sudak tatili

Konu, 'İç sularımızdan (Tatlısu) Güncel Av Raporları' kısmında Dalgıç837 tarafından paylaşıldı.

1. Dalgıç837

Dalgıç837 Ergiz Esen

Favori Kamış:
    Sportex SeaStar 2,70 80-100 atarlı
    Favori Makine:
    Penn Sargus 3000
    En İyi Avı:
    Sudak 92 cm 8,5 kg
    Merhaba,

Geçen sene benim için çok yoğun geçti, ailemizin 4. ferdinin mart ayında aramıza katılması nedeniyle eşim tüm izinlerini kullanmak durumunda kaldı ve ailecek izne çıkamadık. Böyle olunca ben de (tabii ki hanımdan ön ve ara izinler alarak :p ) bir balık tatili yapayım dedim. İşteki yoğunluğun olumlu bir etkisi, THY'den bedava yurtdışı bilet alacak kadar uçuş mili biriktirmem olmuştu. Daha önceden tanıdığım bir Alman rehber İspanya'da İber nehri üzerindeki Riba Roja barajında süper sudak tutulduğunu anlatmıştı, onların Kasım sonunda yapacakları bir haftalık bir organizasyona yazıldım.

Gidiş tarihi yaklaştıkça içim içime sığmıyordu. Bu arada bölgenin denize uzak yani karasal iklimi olması nedeniyle oldukça soğuk olduğunu, ona göre donanımlı gelmemi tavsiye etmişlerdi. Ancak takım götürmeye gerek yoktu, tüm takımları ve suni/doğal yemleri organizasyon sağlıyordu. Sürekli tekneden avlanılacağı için kıyafetlerin de buna uygun olması gerekiyordu. Önerilenler :

* Polar veya kalın eşofman içlik pantalon
    * Su ve rüzgar geçirmez üstlük pantalon
    * Sürekli çift çorap, içte pamuklu dışta yünlü veya polar
    * Su geçirmez kalın altlı botlar veya çizme
    * Polar mont
    * Hafif ama su ve rüzgar geçirmez kaban
    * Başlık
    * Polar eldiven

Bir de polarize güneş gözlüğü öneriyorlar ama takımlara dahil, eğer gözlüğünüz numaralı değilse almasanız da olur.

Bütün bu malzeme ve biraz da yedekle önce Barcelona'ya uçtum. Oradan da trenle Riba Roja'ya geçtim. Beni tren istasyonunda kampın aşçısı Günther karşıladı. Balıkçılar arasında ilk andan itibaren oluşan dostluk ve samimiyet burada da kendini göstermişti. Keyfili bir sohbet eşliğinde 20 dk sonra kampa vardık. Aslında genelde yazın kullanılan bu kamp, tüm aktivitenin açık havada geçtiği bir yerdi. Aşağıda merkezi oluşturan rıhtım ve kafeteryayı görebilirsiniz :

Kalacağımız kulübeler ahşap ve 4 kişilikti. Her kulübede 2 ranza, bir masa 4 sandalye, askılar (dolap değil) ve bir ufak mutfak bulunuyordu. Tuvaletler dışarıda ve ortak kullanımdaydı. kulübenin görünüşü :

Ben Dominik ve Patrick isminle iki Alman arkadaşla birlikte kaldım.

Kamp baraj gölünün küçük ve sakin bir koyundaydı. Dük yamaçlar arasındaki kampa güneşin doğuşu saat 09.30'u buluyordu. Sabahları genelde sisli ve soğuktu, gün içinde hava 14oC'ye kadar ısınsa da geceleri 0oC'nin altına düşüyordu.

Gelir gelmez eşyaları kulübeye yerleştirip üstümü değiştim, ve oda arkadaşım Patrick ile birlikte öğleden sonrayı değerlendirmek üzere balığa çıktık. Hedefimiz kampa yakın küçük bir koy idi.

İlk gün doğal yemle sudak avlamayı öngörmüştük, bu öngörümüz maalesef balık getirmedi, ama güzel bir tanışma sohbetine vesile oldu. Karanlık basarken geri döndük, akşam yemeğinde grubun geri kalanıyla tanıştık.

Ertesi gün takımları teslim alıp, bilmeyenler için Faulenzer (tembel) taktiği hakkında kısa bir eğitimden sonra ikişer ikişer teknelere dağılıp rehberin eşliğinde avlaklara intikal ettik.

