spin makine tavsiyesi ve misina sorusu

Konu, 'Makineler' kısmında nazaman tarafından paylaşıldı.

1. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Selim abi, kafan karışmış. Poly ile etilen veya karbonun karışımı diye bir şey yok. Poli, zincir olmuş, ucuca eklenmiş demek. Bir molekül, bir diğerine ekleniyorsa, o poli oluyor.

Ama bir molekül öyle eklenivermez. Araya onları yapıştıracak bir şey lazım.

İşte bu iki molekül etilen ile yapışıyorsa, polietilen, karbon ile yapışıyorsa polikarbon oluyor.

Tamam, yapıştırıcı belli: etilen. İyide, yapışanlar ne? Yada kaç molekül birbirine yapışmış? Bunların cevabı, malzemenin niteliklerini belirliyor.

2. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Ha, etilende bir molekül. Tersten de düşünebilirsin o yüzden. Etilenleri birbirine yapıştıran bir molekül var. Böylece bir etilen zinciri oluşuyor.

Soru, o zaman, Etilenleri yapıştıran ne? Bunun cevabı aranan cevap oluyor.

3. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Anlatıyorsunda konuşmayacağım diyorum anlatmayacağım diyorum. ama şöyle diyim bu hafta sonu
    280 metrede kullanacağım PE 6/300'ü

daiwa tanacom team.......... jig ötesi........

4. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Ya entersan bir kişisin Serdar,biliyorsun madem,niye bilmiyormuş ayağına yatıyorsun ve üst üstte soruyorsun PE ne diye.
    Bizimde göbeğimiz çatlıyor burada sana nasıl anlatacağız diye nasıl cümle kuracağızda Serdar anlayacak diye,tabiki molekül bazında oluşan oluşumlar bunlar orada bir sıkıntı yokda,gel sen bunu bir bilmeyene anlat bakalım...

Soruyu aldım,hocaya aynen böyle soracağım...

5. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Selim abi, biz nedir bu PE diye öyle sormadık ki zaten. Piyasada %100 PE diye bir şeyler satılıyor, bunların aslı astarı nedir, onu sorduk. Daha doğrusu bilmiyoruz, bunu test edip görmek lazım dedik.

Şu an elimde bir misina var mesela. Kendo, %100 PE Braid Line imiş. Çap 0.40, parmak gibi nerdeyse. 40 kusur TL'ye aldım Cuma günü. Diyor ki, 53 libre, yani 25 kg gibi çekeri varmış. Dyneema değil, nedir bu, bunun kılavuzlara tepkisi ne olacak, bir ay sonra, güneşi vs. gördükten sonra, 5 kg kalamaya tamam diyecek mi? Püsküllenme vs. olayı nasıl olacak?

Bu ve benzeri sorular cevapsız, zira bu %100 PE derken, tam olara neyin kastedildiği cevapsız.

Cevpa aranan sorular bunlar. Dyneema veya dacron gibi, kullanılagelen fiberlerin huyunu tüyünü biliyoruz artık. Ama bu meret için, bunları bilemiyoruz elbette.

Ve gördüğüm kadarıyla, bu şekilde %100 PE yazan bir sürü marka rafları doldurmuş halde. Ne kadar, nasıl güvenilir, zor bir soru ki, işte aranan cevap bu aslında.

Ha, deseki, PET bu, Polietilen tetraftalat vs. neyse, bildiğimiz bir malzeme, şu şudur deriz de, PE dedin mi, bunu bilmek pek olası değil.

6. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Yüzdeyüz PE demek,yüzdeyüz polyethilen demek,başka ne kast ediliyor olabilrki.

Bak ben eski zamanlarda bu PE misinalar hakkında bir yazı yazmıştım,belki konuya bir yarar sağlar...

http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=30785

7. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Gene döndük başa cyrr idk :laughing:

Polietilen.. Tamam, bunda iki karbon ve dört hidrojenden oluşan etilen zinciri varmış. Bunu anladık, biliyorduk, biliyoruz. Velakin bu etilenler şöyle bir şey:

kendi başına birleşip bir zincir olamaz. Bunları birleştirecek bir zerzevat lazım. Bak, o hidrojenler var ya, onların elektronlarını karbonlar kaptı. Karbonun 4 elektronu da başı bağlı. Hidrojenlerin elektronları karbona bağlanınca, porotnları yani artı yükleri kabak gibi ortada kaldı. Bu moleküller birbirine yaklaşırsa, bu artı yükler birbirini iter, zinhar bir araya gelip bir zincir olamazlar. Hatta, bu sıradan bir sıcaklıkta sıvı filanda olamaz, gaz olur olsa olsa, zira moleküller birbirini itiyor.

