sülük bulma

Konu, 'Yemler ve Yemleme' kısmında mustafaozturkmen tarafından paylaşıldı.

1. mustafaozturkmen

mustafaozturkmen mustafa

En İyi Avı:
    yayın 1,66mt. 31 kg
    Sayın abilerim yayın avında kullanmak üzere uzun zamandır sülük arıyorum ama, bir türlü bulamyrum, sülüğü suda mı yoksa toprak tamı aramalıyım, ve ya sülük çıkarmanın bi yolu varmı..

2. karacabeyli

karacabeyli Lütfi ALAGÖZ

En İyi Avı:
    turna-2,5 kg.
    sülük.

Sülük ararken küçük derecikler veya az bataklık yerlere bakmak gerekiyor, taşların altına veya otların köklerine yakın yerlerde barınırlar,kahverengi-siyah renkte ve yassı görünümdedir.

3. shatin

shatin mErt

En İyi Avı:
    :)
    Arkadaşında bahsettiği gibi küçük su kanalları, dibi bataklık çamur olan derelerde bulabilirsin.
    Kasaptan hafif etli büyük bir kemik alıcaksın buna bi ip bağlayıp sülüğün bulunduğu bölgelere yarım saatte bir çekip atıcaksın..

4. haakaan

haakaan Hakan Çetinkaya

Favori Kamış:
    LİNEAEFFE
    Favori Makine:
    OKUMA
    En İyi Avı:
    Can Dostum
    mert kardeşime katılıyorum bir kaç tane tavuk budu ilede yapabilirsiniz bunu farklı bölgelere atıp bekleyin bu yöntem hem temizdir hemde eğer bölgede sülük varsa mutlaka yapışır .

kolay gelsin

5. turkuax

turkuax Okan

Favori Kamış:
    Cormoran Bullfighter 2.10 5-25 gr. Okuma V system 2.70 10-40 gr.
    Favori Makine:
    Shimano Exage 4000 FC
    En İyi Avı:
    4,5 Kg. Sinarit 72 cm 3.2 Kg. Turna
    İlginç bir teknik. İlk defa duydum ancak başarılı bir yönteme benziyor. Paylaşım için teşekkürler.

6. shatin

shatin mErt

En İyi Avı:
    :)
    Biz burda bu şekilde yapıyoruz.
    Toprak sülüğü vardır çeşme diplerinde yaprak altlarını fln kazarsın biraz derine girdinmi çıkar. Ama oltaya taktınmı bunu yus yuvarlak olur hiç kımıldamaz.
    Ya dediğim gibi yapıcaksın kemikli bir et alıp suya atıcaksın;
    yada kendin girerek bacaklarına yapıştırıcaksın :) yerseee :)
    Ondan sonrada bi kovanın içine bol kanlı dalak ve ciğer atıcaksın, 4 5cm büyüklüğündeki sülükler beslenerek 10cm olucak.

7. REİS_

REİS_ KADİR CAN

Favori Kamış:
    ALBA-BLUE FİSH
    Favori Makine:
    REMİXON
    En İyi Avı:
    AYNALI SAZAN : 4.700 GR.
    selamlar
    soruyu soran arkadaşa yardımcı olmak açısından yakın tarihte okuduğum bir yazıyı sizlere aktarıyım

yazı aynen şöyle

Nil Sirel Türkoğlu’nu Trakya’da tanımayan yok. Çünkü 26 yaşındaki bu genç kadın çok farklı bir iş yapıyor: Sülük Ticareti.

Birçok kişinin içini bir tuhaf yapan sülükler, onun ekmek kapısı. Bataklıklardan topladığı sülükleri yurtdışına satıyor. Zor bir iş ama yıllık 100 bin üzerinde kazancı var. Hatta bu nedenle ona “Sülüklerin Prensesi” deniyor.

Hepimiz biliriz sülükleri. İstanbul’da Mısır Çarşısı, İzmir’de de Hisarönü’nde sıkça rastlarız onlara. Kıpır kıpırdırlar. Çok sevimli oldukları söylenemez. Kıvrım kıvrım dönüp dururlar şişelerin içinde. Ama Edirneli Nil Sirer Türkoğlu bu çirkin yaratıklara baktığında Euro görüyor. Çünkü bataklıklarda 5 kuruş bile etmeyen sülükler bu genç kadına her yıl binlerce lira kazandırıyor.

Sülük macerası babasının ölümüyle başlamış: “Edirneliyim. Üniversitede İngilizce iktisat bölümünü bitirdim. Fakat son sınıftayken babam öldü. İşlerin başına geçtim. Gümrük müşavirliğini nasıl devam ettiririm diye mevzuatı incelerken sülüklerle ilgili bölümlere takıldım. Çok garibime gitmişti. Sülükten para kazanmak fikri bana çok cazip geldi. Araştırdım, hemen ihracat başvurusunda bulundum. 30 kilo sülüğü yurtdışına satabilme kotası aldım.

