SiNaRitLeR SiNaRiTlErİM...Avlama Tekniklerim...

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında Onur GÜNER tarafından paylaşıldı.

  1. Onur GÜNER

    Onur GÜNER

    Mesajlar:
    280
    Şehir:
    Akdeniz'den
    Favori Kamış:
    malzeme
    Sinarit avı ile ilgili faydalı olacağını düşündüğüm bir yazıyı eklemek istedim.
    İlk önce bu balık nedir? Ne değildir? Nerede gezer? Ne yer? Ne içer? Bunları açıklığa kavuşturalım
    Karadeniz vemarmara avcısı isenin bu balıkla karşılaşma ihtialiniz yoktur. (birkaç istisnai sinarit Marmarada avlanmıştır ama bu çok küçük bir ihtimail. yok olduğunu düşünürsek...) Ege ve Akdenizde yaşayan bu balık sparidea familyasının yakışıklı bir üyesi.1758 yılından Linnaeus tarafından istematiğe eklenmiş bir üye. Vücudu uzun ve ovalimsidir. Uzun bir çeneye ve çok sivri dişlere sahip bu balık ortalama 30 -50 cm uzunluğundadır. 13 - 15 kg a kadar büyüyebilen bu balığın yumurtlama mevsimi Nisan - Temmuz ayları arasındadır ve en güzel avı bu mevsimde verir. Her zaman aç ve avlanma içgüdüsüyle hareket eden bu avcının menüsünde yutabileceği her ölçüde balıklar, yumuşakçalarve kabuklulara kadar geniş bişr yelpazeyi içerir.

    YAŞAM ALANI

    Ege ve Akdeniz balığı olduğundan bahsettik. Sanılanın aksine hayatını belli belli bir noktada sürdürmez. Mendirek burunlarıdan taşlık , kırmalık kıyı şeritlerine, topuklardan kıyılardaki dik duvar diplerine ve kumulluk kıyı şeritlerine kadar çok geniş bir yerde yayılım gösterirler. Eriştelik diye tabir ettiğimiz deniz çayırlarının (posidonia) bulunduğu bölgeler favori noktalardır. Sinarit derin balığı olarak söylenegelmiştir, ama bu tezi birçok kez çürüttüğümü söyleyebilirim. Sinarit derin su balığı değil her derinliğin balığıdır. Bugüne kadar avladığım sinaritler içinde 1 metrede avlanmış olanların yanında 25 metrede avlanmış olanlarda vardır ki en verimli avlarını 8 - 15 metre arasında yapılır. Bu oran her 10 balıkta 6 veya 7 balık gibi büyük bir orandadır. Demek oluyor ki bu balığında belli kıyılama dönemleri ve zaafları vardır.

