SUDAK Familyası: Percidae Bilinen adı: Lucioperca lucioperca Uzunluk: 40-125 cm Ağırlık: 1-15 kg Yumurtlama dönemi: nisan, mayıs, haziran Açıklama: Vücudu ince uzun olup, sırtı koyu renkte, yan tarafları gri-gümüşimsi renktedir. Bilhassa genç fertler üzerinde sırttan karına doğru 8-10 adet koyu renkli enine bantlar bulunur. bu çizgiler yaşlı balıkta soluklaşır, sırtta birbirini küçük bir ara ile takip eder. Kuyruk ve sırt yüzgeçleri üzerindeki ışınları birbirine bağlayan şeffaf zarlar üzerinde sıralanmış siyah benekler vardır. Yanakları umumiyetle çıplaktır. Ağız uç durumlu, ağız açıklığı ise geniştir. Alt ve üst damakta iri ve bunlar arasına serpilmiş küçük ve yumuşak dişler vardır. kaynak ve resimler: water crop university, kkgm.
Sudak Balığı..... Evet arkadaşlar Bilim ve Teknik dergisinin Temmuz 2006 tarihli 464. sayısında yayınlanan sudak balığının aşılanmak üzere bırakıldığı göllerde balık popilasyonunu değiştirdiğini yani göldeki diğer balıklara saldırarak diğer türlere zarar verdiğinden bahsediliyor Ekonomik değerinin yüksek olması nedeni ile Beyşehir ve Eğridir göllerine aşılanan bu türün (Sudak Balığı) göldeki diğer 6 balık türünü yok ettiğinden söz ediliyor Ekonomik kazanç için dışarıdan balık getirmek yerine çeşke elimizdeki türleri koruyabildek (Kofana palamut vs) gibi Sudak balığını şöyle bir kısaca tanıyalım Sudak balığı Sudak balığı (Sander lucioperca, eski bilimsel adı Stizostedion luciopercaydı), Percidae familyasından Avrupa'nın en büyük tatlısu balığı türü. Köklerinin doğu Avrupa'da bulunduğu düşünülür. Sevilen bir yenilen balık olduğundan dolayı insanlar tarafından batı Avrupa'ya da yayılmıştır. Sudak balıklarının zarif bir vücutları, iki birbirinden ayrı duran sırt yüzgeçleri ve bir sürü sivri uzun dişleri vardır. Boyu 1,25 metreye, ağırlığı 12 ila 19 kiloya ve 10 ila 20 yaşına kadar varabilir. Sırtı yeşilimsi gri ve karnına doğru gümüşleşen, bir rengi vardır. Sırtında ayrıca bazen farklı şekillerde kahverengi gölgeler vardır. Sudak balığı önemli ve kıymetli yenilen bir balıktır. Az kılçıklı, sağlam yapıya sahib beyaz bir eti vardır. Irmaklarda, göllerde ve bazen ırmakların denize aktığı yerlerde bulunan az tuzlu deniz suyundada yaşıyabilirler. Derin sularda yaşamayı tercih eder, çok aç gözlüdür, çok çabuk büyür ama tutsak tutulunca çabuk öldüğünden dolayı havuzda ya da akvaryumda yetiştirilemez. Sudak balıkları ilkbaharda Nisan ile Haziran arası çiftleşirler ve yumurtalarını alçak suda su bitkilerinin üzerine ve çakılların arasına bırakırlar. Ürettiği 40.000 yumurta diğer balik türlerinin ürettiğinden çok daha azdır, ve bu yüzden diğer balıklar kadar çok türemez. Avlama yöntemleri Sudak balığı çok dikkatli ve ürkek bir balıktır ve kolay kolay tutulamaz. Boyu 90 santimi ve ağırlığı 7 kiloyu geçenleri çok nadir tutulur. Sudak balığını tutmak için uygun yemler kızılkanat, kızılgöz ve tatlısu levreğidir. Bunun yanında tabiiki başka balık türleride yem olarak kullanılabilir, ama kullanılan yem balığının zayıf ve uzun bir yapıya sahip olmasına önem vermek gerekir. Yarım balık, ve balık parçalarıda yem olarak kullanılabilir. Solucan veya kurt ile tutulansSudak balıkları çok seyrektir. Başarılı olmak için bol yavru balıkların yüzdüğü yerleri seçmek gerekir. Kanallarda ve alçak göllerde sazlıkların ve su bitkilerinin yakınında aramak gerek. En iyi avlanma zamanları buz olmayan zamamlarda akşam ve gece saatleri, ve buz olan zamanda öğlen saatlerindedir. En iyi aylar Mayıs, Haziran, Eylül ve Aralıkdir. En büyük sudak balıkları kışın tutulur KAYNAK:. tr.wikipedia.org/wiki/Sudak_balığı –
Mrb Dün bu siteye üye oldum yarın balığa gidiyorum tuttuğum balıkların resimlerini sizlerle paylaşacam ! Bütün balıkçılara iyi avlar !
