Genelde farklı derilikteki değişik avlaklara gittiğim için,farklı dalma derinliğine sahtelerim var.Gittiğim avlaktaki durumunu inceledikten uygun olanı seçiyorum,eğer bilmediğim bir avlaksa en az dalan ve ucuz sahte ile başlarım .Çok sığ yada takılma olasılığı yüksek biryerse su üstü sahteleri kullanıyorum.Tabii ki herşeye rağmen arada bende de kazalar ve kayıplar yaşanıyor .Birde kullandığım ipin çekeri epey yüksek olduğu için,takıldığı zaman makinanın kalamasını kapatıp kafasınıda sıkıca tuttuktan sonra geri geri yürüyüp sahteyi kurtarabiliyorum ( iğnede eğilmeler oluyor ama düzeltiliyor ).Takılan sahteyi kurtarmak için bazı aparatlardan bahsediyorlar ama denemediğim için yorum yapamayacağım...
taşlık alanda gagalı rapala kullanıyorsanız, karın iğnesi de takılıysa %99 takılır.. taşlık ve sığ sularda su üstü tercih edilir ancak iğne boyu, sahteye oranla büyük olursa yine takılma kaçınılmaz oluyor.. su üstü sahte kullanıp iğnenin genişliğinin sahtenin çapını geçmemesinde fayda var.. Takılmaması için başka bir yol da tulum çizme kullanmaktır.. taşlık sığ bölgelerde tulumu giyip 20 30 metre kadar ilerden atış yapma şansınız olur.. Av randımanını arttıracağı gibi takılma konusunda da büyük ölçüde avantaj sağlar.. Tulum kullanacaksanız dikkat edeceğiniz en önemli husus; zemini ve derinliği bilmediğiniz suda kesinlikle kullanmayınız.. Allah muhafaza çok ciddi kazalarla sonuçlanabilir..
Takılmayan sahte yok, sahte takılınca iğnesini suda bırakmasını sağlayan düzenek var. Yani sahtenin iğnesi dibe takılınca biraz zorlayınca açılan halkalar. http://www.cabelas.com/product/Ulti...t=lure+saver&WTz_l=Header;Search-All+Products
Üzerinde olta iğnesi olan her şey takılır..görünmez bir alemde seyir eyliyor nesne .. süraatle..yapacak birşey yok.. ya taktırmayacaksın.. yada takılırsa sen kafana takmıyacaksın.. )
konuyu görünce yaram tazelendi...bugün yaklaşık 65 tl lik bir sahtem berkley ip misinamın düğüm olup kopmasıyla sulara uçtu ve gitti
100gramlık ucunda fırdöndülü kurşun bulundur,o kurşuna büyük klips tak,o klipsli kurşunu makinadan çıkan misinaya geçir,sal aşağıya aksın gitsin dibe,arada bir 2 3 kez aşağı yukarı yaparak çırptır ve dur,o esnada misinan gerili dursunki kurşun aşağıya kaysın, iyicene dibe oturduğundan emin olunca,kamışın ucunu suya yaklaştır bir aşağı bir yukarı kamışı çırptır misina gerili dursun,bu sahte kurtama yöntemlerinden bir tanesi
slm adem kardeş sana tavsiyem sahte rapala kurtarıcı aparat kullan derim yaklaşıkm 10 yıl önce aldığım ve şimdiye kadar 100 kadar kaşık sasi rapala kurtardım bu aparatla bibenzerini rıfat kardeşim konu açmıştı çok faydalı kullan derim http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=25369
Kullanılan misinaya ve hedef balığa göre çeşitli çekere sahip olanları var. Ona göre uygun boyda takmak gerek ama tabii tecrübe etmek lazım önce. Denemeden bilinmez.