ÇAĞRIŞIMLAR [B]Çok küçük bir yalanı Çok büyük bir orantıda Dinlediniz mi.. Çok büyük bir yalanı Çok yalın bir doğrultuda Söylediniz mi.. Gecikmiş bir gizlemİ, Birikmiş bir özlemi Sakladınız mı.. Gelmeyecek bir gideni, Olmayacak bir nedeni Beklediniz mi.. Bir gerçeği erken, Bir açlığı tokken Anladınız mI.. Hep mi hep ölecekmiş gibi, Hiç mi hiç ölmeyecekmiş gibi YaŞadınız mı.. Yalanı sürmeye sürmeye, Yanlışı görmeye görmeye Saklandınız mı.. Doğruluğun yönünde, Doğruların önünde Aklandınız mı.. Ortamsız bir yaşamda, Yaşamsız bir ortamda Harcandınız mı.. Özdemir Asaf [/B]
BEKLE DEDİ Bekle dedi gitti Ben beklemedim, o da gelmedi... Ölüm gibi bir şey oldu Ama kimse ölmedi...
ÖYKÜ Bir öykü var sakladığın Bir öykü var ardında duran Bırak onu uyansın Şimdi sen bir anı düğümü önümde Duvar cana uzanıp duran Taşlaşmış yükünle uyu yansın
BİR BİR Seni bende, beni sende arıyorlar, Beni senden, seni benden tanıyorlar, Bir birim gibiyiz tümünün gözünde, Yarım'larımızı bütün sanıyorlar. Özdemir Asaf
YANILGI Kendimizden bir adadayız, Dört-yanımız başkalarından. Aynı önemli kapıdan giriyoruz, O eski, o beyaz kapıdan. İlkin yıllar üstünde Bizi ayıran bir dünya vardı, adımıza kurulu. Burada yıldaşlarımız soyunup-giyiniyor, Bilinik kılıyor birbirimizi. Bir hastalık bulaşıyor anlamlarımıza, Büyümsümeye vardırıyor yinlerimizi. Ben sınırlanıyorum göz-göre-göre, Kardeşleşmemiz ayrıklaşıyor, Kopuyor kan. Sen konuşmadan duruyorsun senlerce karşımda. Kalımsız bir anıtsın gençlikten, kitapsızlıktan. Başkalarından bir adadayız, Dört yanımız biz-gibi insandan. Aynı önemsiz kapıdan çıkıyoruz, O eski, o kırmızı kapıdan
BULUT MU OLSAM Denizin üstünde ala bulut yüzünde gümüş gemi içinde sarı balık dibinde mavi yosun kıyıda bir çıplak adam durmuş düşünür. Bulut mu olsam, gemi mi yoksa? Balık mı olsam, yosun mu yoksa?.. Ne o, ne o, ne o. Deniz olunmalı, oğlum, bulutuyla, gemisiyle, balığıyla, yosunuyla NAZIM HİKMET
Bir sevdâ iksiri var meltemin nefesinde Mehtâb sevgili gibi suların sinesinde İşlemiş suların gönlüne nakşını aşkın Fısıldaşır, oynaşır sular, hevesi aşkın Bu gece derinden yanıyor aşk ile derya Kenarda, kumlar üstünde bak bir kayık var ya Boş duruyor, bekliyor sevgilim sanki bizi Verelim rüzgâra yelken gibi kalbimizi Göz göze, can cana çekelim kürekleri Dinle bestelerimden gönül dileklerini Sığar mı bu küçük sandala aşk deme Daracık sineye sığan aşk, sığar her yere Mızrâb oldu kürekler, nağmeler verir sular İçimde çalkanır bir his, sevmek arzusu var Reşat Aysu (1910-1999)
Kabul Ediyor musun? Gecenin bu saatin de bile seni düşünüyorum Dışarısı zifir karanlık ve karanlığın soğuk sesi, Kulaklarımda çınlıyor... Bütün gün sesinin kulaklarımda çınlaması yetmiyormuş gibi Yıldızlarla birlikte, koyu karanlığın ortasında O masum o sevimli yüzün, her saniye her dakika Karşımda... Seni hala çözemedim biliyor musun Bir an canımı bile verecek kadar çok seviyorum Gerçekten eğer canımı istesen tereddüt bile etmeden Veririm Ama an geliyor ki senden tam anlamıyla nefret ediyorum Ne yüzünü Hatırlamak ne, nefesinin sıcaklığını hissetmek... Aslında her zaman istediğim ve hiçbir zaman bıkmayacağım bir tek sen varsın İnansan da inanmasan da sadece sensin istediğim Ama paylaşmadan sadece benim olmanı Beynimdeki kelimeleri yerine oturtamıyorum Sanırım aşk bu Yanımda olsan, bütün hepsi bir nefeste çıkar Ama uzaktasın kalbimin en derinlerindesin Oraya sesim