Malzeme :

Kamış : 2,70 m iki parçalı 50-100 gr atarlı spin tipi kamış, mümkün mertebe hafif.
    Makara : 4000'lik orta boy makara, bütün gün at-çek için hafif tutmakta fayda var.
    Misina : 0,11 ip misina, makarayı tam doldurmalı.
    Beden : 0,34 fluorocarbon beden, 2-3 m. Özel düğümü sayesinde kamışın halkalarından çok rahat geçiyor.
    İğne : 15-20 gr. Erie tipi zokalı iğne, 6/0. Ayrıca kevler misina ile 3'lü 4-6 no. hırsız bağlanıyor.
    Suni yem : Silikon 14-15 cm. Yaldızlı sarı özellikle iyi iş yaptı, ancak yeşil, mor, mavi her tonu deneme imkanımız oldu.

Tembel taktiği :

Sasiyi attıktan sonra, dibe varana kadar makara açık kalır. Dipte çok ilişken varsa sasi suya değer değmez kapatmakta fayda var. Boşluk alınıp kamış yere paralel olarak tutulur, kamışla misina aynı doğrultudadır. Makarayı 2 tur hızla sararak sasi dipten havalandırılır, olta hareket ettirilmeden tekrar dibe inmesi misinadan izlenir. Sasi dibe inince misina boşlar. Bundan sonra yine 2 tur sarılarak sasi sdipten havalandırılır ve son ana kadar biyle devamedilir. dip ilişkenli ise kamış saat 11 gibi tutulur, sasi dibe iner inmez hemen sarılır.

Balığın vurması ip misina sayesinde çok net bir "tok" ile kamışta hissedilir. Bu aşamada hemen kuvvetli bir tasma vurulmalı ve hiç boşlamadan hızlı bir şekilde çekilmelidir. Kamışın sert olması tasmanın etkisini arttırır, ancak aynı zamanda da esnekliği olmalıdır ki balığın kafa vuruşlarını absorbe edebilsin. Sudağın ağzı çok sert olduğundan yırtılma riski yoktur, ancak boşlarsanız iğneyi ağzından atabilir.

Neyse bu şekilde eğitimi aldıktan sonra avlağa vardık, bildiğiniz gibi sudak hava basıncından ve su seviyesinden çok etkilenen bir balık. Dönem itibarıyla hava basıncı sürekli değiştiği ve barajdan yeni su salındığı için av verimi düşüktü, bu nedenle ilk gün akşamüzeri Patrik ilk balığı yakalayınca hepimiz çok sevindik.

Akşam bastırınca kampa geri döndük, malzemeleri yüklenip iskeleye çıkıyordum ki ayağım kaydı ve suya düştüm. Bütün giysilerim üzerimdeydi, omzumdaki çantamın içinde ise fotoğraf makinam, (neyse ki) su geçirmez bir kılıfın içinde pasaportum ve cep telefonum vardı. Onlar da benimle birlikte suyu boyladı. Su 11oC ve derinliği de 18 m olduğu için bir an önce çıkmakta fayda vardı :) Neyse çıktım ama fotoğraf makinam ıslanmış, gözlüğüm suyun dibini boylamıştı. Acilen gidip sıcak bir duş aldıktan sonra "İber nehri vaftizi" denen bu olayın normal ve sıradan birşey olduğunu, tabii genelde yazın sıcak havada meydana geldiği için hiç sorun da çıkarmadığını öğrendim. Benim için ilave bir sorun gözlüksüz görmemin mümkün olmamasıydı, bu nedenle bir hafta boyunca gece gündüz (neyse ki numaralı) güneş gözlüklerimle idare ettim.

Sonraki günlerde avın artmasıyla keyifli saatler yaşadık, aşağıda birkaç örnek var :

Tekne arkadaşım Martin'in bir avı :

Burada yine Martin'in bir avı, ağzında da kullandığımız sasi ve iğne :

Bunlar da benden :

Bazı otçullar da kendini sudak sandı, işte birkaçı :

Özellikle Martin'in yakaladığı 98 cm'lik sazan bizi hem hayrete düşürdü hem de bayağı uğraştırdı, kepçeye sığmadığı için.

Sudaklar takribi 13-15 m'de yakalanıyordu, yüzme keseleri ters dönüp ağzına geldiği için küçük balık da yakalasak geri atamıyorduk. Neyse ki çoğu balık 60-80 cm arasıydı. Yetkililer kontrol yapıyor ve izin verilenden fazla adette veya küçük boyda balık yakalamış olanlar ciddi maddi cezaya maruz kalıyordu. Bu önlemlerin neticesinde de büyük balık stoğu hiç azalmıyor, neticede adamlar da para kazanıyor. Darısı başımıza :)

Haftanın sonunda çektiğimiz grup resmi :

Arka sıra soldan ikinci mavi polarlı olan rehberimiz Jens'ti.

Biraz geç oldu ama nihayet paylaşma fırsatını buldum.

Rasgele

2. hauki

hauki mustafa cecen

Favori Kamış:
    olta ve zipkin
    En İyi Avı:
    görup de tutamadigim balikti
    cok guzel resimler baliklar ve paylasim....seneye bende su ispanyaya bir ugrayim:)paylasim icin tesekkurler...