Şimdi işe, bunun poli olabilmesi, yani birbirine yapışması için bir şey katmak filan lazım, anladık di mi?

İşte bu misinalarda ne katmışlar buna? Buna dair hiç bir şey yok. Ha, ben hiç bir şey katmıyacağım buna, ezerim bunları, sıkıştırırım yüksek basınçla, o hidrojenlerin itmesini bastırır, yapıştırırım diyebilirsin. İşte öyle demişse o misinayı yapan adam, marketten getirdiğin poşet bu işte. Düşün bakalım, o poşetin malzemesinden ne kadar misina olur?

Tekrar edeyim, PE dediğin zaman, kırk çeşit PE var, her biri farklı nitelikte. Bu PE hangi PE? Bize lazım olan bu.

8. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Ya adamlar böyle bilgileri sana verirlermi hiç Serdar,kısaca PE der geçer...

9. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Elbette, yada dediğim gibi kilosu 20 TL olan polyester ipi alır, makaraya sarar, PE der geçerler. Ne de olsa %100 doğru söylüyorlar böyle yapsalarda.

İşte bu ihtimal olduğu için, ben bu misinalara gayet temkinli yaklaşır, olabildiğince uzak durmayı tercih ederim. Kalite misina alacağım derdindeyken, hacılanmak hoş olmaz elbette. Gider okkası 10 TL olmayan krokodil misina alırım, hiç yoktan huyunu bilirim, suyunu bilirim, birde kek yerine konup söğüşlenmemiş olurum.

10. furunotr

furunotr Haluk

Son cümle ile bu konu ile ilgili olarak tamamen kendini tanımlamışsın...

Aşağıda linkleri veriyorum; Japonca çıkabilir; o zaman bir şekilde çevirttir sayfayı; tabloda PE sargı miktarı diye birşey göreceksin... İlk makina PE 1'den 500; PE 1,5'tan 320 metre alıyor imiş...

http://fishing.shimano.co.jp/product/reel/3208

Bu makina ise PE 1'den 200 metre alıyor imiş; ya da PE 1 200 metre sarılması gerekiyor imiş...

http://all.daiwa21.com/fishing/item/reel/bait_rl/mt_pe_sv/index.html

11. furunotr

furunotr Haluk

Maalesef % 100 PE diye rafları dolduran ve fiyatları oldukça ucuz olan ürünler ile tüketiciyi kandırma yoluna gidiliyor diye düşünüyorum; PE ibaresi bahsettiğim gibi Japon ürünlerinde geçiyor ve bunların öyle 3-5 liralara satılması ve rafları doldurması pek mümkün değil; ülkemizde bulunabilen Daiwa ve YGK iplerde PE ibaresi yer almakta ve bu ibare çap ifade etmekte; belki kullanılan hammaddeyi de ifade ediyordur bilemiyorum... Ama Daiwa ve Shimano makinaların skalalarına bakılınca en azından çap ile ilgili bir ölçüt olduğu görülebiliyor... Bu tip ne olduğu belli olmayan ürünlerde de özellikle kullanılıyor PE sanıyorum; çünki kaçış noktası çok fazla; gerçi üzerlerinde yazan değerlere bakılınca kaçış yok denilecek ama; bu sefer ne bileyim mesela 30 kg. çeker yazan bir ip 10 kg. bile kaldırmayacağı halde bununla 30 kg.lık balık tutabilmek mümkün falan diye iddia edecekler...

Serdar aslında senin ip tecrübenin hayli fazlaca olması lazım; ben bu kadar az tecrübe ile ip misinalara şöyle bir baktığımda iyi-kötü kalitesi hakkında yorum yapabilecek bilgiye sahip durumdayım; en azından kötü kaliteli ve iyi kaliteli gibi aralarında uçurumlar kadar farklılık olanı ayırdedebiliyorum; senin bunu daha iyi ayırtedebilmen gerek...

12. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Aynı şekilde, hemfikirim genel olarak Haluk Abi.

Mesele, tekrar edeyim, %100 PE denen şeyin ne olduğu değil aslen. Üzerinde %100 PE yazan misinaların aslında ne olduğu.

Senelerden beridir, dyneema kullanırım, çokca da dacron kullandım. Başka bir sürü enteresan malzemeden iplerde kullandım. Misina olarak en başarılısı, dyneema genel toplamda. Ama en başarılı diye illa dyneema olacak değil elbette, daha ucuz ve yeterli kalitede bir şey varsa, elbette seve seve kullanırız.