    DAVRANIŞLAR

    Hiç unutamadığım bir sahneyi paylaşmak istiyorum. Temmuz başı Bodrum Gümüşlükte avdayız. Yarımada etrafında 5 hp lik jonshon motorumuz ile sürekli yeni yerler arıyoruz. Turgutresi açıklarında Topanada denilen bir yerdeyim. İnanılmaz bir görüş var sanki bir cam kütlesinin içinde dalıyorum. Derinlik kıyıdan başlıyor ve bilinmeyene doğru uzayıp gidiyor, tabiiki taşlarda. Birkaç derin dalış yapıyorum. Etrafta ürkek görülen sinaritler var. Bazıları 2 kg ın üzerinde. Amaç balığı avlanmaktan çok o bölgedeki balıkların davranışlarını çözmek. 12 - 13 metreye bir dalış yapıyor ve yavaş yavaş 3 metreye kadar yükselik bir kayaya yatıyorum. Ve oyunumuz başlıyor sinaritlerle. Aşağıda nelerin olup bittiğini görebiliyorum. Sürüden bir birey başlıyor yükselmeye. İnanın bana o balığı 3 m ye kadar çıkartıyorum. Meraktan çatlıcak balık, neredeyse kıyıya çıkacak. Bu oyun bir dakikayı geçmiyor ve balık şişin ucunda. Önemli olan balığın merakını sinsi bir şekilde kamçılamak. Sinarit gibi düşünelim şimdi. İleride ne olduğunu anlamadığımız çok küçük bir nesne var yaklaştıkça küçülen bir nesne fakat sırtınızı döndüğünüzde ise büyümeye başlıyor. Uzaklaştıkça büyüyen. Bu şekilde değil sinarit vurmak emin olun onlarla oyun dahi oynayabilirsiniz.
    Genelde sürü şeklinde dibe yakın yerlerde gezerler. Sinarit avının verimli bir diğer tekniği ise bulanık suda gerçekleştirilir. Sinaritler Ekim - Kasım ve Nisan - Mayıs aylarında kıyıya inanılmaz bir şekilde yaklaşırlar. 3 - 4 metre suda defalarca iri sinaritlerle karşılaştığımı ve avladığımı hatırlıyorum. Akdeniz avcıları için lodos ne kadar kötü olsada lodostan çıkma havalarda suyun yavaş yavaş çöktüğü ve görüşün açılmaya başladığı zamanlar balıkların beslenme içgüdüsü ile dolduğu birazda dalgın olduğu dönemlerdir. Hafif bir bulanıklık sizin için büyük avantaj sağlıyacaktır. Kıyılayan sinaritler aniden karşınıza çıkacaktır ve balığı gördüğünüz an çoktan menzile girmiş olan sinariti avlamak bu şekilde çok kolay olacaktır. Hassas bir noktaya değinmek istiyorum. Sürü karşınızda. Balıklardan birini veya birkaçını kendinize çektiniz. Atış başarılı. Sürünün dağılmamasını istiyorsanız kesinlikle yaralı balık bırakmayın. Yaralı balık diğer balıklar için bir önder gibi davranıcak sürüden çıkacak ve diğerlerinide peşine takıp gidecektir. Boşa atış yapın, atış yapmayın ama kesin atışlar yapın. Yaralı balık sürünün yokolması anlamına gelir.

    ATIŞ

    Herşey uygun, balık menzilde. Mümkün olduğu kadar öldürücü bir atış gerçekleştirmeye bakın. Kafa kısmı sert olan balığın en iyi atış noktasıdır. Balık büyük ihtimalle kendinden emin, dimdik ve hiç kuyruk çırpmadan üzerinize geliyor ki genelde böyle olacaktır. Aceleye ve ve ani hareketlere gerek yok. Balık ölüm moduna çoktan girmiş. Bekleyin. İnanın balık zıpkının 50 santim önüne kadar bu şekilde gelmeye devam edicektir. Geldi, geldi, geldi işte kritik bir nokta daha. O an atış yapabilirsiniz. Büyük ihtimalle , balığın yakınlığına, iriliğine göre vuruş noktası değişir ama genelde solungaç veya ense köküne denk gelir. Sonuç gayet iyi.
    Biraz daha beklersek balık o dimdik pozisyondan çıkıp çok hızlı bir şekilde sola ya da sağa hamle yapıp uzuyacaktır. O sırada da atış yapılabilir. Reflekslerinize güveniyorsanız bu şekilde de başarılı atışlar yapılabilir. Balığı vurduk. Ölmemiş ise kayalık alnlarda en yakın taşın içine eriştelik alanlarda isek otların arasına yatıcaktır ki bu şekilde kolaylıkla alırız. Ama balık taşa girmiş ise işimiz zor. En iyi çözüm makaramızı tatlı-sert bırakıp balığın makara açmasına izin vermemek. Balık çok hareketli olduğu için kayalara girme ihtimali yüksek. Balığın etinin yumuşak oluşu, yakından yapılan bir atışla birleştiği zaman balığın ipe geçme olasılığı çokyüksek. İpe geçen balığın hareket kabiliyeti engellenemeyeceği için balık en yakın çatlağa kaçabilir. Taş içine giren sinariti çok dikkatli bir şekilde çıkarmak, gerekirse bir kez daha vurup almak en doğru iştir.

    EKİPMAN

    Sinarit avında palet, maske ve elbisenin özeli bir önem taşımadığını anladım. Standart malzemeler yeterlidir. Zıpkın ise diğer birçok avda olduğu gibi uzun tavsiye ediyorum. Sinarti avı için standart 100 - 110 - 120 cm zıpkın yeterlidir. Yeterki kelebeğiniz uzun ve şişiniz sivri olsun.

