Spirolino mekik biçimli, ortasında anten görevi gören hortum bulunan bir tür seviye dengeleyici ağırlıktır. Bu özellikleri onu şamandıralardan ayırır. Spirilino suya batar. Uzağa atışta ve çekerken oltanın istenilen seviyede gelmesinde görev görür. İki çeşit spirolino vardır; birisi şeffaf iç boş ve içine su doldurularak ağırlığı ayarlanabilen tiptir. Diğeri ise daha fazla bilinen çeşitli sabit ağırlıklara sahip içi dolu tiplerdir. Spirlino'nun ağır, orta batar ve yüzer modelleri vardır. Tamamen kurşundan yapılan modeller olduğu gibi yukarıdaki gibi içi boş plastik olanları da mevcuttur. Ayrıca aksiyon sağlamada faydalı olacak değişik şekillerde olanları bulunur. SPIROLINO alabalık sahte sineklerinin (fly) doğru yere doğru biçimde atılması ve doğru derinlikten doğru hareketleri yaparak çekilmesi amacıyla icat edilmiş, daha sonraki zamanlarda her türlü sahte ve doğal yemin atılması, çekilmesi ve aksiyon verilmesinde kullanımı yaygınlaşmıştır.
Montaj MONTAJ Spirolino özel bir yöntemle bağlanır. Spirolinonun temel bağlanma biçimi kanca, köstek, fırdöndü, üzerine boncuk, onun üstüne spirolino şeklindedir. Boncuk kullanılmayan spiro fırdöndüye geçer. Esas bağlama şeklinde 3 lü fırdöndü kullanılır. Bu öyle herkesin bildiği üç halkası bulunan bir fırdöndü değil, üç fırdöndünün arka arkaya bağlı olduğu özel bir tiptir. Kalama önleme yanında kanca/yem/sahte nin bedene sarmasını önleme görevi vardır. Aşağıdaki resimlerde görüldüğü gibi makineden gelen misinaya bir fırdöndü takılır. Bu fırdöndü klipsliyse (ki gerek yok) klips makine tarafına bakmalı, yuvarlak halka aşağıya yönelik durmalıdır. Daha sonra 2 karış kadar eğilip bükülmeyen bir misina, yada kord ipi bu fırdöndüye bağlanmalıdır. Bir boncuk geçirilip fırdöndüye yaslanır, sonra spiro ipe dizilir. Peşinden bir yada iki boncuk daha dizilir. İki boncuk kullanmanın nedeni atarken aşağı baskı yapan spiro nun düzeneği bozmamasıdır. Daha sonra misina yada kord ipi yeni bir fırdöndüye bağlanır. Bu fırdöndü yukarıda bahsettiğim şekilde üçlü tip de olabilir. En son olarak ihtiyaca göre 1-3 metre kadar köstek ile kullanacağımız, kanca, sahte yada yem bu fırdöndünün diğer ucuna bağlanır.
Yakup abi paylaşımın için sağolasın.Ama bu spirolino denen alet Samsunda yok,nerde ve kaç liradır bilenler yardımcı olursa daha iyi olur değilmi.Özellikle N@mık ustadan fiyat bilgilerini bekliyorum.Galiba sadece orada bulunabiliyor.
Merhaba Musa: Abashopta hem dolusu hem boşu, hatta dolusundan iki farklı tipte vardı. Fiyatı 1-3 ytl arasındaydı. Şimdi sitelerinde göremiyorum. Telefonla öğrenilebilir. oltatakimi (vira) da da olacaktı.
Bilgilendirme icin tesekkurler. Bugunki ders mukemmel gecti Kafama takilan yukaridaki iki imajda uclu firdondulerin yeri birbirinden farkli. Birinde onde digerinde arkada. Yoksa aksam saati ben mi yanlis goruyorum. Hangisinin dogru oldugu konusunda aydinlatirsaniz sevinirim. Saygilar
Ben de tam aynı şeyi soracaktım. Sıyırtma kurşundan ne farkları var bunun diye. Geçenlerde babamın takım çantasını kurcalarken bulmuştum bunu. Hiç deneme fırsatım olmadı. Ağırlığı nedeniyle kolay atılmasının yanı sıra, kurşun kadar yüksek yoğunlukta olmadığı için daha yavaş batıp istenilen seviyeyi tutturmaya yardımcı olacaktır diye tahmin ediyorum. Bunun yanı sıra şeffaf olması belki balığı ürkütmemek adına bir avantaj da sağlayabilir. Ancak kurşunun lüferin, çinekopun çok kere sahte yemden daha çok ilgisini çektiğine şahit oldum.
