Sudakta kalite!

Konu, 'İç sularımızdan (Tatlısu) Güncel Av Raporları' kısmında Dalgıç837 tarafından paylaşıldı.

1. Dalgıç837

Dalgıç837 Ergiz Esen

Favori Kamış:
    Sportex SeaStar 2,70 80-100 atarlı
    Favori Makine:
    Penn Sargus 3000
    En İyi Avı:
    Sudak 92 cm 8,5 kg
    17-18 Eylül tarihlerinde Almanya'daydım. Hamburg'daki balıkavı rehberi arkadaşım Jörg Strehlow ile haftasonunu Elbe nehrinin kıyısında, nehrin gemi kanalı kumla dolmasın diye yapılan dikey mendireklerin üzerinde sudak peşinde geçirdik. İşte size bir Elbe manzarası :

Bu da üzerinden av yaptığımız mendireklerden ilki.

Öndeki av yelekli, kırmızı kazaklı kişi bizim Jörg. Diğerleri de Jörg'ün müşterileri.

Benim bu turlara dahil olmam hep önemli bir gündem konusu oluyor. Jörg bunu birazcık ticari propaganda malzemesi olarak kullanıp "arkadaş taaa İstanbul'dan geldi, en uzun erimli müşterim" söylemiyle etki alanının büyüklüğünü vurguluyor :) Ben ise iş seyahatlerimin tarihleri denk geldikçe dönüşü cuma akşamı yerine pazar akşamına erteleyip erteleyip hem şirkete daha ucuz uçak biletine malolduğumu, hem de bu turlara katılma olanağına kavuştuğumu ancak sorarlarsa anlatıyorum.

Neyse, ilk gün aslında pek de verimli değildi. Rimbert'in yakaladığı bir turna ile günü kapattık. İşte Rimbert ve turnası :

Günün nasıl geçtiğini anlatayım biraz : Sabah kahvaltıdan sonra, tüm katılımcılar gelene kadar bekleyip saat 09.30 gibi yola düşüyoruz. Yaklaşık 30 dk'lık bir otomobil yolcuğulundan sonra ilk avlak yerine, daha doğrusu ilk avlağa en yakın park yerine varılıyor. Buradan yaklaşık 15 dk'lık bir yürüyüşle ilk mendreğe ulaşıyorsunuz. Ancak bunu düz yolda bir yürüyüşle karıştırmamak lazım, özellikle kıyıya yakın yerlerde Elbe nehrinin kenarı ciddi bir cangıl görüntüsü veriyor. fikir vermesi açısından geçen yaz aynı bölgeye gittiğimde (o turda maalesef skor yapamamıştım) çektiğim bir iki fotoyu da ekliyorum :

Benim ne zamandır Jörg'ün turlarına katılıp da kayda değer bir performansımın olmadığı ile ilgili birkaç geyikten sonra geri döndük.

Ertesi gün yine aynı şekilde başladı.Hava daha kapalıydı. Sudak ve benzeri yırtıcı balıklar hava değişimlerinden çok etkileniyorlar ve hava basıncının düştüğü veya çıktığı zamanlarda avlanmıyorlar. İyi bir av yapabilmek için basıncın sabit kalması gerekiyor. Bu tip teorik tartışmaları yol boyunca sürdürdükten sonra yine benzer şekilde cangılın içinden geçip mendireğe geldik. Pazar günü bize katılan Katrin (evet bir bayan, ve kocasını çoluk çocuğu bırakıp balık avlamaya geliyor. Daha önce de karşılaşmıştık) günü videoya alıp alamayacağını sordu. Profesyonel bir film yapımcısı, çok başarılı belgesellere imza atmış ve şimdi Jörg ile birlikte bir film yapıyorlar. Buna dahil etmek üzere çekim yapmak istedi ve hepimizin onayını aldı.

İlk mendirekte at-çek usulü ava başladık. Kullandığımız kamışlar 2,70 m iki parçalı 75-100 gr atarlı spin kamışlar , makaralar ise 4000'lik spin makaralar. Misina olarak 10 kg çekerli ip misina kullanılıyor, bunun önüne 1-1,5 m 35-40'lık florokarbon misina bağlanıyor. Düğümü özel ve kamış yüzüklerinden sorunsuz geçebiliyor, bağlanışını daha önceki raporlarımda görebilirsiniz. Florokarbona bir klips takılıyor, klipse de 13-15 cm boyunda silikon sahteyi uygun boyda (6/0) akıntıya göre 15-20 gr'lık ağırlıklı silikon iğnesi ile takıyorsunuz.

