Su Altında Dikkat Edilmesi Gereken Canlılar..

Konu, 'Makaleler' kısmında bulsep tarafından paylaşıldı.

  1. Sualtında dikkat edilmesi gereken canlılar..

    SUALTINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN CANLILAR ve TEDAVİ ŞEKİLLERİ (HAZARDOUS MARINE ANIMALS)

    MERCANLAR

    Sularımızda çeşitli mercanlar olduğu gibi,mercanların bir çok türüyle tropik denizlerde karşılaşmaktayız. Dalış merkezlerinde dalıcıların eldivenle dalmaları yasak olduğundan, dalış esnasında dalgıç yüzerlilik ayarını iyi yapıp mercanları tutmamaya özen göstermelidir.


    Sert mercanın iskeleti mercan resiflerini oluşturur. Dünya yüzündeki en büyük inşaatı fasulyeden küçük olan bu organizmalar yapar. Sert ve yumuşak olmak üzere iki çeşit mercan vardır. Sert mercanlar ustura kadar keskin olup derin kesikler oluşturabilirler bu kesiklerin içine giren kalker parçaları reaksiyonlara sebebiyet verir ve tedavi edilmelidir. Mercanın sensoral yakıcı polipleri çıplak elle tutulduğunda yakıcı olabilir.

    Su ve sabun kullanarak, yumuşak bir fırça, yoksa bir havlu ile yaralı bölge temizlenir.

    Yara içindeki parçaları temizlemek için ise;

    Yarayı kurutup üzerine oksijenli su döküp köpürmeye bırakın. Yarayı kurutun.
    Yaraya alkol döktükten sonra bir Tetralet, Tetra kapsülünü veya muadil bir kapsülün içindeki tozu alkol ile ıslatılmış yaranın üzerine dökün. Bantlamayın.

    DENİZ KESTANESİ
    Dikkatsiz dalgıca dikenler batar. Temas halinde çıplak deriye kolaylıkla batar, battığı bölgeye göre rahatsızlık verebilir.


    Paletten veya ince neopren çoraptan geçip topuğa batabilir. Battıktan sonra ağrı olabilir, mikrop kapıp cerahatlenme görülebilir bu durumda cerahat dikenleri deri dışına atar. Ağrılı bölgeyi sıcak suyla tedavi edilir. Bazı dikenler deri içinde erirsede dikenlerin cilt içinde kalışı rahatsızlık yaratır. Bu durumlarda dalış çantanızdaki bir cımbız çok işe yarar, diken son derece kırılgan olduğundan deriyi iki yandan sıkarak ucunun yukarı doğru çıkmasını sağlamalısınız, dikeni temiz ve sivri uçlu bir aletle kanırtarak çıkarılmalı.

    Geç reaksiyonlarda, uzun zaman deri içersinde kalan diken ‘'Deniz Ketanesi Granülomu'' adı verilen küçük urların oluşmasını sağlar. Bu cerrahi müdahale gerektirir. Dalgıçlar arasında dikeni eritmek için kullanılan zeytinyağı veya limon suyu derinlere ulaşmadığından faydalı olmaz.

    DENİZ HIYARI

    Teması bazı kişilerde cilt alerjisi yapar, bunları elleyen dalıcı unutkanlıkla elini gözüne sürmemelidir. Deri reaksiyonlarında alkol tatbik edebilirsiniz, gözler için Deksamisin veya Visine damlalar kullanabilirsiniz

    SÜNGER

    Denizlerimizde çeşitli türleri yanında deli sünger olarak bilinen türünde mikroskobik sokucu tüyler (spicuel) bulunmaktadır ki bunlarda zararlı bazı kimyasal maddeler vardır.Çıplak elle tutulduğunda kişide yanma ve kızarıklıklar meydana gelir.


    DENİZ TIRTILI (Hermodice sp.) Fireworm

    Akdeniz , Ege ve yer yer Marmara'da görülen tırtıl güzel ve renkli görünümüyle bir çok dalgıç'ın canını yakmıştır.