MÜŞTERİ VARDI, SÜLÜK YOKTU BEN DE SUYA KAN DÖKTÜM

İlk işini Macaristan’la yapmış: “Bir firmayla internet üzerinden bu sülükleri satmak üzere anlaşma yaptım. Ancak daha ortada sülük filan yoktu. Edirne ve çevresindeki toplayıcıları buldum. Oturdum pazarlık ettim. Piyasada yeni olduğumu anlayınca inanılmaz yüksek fiyatlar istediler. Olacak gibi değildi. “Madem öyle, o zaman kendim toplarım sülüklerimi” diyerek bele kadar yüksek balıkçı çizmelerinden aldım. Edirne yakınlarındaki Lalapaşa bataklığına gittim. Elimde lastik eldiven, suyun dibini tarıyorum. Tara tara, sülük yok! Ertesi gün sülüklerin kana geleceğini düşünerek yanıma koyun kanı aldım. Kanı bataklığa döktüm, bir anda çevreme kurbağalar, su yılanları doldu. Tabii sülükler de... Artık günde 2 kiloya yakın sülük toplayabiliyordum. İlk gün çok iğrenç bir iş gibi geldi ama kazanacağım parayı düşününce dayandım. İğrenmedim, tiksinmedim. 15 günde 30 kilo sülüğü topladım. Sülük ticaretim kısa sürede çevrede duyuldu ve “Sülüklerin Prensesi” olarak anılmaya başlandım.

18 TON SÜLÜĞÜN 6 TONU TÜRKİYE’DEN ÇIKIYOR

3 yıldır sülük ihraç eden Nil Sirel Türkoğlu, gönderdiği sülüklerin ilaç yapımında kullanıldığını söylüyor: ”Sülükle tedavi Osmanlılar’a kadar dayanıyor. Sülükler bugün de ilaç sektörü için önemli bir hammadde. Kalp ve kolesterol ilaçlarının, birçok kremin içinde bulunan hammadde sülükten elde ediliyor. Avrupa’da sülük yok denecek kadar az. Küresel ısınmadan dolayı dünyadaki sülük sayısında azalma oldu. Türkiye, sülüğün en çok bulunduğu ülkeler arasında. Dünyada yıllık 18 ton sülük satışı var. Bunun 6 tonu Türkiye’den sağlanıyor. Başta ABD, İsrail, Almanya ve Macaristan olmak üzere dünyanın birçok ülkesine sülük ihracatı yapıyoruz.

bu yazıdan anlaşılacağı üzere

bulunduğun yerde bataklık veya çeşme kenarındaki çamurlu bölgelere kasaptan alacağın koyun kanı yada inek kanını o bölgelere döktükten bir gün sonra yeterince sülük bulursun büyük ihtimalle

umarım bir nebze olsun yazının faydası dokunur

8. HakanDurgut

HakanDurgut Hakan

Favori Kamış:
    SavageGear Bushwhacker XLNT 240cm 10-40gr
    Favori Makine:
    SHIMANO Stradic CI4 3000F
    En İyi Avı:
    88cm 4kg Yayın (spin takım ile)
    Sülük bulduktan sonra iğneye takarken gövdenin ortasından takıp suya atmayın, iğneye bu şekilde takılırsa, sülükler kendi vücuduna yada taşa ota vs yapışıp hareket etmeden kalıyorlar diye duydum.. bir ucundan iğneye takıp diğer ucunuda sigara ile yakıyor yada jilet ile kesip atıyorlar böylece sülük hep hareket halinde kalıyormuş.. ve yayın için kullanacaksanız 1 adet değil fazlaca takın iğnelere.. 4 5 adet mesela.

9. karacabeyli

karacabeyli Lütfi ALAGÖZ

En İyi Avı:
    turna-2,5 kg.
    Sülük

Değerli arkadaşlarım, burada kanaatimce bir yanlış anlama var balık avında kullandığımız sülük daha çok yarı çamurda yaşayan yassı gövdeli sert bir dokusu olan sülüktür, bataklıkta yaşayan ve kan emen sülük ile balık yakalanırmı bilemiyorum, balıklar için pek cazip olacağını sanmam.

