Siraz, Dere balığı, Noktalı karabalık Familyası: Cyprinidae Bilinen adı: Capoeta tinca Uzunluk: 15-36 cm Ağırlık:1 kg Açıklama: Vücut yuvarlak, pullar nispeten küçüktür. Ağız altta ve at nalı şeklinde olup, dudaklar iyi gelişmemiştir. Bıyıklar iki çifttir, önde olanlar gözün ön kenarına kadar ulaşmaz, arkada olanlar ise gözün gerisinden indirilen düşey çizgiye kadar uzanır. Sırt yüzgecinin dallanmamış en uzun şuasının 2/3'ünde küçük dişcikler vardır, uç kısmı ise ince ve çok yumuşaktır. Sırt yüzgecin önünde az çok belirgin karina vardır. Göğüs yüzgeçleri uzun ve hafifçe yuvarlaklaşmıştır. Yan çizginin üst kısmı siyahımsı gri, alt kısımda ise kirli-gümüşi renktedir. kaynak ve resimler: water crop university, kkgm.
dumandır termedeki adı bunun evet terme çayınca bol bulunan bir balık. kayaların üzerlerinde gezer durur. yalnız 2 kg lığını falan görmüşlüğüm var. kışın hamsi kafası ile 1 kg lıklarının çok rahat şekilde dip oltası ile tutulduğunu bizzat gördüm. güçlü ve inatçı bir balık. ne zil ne de kazık bırakıyor bir arkadaşın da dediği gibi...
Ben bu balıktan 50 cm'lik ve 1,7 kg'lik yakaladım. Acayip dirençli balık ve suda sazan gibi atlamasını seviyor. http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=11929