    Dokunulduğu zaman vucudunu ve tüylerini kabartır, vücudunun etrafını saran ince kitinsi tüyler, kaktüs dikenleri gibi deriye batar, eldivenle dahi tutulmamasını öneririm.Tüylerin battığı bölgede yanma hissi orta derecede şişme, kabarma ve arasıra metrotik (doku harabiyeti) alanlar ortaya çıkar. Kaşıntı, ağrı ve yerel bir his kaybı sık görülür.

    ‘'Fotoğraf çekimleri sırasında, eldivenli elimle bir kayayı tutmak zorunda kalmıştım, elimi tırtılın üstüne koymuşum, hemen eldiveni çıkarmama rağmen canımı yakan ipeksi dikenlerin avucumun üzerinde olduğunu dehşetle görmüştüm''

    Temas bölgesini sakın silmeyin. En etkili temizleme şekli flasterdir. Batan dikenleri flasterle topladıktan sonra bölgeyi sulandırılmış amonyak veya su ve alkol karışımı sürebilirsiniz.

    DENİZ PİRELERİ ( Sea Flea)

    Dünyanın bütün denizlerinde kumluk kıyılarda bulunurlar. Keskin ağızları ile hem balıklara hemde insanlara yapışabilirler. Pirelerin ısırığı ani ve keskin olup kanamalara yol açar. Isırılmış bölge oksijenli su ile temizlenip,antibiyotikli merhem sürülür.


    AHTAPOT
    Yumuşakçaların kafadan bacaklılar sınıfının bir üyesi olan ahtapot türlerinden tropiklerde yaşayan bazı cinsleri zehirlidir.


    Kesinlikle insanlara zarar vermez, bir şnorkel dalışında elle yakaladığım büyükçe bir ahtapot kendisini bırakmam için beni papağanın gagasına benzeyen ağzıyla bir güzel ısırmıştı. Ayrıca çıplak vücudu sardığında vantuzlar vücutta kızamık hastalığına yakalanmış gibi kızarıklar oluşur. Bu kızarıklıklar, bir süre sonra geçer.

    MÜREN ( Murena helena)

    Hakkında değişik korku senaryoları yazılsa da müren gerçekten zararsız bir yaratıktır. Su altındaki solunum sırasında ağızlarını solumak için açıp kapamaları onlara bu korkunç ifadeyi verir


    Zehirsiz olan mürenlerin ağızlarında bulunan çok sayıdaki çeşitli bakterilerden dolayı ısırdığı yer mutlaka iltahaplanır ve kişiden kişiye farklı enfeksiyonlara yol açar.

    Mürenlerin olabileceği konuklardan uzak durup, müreni besleme girişiminden uzak durmalıdır. Bir çok dalgıç, hesapsız hareketlerinin cezasını bir yerlerini mürene kaptırarak ödemişlerdir.

    Müren ısırmasında ısırılan kişiyi derhal hastaneye götürüp tetanoz aşısı yaptırın. Isırıktan hemen sonra yarayı oksijenli suyla yıkayıp iyice temizleyip antibiyotik merhemler sürün (Garamycine krem, thiccilline pommad veya silverdine krem) Ayrıca doktor tavsiyesinde ağızdan yüksek doz antibiyotik alınmalıdır.


    ALINTIDIR....

     
  2. Teşekkürler Bülent Abim,emeğine sağlık;)
     
  3. Avciperdeci

    Avciperdeci SeRDaR

    Mesajlar:
    7.433
    Favori Kamış:
    El Oltası
    teşekkürler bülent abi
     
  4. Eczacı

    Eczacı

    Mesajlar:
    3.057
    Şehir:
    Aydın
    Favori Kamış:
    olta
    Bülent abi teşekkürler,gene faydalı bir başlık yine sen;) sağol faydalı olacaktır arkadaşlara bunun gibi başlıklar.