Sıyırtma kurşun daha dipten geliyor bu şeffaf camlar nerdeyse su yüzünden geliyor. Yavaş batıyor ama orta suda tutabilmek için yavaş çekmek gerekiyor. Bazı sahte yemlerin hızlı sarılması gerektiği için ayarlaması çok zor oluyor.
Aslında sıyırtma kurşun da bir tür spirodur. Metin içerisinde tamamen kurşundan yapılmış modeller olduğundan bahsetmiştim. En önemli farklardan biri sıyırtma sabit, spiro 1 karış ta olsa bir köstek üzerinde hareketlidir. Bu yönüyle daha temiz bir aksiyon sağlar. Sıyırtma bazen dengesiz ve kasık olduğunda ucuna taktığımız kanca istemediğimiz biçimde dönebilyor.
Aslında renkli olanlar yaygın olarak kullanılır. Siz çino ve lüferlere bakmayın, oltadaki hemcinsine bile saldırıyor keratalar.
Yakup abi, sargan topunun içinden boru geçirsek aynı işi görürmü acaba.Bende sargan topu bol ve el sanatlarında işçiliğim süperdir.
Musa bunun için benzer bir öneri, küçük bir delikli kurşuna hastahane pipeti eklenerek bir arkadaş tarafından getirilmişti. Forum içerisinde bir yerlerdedir. Tükenmez kalem içi bunun için uygundur ama genelde senin kullanabileceğin spiro küçük sargan topundan az daha küçük olmalıdır. Spiro nun anteni, şamandıralı atışta yem yada sahtenin geriden gelerek suya düştüğünde şamandıra üzerine yığılmasını önlemek amacıyla kullanılır. Malum ne kadar son anda misina akışını durdurarak sahtenin ileri gitmesi sağlanmaya çalışılsa da her zaman bu mümkün olmayabiliyor.
Tamam işte benim aradığım alet demekki buymuş,sargana atarken ince misina sürekli dolanıyordu.Bende 25 gr sargan topu var,resimdede 30 gr spirolino gösterilmiş,demekki boruyla birlikte 30 gr olacak.Bir deneyelim bakalım,sonuç fotosunu eklerim.
Ama bulunan spirolinolar, batan bir şeydir. Kurşun saniyede 3 cm batıyorsa, bu 1.5 cm batar, ama batar.. Yüzen tip spirolino'nun yüzen tipini aramak, bulmak gerekir.
Musa bir arkadaşın derlemesi bazı ilave bilgileri mail adresine gönderdim. Sanırım gördüğünde konu daha aydınlanmış olur.
Matkapla delik 5 -6 mm ye genişletilir. İçine kurşun konulur. Böylece hem batar hale gelir hem de boru şeklindeki kısım kurşunun malzeme özelliği kullanılarak daha sabit monte edilebilir. Ağırlık 50 gramı geçer o zaman ne yaparız bilmem
Bende şeffafı da var, batıyor, çivi gibi. Şeffaf olmayıp batmayanı da var.. Söylediğim şey, çoğu malzemeciye gider, "spirilonolo, yok yok slipirino, hı, siprolino muydu, hah spirolino, ondan.." dediğimizde, büyük ihtimalle size batanının verecektir. Zaten adını, ne oldğunu filan anlatana kadar bir deve sürüsünü hendekten aşırmak gerekecek... Bahsettiğim, bu.. Bilhassa söyleyin, "Bu yüzen cins değil mi?" diye açıkca sorun.. Yoksa, zarganalar için günün geyiğine malzeme olursunuz sadece..