkadaşımızda bunlardan etkilenir ve sigarayı bırakırsa o bir kazanımdır... Önce sağlığımız...
abi burda yazılanlar senin yazdıklarına tepki olarak yazılmamıştır eminim sonuçta sen işin sağlık kısmını irdelemek istedin fakat bu hükümette vergiye geldimi güncelleme maaşa geldimi gerileme taktiğine devam ederse sigaradan ölümler azalsa da faturasını ödeyemeyip icralık olduğu için intahar edenler konusunda da birince olucak allah %50 den razı olsun bizi güncellemelerle tanıştırdıkları için
Haklısın Nusret kardeşim ben işin sağlık boyutunu düşündüğüm için yazdım ama arkadaşlar işin siyasi boyutunu ele aldı gerekirse konuyu adminlerimiz kaldırabilir. Çünkü benim prensiplerimde balıkçı sitelerinde futbol ve siyaset tartışması yatmaz. Bu doğacak güzelliklerin önüne set çeker... Bizleri ben bir bütün olarak görüyorum, fikir tartışmasına girersek bu bütünlük bozulur. Yazımdan bu sonuç çıkıyorsa, lütfen admin arkadaşlarımız konuyu kaldırsın...Selam ve saygılar...
Orhan ağabey 25 yaşına kadar spor yaptım. Haftada iki kere 18. km koşuyordum. 25 yaşında sigaraya bir tane iki tane derken başlamış oldum 2006 yılında sigarayı bıraktım. Sağlık gibisi yok! Önceki yazımda gırtlağı delik ihtiyarın bize yalvarmasını bir görecektin! Fazla balık yemekte zararlı be abim protein fazlalığından göbek yaptık Selamlar...
Çok şekersin ve çok güzel bir insansın. Benim de göbeğim var ne yapalım bir yerde yemek yemesini de seviyoruz, ama dediğin gibi her zaman sağlığımıza dikkat etmemiz şartıyla, sevgiler hoşçakal Taip kardeşim.
Sevgili arkadaşlarım ,ben de çok uzun süre içtim ve bıraktım çok şükür .4 yıldır kullanmıyorum ve hayatımın en doğru kararı bırakmak oldu. Konuyu açan arkadaşıma teşekkür etmek isterim , çok çok önemli bir konu,umarım camiamızda içen arkadaşlarımız da bir an önce bırakırlar....
Ben teşekkür ederim Ahmet kardeşim, esas bizi ilgilendiren boyutu sağlığımız. Daha önce bu konuya çok duyarlı arkadaşlarımızın iştirak ettiğine şahit oldum. Konuyu güncellemenin bu bağlamda faydalı olacağına inanıyorum. Ayrıca sizi kutlarım. Selam ve sevgiler
Bende bir kaç şey yazayım dedim, ancak benimkileri sadece sağlık ve Türk halkına yapılmış ve yapılmakta olan bir ihanet olarak yorumlayın. Kimin hangi görüşte, ideolojide olduğunuda bir kenara bırakıyorum. Bende sigara içen bir kişiyim. Hemde öyle böyle değil 38 yıl oldu başlayalı. Başladığım günede lanet olsun. Devamlı olarak mücadele halindeyim. Son 10 yıl bırakamasamda çok yavaş bir şekilde azaltıyorum. Bu gün itibari ile günü 7 sigara ile kapatıyorum.Beni en çok bozan unsur da balık. Balıkta sigara sayım mutlaka artıyor. Yoksa sıkıntıdan, varsa zevkten içiyorum bu nalet şeyi. Benim değineceğim nokta şu sigara üreticileri. Bu herifler bir kere sigara içmezler. en önemli hedefleri gelişmemiş, az gelişmiş yada gelişmekte olan ülkelerdir. Bu tarz toplumlar üzerinde akıl almayacak yöntemlerle tiryakiliği arttırma çalışmaları yapıyorlar. En iyi çalışmalarıda bu ülkelerde sigarayı mümkün mertebe ucuza satmak. Evet evet yanlış duymadınız olabildiğince ucuza satmak, olabilecek en küçük yaştada sigara bağımlısı yapmak. Kapalı alanlarda sigara yasağı başladığında bir televizyon programında bu konu tartışılırken aynen şu ifadeleri kullanıyordu bu hainlerden biri. Biz yedi yaşın altındaki kişilere sigara satışının yapılmasına karşıyız.allah razı olsun bakın nasılda çocuklarımızı koruyorlar.Helal olsun be adamlara, ulan 8-9-10-11 yaşındakiler yetişkinmide bunlar sigara içebilir anlamında konuşuyorlar. Biz gerçekten bazı konularda hiç sevmediğimiz, beğenmediğimiz kişilerin doğru hareketlerini de destekleyebilmeliyiz. Yapılan zamları, yanlışları konuşmalı ve eleştirmeliyiz. Muhalefet yapmaya devam etmeliyiz. Seçimlerde ona göre oy kullanmalıyız. Fakat doğru işleride övebilmeliyiz. Avrupada sigara işi nasıl işliyor. öyle önüne gelene sigara satışı yok. Kapalı alanlarda zaten içmek çok uzun yıllardan beri yasak, Hatta bazı sokak ve caddelerde bile yasak. Şimdi dikkat edin sigara neden avrup0a ülkelerinde pahalı. Londra da gözümle gördüm sigara 8 sterlin Yani 20 TL üzerinde. Bir çok ülkede sigara fiyatları çok çok yüksek iken ülkemizde üçte bir fiyatına. Sebep çok içilsin, kolay alınsın, herkes içsin. Tamam içelim peki sigara bağlı hastalıkların tedavisinde harcanan para sigaraya harcanan paranın üzerinde. Peki bu para nereye gidiyor işte bu parada yurtdışına gidiyor. Bu şerefsizler bizi önce sigara satarak yaralıyor sonrasında tedavi ederkende öldürüyor. Gerçekten hiç sigara içmemiş olmayı çok isterdim. Ama yakın bir zamanda bu lanet şeyi bırakacağımdan eminim. Şimdilerde üçte bir oranında içiyorum, olsun üç günde bir paket.Bu zamlardan sonra dört günde bir paket içecem. Belkide bir dahaki zamda bırakacam. Birde şunu söylemek istiyorum biz karı koca günlük içtiğimiz sigara 22 TL. Aylık tutar 660 TL. Bu ne be diyenleriniz mutlaka vardır. Yazık başka bir şey değil, çok yazık.