Sülünes çikarmak Için Yardim...

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında ECOLİ tarafından paylaşıldı.

  1. ECOLİ

    ECOLİ

    Mesajlar:
    11
    Şehir:
    İSTANBUL
    Favori Kamış:
    Duruma göre değişiyor...
    En İyi Avı:
    9.8 KG İLE TURNA
    Sevgili kardeşlerim,
    Sülünes sanıyorum bütün denizlerimizde bulunuyor. Ben genelde Marmara Denizi Erdek Narlı Köyü mevkiinde oldukça fazla sülünes çıkardım. Sülünesler nemli bir bezin arasında buzdolabında yaklaşık 3-4 gün tazeliğini koruyor.
    Şimdi gelelim nasıl çıkardığıma ve genelde nerelerde bulunduklarına. Derinlik olarak en fazla 1.5 metre, kumlu bir mevkii, yer yer yosunlar olmalı, bataklık gibi olan yerlerin daha sert kumluklarında oluyor. Maske takıp çıkartmanızı tavsiye ederim. Çünkü görmek oldukça güç. Ayrıca lodoslu havadan sonra çoğu zaman göremiyorsunuz. Delikleri kapanıyor. İlk önce yaklaşık 50-60 cm büyüklüğünde çelik bir mil bulun. Ucu sivri olmalı. Aynı zıpkınların mili gibi. Hani balığı vuruyoruz ya kaçmaması için zıpkının milinin ucunda açılan bir parça vardır. O parça olmayacak ama onun gibi olacak. Yani mili bir şeye batırdığımızda geri çıkarken ucu takılacak. Şimdi mili neye saplayacağımıza gelirsek...Deniz içindeki kumun üst tarafında sanki balık yuvası, yengeç yuvası gibi delikler var. Ama bu delikler genelde 8 harfi gibi olacak. Yani bir birine çok yakın iki 00...Bu sülünesin agız kısmı oluyor. Dikkatli baktığınız zaman görebilirsiniz. Mili hızlı bir biçimde bu deliğin tam ortasına batırıyorsunuz. Sonuna kadar. Daha sonra çekerken kendini suya gömmüş olan sülünez geliyor.
    Lütfen boyları 7-8 cm olanları tekrar bırakın. Yoksa aynı yerlerde bir daha sülünes izine bile rastlayamazsınız...Sevgilerimle kardeşlerim....
     
  2. bekarbey

    bekarbey

    Mesajlar:
    104
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    Olta:)
    En İyi Avı:
    Aşkına Eşkina, Lüfer
    abi sülünes ne yav:)
     
  3. Iskarmoz

    Iskarmoz

    Mesajlar:
    771
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    Her cins Olta
    En İyi Avı:
    1988 Dalyanköy Levrek 4.7 kg
    Sevgili Arkadaşım, bu faydalı paylaşımın için teşekkür ederim. Yemler bizler için birinci önceliğe sahip her zaman..:)
    Ben mesajımda 2 konuya değinmek istiyorum.
    1. Konu açarken araştırma yapmanın gereği.
    2. Sülünez çıkarma konusunda senin paylaşımına ilaveler..

    Aşağıda vermiş olduğum ilk iki linkde sülünez çıkarma konusu detaylı bir şekilde anlatılmış.. Arşiv bölümünde bulabilirsin..:)
    http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=1438
    http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=1699

    Yine burada altta belirttiğim linkte de Forum'da bir konu açmadan önce dikkat edilmesi gereken hususlar anlatılıyor. Okumanı öneririm.
    http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=775

    Dolayısı ile siz gibi yeni katılan arkadaşlarıma forumu iyice dolaşmalarını ve her bölümü mümkün olduğunca detaylı bir şekilde incelemelerini özellikle önermek isterim. Gerçekten çok değerli bilgiler var. Ancak ayni konu ile ilgili katkılarınızı daha önce açılmış konuların altına ilave ederseniz hem konu dağılmamış olur, hem de tekrarlardan kurtulmuş olursunuz..:)

    Şimdi gelelim sülünezlere..:)
    Şiş metodu eğer su çok bulanık ise işe yaramayabilir. Böyle yerlerde ( 60-70li yıllarda Karşıyaka'da olduğu gibi) bele kadar suya girilir ve bir inşaat küreği kuma daldırılıp üzerindeki çamur dökülmeden su yüzüne kaldırılır ve o çamur elle karıştırılıp sülünezler toplanır.. Bu yolla bazı sülünezler kırılabilir ama çıkanlar canlı olacağı için daha uzun bir süre dayanırlar. Şiş usulünde sülüneze baştan sona şiş battığı için sülünez ölür ve çok çabuk bayatlar..

    Ayrıca 7-8 cm leri geri atın diyorsun.. Geri atılan sülünezler tekrar çamura kendilerini batıramazlar ve orada dolaşan sağlam dişli balıklara veya diğer deniz canlılarına kısa zamanda yem olurlar..

    Şevket Kardeşim. Lütfen tüm ikazlarımın öğreti amaçlı olduğundan emin olmanı isterim. Sürç-ü lisan ettimse affola..:)
     
  4. ECOLİ

    ECOLİ

    Mesajlar:
    11
    Şehir:
    İSTANBUL
    Favori Kamış:
    Duruma göre değişiyor...
    En İyi Avı:
    9.8 KG İLE TURNA
    Cihangir Bey, uyarılarınız için teşekkür ederim. Dikkat edeceğime emin olabilirsiniz...Gençlik işte nede olsa ve ilk heyecan paylaşım için.:)
     
  5. kral balıkçı

    kral balıkçı mustafa gedikoğlu

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    1.886
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    surf
    En İyi Avı:
    çino sarı lüfer istavrit izmarit zargana vs....
    şevket abi verdiğin bilgiler için teşekkürler elimizde fazla fazla bilgi olması çok güzel :)