Bu takımla yakaladığım günün ilk sudağını aşağıda görebilirsiniz :

92 cm, 8,5 kg. Oldukça sağlam bir balık.

Şimdi ilk soru "tadı nasıldı?" olabilir. Tadını bilmiyorum, çünkü ölçüsünü alıp fotoğrafını çektikten sonra geri saldık arkadaşı. Buyurun geri salınma anı :

Ben o gün maalesef erken ayrılmak durumundaydım, uçağa yetişmek için. Benden sonra arkadaşların tuttukları balıklar :

İşten Katrin ve levreği :

Bu fotoğrafta sahteyi, iğneyi ve klipsi net görebiliyorsunuz :

Bu paylaşımı yapmaktaki tek amacım böyle büyük bir balık tutmanın verdiği mutluluğu sizlerle paylaşmak değil. Aynı zamanda sularımızı, avlaklarımızı koruyarak nasıl daha fazla balık tutabileceğimizi de vurgulamak istedim. Burada gördüğünüz bütün balıklar suya geri salındı. Sudak için ideal mutfak boyu 60-70 cm diyorlar daha büyükleri anaç balık oldukları ve kaliteli genlere sahip olarak sudak neslinin devamını sağlayacakları için geri salınıyor. Daha küçükleri zaten büyüsün de gelsin diye salıyorlar. Çevre korumada zaten önde gidiyorlar. Bu duyarlılığı hemen herkes gösterdiği için de Almanya gibi endüstriyel bir ülkede Türkiye'den daha fazla ve daha büyük balıklar yakalanıyor. Bir örnek bin öneriden iyidir diyor, hepinize bol ve büyük balıklı, eliniz boş ama fotoğraf makinanızın belleği dolu döneceğiniz avlar diliyorum.

Rasgele

2. SazanAvcisi

SazanAvcisi Enes Bozkurt

Favori Kamış:
    liffea carbon 4.20 spirit surf Liffea Turna Fress 4.20
    Favori Makine:
    Okuma Salina 2 1600 Okumuma Trio 30S 12 kilo Cekerli
    En İyi Avı:
    Kısmetse lüfer;istavit 6 kilo ;izmarit 11 tane :D;kırlangiç 1 tane;sazan bıyıklı 1.5 kg;1 tane gümüş
    bana göre cok güzel ve bereketli bir av olmuş rast gele s

3. Zıpkıncı İbo

Zıpkıncı İbo İbrahim Can

Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Nefis baliklar, harika bir rapor. En guzeli de kocaman da olsa avlanan baligin geri salinmasi. Tebrikler :) ...

4. karetta

karetta okan

tutuğunu balıklar muhteşem ,bu görüntüleri bizlerle paylaştığınız için teşekkürler bizim sularımızda balıkların bu kadar büyümesi şu anki uygulamalarla imkansız aslında ne uygulama gelirse gelsin yine imkansız geliyor bana çünki bu ülkede tatlı su avcılığını sportif olarak yapan çok az insan var gerisi et yemek maksatlı yaptığı için çok zor

5. cemil sarihan

cemil sarihan cemil sarihan

Çok güzel bir av hikayesi,güzel fotoğraflar ve güzel bir üslup ve bir de anafikir,elinize sağlık, birazdan diğer raporlarınızıda okuyacağım.
    Bizlerde bu duyarlılığa erişmeli , gerçek birer amator balık avcısı olmalıyız, değişimede önce kendimizden başlamalıyız...Umarım en kısa zamanda bu seviyede oluruz hepbirlikte...

6. Dalgıç837

Dalgıç837 Ergiz Esen

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Penn Sargus 3000
    En İyi Avı:
    Sudak 92 cm 8,5 kg
    Çok teşekkürler, size de rasgele

7. Dalgıç837

Dalgıç837 Ergiz Esen

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Penn Sargus 3000
    En İyi Avı:
    Sudak 92 cm 8,5 kg
    Çok teşekkürler. Orada doğal olanı burada tebrik ediyoruz, umarım bir gün yakala - bırak Türkiye'de de normal karşılanan davranış haline gelir.

Rasgele

8. Dalgıç837

Dalgıç837 Ergiz Esen

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Penn Sargus 3000
    En İyi Avı:
    Sudak 92 cm 8,5 kg
    Çok teşekkürler. Aslında et yemek isteyenin de hem küçükleri hem büyükleri bırakması lazım, eğer yarın da et yemek istiyorsa tabii.