Ama bu noktada, üzerinde %100 PE yazan ürünler arasında fiyat ve duruş açısından büyük farklar görüyoruz. Bu da insanı işkillendiriyor haliyle. Dyneema piyasası oturdu. Fiyatları filan üç aşşağı beş yukarı aynı seviyede. Elbette üstünde berkley yazıyorsa, fiyat biraz uçacaktır. Ama ucuz olması beklenen Bojin'le bir düşününce, bojinin monosu berkleyin %30'u fiyatına. Dyneema'sı da aynı şekilde. Bu da şirketlerin satış politikaları çapında bakınca, ikisinin yakın nitelikte ürünler olduğunu hissettiriyor.

Fakat bu %100 PE işi karışık görünüyor. Çünkü, PE terimi malzemeyi tam olarak niteleyemiyor. Ama dyneema dersen, herşeyi kesin belli olan bir UHMWPE malzemesinden bahsediyor oluyorsun.

13. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Halen neden direniyorsunki ben sana 2 saat kadar önce bahsetmedimi konudan kullanıyorum demedimmi. bu tür misina esnemez. dimdiktir. dediğin gibi makinanın sarım boşluğuu ile metrelerde sarılırlar. PE/5 ile 280 mt takım indireceğim diyorum. hala Amerikanın keşfindesin. ne gerek varki senin dediğin PE nin önemsizliğinin %100 olmasının olmamasının ne anlamı var. Tabiatta kullanılıyor olmasıı yeterli değilmidir. gel çek o kadar metreden misinayı elle bakalım 2 atış sonunda kollar nasıl uzuyor o derinliğe dayanmayan delik deşik olan kurşunlar, iğneler bile erirken PE çalışmaya defalarca devam ediyor.
    Nereyi keşfetmenin derdindesin.....

14. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    banghead banghead banghead

O senin aldığın, elindeki PE. Ama şuradan birinin aldığı X marka %100 PE'nin aynı öyle olacağına dair hiç bir garanti yok. Hatta adama, bildiğin polyester ipliği okutmayacaklarının da hiç bir güvencesi yok. Dikkat et, hiç bir güvencesi. Zira adam o polyester ipi alıp, üstüne %100 PE yazdığında, %100 doğru söylemiş oluyor zaten.

15. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    olmaz öyle şey Polyester iplik kaplama yaparsan adı değişir. elastan kaplama, tekstürize vs vs olur. polyester iplik malzemeside iyi bir dolgudur.genelde hortum ve filtre işlerinde kullanılır.
    PE malzemede dediğim gibi aslı zaten %100 PE DEĞİLDİR. zaten mefruşat kumaş ve iplik kaplama katogorisine girdiğinden o zaman bildiğin tırlık branda kumaşıda PE BRANDA diye geçer ama bu brandaya kimse %100 ismi kullanamaz. neden içinde kumaş kaplama mevcuttur. O yüzden dediğimiz türden ipi alıpta üstüne %100 PE yazılmasıda hata olacaktır. PVC kaplı polyester bile mevcuttur.
    %100 PE maddesi nasıl birşeydir hiç biliyormusun. bilmemize imkan yok bu tür bir maddeden %100 bir nesne bizim işimizi hiçmi hiç görmeyecektir....

16. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Kaplama filan yapmana gerek yok üstadım. Şuradan, en yakın tuhafiyeciden al polyester ipliği, yaz üstüne %100 PE. Sat 100 metre makaralara bölüp. Hiç kimse seni kimseye şikayet edemez, bu adam kandırıyor, PE diye bunu satıyor diye.

İşte bizim dediğimiz sorunda bu. Elbette senin bahsettiğin hususlarda katılıyor ortaya.

İşte sana örnek:

Tornavidaya düğümleyip, asıldım, küt gitti düğümün dibinden, daha demincek ilk testte. 0.40 bu misina. İddiası 25 kg çekeri varmış. 10 kg'yu kaldırsın, taksime çıkarım etek giyip.

Elinde baktığında bildiğin polyester ip gibi bir şey zaten. Gerçi polyester bunun kadar sabit olmaz, biraz esner. Bu hiç esnemiyor, o yüzden polyester değil. Ama dyneema ile filan şey yarıştırabilecek bir mamul hiç değil. 0.40 Dyneema'yı bağlasan böyle, o makara kırılır, kesilir gider, zor koparırsın.

Şimdi senin dediğin PE ile bu makaradaki PE hiç birbirini tutuyor mu?

Ama gidip şikayet edecek halimizde yok, zira, doğru, bu malzeme aynen sapına kadar PE.

17. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Sorunu kutu üstüne yazmış zaten güçlü, yumuşak ince, pürüzsüz şu bu diye anlatmış burda PE nin bu ipteki kendini anlatacağı tek husus pürürzsüz olması dağılmaz demek istemesi anlamına gelir bence. ki bu adamın burada %100 PE demeside benim kafama oturmuyor bence dememesi lazım. diyorsa ve patlıyorsa bu kadar tanıtımına rağmen % 100 lük garantisi neye göre, kıyası ne ölçüsü ne ki %100 diretmesi tamamen gereksiz bence...

Ben bu iple işimi çözüyorsamki elindeki tamamen dandik bir misina demeden geöemeyeceğim. Bunun yanında 0.100 vaya 1 mm perlon misina mono da aynı işi yapacaktır. sonuçta bu ipin sarıldığı maknayı biliyorsun. kuvvetli ah keşke 1,0 perlonu alsaydıda tam içerisine bunlarla uğraşasaydık. dahada güzel olurdu. ama olmuyor işte.

18. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    %100... Diyemez diyoruz da, diyor işte ve maalesef bunu diyemezsin diyebilecek durumumuz da yok. Zira, kaç defadır söylediğim gibi, polyester, polietilen filan çok genel bir terim ve bunun yapıldığı malzemede ister istemez bu ismin altında yer alıyor. Yani gitsek tüketici mahkemesine, aldatıcı ürün desek, ne bu ürün, şu şu, bu ürünün SPI vs. kaydında adı ne, evet, PE sınıfında.. Buyur burdan yak, PE'mi, PE, %100 hemde aynen dediği gibi.

O yüzden bu misinalara karşı tereddüdüm var. Denemeden, iyice tanımadan buna güvenilip balığa gidilmez. Bu makaranın 200m sini filan makineye sardım. Ama harbi ipin altına.

El oltası için, elindeki misina kafiymiş anladığım. Eğer ihtiyaç olursa, dacron'u dene. Dacron misinlar fiyatı uygun ve el oltası olmaya müsait. Dyneema mı, aman... Kalın bile olsa dehşet kesici bir şey, hemde sıfır uzama esnemeyle. Ufacık şeyde kemiğe oturması an meselesi olur.

19. baskentli1

baskentli1 İsmaiL

Favori Kamış:
    En ucuzu :)
    Favori Makine:
    Honda CBR 600F :)
    En İyi Avı:
    Turna 9,5 KG
    Değerli abilerim affınıza sığınarak yazıyorum..
    Canım sıkkın zaten şöyle bakayıyorum konulara hah dedim makine tavsiyesi var bende fikir edineyim diye bir göz attım konu dördüncü sayfa da moleküllere inmiş :) Hele o inatlaşmanız beni benden aldı Allah sizleri başımızdan eksik etmesin :)

20. furunotr

furunotr Haluk

Sanırım PE'de olduğu gibi Dyneema veya mikrofiber ihtiva eden olta iplerinin kaliteleri standart değil; belki hammaddeyi üreten tek bir firma ürün bazında; ancak bunu alıp işleyen belki birkaç; belki onlarca firma mevcut... Yani hammadde kalitesi aynı olsa bile uygulanan hammadde oranı; örgü, boya ve aklıma gelmeyen diğer özellikler ile malzeme ve işçilik kalitesi farklılık gösterebiliyor; fiyat farklılıkları marka isim farkı olmakla birlikte esas bu kriterlerden kaynaklanıyor...

Yani dyneema deyince de farklı markalarda aynı özellik ve kalite bir olta ipi beklememek gerekiyor; kimi kullanıcıyı ziyadesi ile memnun ve tatmin edecek iken kimi bunun tam aksi bir özellik gösterebiliyor ki piyasa bu tip uç örnekler ile dolu zaten...

PE'ye gelince muhtemelen (bunu kesin olarak bilemiyorum) hammadde çeşidini kısmen belirtmekle birlikte bunları ciddi ve kaliteli üreten bilhassa bazı Japon markalarının; mesela benim en yakından inceleyebildiğim YGK'nın kalitesi benim diyen bilindik markalardan bile daha yüksek; ötesi Daiwa ve Shimano makinaların makara skalalarında belirtilen PE 1'den şu kadar metre alır bildirimini de kesinlikle karşılayacak ölçü derecesine sahip oluyorlar... Sanırım Japonlar PE'yi hem kullanılan hammaddeyi belirtmek; hem de yanına bir rakam koyarak ölçüsünü belirlemekte kullanıyorlar... Benim gözlemleyebildiğim kadar Japonlar bu kriterleri gereğince uygulayabiliyorlar; Çin'de üretilen ve ithal edilen ürünlerin pekçoğu ise bu kriterleri karşılayabilmekten çok uzaklar...