Adam acgozlu olduktan sonra neyle avlandiginin bir onemi yok. Elle de yakalasa fark etmez, ona avci denilmez, genelde 'bohcaci' denilenler bunlar iste. Ayrica kimse zipkincilarin olaganustu bilincli kisiler, ustun yaratiklar filan oldugunu soylemedi. Zipkin avinda baligi gormenin verdigi avantajdan, gordukten sonra avlayip avlamama karari verme imkanindan bahsettim ama siz de bunu anlamamissiniz. Her turlu av aracini kullanan binbir turlu insan var. Bilinclisi de var, bilincsizi de. Fakat mesele o degil, mesele su: elle balik toplamaya balik avi denilmez. Bunu bir amator balik avciligi yontemi olarak savunmak anlamsizdir. Elle balik toplarken de keyif alabilirsiniz, eglenebilirsiniz, baligin boyuna, sayisina dikkat eder, limitlere ozen gosterebilirsiniz, kimse de sizi bu bakimdan kinayamaz. Ancak bunu bir amator balik avi olarak ileri surmek anlamsiz ve yanlis. Diyelim ki yeni trafik yasasi yururluge girdi, hiz limiti 90 km oldu. Sen 120 km hizla radara girdin, polis cevirdi, diyebilir misin polise "ben gecen sene bu yolda bu suratle gidiyordum, ceza yazmiyordunuz" Polis demez mi "dalga mi geciyorsun kardesim, senin kafan iyi mi?" . Dunun sartlari dunde kalmis, bugun yeni sartlara gore bir duzen getirilmis. Magara adami, kizilderili o vakitlerde nasil av yapmissa yapmis, bizim bugun tartistigimiz balik neslinin tukenmesi, av limitleri, yasak avcilik konulariyla ne alakasi var? Ayrica, eski caglarda elle balik avlayan insanlarin balik neslini tuketmesi gibi komik ve sacma birsey olabilir mi? Herseyden once, o devirde yasayan insan sayisi kacti kim bilir.. O zamanki cevresel kosullar, balik cinsleri, miktari, insanlarin sayisi, balik tuketme, cevreyi kirletme oranlari, vs. gibi bir suru faktor var ki bugunku durum ile karsilastirma kabul etmez. Dolayisiyla kalkip da "magara adamlari soyleydi, kizilderililer boyle yapiyordu" demenin hicbir hakli tarafi yok. Konuyla alakasi da yok. Bunu savunan ya kendi yaptigi etik olmayan avi (ya da toplayiciligi demek lazim) kamufle etmeye calisiyordur ya da bugunun gerceklerinden haberi yoktur. Son olarak, elle balik yakalama ustadlari ifadeniz icin hicbir yorum yapmayacagim.
ben yukarda bi yerde size bazı yasaklardan örnekler sundum.elle avlanmak yasaksa bile yukardaki yasaklardan farklı olamaz.trafik cezası ölümcül kazalara önlemdir ve elzemdir. nat geo gibi dünya çapında bir belgesel kanalı yayınlamış önemsemiş hatta bazı düşünceler ekstrem bir spor olarak görmüş ve önceki verdiğim örnekler verilip kabul görmüştür. tek tartışılan nokta balık yuvaları oldu. yukarıdaki yazınıza bir sürü karşı örnek daha verebilirim ama birbirimizi ikna edemeyeceğimiz kanaatindeyim. kısır açık aramalar olan suçlayıcı bir tartışmadansa bitirmek en iyisi. iyi geceler
Elle avlanmak yasak demedi kimse. Sizin de dediginiz gibi ekstrem oldugu kesin ama spor oldugu tartisilir. Balik yuvalari konusundaki tartismayi cok hakli buluyorum. Size de iyi geceler...
Bunlar ve daha niceleri mevcut ama sonuç olarak toplum düzenleme amacı güden kişiler bu tip yasaklara ihtiyaç duyuyorsa illa ki bir sebebi vardır diyorum ne bileyim mesela çiftler öpüşürken raylara düşmüş olabilir yada Napolyon'u aşağılamak isteyen kişiler domuza ismini vermiş olabilir bunun sonucunda bu yasağa ihtiyaç duyulmuştur buradan bakıldığında evet saçma ama o toplum yapısana uygun bir yasaktır belki bilemeyiz.Örneğin Türkiye'de kimse köpeğine bir devlet büyüğünün ismini vermez verseydi şayet böyle bir yasak getirilebilirdi ihtiyaçlar dahilinde değerlendirmek gerekir.Elbette toplum yapısıyla uyuşmayan bir çok yasa var bunlar irdelenmeli. Her zaman şunu söylerim suçlu olmazsa cezaya gerek kalmaz.Eğer kişiler kendini ehlileştirip cezadan kaçmak yerine suçtan çekinse cezaevleri boş kalır.Ben size burada sigara içmenin cezası 62 lira dersem bu caydırıcı olmaz fakat size sigaranın tüm zararlarını ve bırakmak için gerekli yöntemleri söylesem bunun üzerine 62 lirayı size versem siz yinede sigara içmezsiniz deli miyim arkadaşım niye içeyim diyebilirsiniz işte olay burada çözülüyor bilinçli bir topluma balık stokları azalmışken şu boy balığı geri sal dememize gerek kalmaz o zaten çok daha büyüklerini bile gönül rahatlığıyla salacaktır ama insanlara bilgiyi vermeden ceza yoluna gidersek tekrar aynısını yapacaktır şu çağda artık insanlarımız bir başkasının uyarısı olmadan gerekli davranışı gösterebilmeli en büyük temennim bu.
1. videodaki olay kooperatif in balık toplama işi olabilir.. çekilen malzemede dikkat edilirse balık agı değil daha farklı bir malzeme balık takılmaması için sık örğülü bir malzeme ,sanırım.. havuz haline getirip içinden tayfa dediği personel balıgı toplayacak.. benim düşüncem bu..
son videoyu çeken kişi yi tanırım....o tekne de balıkçı teknesidir amatörlerin kendilerini gürüntüledikleri gibi profesyonellerde kendilerinin çekimlerini yapar..yayınlar. olay karışmasın..