Herkese öncelikle merhaba kendim yem bulmakta zorluk çekiyordum bu nasıl aşacağımı düşündüm özelliklede solucan internette yaptığım birkaç araştırma beni solucan kompostu yapmaya yöneltti ilk öncelikle bir kap aldım dikdörtgen şeklinde ve bunu altına 6 adet delik deldim 3 nolu matkap ucuyla üstünede bolca hava alması için delikler deldim birde bu arada kabı delmeden su doldurarak 2 gün beklettim plastik kokusu dağılsın diye kabın en altına parçaladığım kağıtları yerleştirdim. ve azcık ıslattım ve üstünü bahçemizde bulunan parçalanmış erik ve 2 adet yumurta kırdım bunuda araştırmalarımda yumurtanın kabuğunun bolca kalsiyum sağladığından dolayı olması gerektiğini düşündüm damızlık solucan olarak toprak solucanı ve gübre solucanı koydum .. hook http://www.youtube.com/watch?v=eIJLnvNoHIQ
bu arada hergün düzenli olarak işten geldiğimde eski cam sil sprey kutusuna su koyarak nemlendiriyorum..
güzel olmuş gibi bu solucanlar bi sezon kadar durabiliyor mu içinde, beslenmesi için yumurtadan başka bişeye ihtiyacı olur mu? ben solucanın ölünce ne kadar pis koktuğunu bilirim
artık deneyerek görücez sezonluk değil genelde kompostu ama bakıcaz artık ilk defa yaptığım için deneyerek görücez inşallah...
ben de solucan besledim benim amacım sezonluktu. sizden de yumurta konusunu öğrendim teşekkür ederim bilgiler için... iki tavsiyem ve bir de sorum olacak. öncelikle belirli sürelerle toprağın içine yaprak parçaları ve ince ince ot kökleri koyarsanız hem solcanın barınmasını rahatlaştırırsınız hem de gerekli besin kaynağını sağlarsınız. bir parça çimi avuçlayın ve köküyle birlikte çıkarmaya çalışın. çıkardığınız çimeni güzelce solucan beslediğiniz kaba yerleştirin. 2. tavsiyem kendi belirlediğiniz sürelerle kaptaki toprağın bir kısmını değiştirin. kesinlikle tamamını değil sadece kısım kısım değiştirin. bu söylediklerim tecrübelerimin ve eskiden internetten araştırarak öğrendiğim bilgilerin neticesidir. son olarak soruma geçeyim. neden en alt kısma kağıt parçaları koydunuz faydası nedir merak ettim
selam gazete koymamın sebebi alt tabakanın havalanması ve solucanlar için lifli bir zemin hazırlamak esimlerde görememiş olabilirsiniz ama toprakların belirli aralarında yaprak çürümüş erik marul yaprakları mevcuttur. Benim amacım ava çıkarken yem sıkıntısını bir nebzede olsa gidermek ..araştrmama göre uzun süreli olabilirmis buda bize bağlı tabiki ben şimdi bir tahtadan kutu yapıyorum onları oraya aktarıcam daha doğal bir ortam olsun diye ..
kompostu dan kastınız nedir tam olarak ? birde bu toprak solucanı hangi avlarda verimlidir.suda ne kadar canli kalir ?
Toprak Solucani Tatli Su Avlarinda Verimlidir. Araştirmalarimda Verilen Genel Ad Bu Olduğu Için Böyle Yazmiş Bulundum.
Solucan ile ilgili daha önce de bazı başlıklarda belirttiğim bir konunun uygulaması yapılmış hali ile sunumu güzel. Emeğinize sağlık Harun Bey. Bu uygulama aslen çok verimli bir gübre olan solucan dışkısını elde etmek için zirai amaçla yapılır. Kompost denmesinin nedeni budur ki daha farklı karışımlar hazırlanarak da farklı faydalı kompostlar elde edilmektedir. Bu uygulama solucan gübresine yönelik olanıdır. Solucan gübresi bitkilerin kökleri tarafından en kolay emilebilen gübre çeşididir, ve son derece besleyicidir. Zirai kullanım için yapıldığında amaç solucanları değil, bir süre sonra oluşan gübreli toprağı kullanmaktır. Solucanlar topraktan ayıklanarak ortamda bırakılır. Bu yöntemin bu forumda solucan üretimi için de kullanılabileceğini belirtmiştim bende. Solucanlar çürümüş ya da çürümeye yüz tutmuş hemen her türlü organik materyalle beslenebilir. Bu ortam bahçede ve daha geniş ölçekli yapıldığında mutfaktan çıkan tüm organik atık (meyve sebzelerin kullanılmayan kısımları) solucanların tüketimi için bu komposta eklenebilir. Uygun yaşam ortamlarını bulmuş solucanlar sürekli tüketirler, dışkılarlar ve ürerler. Detaylarını merak edenler internette solucan kompostu, ya da ingilizce bilenler "earthworm compost" şeklinde arama yaptıklarında mutlaka çok geniş kapsamlı sonuçlara ulaşacaklardır. Gelişmeleri merakla bekliyoruz Harun Bey.
benim amacım pratik bir şekilde yem sıkıntısı çekmemek 2 hafta sonra hasat yapmayı düşünüyorum açıkçası bakalım ne olacak
Amacınız sadece solucanları canlı tutmaksa zaten bir sıkıntı yok. Üretim için mümkün olan en büyük boy, 20-25 cm solucanları toplayıp bir süre kendi hallerine bırakmak gerek. Hasat yaparken eğer büyük boy ve vücudunun bir tarafına doğru 3-4 cm'lik bir bölümünde şişkinlik olan solucan görürseniz onu toprakta bırakabilirsiniz. Yakın zamanda yumurtlar ve bir süre sonra minik yavrularını görürsünüz. Eğer devam etme niyetiniz yoksa da o toprağı çöpe değil bir bahçeye atın. Ufak da olsa bir katkınız olsun.