yetişmez ne kadar çabalasam da Yani her şey benle bitmez Sen ve ben olmalı Biraz da sen çaba sarfetmelisin Bu aşk sadece benim sevgimle yürümez Aşk paylaşımdır, yardımlaşmadır Sen ne kadar uzakta olursan benden kaçarsan, Benim sana ulaşmam zorlaşır İnan ki senin için herşeyi yapmaya razıyım Eğer seni üzecekse aşkım Sen kaçmak istiyorsan kaç Ben seni kovalarım Ama herşeyin bir sonu var Platonikte olsa benim sana olan aşkım Benim için yeryüzünün en büyük ve en temiz aşkı Eğer bir gün gücüm bittiğinde, Yani seni kovalamaktan yorulduğumda Bana gelirsen benim için dünyanın sonu gelmiş olur Zaten sen kaçmak istiyorsan bu aşkın sorumluluğu benimdir Geri dönmene gerek yok sorumluluk bana ait Ben istersem paylaşırız Sana söz eğer benim sorumluluğu şimdi paylaşmak istemiyorsan Ömür boyu o hayatımın borcu olacak O borcu ödeyene kadar yaşayabilirim Ödedikten sonra ölümle kucaklaşırım Hayat bir borç değil mi zaten Varsın benim borcum da ALLAH’TAN sonra sana olsun Seve seve öder sessizce göçerim aşkım KABUL EDİYOR MUSUN? TANJU
Toprak Korkutuyor artik beni sana olan sevgim Öznesi oluyorsun tüm yaşantımın Tüm mantığımı alt üst edercesine rüyalarım hayallerim düşlerim Korkutuyor artik beni sana olan sevgim. Buralar sana benzemiyor kimseler konuşmuyor benimle senin gibi kimseler dinlemiyor anlattıklarımı Buralar hiç sana benzemiyor. Rüyalarım hayallerim düşlerim Korkutuyor artik beni sana olan sevgim Seni öyle çok özledim ki Topragım.
HARABE GÖNLÜM Maksadın öldürmekse Öldür de kurtulayım Maksatın yalvartmak mı Dizine kapanayım Uçurumun kenarına getirdin ömrümü Harabeye döndürdün garip gönlümü Kalbim seni istiyorsa söyle ben ne yapayım Elimden gelmiyor ki seni söküp atayım Uçurumun kenarına getirdin ömrümü Harabeye döndürdün garip gönlümü Harabeye döndürdün benim ömrümü benim ömrümü gülüm kaybetiğim sevdamı kıvrımlı yollarda aradım kaybetiğim gözlerde aradım. dağların tepelerinde ağaçların dallarında sahillerin kumlarında aradım saatler bir bir kovaladı dakikalar yok etti her şeyimi yüreğimi, bedenimi,beynimi hayat veren can damarımı seni beni bırakmadı sevda sevgi demeden öyle bir öldürdiki kurşun bile deymeden
YALANDost bildiğim dostlarım Beni sana kesmişler Ondan sana hayır yok Vefasızdır demişler Kim demiş sevmem diye Uğrunda ölmem diye Canımı vermem diye Yalan Yalan Yalan Eller ne derse desin İnanma sen onlara Bu can kurban yoluna Sevdalıyım ben sana Kim demiş sevmem diye Uğrunda ölmem diye Canımı vermem diye Yalan Yalan Yalan
GECEKONDU Gecekondu hasreti gitmez başımdan Çok ağlasam geçmez aşkın başımdan Senin için hergün bin defa ölsem Ben ölürüm aşkım ölmez zülfünden ayrı Yosun olmuş gözler durgun sularda Sensiz olmak varmış bir gün dünyada Senin için hergün toprağa düşsem Bir orman olurdum yavrum ben senden ayrı Geçiyor geceler geçiyor geceler Yanıyor içimde tarifsiz bir keder Bir kapı kapanır, bin kapı açılır Kapısız çöllerde ölmezsem eger
GECEKONDU SOKAKLARI Adımlarım yolları Yüreğimde depremle Ve yarimin kolları Bekler beni özlemle Allı yeşilli kızlar Yıkık döküktür evler Oynar çamur içinde Mahalleli çocuklar Adımlarım yolları Her akşam yorgun argın İki gözlü gecekondum Az sonra karşımdasın Göç etmişim yurdumdan Karnımız doysun diye Emeğimle yaptığım Kondumu yıkmak niye Biter bir gün acılar Ve son bulur kaygılar Yalvarmaz direniriz Ellerimizde taşlar Savunuruz yaşamı Zulme karşı inançla Gecekondu sokakları Çıkar meydanlara