10. nethesabim

nethesabim NİHAT

Favori Kamış:
    Captain Camelon 3,60
    Favori Makine:
    Okuma Compressor CP65
    En İyi Avı:
    Sazan 6,23
    tosbanın bol olduğu dereye git orada bolca bulursun..balık yakalarken aldığım tosbaların üzerinde nereden baksan 4-5 tane buluyordum :)

11. HakanDurgut

HakanDurgut Hakan

Favori Kamış:
    SavageGear Bushwhacker XLNT 240cm 10-40gr
    Favori Makine:
    SHIMANO Stradic CI4 3000F
    En İyi Avı:
    88cm 4kg Yayın (spin takım ile)
    sizin söylediğiniz kara sülük balık için kullanın diye tavsiye edilen odur.. yayına kara sülük kullan derler.. rengi simsiyahtır ben ondan şimdiye kadar bir defa gördüm oda yaklaşık 1ay önce gölette kurbağa ararken kıyıda otların arasında yüzerken gördüm, yakaladım inceledim biraz, yapı olarak diğerinden farkı yok.. oltaya takıp atmadım başkasına verdim..

bataklıkta yaşayan ve kan emen tedavide vs kullanılan ise şu alttaki resimdekidir.. bundan çok yakaladım çamur içlerinde oluyorlar.. alacalı sülük diyorlar buralarda..

ama bu kan emen sülük ile yayın yakalayan da bizzat gördüm.. tek farkları renkleri bence bunlarda sert kara sülüklerde sert.. ben yayının bunların renginden çok hareketine önem verdiğini ve pek bir fark olacağını düşünmüyorum önemli olan sülüğün bir yere yapışmadan iğne ucunda dans etmesidir :)
    not: arkadaşlar bir yerinize sülük yapışırsa ve ayırmakta zorluk çekerseniz üstüne tuz dökün hemen bırakıp can çekişir gibi kıvranmaya başlar tuz onları yakıyor tahminimce :)

12. lovermann

lovermann mustafa

evet derisi saydam bir canlı olduğu için tuz döküldüğünde canları yanar.yani elinizde tutup almaya çalışmayın.

13. mustafaozturkmen

mustafaozturkmen mustafa

En İyi Avı:
    yayın 1,66mt. 31 kg
    Değerli ustalarım artık sayenızde bende sülük sahibi oldum. çarşıda 4 tanesi 20 lira sülüklerden kurtuldum. hafif etli tavuk butu gerçekten işe yarıyor, ayrıca kan da kullandım sanırım onunda faydası oldu.
    Hepinize çok Teşekkurler,sağolun.

14. no_panix

no_panix mesut

Favori Kamış:
    carmoran bullfigter 2.70
    Favori Makine:
    okuma flame 30
    En İyi Avı:
    1.5kg müren
    denizlide yerel semt pazarlarında mutlaka vardır satan rekı şişelerinin içinde bir birinr vura vura gezerler satıcılar :D

15. mustafaozturkmen

mustafaozturkmen mustafa

En İyi Avı:
    yayın 1,66mt. 31 kg
    evt mesut abi satıyolar. şişenin içinde 4 tane var 20 lira. çok para 4 tanesi için

16. fatih

fatih fatih gürtekin

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    nızı salın gitsin seneye daha büyüğünü yakalarsınız.
    benim duyduğum yöntem kadın çorabının içine ciğer kan vs doldurup ağzını kapatıp dere yada bataklığa sallmaak çorabın üzerine yapışıyorlarmış.

17. nethesabim

nethesabim NİHAT

Favori Kamış:
    Captain Camelon 3,60
    Favori Makine:
    Okuma Compressor CP65
    En İyi Avı:
    Sazan 6,23
    mezbahaların dere ile buluştuğu noktalara bak..batak kısımlara..

18. onur bozkurt

onur bozkurt onur bozkurt

abi kemık parcasını bataklık kenarına koy..ama kemık parcasının uzerınde et parcaları olsun.bıde kemık parcalarının kenarınada pislik poşetler koysan veya torbalar koysan abı mukemmel sonuç alırsın bız buralarda hep bu yontemlerle suluk buluyoruz ama kemık parcasının kenarında arasıra yılnada rastlıyoruzz.inşallah sende bol yayınlı avlar yaparsın abı ...RASTGELE...

19. mb58

mb58 mustafa hoca

Favori Makine:
    dam, daiwa
    önceki yıl kanalda balık tutarken, balıkçılara sülük satan biri geldi, sülük topluyordu, nasıl topluyorsun dedim,
    cevap; paçaları sıvayıp kanalda geziyorum, üzerime yapışanları alıyorum dedi
    20 tanesini 1 tl ye satıyordu.

20. acapella_oo

acapella_oo Özkan

Favori Makine:
    Remixon King50
    En İyi Avı:
    Turna-8 kg
    biz hiç böyle etle kemikle uğraşmıyoruz :D mesela bizim burda bi köyün yanından geçen dere var toprağın üstü kısa otlarla kaplı suyun dipi taşlık, sülüklerde suyun hemen altından geçtiği otların altındaki cıvık, siyah, balçık gibi çamurun içinde olurlar hem suyu ıslak tutar, hemde serin olur(sülük kuru toprakta yaşamaz) çizmelerle girerek+bulaşık eldiveni kullanarak kürek yardımıyla otların altını kaldırıyoruz çoğu kök diplerinde olur Hakan abinin gösterdiği sülüklerden genelde bulduklarımız serçe parmağı kalınlığında oluyolar. tabi dereye birazda köyün lağımı dökülmekte. Böyle bölgelerde arayın derim ;)