Rasgele

9. Dalgıç837

Dalgıç837 Ergiz Esen

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Penn Sargus 3000
    En İyi Avı:
    Sudak 92 cm 8,5 kg
    Çok teşekkürler, dileklerinize katılıyorum.

Rasgele

10. stillborn19

stillborn19 Sezai

Favori Makine:
    Kamış:Linaffe,Captain,Remixon makina:Virax Charizma
    En İyi Avı:
    Sudak 3 kg
    süper bir av süper bir sudak tadı nasıl diye sorarsanız kokusuz yağsız hafif bir tadı var ama levrek daha Lezzetli

11. cousteau

cousteau Hüseyin MISIR

Favori Kamış:
    Yabomax SURF 4.20
    Favori Makine:
    Shimano ActiveSURF 採用
    En İyi Avı:
    Torik, 2.5 kg.
    İşte doğayı korumanın geldiği nokta. Bu kültürü ülkemizde yerleştirmek kolay değil malesef. Bu göl nemrut dağının tepesinde olsa bizim cahil kesim gider oraya, ağ atar, dinamit atar, zehir atardı herhalde.

12. levrekcan

levrekcan Kürşat

Favori Kamış:
    Savagear Troutizimo 6,3 1,90 cm 0-5 gr Spin
    Favori Makine:
    shimano technium 2500 fc
    En İyi Avı:
    levrek 2,5 kg 67 cm 3 kg+ domuz balığı
    bu kadar büyük bir sudağı kim geri salar bu ülkede ben merak ediyorum ? ben bu kadar büyüğünü yakalamadım ama yakaladığım en büyük sudağı suya geri saldığımı iyi biliyorum.esas mesele eğitim ne yasaklar nede kısıtlamalar herhalde.

13. Kadir Levrek Peşinde

Kadir Levrek Peşinde SİDEPRENSİ eski nick im

Favori Kamış:
    OKUMA ALUMİNA SPİN KAMIŞ 240cm
    Favori Makine:
    süper passion 740m ve küçük kardeşleri
    En İyi Avı:
    süper maxim misina :9
    Petri heil :)

abi çok güzel bir av organizasyonu olmuş:)

sudak 10 numara vallah:) merada avcı balık çeşitliliği görüyorum:)
    abi bir soru, bu avlandığınız yer paralımı:confused:

14. BarbarosTUGRUL

BarbarosTUGRUL Barbaros TUĞRUL

Favori Kamış:
    Remixon Prestige
    Favori Makine:
    Remixon
    En İyi Avı:
    Turna 62 Cm. 2,1kg
    keyıflı av rapou ıcın tesekkur ederım saygılarımla

15. KorkutAta

KorkutAta Muharrem

Favori Kamış:
    D.A.M FZ SPIN 215 CM
    Favori Makine:
    Okuma Flame 20
    En İyi Avı:
    sazan, 13,1 kg.; gökkuşağı alası, 2 kg.
    Zevkli olduğu kadar çok faydalı ve çok kaliteli bir rapor olmuş. Tebrik ve teşekkürler...

16. shatin

shatin mErt

En İyi Avı:
    :)
    Olay budur işte abicim harika bir rapor ve haria bir trofe vallahi bravoo

17. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Sevgili Ergiz kardeşim harika görüntüler ellerine emeğine saglık..saglıgın yerinde olsun

18. Erhan KIZILTAŞ

Erhan KIZILTAŞ Erhan

Favori Kamış:
    Bauer 210cm 8-30gr Spinning Rod
    Favori Makine:
    SHIMANO NEXAVE 2500 FC 3XSSS+1 BB
    En İyi Avı:
    The person you have called cannot be reached at the moment
    Avlak gerçekten bir harikaymış. Allah, Türkiye'de de böyle bol balık populasyonu olan göl ve barajlarımızın da bu şekilde bereketli olmasını nasip etsin inşallah..

19. unexpected

unexpected HAMZA

tebrikler, belgesel gibi rapor olmuş.

20. pitbull

pitbull Furkan Güner

Favori Kamış:
    Shimano Alivio BX 2.70- Shimano Alivio BX 1.65
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000 RB- Okuma Pro SPA 25
    En İyi Avı:
    Turna-52cm
    Balıklar XxL maşallah :).Keşke ülkemizde de yeterli eğitim verilse, yeterli denetim yapılsa..