Hoş geldin arkadaşım, Öncelikle tanışma bölümünden bir başlık açarak kendinizi tanıtıcı girişinizi yapın ki forumdaki arkadaşlarımız size hoş geldin diyerek sizi tanıyabilsinler. Lütfen, isim,yaş ve bulunduğunuz ili imza ayarlarınızda belirtiniz. İmza ayarlarınızı buradan yapabilirsiniz.
sudak Ankarada kayaş bayındır barajında tutulur.sabahın ilk ışikları ile gün batımı 3 cm sasy seat ve mıstır tıvıstır ile tutulur.Kendi yavrusu ile de verimlidir.
Bu balıktan gölbaşında'da olduğunu sanıyorum gölde yavrusu var uzun zamandır gölbaşında balık yakalamadığım için büyüğünü görmedim.
ewet fatih abi benim bildiğim ikisine de geliyor biz genelde canlı yem takıyoruz rapalayı hiç denemedik
zaten rapala için bota binecen girecen gölete , tehlikeli iş umut en güzeli kıyıdan efendi gibi tutacaksın balığını
hımm hakkatten tehlikeliymiş en iyi si biz girelim dereye tutalım kuçük küçük balıklarımız takalım oltamıza baklım rahatımıza dimi?
arkadaşlar adanada biz sudagı canlı yemle yılan balıgı yavrusu veya sinekk pullusuyla yakalıyoruz ama en iyisi yılan balıgı yavrusu cunku hem cok dayanıklı hem cok hareketlii yakalama saatleri günbatımı ,gece lüks ışıgı ,gün dogumu kayalık ve derin yerler birinci tercih olta takımına gelince 5-6 numara iğne kurşunsuz iğneler arkalı önlü 5 cm civarında paylarla bağlanır ,kurşunlu olarakda kurşunun yem balıgın hareket edebileceği şekilde baglanması(sarhoş kurşun)bunuda şu şekilde yapıyoruz kurşun iğneden sonra misina kurşun deligi içinden geçrilmek koşuluyla ve 1mtre kadarlık hareket edebilme payı verilerek baglanıyor 20ila30luk misina kullanılması en iyi tercihtir Yakalamak İçin Önemli Nokta: arkadaşlar sudak diger balıklar gibi vurdugunda yakamak için ip çekilmez aksine bi kaç metre yemi yutması için ip verilir daha sonra cekilir balık geride kusabiilir yemi aklıma teknik olarak bunlar geliyor en verimli mevsim ise eylül aralık arası oluyor sonbahar mevismi oluyor kurba yavrusunada vurdugu oluyor tabi yavru balık daha temiz bu anlattıklarım adanada seyhan gölü için ama genel olarak böledir haralde
Sudakla ilgili bilgisayarımda bu yazıyı buldum, paylaşayım dedim. Kılçıksız, duru, yağsız ancak oldukça lezzetli eti olan levreğin tutulduktan sonrası ilk iş suda bırakılmaması, ikinci olara derisi kurumadan pullarının temizlenmesidir. Yoksa kuruyan sert pullarını temizlemek için balığı epeyce hırpalamanız gerekir. Yağda kızartacaksanız ve pullar kurumuşsa pullara hiç dokunmadan kızartın. Kızarmış balığın derisi kendiliğinden etten ayrılacaktır. Ancak deri ile (pullu veya pulsuz) kızartma yüzülmüş balığın kızartılması ile elde edilecek lezzeti vermez. Özellikle kızgın ve az yağda tavası, buğulaması ve mayonezli haşlaması çok güzel olur.