Teşekkür ederim söylediğin yöntemi deneyeceğim . Umarım işte yarar yanlız bir konuyu sormak istiyorum koku yapmaz dimi ?
şu anda koku yok merak etmeyin aykut bey zaten evimizin önünde müstakil bir bahçemiz mevcuttur. ben zaten damızlıkları ordan topladım .bahçeyi ikide bir kazmamaktı amacım.
Şenol kardeşim, normalde solucan kompostu yapılan kap balkonda tutulur. Fakat Astana'nın iklimini bilmiyorum, kışın çok soğuk olacaktır ve daha ılık bir yere almak gerekecektir diye düşünüyorum. Zira solucanlar kışın toprakta daha derine inerek uygun ısıyı bulurlar. Toprak ve solucan koku yapmaz, yalnız yemlik olarak attığın organik atıkların bazıları çürüme aşamasında koku yapabilir. Aslında her türlü yemi toprağı en az 4-5 cm eşeleyip oraya bırakmak ve üzerini tekrar toprakla örtmek hem solucanların beslenme kolaylığı hem de koku yönünden avantaj sağlar. Ayrıca çürüme sürecini hızlandırıp daha çabuk tüketilmelerini sağlar. Eğer verdiğiniz besinler koku yapmaya başlarsa başka yemlere yönelebilirsiniz. Mesela kurumuş yapraklar koku yapmaz. Son bir öneri, eğer evde patates tüketiyorsanız soyup çöpe atacağınız kabukları bu komposta ekleyin. Çok sevdikleri ve faydalı bir besindir.
Hasat Zamani EVET KENDİ DENEMEM OLAN SOLUCAM KOMPOSTUNUN HASAT ZAMANINI SİZLERLE PAYLAŞIYORUM.. http://www.youtube.com/watch?v=eGddazEH8DI
Elemeği-göznuru ilk solucanlar hasat ediliş. Hayırlı olsun. Gönlünce avlarda gönlünce balıklara rastgelsin Harun.
teşekkür ederim nuri bey fakat hasat kadar avım iyi geçmedi süre kısıtlıydı , inşallah birdahaki hasatta güzel bir geceli av yapmayı düşünüyorum kamp tarzında . birde avda şunu farkettim toprak solucanı daha dayanıklı oluyormuş bundan sonra sadece toprak solucanı kompost edicem.
tam 1 hafta önce kendi kompostumu kurdum. yaklaşık 40 adet damızlık gayet iri solucanla başladım. yanlız yemle ilgili sıkıntıdayım. yemleri toprağın üstüne koyunca küflenip kokmaya başlıyor.toprağın içinede karıştırmak istemiyorum solucanlar ezilir diye. nası yemlediniz bu hayvanları ?
Yem sıkıntısından solucan kompostu yaptın, ama şimdi de onların yem sıkıntısı başladı ha? Ortamını bilemiyorum tabii ama 40 adet damızlık gayet iyi bir başlangıç. Sıcak havaların da etkisiyle kısa sürede çoğalacaklardır. Ama bir süre hasat yapmayıp kendi hallerine bırakman, yalnızca iyi besleyip toprağı nemli tutman lazım. Yem olarak kullandığın organik atıkları kalın ve uzun parçalar halinde bırakma, kullandığın yemler her ne ise mümkün olduğu kadar küçük ve ince parçalar halinde kes. Bu şekilde hem çözünmeleri hızlı olacak hem de kısa sürede tüketileceklerdir. Solucanlar taze gıda yerine çürümüş olanları tercih ederler, bunları daha kolay tüketip sindirirler. Besinleri toprağın içine karıştırman bu sorunu büyük ölçüde çözer. Topraktaki diğer organizmaların saldırısıyla toprağın üstüne bırakılmış yemlere göre çok daha hızlı şekilde ortama karıştırılırlar, solucanların tüketimi için de çok daha uygun hale gelirler. Solucanlar en fazla toprağın birkaç cm altına kadar çıkarak beslenmeyi tercih ederler, yemleri bu seviyeye indirmelisin. Toprağı eşelemekten çekinme, sert hareketler yapmayıp tercihen kesici yüzeyi olmayan bir araçla santim santim biraz dikkatlice eşelediğin zaman zarar görmeyeceklerdir. Bu işlemi daha kolay hale getirmek için kullandığın kabın bir köşesini nemlendirme, bırak biraz kurusun. Solucanlar diğer tarafa kaçacaklardır. Sonra burayı kazar, yemler, kapatır ve nemlendirirsin. Bir sonraki yemlemede tam zıt köşeyi kurumaya bırak ve aynı işlemi uygula. Eğer tekrar orayı kazdığında yem artığı ya da solucan bulursan henüz oradaki besin tam tüketilmemiş demektir. Yemleme aralığını aç. Sık sık yemlemek için uğraşma, açlıktan kolay kolay ölmezler. Bir süre gözlemleyerek uygun yemleme periyodunu bulabilirsin. Toprakta tüketilmemiş besin kalmaması kokuyu da giderecektir. Umarım faydası olur. Kolay gelsin.