    YEMEKLERİ

    Gönül isterdi ki bu güzel balığın eti, görünüşü kadar güzel olsun. Balığın en lezzetli olduğu dönem Kasım Aralık ve kış mevsimi boyudur. Yaz başında havyara giren hayvan yağsız ve zayıf düşeceğinden lezzetsiz olucaktır. Kış boyunca yapılan ızgarasına doyum olmaz.

    SONUÇ

    Dikkat ederseniz sinarit avında malzemenin üzerinde neredeyse durmadık. Birçok yerde yapılan tatışmalara ve yazılanlara çoğu kez gülmüşümdür. Sualtı avının belli bir standartı ve kuralı yoktur. Her avcı kendince bir bağ kurar malzeme ve balıklar ile. Biz ilk önce bu bağı geliştirelim. Balığı tanımakla aramızda bir bağ kurmaya çalışıp avını ikinci plana atarsak bu balığın ilerde avlamak için görmemiz yeterli olacaktır...

    Sevgiler...

    Onur GÜNER
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
     
  2. steelrock

    steelrock Burak

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    2.792
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Mercan-Ağırlığı mühim değil,ben onun gelişini sevdim...
    Onur arkadaşım,
    Bu paylaşımını inceleyen ve av malzemesi olarak zıpkın kullanan arkadaşların
    bu yazından faydalanacaklarını düşünüyorum:)
    Teşekkürler,şansın bol olsun...
     
  3. reancarne

    reancarne

    Mesajlar:
    99
    Favori Kamış:
    olta / zıpkın
    En İyi Avı:
    lüfer 4.5 kg.
    öncelikle paylaşımların için teşekkürler.
    ancak bu şekilde devam edersen nazar değecek yahu.. :D şaka bi yana herbiri birbirinden güzel avların fotoğrafları için , daha da önemlisi ayrıntılı bilgiler için teşekkürler ben de dahil birçok kişi baya önemli bilgiler edineceğiz. :)
     
  4. avcımurat

    avcımurat murat

    Mesajlar:
    271
    Şehir:
    kocaeli(balıkesır)
    Favori Kamış:
    degışık oltalar
    En İyi Avı:
    balıkta geçen butun anılar
    valla cok guzel balıklar .bıde ankarada denız olsa
    kızılırmaktada zıpkınla avlanılmazkı:D :D lezzetı nasıl acaba
     
  5. lustral

    lustral osman karatepe

    Mesajlar:
    327
    Şehir:
    bursa
    Favori Kamış:
    klasik 3'lü takım
    En İyi Avı:
    sazan 7.250gr
    paylaşım için teşekkürler kardeşim arkadaşlarımızın çok işine yarayacaktır
     
  6. Onur GÜNER

    Onur GÜNER

    Mesajlar:
    280
    Şehir:
    Akdeniz'den
    Favori Kamış:
    malzeme
    Umarım faydalı olur...
    Lezzet bakımından Akdenizin ve Egenin aranan balığıdır. Kilosu 50 ytl ye kadar çıkıyor bazı dönemlerde. Pahalı bir balık ama ben beğenmiyorum. Ancak kışın ızgarası güzel olur. Benim favorim LEVREK;)
     
  7. kabasakal

    kabasakal

    Mesajlar:
    24
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    Ryobi - 3m daiwa kamış- kaşıklar ve rapala
    En İyi Avı:
    aynalı sazan 7 kg.
    Paylaşımın için teşekkürler Onur.Çok güzel balıklar.Bayıldım.Bi sorum olacak. Suyun altında kaç dakika nefes almadan kalabiliyorsun?
     
  8. Onur GÜNER

    Onur GÜNER

    Mesajlar:
    280
    Şehir:
    Akdeniz'den
    Favori Kamış:
    malzeme
    Sanırım bana sorulan en sık soru budur. Anlatıyım...;)
    Bizler rekor yapmaya çalışan ya da daha derine inip daha fazla aşağıda kalmayı hedefleyen insanlar değiliz. En azından ben öyle değilim. Ben avcıyım. En kısa sürede en iyiye ulaşmaya çalışırım. Vurur çıkarım. Amaç bu çünkü. Haaaa bazı dönemlerde antreman için arkadaşlarla limitlerimizi ölçeriz. Nefes konusunda çok başarılı sayılmam. Yazın 3:40 tutmuştum. Antremanlı bir dönemdeydim. Derinlik olarakta bugüne kadar nefesle indiğim en derin nokta 37 metre...
     
