Sürdürülebilir balıkçılık hakkında ne düşünüyoruz?

Konu, 'Makaleler' kısmında focaiano tarafından paylaşıldı.

1. SpinnerPro

SpinnerPro Doğan

süper açıklayıcı bir tablo bu. teşekkürler. sadece bu tabloya bakarak bile diğer türler içinde bir fikir üretme şansı elde edebiliyoruz. ki bazı insanlar açık net birşekilde görmeyi tercih ediyorlar o yüzden bu tablonun lüfer için olanına şiddetle ihtiyac var bence özellikle tüm balık forumlarındaki amatör balıkçılar için. o herkesin ağzında olan 3-5 balıkla, gırgırlarla balığın hangi noktada kırıldığını görmeleri açısından.

2. focaiano

focaiano Selahattin

Ben sanırım kendimi ifade edemiyorum.. Verdiğiniz bu tablo balık populasyonu tahrip edilmemiş herhangi bir bölgedeki averaj tablodur.. Benim fikir yürüttüğüm konu ise şuanda tahrip olmuş sularımızda nasıl bir anlayışla davranmamız daha uygun olur şeklinde.. Benim yanıt bulmaya çalıştığım şey bu yazdığınız tabloyu sularımızda tekrar nasıl görebiliriz.. Yani siz eğer bu tablonun bizim sularımızda olduğunu düşünüyorsanız benim diyebileceğim hiç bir şey yok malesef.. Dedikleriniz ve ortaya koyduklarınız çok doğru olmakla beraber uygulanabilirlik olarak herşey hallolduktan ve tüm sorunlar bittikten sonra kafa yorulması gereken detaylar..

Bu arada büyük balık alıkoyma fikrinize katılmıyorum. İstavritle lüferi veya kılıç balığını aynı kefeye koyamayız.. Logaritma matematik bunlar güzel şeyler ancak büyük balık tutuldugunda onun yerini alacak 10 balık vardır demekle , yaban tvde seyrettiğimiz trofe hayvanları avlayıp kendilerini savunan amcaların bunlar zaten ölecekti demeleri arasında benim için hiçbir fark yok..

Bir sinaritin bir kofananın kaç yaşında hangi boya kiloya erişeceğini nerden bilebiliriz? Belki 5 yaşına geldiğinde yem bolluğu ve avcı azlığı sayesinde 8 yaşındaki boy ve kilosuna erişir belki de tam tersi olur erişemez 3 yaşındaki boy ve kilosunda kalır.. O yüzden bırakalım eceliyle ölsün ama ölene kadar da bize yavru yetiştirsin..

Kılıç balığı vs. avlayan yabancılar da sanırım logaritma bilmedikleri için balığa zarar vermeden tekneye bile almadan yakaladıkları kılıç balıklarını salıyorlar.. Üstelik bunlar trofe boylardaki balıklar neden bırakıyorlar ki ecelleriyle ölecekler zaten alsınlar şiş kebap yapsınlar daha iyi değil mi israf olmasın nasıl olsa 10 katı balık sıra bekliyor yazık hayvancıklara sıra beklerken telef olacaklar..

3. SpinnerPro

SpinnerPro Doğan

yüzde yüz katılıyorum sana. Erdem beyin mesajından ben "büyük balıkları alıkoyabilirsiniz nasıl olsa onun yerini alacak 10 balık var diye" bir anlam cıkarmadım doğrusu. Sadece tabloyu incelerken hangi aşamada yapılan avların balığın geleceginde ne büyüklükte bir tahribata yol açtığını anlamak için cok güzel fikir veriyor.

4. focaiano

focaiano Selahattin

Bende yüksek logaritma :) bilgimi kullanarak bir lüfer tablosu yapayım bari:
    Sırtıkara %0,01 1 adet
    Kofana %0,02 2 adet
    Lüfer %3 30 adet
    Sarıkanat %10 100 adet
    Çinekop %25 250 adet
    Yaprak %65 650 adet

Sırtıkaralarla kofanaları avlayalım arkadaşlar daha sırada 30 katı lüfer var beklemesin yavrucaklar..diyemiyorum malesef.. Bu tabloya göre bizim acil olarak anaç boyda lüfere ihtiyacımız var!! Yani esas balıkçıların avlamaması gereken boy lüfer olmalı sonra da sarıkanat ve çinekop geliyor.. Bizlerin de amatörler olarak en mantıklı yapacağımız şey avlanmamak ama illa avlanacam ben dayanamam durumu varsa benim fikrime göre enazından çinekop avlanmalı ancak yenebilecek kadarı.. Sarıkanat bu sene için daha önemli çünkü seneye lüfer olup yumurtlayacak.. Seneler içinde lüfer ve kofana arttıgı taktirde lüfer ve sarıkanat avlayabiliriz. Ancak balık sayısının kat be kat artması şart geçen seneye göre aşırı derecede bir düşüş var bunun sebebi de geçen senelerdeki çinekop sarıkanat (ve sayısı az da olsa zaten lüferi de sayabiliriz) katliamları..

