Evet deniz alası ile somon birbirine çok benziyor. Bu arada balli (Nuri) abicim, ben o bağlantı kurduğunuz sitenin bazı balık türlerine bakarken haritada köpek balığını karadenizde göstermemiş. Halbuki ben en son bundan 6-7 sene önce Rize-Fındıklı iskelesinde mezgit tutarken en büyüğü 1 metre olan birkaç tane köpek balığı yakaladım. Yani aslında daha detaylı bilgileri yayınlasalar balıkları daha iyi tanıyabileceğiz. Buralarda hala deniz alası ile somonu karıştıran insanlar var. Fındıklıda iki-üç tane kayıtlı/ruhsatlı balık çiftliği var, bunlar dışında da birçok kişi kendi evinin yanında kırmızı benekli ve somon türü balıkları besliyor. Bu çiftliklerden veya üretme yerlerinden kaçan balıklar derelerde çoğalıyor gerçek kırmızı benekli balığı tehdit ediyorlar. Neyse asıl konu arkadaşın trofesiydi, kusura bakmayın. Başınızı ağrıttım, gözlerinizi yordum. Avların daim ve bereketli olsun. Bol şanslar.
hala somon vuruyor mu yomra da ya...ben de gelecektim bu pazar ama tercihimi gölden yana kullandım raporu akşama hazır olur güzel bir av geçirdim..levrek alan var mıydı ben sana onu soracaktım boyları nasıldı yine millet katliam mı yapıyor yoksa
Dünya üzerinde , Salmonidae ailesine ait bir çok tür var bunların bazılarına salmon bazılarına trout denir bu kelimeler bizde de somon ve alabalık olarak geçer, aşagıdaki adreste bu ailenin türleri listesi var http://www.fishbase.us/Nomenclature/NominalSpeciesList.cfm?family=Salmonidae aşagıdaki adreste salmon -somon olarak geçenler var http://www.fishbase.org.cn/ComNames/CommonNameSearchList.php aşagıdaki listede trout - alabalık olarak geçenler.. http://www.fishbase.org.cn/ComNames/CommonNameSearchList.php?search_text=trout Adı 'char' olarak geçenler ayrı bir adlandırma türleri http://www.fishbase.org.cn/ComNames/CommonNameSearchList.php?search_text=char 'rayling ' olarak geçenler yine bir tür alabalık http://www.fishbase.org.cn/ComNames/CommonNameSearchList.php?search_text=grayling bu konularda Fishbase org dan faydalanmanızı tavsiye ederim
İrfan kardeşim merhaba, bahsini ettiğin balık Karadeniz dahil bütün denizlerimizde bulunan Mahmuzlu (Dikenli) Köpekbalığı Squalus acanthias olabilir mi?
Bu cevabın er-geç geleceğini biliyordum. Konuyu görmemiş olsaydınız bile, ne yapıp edip bir şekilde nazarlarınıza sunacaktım. Zira daha ilk görüşümde kalbim yerinden hop ettiydi. Ancak 2 yıl önce engin bilgilerinizle yapmış olduğunuz tespiti teyiden beklemeyi yeğledim. Candan teşekkürler sevgili hocam, fikrinize sağlık. “Bu balık, o balık.” “Labrax’ın göl formu” İki balık arasındaki tek fark Erzurum güzelinin Karadeniz güzeline göre yaşının güccük oluşu. Bir kardeş Trabzon’da, diğer kardeş Erzurum’da. Yoksa abarttım mı biraz? Öyle ise vah bana, eyvahlar bana.
Sevgili arkadaşlar bir düzeltme yapmam gerekiyor. Mehmet kardeşimizin arkadaşının avladığı balık: Salmo trutta labrax Labrax'ın göl formu değil. Evet, benzerlik kurmakta biraz abartmışım. Not: mesaj düzeltme süresi dolduğundan önceki mesajımda bu düzeltmeyi yapamadım.
Tam olarak bilmiyorum sayın abim. O belgede sadece bir köpekbalığı bilgisi vardı ve oradaki haritada da Karadenizde bu köpekbalığını göstermiyordu.
Gözden kaçmış. İleriki sayfada, M başlığında tanıtılmış. http://www.kkgm.gov.tr/birim/su_urn/deniz1/mahmuzlu_camgoz.html