3. Ergiz bey güzel bir tatil geçirmişsiniz.Balık az olsada geçirdiğiniz güzel zaman yılın yorgunluğunu bir paça almıştır..Birdahaki sefere trofe sudaklar olur inşallah:)

4. wolfalone

wolfalone SERDAR

Favori Kamış:
    AlbaStar Morlion kamış,Banax SX 2000 Makine
    En İyi Avı:
    İznik sazanı 5,5 kg Turna 3 kg
    Mükemmel bir tatil olmuş Allah herkese böyle tatiller nasip etsin :D

5. rıfat yaman

rıfat yaman RIFAT YAMAN

Favori Kamış:
    alba star akina ve kamış
    En İyi Avı:
    yıl 1992 ankarada aynalı sazan 16.5 kilo
    yer güzel balıklar güzel rasgele emeğinize ve bileğinize

6. yakup

yakup Yakup

Favori Kamış:
    Elime hangisi gelmişse
    Favori Makine:
    Hangisi takılmışsa
    En İyi Avı:
    Daha değil
    Manzara, hikaye, balıklar.. Hepsi birbirinden güzeldi. Tebrikler:rolleyes:

7. Dalgıç837

Dalgıç837 Ergiz Esen

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Penn Sargus 3000
    En İyi Avı:
    Sudak 92 cm 8,5 kg
    Balıkların hepsi bu değil aslında, bizim makina kuruyana kadar (3 gün) yakaladıklarım sadece anılarda :) ama yine de fazla değildi. Yılın yorgunluğunu alması tarafında haklısınız, hakikaten fantzi bir tatildi ve çok iyi geldi. Trofe sudakları umarım Karacaören'den yakalarız, hem de daha ucuza gelir seyahat :p

Rasgele

8. Dalgıç837

Dalgıç837 Ergiz Esen

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Penn Sargus 3000
    En İyi Avı:
    Sudak 92 cm 8,5 kg
    Amin cümlemize :D

Rasgele

9. Dalgıç837

Dalgıç837 Ergiz Esen

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Penn Sargus 3000
    En İyi Avı:
    Sudak 92 cm 8,5 kg
    Çok teşekkürler, daha güzelleri tüm arkadaşlara nasip olur umarım.

Rasgele

10. Dalgıç837

Dalgıç837 Ergiz Esen

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Penn Sargus 3000
    En İyi Avı:
    Sudak 92 cm 8,5 kg
    Çok teşekkürler. Düşünürseniz temas bilgilerini benden alabilirsiniz. Gerçi Norveç ve Danimarka'nın yanında İspanya'nın lafı olmaz ama:rolleyes:

Rasgele

11. Dalgıç837

Dalgıç837 Ergiz Esen

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Penn Sargus 3000
    En İyi Avı:
    Sudak 92 cm 8,5 kg
    Çok teşekkürler, selamlar.

Rasgele

12. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili ERgiz
    Sabah,sabah av raporunu güzelce okudum,resimlere baktım.Eski günlere gittim geldim.Bugünüm keyifli gecer herhalde.
    Zamanında bizdede,resimlerdekinden asla aşağı kalmayacak ölcüde ve hatta daha büyük sudaklar vardı.Eğirdir,Kovada gölleri rahmetli Fethi Akşıray hoca tarafından sudağa kavuşturulmuştu.Gerci diğer tür balıkların azalmasına sebep olmuşlardı ama,inanılmaz gelişme göstermişlerdi.Herhalde o zamanlar böylesine iletişim imkanları olsaydı,dünya rekoruna göz dikmiş balıklar cokca yakalanırdı.
    Sonraları,mahalli halk oranın adeta canına okudu.Binlerce iğneli pareketelerle balığı nerdeyse bitirdi.Kerevit avındada işin kolayına kacıp sepetlerine ekmek koyduklarındanda,gölün dibi adeta bulamac haline döndü,mantar hastalığı başladı,ihracat durdu.
    Halk bu sefer göl boyunca elma yetiştirmeye başladı.Gerek zirai mücadele ve gerekse gölden sağlanan sulama kanallarıda bu cöküşe yardımcı oldu.Şİmdilerde 3 yıl ava kapanmış.İnşallah göl eski senetörlerine(iri sudak)tekrar kavuşur.
    Diğer bir örnek ise Hirfanlı barajıydı.Bence Türkiyedeki en berrak sulara sahipti,Koca baraj.Kayalık yapısı sayesinde Sudağa cok uygundu.Dev yayınları ve sazanlarıda vardı.
    Eğirdir kadar olmasada ona yakın irilikte iri sudaklar barındırırdı.Birkac kez oradada avlandım.Gayet iri sudak ve yayınlar tuttum.İnci kefalleri Van gölünü aratmayacak iriliğe erişirdi.Yayınları ise zaten meşhurdu.
    Güzel av anılarım ve resimlerim vardır,bulup sizlerle paylaşmak niyetindeyim.
    Elbette oranında sonu aynı sebeplerden Eğirdire döndü.Şimdi ne yapmaktalar bilmiyorum.
    Paylaşımın icin teşekkürlerimi sunarken,devamınıda diliyorum.
    Sevgiyle kal kardeşim.

