http://www.avmarketi.com/asp/show_stock.asp?product=7-C-2704439 bak bu kamis cok guzel tam tatlisu sazan avi icin uygun ben bu kamisi yakindan incelemistim kesinlikle memnun kalirsin...
serdar bey bu kamış yumuşak ve sazan avı içinde uygun. ayrıca kiloluk bir sazan üstüne bindiği zaman onu yoracak kadarda, 28gr turna kaşığını 60metrelere atacak kadarda esnek. ben kendi elimle denemediğim ürün hakkında yorum yapmam. hee... sazan kamışımı ! değil, ama gayet güzelde sazan avında kullanılır.
Ben makina olarak Alba star Lamda yı öneririm 50 veya 60 önemli değiş ben 50 Lik kullanıyorum profildede yazıyor çok güzel. http://www.avmarketi.com/asp/show_stock.asp?product=3-MKLAM50
Sazan avı için uygun olmakla, sazan avı için yapılmış olmak arasında bariz bir nüans var fakat.. Şimdi atlayalım gidelim bir göle.. Envay çeşit kamışla sazan tutuluyor zaten. Ama eğer sazan avı için, kesenin ağzını açıyorsak, sazana özel yapılmış bir kamış daha iyi olmaz mı?
elbetde daha güzel olur. fakat yeni başlayan için tek amaçlı, pahalı bir kamışmı uygundur, yoksa alışma evresi için uygun fiyatlı, çok amaçlı bir kamışmı, ne dersin ?
Sevgili Ercan, Oyster çok amaçlı değil: surf kamışı.. Ve arkadaş, bunu spesifik bir durum için, gölde sazan avlamak için kullanmak amacında. Tahminen, ekonomik ömrü boyunca, bu kamışı yapıldığı amaca yönelik olarak bir kez bile kullanmayacak.. Oyster olmaz, etmez demiyoruz. O kamış kendi kategorisinde iyi veya kötü olabilir, o ayrı mesele. Burada o kategori değil, farklı bir kategoriye hitap eden kamışları düşünüyoruz.. Dahası, mesela, 7-8 kg çeken bir sazan gelirse, surf kamışla çok sıkıntı yaşayabilirde..
Serdar reis siz amaca uygun ideal takım peşindesiniz ve sizden de bu beklenmelidir. Fakat Altınkaya barajına gidip o toraman sazanların, delifişek 3-5 kiloluk sudakların eski tip alba fiber boru kamışlarla yakalandığını görseniz sanırım tüm bildiklerinizden tereddüt ederdiniz. Forumlar sayesinde insanların bilgileri artmaya başlıyalı surf kamışların her markası baraj kıyılarına serilmeye başlandı. Sazan kamışım olduğu halde bir telesurf ile avlanmayı ben de tercih ediyorum. Vatandaş fiber borularla 10 kiloluk sazanları çekmeye alışık olduğundan surf kamış hele de bir surf makarası varsa, adeta kıraça çeker gibi çekiyor. Daha düne kadar kepçe kullanmayan sazancı takımı, balığa giderken iki çeşit kepçe alıyor. Keza Boğaziçi çapariciliğine de surf kamışları çok iyi adapte ediverdik vesselam...
Sayın hocam, zaten görüyorum öyle olduğunu.. Dedim ya, bir göel gisek envay çeşit kamış görürüz.. Benim üzerinde durmak istediğim, madem yeni bir kamış alınmak isteniyor. Buna bütçe ayrılıyor, kullanımına uygun bir kamış alınırsa, daha iyi olur elbette, haksızmıyım? Boğazda avcılık başlı başına bir cümbüş zaten... Ne misinası, ne iğnesi, ne kamışı, ne makinesi uyumlu olmayan bir acayip derme çatma takımlar, bir acayip bunlarla koca doldurma yarışı.. Uyumlu bir takımı olan nadir çıkar.. Elbette, şunuda unutmamak gerekiyor, surf kamış iddiası ile satılan pek çok kamış, aslında tam bir surf kamış değil.. Karbon olmak, az kılavuzlu olmak vs. surf olmaya yetmez. Surf casting kamışını diğerlerinden ayrına en önemli husus, hızlı aksiyonlu olmasıdır. Bunu çok az modelde görebiliyoruz..
Arkadaşlar, sevgili Serdar gayet anlaşılır açıklamalar yapmış.Bir iki ekleme de ben yapmak isterim , ilkönce sazan avında 420 ve 450 cm kamışlar kullanılmaz, teorik olarak surf kamışlar da kullanılmaz, sebeplerini zaten Serdar belirtmiş, doğrudur.İlk başlayanlar, ara sırada gidenler tabiiki kullanabilir, hepimiz kullandık lakin bir sazan kamışı en fazla 13 feet olur yani 396 cm bu dünya standartıdır, bu boydaki kamışlar uzak erimli atışlar için dizayn edilmiştir ve sazan kamışları parçalı olarak makbuldür, büyük sazan balıklarının yönünü değiştirmek zordur kamışlarda balığa uygulanacak güç eşit olarak dağılmıştır, atarları da en fazla 160 gr olur.Sert kamışlar ile sazan tutmak zordur kamış gerekli esnemeyi sağlayamaz, balığın ağzı yırtılır ve iğneden kurtulur.Burada fikir soran arkadaşımızın sadece sazan tutmak amacıyla belirttiği bütçeye uygun özel sazan kamışları piyasada mevcuttur, sadece sazan tutmayı amaçlayan bir oltacı surf kamış değil sazan kamışı almalıdır.İdeal ölçüler ise 12 ft ve 3 lb yani yaklaşık 100 gr kurşun atabilen kamışlardır, taşıma zorluğu yoksa 2 parçalı olanlar en makbul sazan kamışlarıdır, taşıma problemi varsa 3 parçalı olan modellerde düşünülebilir.Çok uzun atışlar gerektirmeyen avlaklarda ki genelde sazan da kullanılan ağırlıklar 50-75 gr ve max. ağırlık 125 gr dır, 200-250 gr atarlı kamışları kullanmak zaten abes olur,özellikle parçalı sazan kamışları 50 gr mı, bahsedilen surf kamışın 150 gr mı abanarak attığından daha uzağa atar buna da emin olunuz.
Genelde böyle bir şey söylendiği zaman şöyle bir şey anlaşılıyor: Aman, eğer surf kamış kullanırsanız, maazallah gökten başımıza taş yağar.. Balık filan tutulmaz, olmaz, bila kayduşart olamaz, olursa sizi göle sokmazlar.. Gelen geçen çobanlar dalga geçer. Hatta, kargalar bile güler. Balıklarda dalga geçer, hiç biri yakalanmaz... Elbette böyle bir şey yok.. Bütün mesele, kalemin ucunu testere ile mi, yoksa bıçakla mı, hatta kalemtıraşla mı açacağınız.. Kalem işte burada.. Kesecekseniz testere. Açacaksanız kalemtraş, sivriltecek veya daha özgün açacaksanız bıçak.. Ama bu testereyle kalem açılmaz veya bıçakla kalem kesilmez demek midir? Elbette ihtiyaç hasıl olunca bu yapılır, ama diğeriyle yapılan kadar iyi randıman vermez hepsi bu..
Serdar abi birazda bütçe ile alakalı sanırım. Bir kamış alayım ama bütün herşeyde kullanabileyim ve evladiyelik olsun felan. Görünürde mümkün değil tabiki nasıl mümkün olsunki, nasıl 150-200g atarlı kamışla 20-10g kaşıklar atılırken 5 metre ötene düşüyorsa, 20-40g atarlı bir kamışlada 100-150g kurşunları atarken yay gibi oluyor. Atarken ne kelime atılmıyor bile. Üreticiler gelecek senelerde genel amaçlı kamışlar geliştirebilirler belki, bu nasıl olur? Parçaları en uçtann itibaren değişebilen kamışlar set olarak üretim yapılıp satışa sunulabilir. Paket içinde, surf casting, light spin, heavy spin özelliklerini barından 3-5 farklı uç setleri dışında, dengeyi sağlamak için arkadan ağırlık tekviyeli setler bile çıkabilir. Travel olarak sunulursada hiç şaşırmam açıkçası. Ne derece tutar bilemem ama hedef takımların her zaman rağbet göreceği bir gerçek.
sert derken sertten bahsediyorum, aksiyonun hızlı olmasından, yani sadece ucunun esneyebilmesinden bahsetmiyorum. surf kamışlar tabi ki sazan avı için dizayn edilmemiş ama ben arkadaşın "genellikle sazan avına gitmeyi düşünüyorum" dediği ve özel olarak sazana yatırım yapacak bütçeyi ortaya koymadığı için tavsiyelerimi verdim. deniz kamışı gölde kullanılabilir ama göl kamışı denizde ne kadar kullanılabilir? bunu da kullanıcının av yapacağı yere göre belirlemesinde fayda var...
Kaan, deniz kamışı, yada surf kamış gölde ne kadar kullanılabilirse, göl kamışı, yani iyi bir sazan kamışı da denizde aynen o kadar kullanılabilir.. İlla, şemsi paşa camii önüne dikilip, vapurun köpüğüne 150gr kurşun düşürmek gerekmiyor denizde balık tutmak için, doğru mu? Şurda 2-3 sene evveline kadar, hemen herkesin elinde göl kamışından beter şeyler yok muydu?
Bir bakıma haklısın esasında, benim kafamdaki göl kamışı hep ucuz ve idarelik kamışlar... bu da dediğin 2-3 sene evvelinden gelen bir ön yargı. kaliteli bir kamış pek çok avda kullanılabilir pek tabi ama mekan dar olmadığı sürece karbon bir surf kamış çok daha fazla iş görür bence. hem 150 gramla köpüklere daldırırız hem daha sığ ve hafif avcılıkta yararlanabiliriz. verimi tartışılır ama yine de daha fazla yöne sahiptir kanımca.