  9. göksen inal

    göksen inal göksen

    Mesajlar:
    174
    Şehir:
    Kocaali/Sakarya
    Favori Kamış:
    okuma salina spin 2.40
    Favori Makine:
    pen pursuıt 3000
    En İyi Avı:
    henüz levrek yok
    paylaşım için çok teşekkürler bende zıpkıncılıkla ilgileniyorum vede bilgiler çok işe yarayacak.senden bir tavsiye istesem .yeni başlıyanlar için malzeme yazabilirmisin.fiyatlar çok pahalı gibi.elbise şart mı?
     
  10. kral balıkçı

    kral balıkçı mustafa gedikoğlu

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    1.886
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    surf
    En İyi Avı:
    çino sarı lüfer istavrit izmarit zargana vs....
    onur ustam ellerine sağlık harika paylaşımlar :)

    inşallah daha da güzel avlar vurman dileği ile nefesine kuvvet:)
     
  11. bucalı

    bucalı

    Mesajlar:
    133
    Şehir:
    izmir/buca
    Favori Kamış:
    olta,zıpkın
    En İyi Avı:
    6.800 gr sinarit
    Onur balıklar süper. Ama sinariti sevmiyormuşsun:D o zaman sen vurduğun sinaritleri bana yolla bende vurduğum levrekleri sana yollayım.:D
     
  12. Avciperdeci

    Avciperdeci SeRDaR

    Mesajlar:
    7.433
    Favori Kamış:
    El Oltası
    tebrikler çok güzel av olmuş
     
  13. yüce35

    yüce35

    Mesajlar:
    185
    Şehir:
    izmir
    hocam sinaritler süper.zıpkınına sağlık.
     
  14. deepbourne

    deepbourne

    Mesajlar:
    1.506
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    Olta,zıpkın
    En İyi Avı:
    Adabeyi 1,5 kg
    Tebrikkler çok güzel av olmuş.Şansın hep açık olsun.Rastgele :)
     
  15. REALGS

    REALGS

    Mesajlar:
    859
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    4 kamış+3 makina+örgü misina.Ah birde bol zamanım olsa
    En İyi Avı:
    Çocuklarım......
    Öfff be , bunları kamışla yakaladığımızı düşünsenize :eek:
     
  16. Onur GÜNER

    Onur GÜNER

    Mesajlar:
    280
    Şehir:
    Akdeniz'den
    Favori Kamış:
    malzeme
    Bu konuda anlaşabiliriz...:D
     
  17. Carioca

    Carioca Utku Genç

    Mesajlar:
    39
    Şehir:
    İstanbul
    En İyi Avı:
    2,5 kg Levrek :)
    onur abi tesekkur ederim...
    sinarit aviyla ilgili her bilgiye acim:)
    goz gezdrrken sans eseri buldum,paylastigin icin saol..
    ben bunlar kadar buyukleriyle karsilasmasam da kendi capimda avlarim olmustu..
    ben 75 lik zipkin kullaniyorum,bazen bunun eksikligi var gibime geliyor,cunku yattigimda balik bazen cok yaklasmiyor... bu da zipkindan dolayi vurus sansimi azaltiyor.. eger forumda bir kural yoksa sinarit avi icin hangi marka zipkinin hangi tipini onerirsin soylersen sevinirim:)
     
  18. Onur GÜNER

    Onur GÜNER

    Mesajlar:
    280
    Şehir:
    Akdeniz'den
    Favori Kamış:
    malzeme
    Tüfek olarak özel yapım bir tüfek kullanıyorum. Marka ya da model verebilirim. e-mail olarak bana ulaşabilirsin...
     
  19. Carioca

    Carioca Utku Genç

    Mesajlar:
    39
    Şehir:
    İstanbul
    En İyi Avı:
    2,5 kg Levrek :)
    tesekkur ediyorum,eger mumkunse msn e ekleyebilir miyim???
     
  20. REİS

    REİS Mahir Ersin

    Yaş:
    79
    Mesajlar:
    2.389
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    (balığın yumurtlama mevsimi Nisan - Temmuz ayları arasındadır ve en güzel avı bu mevsimde verir. )
    ...
    Demek en verimli zamanları, yumurtalı olduğu dönemler:(:(:(

    Yazık.!