Benim bütün mesajlarımda esas mantık avlamamız gereken balık en kısa sürede kendini yenileyebilecek olan balıktır. Yani 1 veya en fazla 2 yaşında ki balıklar olmalı ki en kısa sürede ertesi senelerde de aynı sayıya ulaşsın.. Ama bunu uygulayabilmek için anaç populasyonun çok sağlam olması gerekmektedir devamlı yavru üretme açısından bakıldığında..

Son düzenleme: 23 Kasım 2010
  5. SpinnerPro

SpinnerPro Doğan

Son düzenleme: 23 Kasım 2010
  6. focaiano

focaiano Selahattin

Abi her iki tarafta kendine göre haklı birşey diyemem o konuda, mesela bana ailemin bir öğünde tüketebileceği kadar balık yeter çünkü buzluğa konulunca tadı da gidiyor bu benim şahis fikrim:) Ayrıca balık olayında 8 saati geçirmemeye çalışıyorum çünkü 8 saat sonra tezgahtaki balıktan lezzet olarak bir farkı kalmıyor..

7. SpinnerPro

SpinnerPro Doğan

sorun zaten burada herkes kendine göre haklı.. ama sadece tek bir doğru var malesef. neyse herkes en az senin kadar duyarlı olsa böyle bir sıkıntı dile gelmez di zaten. :)

8. focaiano

focaiano Selahattin

Abi gerçekten keyifle izliyorum tartışmalarınızı seviyeli düzeyli kalp kırmadan olunca tadından yenmiyor:) Aslında büyük tartışmalardan büyük dostluklar doğar keşke bir organizasyon yapılsa hep beraber salanlarla salmayanlar buluşsa beraber bir balığa çıkılsa ne güzel olur:) Unutulmaz anlar yaşanır eminim:) Hepimiz bir aileyiz ve yüzyüze gelindiğinde inanıyorum ki çok güzel muhabbetler olacak kalıcı dostluklar kurulacak..

9. sea_basser

sea_basser ahmet

Favori Kamış:
    alba star 2.4 m olta
    En İyi Avı:
    75 cm barakuda

küçükleri salalım, yok tebliğ, yok senin santimetren kaç. falan filan.. arkadaş çok güzel açıklamış.

10. volkan07

volkan07 Volkan

En İyi Avı:
    Doğaya iade ufaklıklar
    bu gidişle çok fazla sürdürülemeyeceğini düşünüyorum. bu iş kibar kibar olacağa benzemiyor, kurudu resmen denizler. şu greenpeace vs. gibi hayvan haklarını, doğayı, denizleri savunan gruplar, örgütler, dernekler keşke daha eylemci bir şekilde davransalar, haklarını ararken biraz daha saldırgan olsalar daha etkili olur kanısındayım.

düşünsenize gece tüple dalıp gizlice balık çifliklerini patlattıklarını, trolleri gırgırları gizlice batırdıklarını ağlarını kestiklerini, botlarla gezip denizde ne kadar ağ varsa düzenli olarak toplayıp çöpe attıklarını, resmen nefes alır doğa. olurmu öyle şey demeyin bu ülkede hak yakarak yıkarak aranır, başka türlü kimse sizi dinlemez.

Son düzenleme: 25 Haziran 2011
  11. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Balik çiftligi patlatmak girgircinin agini kesmek affedilemez suçtur bence. Onlar birer ekmek teknesidir. Evde o ekmege muhtaç insanlar vardir. Çözüm yolu yasalar dahilince belirlenir. Yasa yapicilar ne zaman girgir denizlerimize zararlidir derse o zaman girgir atan suçlu konuma geçer. Greenpeace bazen amacini asarak illegal eylemlerle kötü örnek olan korsan eylemler sergilemektedir. Baliga gittigimizde 2tane fazla , 5cm daha büyük balik tutalim diye çiftlik sahibinin emegini ekmegini çalmaya kimsenin hakki yoktur

12. isottevfik

isottevfik Tevfik

Favori Kamış:
    SHIMANO Catana BX 240 Tele
    Favori Makine:
    SHIMANO BIOMASTER 5000 CFB
    Volkan kardesim merhaba,
    Goruslerinizde oldukca haklısınız. İlgili kurulusların eylem sekillerini daha fazla ses getirecek sekilde yapmalaraı gerekli olabilir.

Yalnız ikinci paragrafınızda yazdıgınız, kulaktan dolma bilgilerle, bu ve buna benzer kurulusları, karanlık ve art niyetli kisilerin hedefi haline getirmis oluyoruz.
    Ozellikle ilgili konudan alıntı yapmadan yazdım ki, gerek gorursen konuyu degistirebilesin ve de benim yazdıgımda eski alıntı kalmasın diye.
    Umarım anlatabilmisimdir. detaya girmek istemedim cunki.
    İyi dileklerimle.

13. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Suç olması da bir yana, balıklar kafeslerdeyken bile balık çiftliklerinin doğaya verdiği zararlara nasıl çare bulunacağı muamma iken, birde kafes içindeki balığın denize boca edildiğinde talafisi mümkün olamayacak zararların hesabını kim verebilir?:eek:

14. sea_basser

sea_basser ahmet

Favori Kamış:
    alba star 2.4 m olta
    En İyi Avı:
    75 cm barakuda
    ********:confused: