SurfCasting malzemeyle uzagi hedefleyen atislarda ,Ana beden, Sok misina , Ön takim

Konu, 'Olta Düzenekleri ve Yeni Sistemler' kısmında DÜSSELDORFLU tarafından paylaşıldı.

  1. DÜSSELDORFLU

    DÜSSELDORFLU Boran RESNE

    Yaş:
    78
    Mesajlar:
    238
    Şehir:
    Düsseldorf
    Selamlar,,

    SURFCASTING MALZEMEYLE ,, UZAGI HEDEFLEYEN ,, STIL YAHUT BENZERI ATISLARDA KULLANILMAK ÜZERE ,, Önce ana beden misinası nasıl belirlenir o’na bakalım !

    Bir cok sekilde anlatıldıgına ve belirlendigine sahit oldugumuz ana beden misinası seciminde kullanilacak kriter, atacagimiz kursunun agırlıgdır ! Bu agırlık 100 le carpılıp Kg.cevrilir ve o cekerde misina ana beden olarak düsünülür ! Yani 100 gr. kursun kullanacaksak, 100 x100=10000 gr. = 10 kg. cekerde misina ANA BEDEN olarak belirlenir !

    Surası muhakkakki, teknolojinin ilerlemesiyle ,, capta düsük fakat ceker gücleri yüksek kalitelerde örgü , mono-nylon , fluorocarbon , ürünler,, genis secim yelpazesi icinde kullanıma sunulmaktadır VE yapılan arastırmalarda rastlanan en önemli hususta,, ana beden misina seciminde mono/nylon misinanın örgüye nazaran „Vazgecilmez“ statüsüyle tercih edildigi ve aralarındaki ciddi fiyat farkının , tercihte rol oynayan ilk faktör olarak görülmedigidir ! Ayrıca,, yeni mono/nylon ürünlerin,, ceker ve dügüm kaldırma gücleriyle , günes ve deniz sartlarına karsı dayanıklı ve mümkün oldugu kadar hafızasız olabilme konularında cok ciddi mesafeler kaydettikleride ayrı bir gercektir . Sahsen, örgüye her bakimdan tercih ettigim Eft Gangrou 0,28 – 0,30 misina kullanmaktayim. Ülkemizde henüz nedenini bilmedigim bir sebepten dolayı görülmeyen bir malzemedir ama,, günün birinde getirilecegi , görülebilecegi konusundada ümitsiz degilim..


    http://www.amazon.de/s/?ie=UTF8&keyw...l_4m0abjatmr_b


    Bir diyer husussa,, 100 gr,lık kursunu atarken,, ana bedende 10 kg cekerde 0,28 - 0,35 arası misina kullanmak yerine ,,, daha düsük cekerde ve capta beden misinası kullanıp, ön takımla ana beden arasına ŞOK MISINA koyma tercihidir ki ,, bu tür misinalar SurfCasting disiplininde veya benzeri av sekillerinde silindirik , yahut konik fakat cap kalınlıgı ve cekeri ana bedenden fazla olan bir misina olarak kabul edilirler VE ,,,, ana beden misina capını daha ince ve daha genis bir malzeme yelpazesi icinden secmek ,, atıs anında istenmeyen hos olmayan malzeme ve zaman kayıplarını ve bunlara baglı olabilecek tehlikeleri önlemek ,, ana beden inceliginin getirdigi avantajla , mesafeden kazanmak amacıyla tercih edilirler.

    Yalnız ne varki,, o secimdede belirleyici olan ana beden misinası degil, yine atilacak olan kursun agirlıgi olmaktadır !

    Yani yine atılacak agırlıga göre sok misina secimini ve ön takımımızı belirleme mecburiyetimiz var ! Lütfen,,,kursun agırlıgı bilinmeden rastgele, ezbere , öyle dendi diye, hislerle tahmini olarak secilmis misinaları sok tercihimizde kullanmayalım !!!! Zira , TAMPON / ŞOK misina,, bilinen misina konseptinden faklı bir fiziksel yapiya sahiptir ! Bunların basındada ilerde bahsedecegim SERTLIK gelir ! Secimide ,,, Anglo/ Saxon’larca bulunmus bir kaideye , bir hesap sekline dayanır !

    Yani önce,,, atılacak kursun agırlıgının kac ONCE olduguna bakılır ! Kısaca kursun agırlıgı ,, 28,35gr ma (1 once) bölünür ve her 1 once icin 10 pound'luk , (453,6gr x 10 ) = 4536gr.lik bir agırlık uygulanır !

    Yani bir baska deyisle,, ATILAN KURSUNUN her 28 graminin 4,536 kiloluk bir gücle itilmekte oldugu kabul edilir !

    Aciklamada yine 100 gr.lık kursun kullanımını misal olarak verirsek ,,, 100 : 28,35 = 3.52 Oz x 10x453,6(4536gr.)= + - 16 Kg cekeri olan sok misina kullanılacak demektir..

    Örnekleri cogaltirsak ,,,,,

    110g kursuna 17,5 Kg
    125g kursuna 20 Kg
    140g kursuna 22 Kg
    150g kursuna 24 Kg
    160g kursuna 25,5 Kg
    170g kursuna 27 Kg
    180g kursuna 28,8 Kg
    200g kursuna 32 Kg cekerli sok misina düsünülmesi gerekiyor diyebiliriz !

    Cesitleri :

    1- Konik
    2- Silindirik

    Konikler ,,,Piyasada, 3lü yahut 5li paketlerde hazır kesilmis ve sarılı vaziyette 10-15 metreye varan uzunluklarda satılmakta . Uclara dogru koniklesen , ortalarda capta devamlilik gösteren bir yapıdadırlar ! Bazi kisiler ,, Misina Bedene koyduklari TAMPON / ŞOK misina icin tekli varil , yahut sırt sırta konmus ikili varili andıran baglanti seklini (sok dügümü) tercih ederler ! Ana neden , güven oldugu kadar,,her iki dügümdede takılma yaratabilecek misina baglantı uclarının dügüm ortalarından cıkmasıdır..

    Ana beden tercihi Misinadan yana yapildiginda ,,,

    Konik olan tampon misinanin capı incelen uc tarafiyla,, yine capı ince düsünülmüs bir ana beden misinasının daha kücük ve daha sıkı bir sok dügüm yapmasının avantaj oldugu hernekadar söylensede,,,,

    YINEDE ,,,, INCE TARAFI ANA BEDENE BAGLAMADAN EVVEL,, ANA BEDEN CAPINA YAKIN CAPTA SOK MISINAYA KADAR KESILIP ATILIR ! Yani, ana beden , 0,26 ise , sok misinanın ucundan itibaren en az 0.26 , hatta biraz fazla oldugu yere kadar kesilip atılır. Ayni mukavemeti gösterebilecek capların kullanılmasına dikkat edilir !

    http://www.karpeace.com/techniques/n...oeud-baril.php

    linklerinde tekli varil dügümü acıklanıyor. Yanlız ne varki Nylon + Nylon olarak tavsiye ediliyor !

    Ikili varilse,,

    http://www.fun-flyfishing.com/forum/noeud.php

    linkindeki 2 ci dügüm. Detay icin, Mausu resim üzerine getirmek yeterli !



    Not : Silindir olarak kullanılan Tampon/ŞOK misina ,, cap kalınlıgıyla ilgili olarak atıslarda biraz daha gürültülü olsada,,, mesafeyi etkileyen bir husus olmadigi icin problem olarak görülmüyor VE ,,,, silindir ŞOK misinanin baslangic ve bitis caplarının ayni olusu ,, ayni fiziki kaliteleri muhafaza etmesi anlamına geldigi icin daha az riskli kabul edilip, daha fazla tercih ediliyor !

    Ne kadar uzunlukta kullanılmalı ?

    1 Kamıs uzunlugu + makine üzerine 5 tura yakin bir uzunluk yeterli oluyor ! Yani,, kamıs boyunun 4.20M ve makinemizinde bir kol turunda 85 -100cm arası sardıgını düsünecek olursak, kullanılacak (Bobinden kesilecek) sok misina uzunlugu 8,5 ile 9,5M arası oluyor. Bazi görüslerde kamis boyu ,, en uc halka ile makine baglantı yeri arası olarak kabul edilip , bu mesafenin 2 katına 5 makine turu ilave edilerek uzunluk hesap ediliyor ! Yani , keyfiyet sizin !

    Sayet hazır olarak kesilmis vaziyette , 10 ila 14 M uzunluklarda , yukarıda bahsettigimiz baslangıc capi ile bitis caplari farkli Konik Tapered schock leaders misina tercih ediyorsak ,,, ( Mesela,,,Daiwa Tournament Tapered Shock Leader Size 1 - TSLC1)

    Burada dikkat edilecek husus
    ,,, baslangıc capı ile bitis caplarının cekerlerinin , kullanılacak kursun agırlıgına göre secilmesi VE BAGLANTIDA , CAPI kücük INCE OLAN TARAFI ANA BEDEN CAPINA UYAN veya BIRAZ GECEN YERE KADAR KESIP ATMAK (Sok Dügüm) VE CAPI büyük KALIN OLAN TARAFIDA ÖN TAKIMA BAGLAYACAK SEKILDE KULLANMAK OLUYOR !!

    Fakat , hangisini TERCIH EDERSEK EDELIM ,, ŞOK MISINA nekadar KISA TUTULURSA okadar uzagı hedefleyen , ne kadar UZUN TUTULURSA o kadar uzagı kısaltan bir denklemle calısıyor !!! Bu nedenle,,, Fizigi , matematigi ve tehlikeyi yok sayan bir hesap sekline cevrilmesi sadece bizler icin degil, etraf icinde tehlike arz edebilir ! Güclü bir 0,30a veya 0,35e baglı 100 gramlik bir kursunun, 4M lik bir surf kamısı ucundan saatte 200 km ye varan bir hızla fırladıgını her zaman hatırlayalım ! Lüzumsuz yere kısaltmalar ve uzatmalarla velhasıl , zanneden , tahmini ustavari tercihlerle ,HEM KENDIMIZIN HEMDE ETRAFIMIZIN ISINI ZORLASTIRMAYALIM !

    Tampon Misinada aranan hususlar,,

    Her seyden evvel ,, esneyen bir Tampon /ŞOK misinayi tercih etmiyoruz ! Zira , kamısın ürettigi enerjinin kursuna gecmesinden sonra, bu enerjinin emilen yahut halkalarla olan sürtünmeler neticesi yavaslatılması ,,KAYBEDILMESI HEDEFLENMIYOR ! Böyle bir hata,, atıs mesafemizi ciddi sekilde etkilemesi bir yana , daha beteri,, kamis etrafina kolayca sarilmasiyla ciddi bir tehlike olusturuyor !!! Ayrıca , yumusayan bir tampon misina, kursun baglama seklimize göre bize ulasacak olan informasyonlarida saklayabiliyor ! Yakalama anında , igneyi oturtma ve kamısı bloke eder pozisyonlarda yapacagı esnemeyle günümüzü zehir edebiliyor ! Burada bazı topiklerde tavsiye edildigi gibi her misinadan TAMPON / Sok misina yapilmiyor ! Yuvarlaklıgı , kayıcılıgı , sertligi ve capı esas alınarak belirlenmis bir Tampon/ŞOK misina , atıs mesafesini ciddi olarak etkiliyor. Bu nedenle, caplar kalınlastıkca sertligi artan misinalar daha cok tercih ediliyor !

    Dikkat edilmesi gereken diger hususlar,,


    1 - Sok dügümü yaptiktan sonra,, dügüm üzerine damlatılacak cabuk kuruyan bir yapıstırıcıyla olusturulacak kücük bir yuvarlagın kurudugunda, en uc halkadan ve diyerlerinden daha problemsiz sekilde gececegidir. Yanliz ne varki, kullanilacak yapıstırıcının NYLON’u eritici, zayıflatıcı özelliklere sahip olmaması gerekir ! Kesin kullanima gecmeden evvel , evde hazirlanan dügüm üzerine yapılacak uygulamayla neticeyi test etmek sarttır.

    2 - ÖN TAKIM beden misinasının cekeri ,,, SOK LEADER misina cekeriyle ayni olması gerektigidir ! Zira atılacak agırlık bu beden üzerindedir !

    3 - Yaptıgımız calısmaların en zayıf yerleri , süphesizki dügüm yerleridir !
    Önemli dügümlerimizinde takim üzerindeki yerleri bellidir !

    Bunlarda,,
    1- Sok dügüm yani ana beden sok misina baglantı dügümü
    2- Sok misinayı , ön takım firdöndüsüne baglayan dügüm (Tercihen palomar)
    3- Ön takımı yine ayni firdöndüye baglayan dügüm (Tercihen Palomar)
    4- Yem takılan kol (larin) ön takım bedenine baglantı dügümleri
    5- Kursun baglantısındaki tercihler olarak karsımıza cikarlar.

    Yalnız,, her dügüm yerinin misinanın gercek ceker gücünü ne sekilde zayıflattıgı herkezce malumdur. Bu nedenle tercihte,, bir üst sınıf cekerde,, kalitede , tecrübeyle sabit denenmis malzemelere yönelmek,, ISLATMA ve SIKMA OPERASYONLARINDA gereken dikkati vermek ,, hem takım hemde zaman kaybını önlemek acısından önemlidir !

    SOK DÜGÜMLER !

    ÖRGÜ / ÖRGÜ - NYLON / NYLON - NYLON / ÖRGÜ


    http://www.youtube.com/watch?v=8rpfSFsQja8

    http://www.youtube.com/watch?v=XSIA3eUMygU

    http://www.youtube.com/watch?v=MQ54X9anHhg



    Not 1 : Her 3 görseldede,, sıkma anındaki ıslatma isleminin unutuldugu gibi bir intiba uyansada , konusmalarda hatırlatılan bir husus. !!!


    …….

    Not 2:

    Her ne kadar , beden + ön takim yahut , beden + sok misina + ön takim tercih ve baglantılarımızı basarılı bir sekilde yapabilsekte ,,,

    Av seklimize göre ,,,, normal sakin , hafif rüzgarli veya dalgali , daha cetin calkalayan hava sartlarında, akıntılı , ciddi akıntılı av kosullarında , sahte veya taze yeme göre ÖN TAKIM HAZIRLANMASI , Ön takım bedenine agırlık baglanması ve FREN AYARI (bazilarımıza göre kalama) konularını ayrı bir sekilde ele almak , irdelemek gereklidir hatta sarttır ! Zira bu konular, burada eksik bırakılmıs , en önemli konulardan sadece biridir !

    Cünkü binlerce liraya varan malzemeler hakkında yazılmayan ne kalmıstır diye sorsalar , belkide kalmamıstır demek abartılı olmayacaktır ! Ama gelin görünki, onca masraftan ve marka seciminden sonra „ HANGI TIP YEMLE , HANGI HAVALARDA YAHUT SARTLARDA, HANGI ÖN TAKIMLARLA AVLANIYORUZ“ diye sorsalar , yazılacakları en fazla merak edecek olanların basında herhalde ben gelirim !

    Bir gün yine bu sayfalarda ,, malzemelerle ilgili olarak „ Sizce en önemlisi hangisi“ kapsamında bir topik acılmıstı ve bazı arkadaslar görüs belirtmislerdi. Sahsen, uygulanacak teknige göre ön takımın , cogu kamıs ve makineden cok daha önemli oldugunu düsünürüm ! Zira ,, taze yemiyle , sertiyle , yumusagıyla, ignesiyle , misinasıyla , kursunuyla , uzunluguyla , kısalıgıyla , tüyüyle , kasıgıyla , boncuguyla, dügümüyle , stoperiyle , fırdöndüsüyle, yem/igne tasiyicisiyla velhasıl avda belirleyici % si en yüksek olmasıyla baslı basına bir etüd konusudur !

    Bu nedenlerle..
    Insallah , kamıs ve makine bankalarından sonra , bir tek pgm. yardımıyla cizimli sekilde surfcasting veya surf casting malzemeyle uygulanan benzeri tekniklerin ön takimlarını iceren kaynagin hazırlanmasında hepimizin yardımları dokunur ve bilgi ve tecrübe bir daha , bir kamıs boyu her seyin önüne gecerek hizmetini ispatlar !

    Avların gönüllere göre olması ümidiyle herkeze rastgele .
     
    Orkun ve ibrahim1903 bunu beğendi.
  2. imece

    imece Erdinç İme

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    29
    Şehir:
    Bahçelievler - İstanbul
    Favori Kamış:
    lineaeffe tournament
    Favori Makine:
    okuma salina 2 10000
    En İyi Avı:
    Henüz gerçekleşmedi.
    Elinize sağlık. Çok güzel bilgiler.
    Teşekkürler...
     
  3. Egeli34

    Egeli34 Murat

    Yaş:
    44
    Mesajlar:
    304
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Vengeance 420 ,Kombat 420,potenzaSupercore420,UglyStick,Scimatar 270
    Favori Makine:
    Exage 10000fb,Affinity 7000,Salina 2,stradic 4000,pa fliegen
    En İyi Avı:
    ...
    öncelikle elniize sağlık yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum
    şok leader yapılınca misinaya zarar vermeyen yapıştırıcı kullanılması kamışın en uç halkasına daha az takılmasına sağlar dediğiniz bölümde bahsettiğiniz yapıştırıcılar hakkında bilgi verebilirmisiniz?

    okuduğum bazı konularda tırnak parlatıcısı sürülmesinden bahsediliyordu önerirmisiniz?
     
  4. DÜSSELDORFLU

    DÜSSELDORFLU Boran RESNE

    Yaş:
    78
    Mesajlar:
    238
    Şehir:
    Düsseldorf
    Selamlar ,

    Bu tip yapistiricilara CYANO (*) tipi cyanoacrylate ihtiva eden yapistiricilar deniyor . Icindeki solvent uctuktan sonra , aniden sertlesen bir yapilari var. LOCTITE bunlardan sadece bir tanesi !

    Arastirmalar , bu tip yapistiricilarin, polystyrene ve polyurethane tiplerdeki plastikleri yapistirmadigini , kumas , dokuma üzerinde faydali olamadiklarini söylemekte !

    Yanliz denildigi gibi, kücük bir civi basi büyüklügünde bir yuvarlak , hareketli yerlerdeki sürtünme ve takilma konularinda care olarak görülmekte ve kullanilmakta ! Sebep , sürtünmeyle zor asinan sertlik ve yuvarlak olusuyla gecisi kolaylastiran bir fizik ! Tirnak cilasina dönecek olursak, fazla iyimserlerlik olacagini ve kullanim yerinin orasi olmadigini zannediyorum !!



    (*)http://www.google.de/search?q=colle...TA4aRtAbxkYCwDg&ved=0CDEQsAQ&biw=1152&bih=644
     
  5. KARAHANLI07

    KARAHANLI07 Metin Özgür Doğan

    Yaş:
    44
    Mesajlar:
    2.055
    Şehir:
    ANTALYA-MERKEZ
    Favori Kamış:
    OKUMA-SHİMANO-D.A.M
    Favori Makine:
    OKUMA-SHİMANO-D.A.M
    En İyi Avı:
    dostlarım
    Elinize emeğinize sağlık.Pür dikkat makalenizi okudum ve bu linki sık kullanılanlarıma ekledim.Hazine değerindeki bu bilgiler bir gün mutlaka bana yardımcı olacak buna eminim.Ben spin yöntemi ile avlansam da bir gün surf tekniğini de tercihlerime ekleyeceğim.Bu tekniğe geçerken sizin bu harika makaleniz bana ışık olacak.En içten sevgi saygılarımla.
     
  6. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Boran abi, neden örgü misina varken, klasik misina vazgeçilmez olsun ki?

    Bence, uzak atış için vazgeçilmez olan dyneema, yani ip, örgü misina. Buna dair, hafiflik, gamsızlık, incelik vs. vs. bir sürü şey sayabiliriz.

    Velakin, konu atmak değil de çekmek olunca, ip misina belki düşünülmesi gereken bir şey olabilir. Esnemeyen örgü, balığı iğneden tutmaka ve büyük balıkla boğuşmakta bariz bir dezavantaj getirebilir. Heleki, hızlı aksiyon kamışlarla kullanıldığını düşününce.
     
  7. cyhnckr

    cyhnckr Ceyhun

    Mesajlar:
    3.058
    Şehir:
    ISTANBUL SARIYER
    Favori Kamış:
    Shimano Ultegra, Major Craft Solpara 275 50gr, Italcanna Jigging
    Favori Makine:
    Penn Affinity, Daiwa Emblem Pro 6000A, FinNor Marquesa 40II,Daiwa Exceler 4000HA,Daiwa Saltist 4500
    En İyi Avı:
    43cm palamut , 50cm Lüfer , 7,5kg Sarıkuyruk
    Vazgeçilmez tek şey kaliteli bir örgüdür bence. Hatta şok misinası bile örgüden olabilir. Yakında deneyeceğiz, sonucu paylaşırım.

    Mono çeker değerine göre kurşun ağırlıklarını vermişsiniz. 0,38mm (15,2kg yazıyor ama daha azdır) mono ile 300gr kurşun attım??? hatta videosuda mevcut.

    Dediğiniz gibi teknoloji gelişti ama bence monolar artık sadece beden köstek malzemesi olarak kaldı.

    Bir örnek vermek istiyorum. Sizce aynı kamış ve makina üzerinde sarılı;

    -0,26mm mono sonrası 0,38mm mono şok
    -0,10mm örgü sonrası 0,38mm mono şok

    sizce hangisi daha uzağa düşer?

    Birde 0,10mm örgü sonrası 0,28mm örgü şok düşünün!

    (0,10mm örgü gerçek değeri! kaliteli örgü)
     
  8. DÜSSELDORFLU

    DÜSSELDORFLU Boran RESNE

    Yaş:
    78
    Mesajlar:
    238
    Şehir:
    Düsseldorf
    .......

    Serdar,

    Velakin diye baslayan .... paragrafinda zaten her seyi özetlemissin.

    Yoksa, COK SIK ATISLAR YAPAN ve ÖRGÜYLE avlanan arkadaslarin , daha uzak mesafelerde olmalarina ragmen daha az kursun hatta sahte kaybettiklerini söylemek , yanlis olmaz sanirim ! Ama , igne oturtmada yapilan acelecilik veya sert hareketler sonucu baliga verilen zararin önüne gecilemedigide asikar ! ÖRGÜNÜN,, Uzaklik ve derinligin getirdigi problemlerin cogunu ortadan kaldiran bir yapisi olmasina ragmen,, hemfikir oldugumuz yakalama ve cekme konusunu her zaman tartismaya acacak bir yapisi olduguda kesin !
     
  9. kayral

    kayral Önder

    Mesajlar:
    565
    Şehir:
    Edremit
    Favori Kamış:
    awa-shima
    Favori Makine:
    ryobi
    En İyi Avı:
    çupra 2,10kg/Levrek 4 Küsür
    Boran Abi; yazılarını, hatta yolladığı mesajlar bölümünden yazdığı tüm mesajları tekrar tekrar okuduğum nadir insanlardansınız. Yine güzel bir paylaşımda bulunmuşsunuz, elinize sağlık :)

    Size bir şey danışmak istiyorum;
    ''Normal hava koşullarında'' kıyıdan 105-115 mt. arası açıkta ve tahmini 20 metreli derinliklerde, 0,26-028 monoyu dipte sabit tutacak (daha doğrusu takımın akıntıyla sürüklenmesini önleyebilecek) ağırlık yaklaşık kaç gram olmalıdır??

    Saygılarımla :)
     
  10. DÜSSELDORFLU

    DÜSSELDORFLU Boran RESNE

    Yaş:
    78
    Mesajlar:
    238
    Şehir:
    Düsseldorf
    ....

    Sevgili Önder ,

    Hakkimdaki düsüncelerine tesekkür ederim ama, özel sartlarda yapilan ,, literatürde yeri olamayan, dünyanin hic bir markasinin , özel olarak malzeme üretimini düsünmedigi bir ortamda , standart sekillerde tüm dünya icin üretilen ürünlerle av yapmaya kalkilmasinin getirdigi yanlisliklari iyi analiz etmek gerekir !

    Yoksa,, caresizlik ve bilgisizlik,, insanin kendi gördügüne ve düsündügüne göre bir av sekli gelistirmesinin ilk ögretmeni olur !
     
  11. sabriyazici

    sabriyazici sabri

    Mesajlar:
    10.747
    Şehir:
    içerenköy - İstanbul
    çok güzel bi paylaşım abi eline emeğine sağlık
     
  12. ozkan79

    ozkan79 özkan

    Yaş:
    44
    Mesajlar:
    2.719

    Ceyhun merhaba,

    sende benim gibi ipçi oldun çıktın :)

    lakin üstte yazdığın gibi şoku ipden yapmanı pek tavsiye etmem.

    deneyeceğiz yazmışssın ama denerken dikkatli ol kamış kırılabilir,

    ipden yapılmış şok misinada,atış esnasında hiç esneme olmayacağından (kamışa binen yük tolere edilmeyeceğinden) atış anında kamışa tam yük biner.
     
  13. sabriyazici

    sabriyazici sabri

    Mesajlar:
    10.747
    Şehir:
    içerenköy - İstanbul
    özkan hernekadar ben ip kullanamasamda :) çoğu yerde görmüş olduğum duymuş olduğum ve birazda araştırdığım kadarı ile ipe ip şoklamak ileri atış konusunda çok çok daha etkili seninde söylediğin gibi sıfır esneme olduğu için güç baştan uca tam manası ile iletiliyor ve daha az çaba ile daha ileri atışlar yapılabiliyor

    bunları yazarken zaten sizlerin bildiği gibi sürtünmeden doğacak mesafe farklarını vs yazmıyorum

    tabikide sizlerin dediği gibi şunu mutlaka belirteyeyim kullanılacak olan ekipmanın mutlaka ve mutlaka uygun olması gerekiyor aksi taktirde senin yazdığın gibi sadece kamış kırılmaz Allah korusun insanların kafası bile kırılır heralde :D
     
  14. cyhnckr

    cyhnckr Ceyhun

    Mesajlar:
    3.058
    Şehir:
    ISTANBUL SARIYER
    Favori Kamış:
    Shimano Ultegra, Major Craft Solpara 275 50gr, Italcanna Jigging
    Favori Makine:
    Penn Affinity, Daiwa Emblem Pro 6000A, FinNor Marquesa 40II,Daiwa Exceler 4000HA,Daiwa Saltist 4500
    En İyi Avı:
    43cm palamut , 50cm Lüfer , 7,5kg Sarıkuyruk
    Riskli olduğunun farkındayım ama teorik olarak düşünüyoruz ve bu sonuçlara varıyoruz. Denemeden bilemeyiz :D hihi Dikkatli yapılacak güzel bir atış ile daha da uzak atmak hedef.
     
  15. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    76
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Yeni bir TFT üyesi olarak bu konuda diyeceğim şudur;

    Birgün herkes ip misina kullanacak,bu kaçınılmazbir gerçek olarak ortaya çıkacaktır.

    Şok misinayı ve düğümünümillete anlatırken karşılaştığım direnci görseniz şaşardınız.Şimdiherkes şokcu oldu

    Hiçbirsurf kamış yada makara Boğaz gibi bir avlak düşünülemediğinden,kimi imalatcı ve ihracatcı yabancılar buraya görüşmeye geldiklerinde dedikleri şu olmuştur;Biz bunları böyle bir avlak için yapmadıkki.

    Sonuçta;Boğazın ünlü ve becerikli surf avcıları,uzağa erdirme,akıntıdan az etkilenme,balık suyuna daha çabuk inme,ağır kurşun kullanmagibi konuları,literatürde yazanların dışına ve fevkine çıkarmış ve avlanmaktadırlar.

    Başka bir deyişle bu işin en uygun yolunu bulmuşlardır,bu ekstrem bir durumdur.

    Sevgiler
     
  16. fztyasin

    fztyasin yasin özkan

    Yaş:
    40
    Mesajlar:
    1.786
    Şehir:
    izmir
    hocam verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim, benim gibi bu işle daha yeni yeni uğraşmaya başlayan bir çok arkadaşımıza yol gösterdiğiniz ve deneme yanılmalarımızı en aza indirdiğiniz için ayrıca teşekkür ederim.

    Ustalarıma benim bir sorum olacak;
    4.20 surf kamış ve daiwa5000s makina kullanıyorum, makinamda 0.35 sufix surf misina sarılı. (İp misinalara nazaran bayağı esnek bir misina)
    Takımlarımı ise savagear %100 fc 0.28 ile yapıyorum.
    Ortalama 100 gr.lık kurşun taktığımda hemen hemen her atışımda kasagözü düğüm kısmından kurşun kopup gidiyor kurşunsuz hali ile takımı geri sarıyorum.
    Daha hafif kurşunlarda bu sıkıntıyı yaşamıyorum ama 100gr ve üzerine çıktığımda takımlar patlıyor.

    Sorum şu şekilde olacak; Esnek bir misina kullandığım için şok yapmayı düşünmedim, benim sorunum şok kullanmamaktan mı, fc. misinamın yetersizliğinden mi yoksa atış stilimden mi kaynaklanıyor olabilir? Kısacası bu problemi çözmek için bir öneriniz var mıdır??

    Cevaplayan ustalarıma şimdiden teşekkür ederim..
     
  17. ozgurcan

    ozgurcan Özgürcan

    Mesajlar:
    725
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Çapari ile havada uçan martı ve tabii ki hemen serbest bırktık! (Gülmeyin, şahitlerim bile var)
    Boran bey öncelikle emeğinize sağlık;

    Ben surf takımlarında tercihen ip misina kullanıyorum. Bana göre; maksimum kalınlık 0,12 olmalı (ki en ideali bence 0,10), buna da her zaman maksimum 0,15 ip shock leader kullanıyorum.
    Monolarda ise maksimum 0,28(boğazda avlandığımda) ve 0,12 civarı shock leader kullanıyorum. Bu sebeple örgü/ip misinanın riskli olması yorumunuza katılmıyorum.

    Surf kamışlar, yapıldığı malzeme sebebi ile her zaman maksimum esnekliğe sahiptir. Burada amaç doğru kombinasyonu kurmaktır. Shock leader olarak örgü kullanmak bir zarar vermez, aksine daha sağlam yapısı ile kamışın sınırlarını rahatlıkla zorlamanızı sağlar. Zaten kamışa atar değerleri içinde yük bindirmiyor, doğru kombinasyon kurmuyorsanız; asla optimum fayda alamazsınız.

    Avlarda özellikle ip misina tercih etmemin sebebi; mono misinaların esneme payıdır. Siz ne kadar gerdirirseniz gerdirin mono misina mutlaka ama mutlaka esner. (Tabii ki kaliteli bir mono ile bu durumu minimize edebilirsiniz). Diyelim ki 100 mt. attınız, metre başına 5 cm. esneme payı 100X5=5 mt. esneme demektir. Bu da balığın takıma vurmasın hissetmenizi ve alınacak aksiyonu olumsuz etkiler. İp misinada bu durum olmamaktadır. Bunun yanında gerçekten ileriye atmam gerektiğinde kullanmakta olduğum konik kafa makine ve ip misina ile istediğim mesafeye rahat erişebilmemi sağlamasıdır.

    Tabii ki avlağa göre veya kişiye göre tercihler değişebilir ancak mono misinaya örgü shock leader takmak her zaman daha güven vericidir. Bu sayede daha ince mono misina kullanarak, daha ileriye atabilme şansınıza da sahip olacaksınız.
    Şöyleki;
    Surf makinelerde 0,30 gibi bir kalınlık her zaman atış mesafesini çok düşürür ancak; 0,22-0,25 kalınlıkta bir misina ve ucuna örgü shock, size büyük avantaj kazandırır.
     
  18. kayral

    kayral Önder

    Mesajlar:
    565
    Şehir:
    Edremit
    Favori Kamış:
    awa-shima
    Favori Makine:
    ryobi
    En İyi Avı:
    çupra 2,10kg/Levrek 4 Küsür
    Arkadaşım baştan söyleyeyim ustası değilim ama kendi kurşun bağımı paylaşabilirim :)


    [​IMG]

    Öncelikle 0,45lik misinadan mümkün olduğu kadar küçük çapta kasa halkaları yapıyorum (resimde yaptıklarım bile biraz büyük). Sonra aynı çaptaki 2 halkayı (kullanacağınız ağırlığa göre isterseniz daha fazla halkayı) kurşunun gözünden (ama 2 halkayıda kurşunun deliğinden birbirine ters yönde geçirmek gerekiyor, böylece atışta kurşun havadayken kurşunun geriye doğru kafa çekmesini ve yalpalamasını önlemiş oluyoruz) geçiriyorum. Daha sonra 2 cm uzunluktaki makaronu (elektrik tesisatçılarında metresi 1-2 lira) kurşun misinasından geçirerek No:6-7 klipsli fırdöndüye takıyorum. Makarona ince ateş darbeleri yaparak fıröndünün metalik kısımlarını ve kasa düğümlerini kapatıyorum. Böylece köstek misinasının kazarada olsa bu pürüzlü yüzeye dolanıp yıpranmasını da bir nebze önlemiş oluyoruz. Ben 125 gr ile kullanıyorum sizde bu şekilde yaparsanız kasa düğümü patlama ihtimaliniz çoooook düşük olur.

    Yok ben bu kadar uğraşamam derseniz bedenin sonuna klipsli fırdöndü takıp bunu kurşun deliğinden geçirip fırdöndü ve klipsin bir kısmı kurşunun deliğinde kalacak şekilde bedene tekrar kitleyebilirsiniz. Ama bunun kendine göre birçok dez avantajı vardır.

    Ayrıca 0,28lik misina yazmışsınız heralde onu sadece köstekte kullanıyorsunuzdur, yoksa her halikarda patlar. Bedeni ise muhtemelen 40lık veya 45lik misina ile yapıyorsunuzdur, rastgele :)
     
    Semih09 bunu beğendi.
  19. ozgurcan

    ozgurcan Özgürcan

    Mesajlar:
    725
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Çapari ile havada uçan martı ve tabii ki hemen serbest bırktık! (Gülmeyin, şahitlerim bile var)
    Önder emeğine sağlık güzel paylaşım olmuş.
    Ben gece özellikle dalgalı ve bulanık sularda, bu yaptığın sistemde makaron yerine balık malzemecilerinde satılan fosforlu tüplerden kullanıyorum.

    Bundan herkesin faydalanması için kendi yaptığın bu faydalı sistemi şu linkde konu olarak açar mısın?

    http://www.balikavi.net/forum/forumdisplay.php?f=65
     
  20. fztyasin

    fztyasin yasin özkan

    Yaş:
    40
    Mesajlar:
    1.786
    Şehir:
    izmir

    Abi teşekkür ederim zahmet edip uzun uzun yazmışsın çok sağol.
    Beden ve köstekleri ve hatta kurşun gözünü aynı misinadan yapıyorduk, :eek: ayrı köstekler yapıp bedene bağlamak zor geliyordu. senin bu yöntemi çok beğendim abi ilk avda mutlaka yapacağım bundan.