13. muzbet

muzbet muzaffer

En İyi Avı:
    kiloluk sazanlar
    yaşadıklarınıza imrenmemek elde değil...

14. deePblue

deePblue na

Ergiz Bey bu muhteşem avınız için ne desek az.Tebrikler..
    1 hafta eminim göz açıp kapayıncaya kadar bitivermiştir.Geçirdiğiniz ufak kaza için ise geçmiş olsun..Raporunuz dolu dolu..bilgiler,resimler,yaşadıklarınız..
    Bizleri bunlardan mahrum bırakmamışsınız.Teşekkürler.
    Bu bilgiler umarım günün birinde bana da lazım olur :rolleyes:

15. korni

korni koral

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    55 kg trakya kıvırcığı
    Ergiz abi tek kelimeyle mükemmle zamanlar geçirmişsin :)

bari bende kendime bir pay çıkartıyım bir ara bu trofe sudakçı ile beraber boğazda istavrit tutumuştuk :D:D:D

16. akın usta

akın usta

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    sazan
    tebrikler...
    güzel av olmuş...
    ALLAH bizede nasip eder inşallah...

17. cssturk

cssturk Cenk Bişgen

Favori Kamış:
    Bir sürü Kamış ve makina
    En İyi Avı:
    Turna
    Harika bir tatil olmuş, guzel bir deneyim.

Eminim süre az gelmiştir...

Bununla beraber kendimi "Keşke bizde elin adamları kadar sularımıza bakabilsek, bu sularda sürdürülebilir balıkçılık olayını becerebilsek!" demekten alıkoyamıyorum.

El adam, biz yamyam!

Son düzenleme: 9 Haziran 2008
  18. cssturk

cssturk Cenk Bişgen

Favori Kamış:
    Bir sürü Kamış ve makina
    En İyi Avı:
    Turna
    :D :D

Evet, bende aranızda takılıyordum, kendimi şanslı sayıyorum bu nedenle. Çünkü eli boş gelmiştim ve bana kamış, makina ve çapari kurşun yapmıştınız iki dakikada...

Bu vesile ile tekrar teşekkürler...

Son düzenleme: 9 Haziran 2008
  19. muzbet

muzbet muzaffer

En İyi Avı:
    kiloluk sazanlar
    vallahi süper...

20. Dalgıç837

Dalgıç837 Ergiz Esen

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Penn Sargus 3000
    En İyi Avı:
    Sudak 92 cm 8,5 kg
    Sevgili Vedat Abi,

Eğirdir'in durumunu Isparta'lı olmam dolayısıyla yakından biliyorum, 80'lü yıllarda gidip tatlısu levreği adı altında nefis sudaklar yerdik kıyıdaki restoranlarda. Şimdi hepsi boğazımda düğümleniyor. Sudak hem Türkiye'de hem de yurtdışında ticari değeri çok yüksek bir balık, kerevit de aynı durumda, bizimkilerin yaptığı kısa vadede birşeyler kazanayım derken bindiğin dalı kesmek. Bu tür hataların geri dönüşü maalesef çok zor ve uzun sürede olabiliyor.

Umarım Karacaören I-II'de durum farklıdır. Karacaören'in kıyısında balıkçılarda geçen yaz 60-70 cm'lik sudaklar, yanında da çapak ve sazanlar satılıyordu. Çapak ve sazan adetleri ciddi oranda daha fazlaydı. Bir de alabalık çiftlikleri kurmuşlar, böyle derin bir barajda nasıl bir dip kirlenmesi yapacak bilemiyorum.

İspanya'da avlandığımız bölgede çok ciddi kontrol vardı, gerçi biz karşılaşmadık ama sanırım sezonun son grubu olduğumuz için. Rehberin kesin talimatı, lisans belgelerimiz ve ayrıca da geçerli kimliğimiz olmadan ava gitmememiz şeklindeydi. 10 km ileride baraj duvarının altına gittik bir gün, ayrıca lisans satın almamız gerekti. Böyle korunursa hem balıktan hem de turizmden kazanırsın. ama bunu hem planlamak hem de uygulamak lazım.

Hakkımızda hayırlısı diyeceğim, ama biz kendimiz yapmazsak kimse bizim için yapmaz. Bazı yöneticiler için göller ancak sivrisinek yuvası olarak anlaşılıyor çünkü.

Rasgele