SENKOP (SIĞ SU BAYILMASI) ==- ÇOK ÖNEMLİ ==- Sevgili arkadaşlar ; aramızdan ayrılan bir çok arkadaşımızı malesef bu SENKOP belası yüzünden kaybettik.Bu sebeble bu ölümcül bayılmanın önüne geçebilmek ve aramızdan nice genç arkadaşlarımızın ayrılmasını önlemek sadece dalış konusunda bilinçlenmekle olur. Bu konular çok konuşuldu ,yazıldı.İlgili bölümlerde ayrıntılı bilgiler verildi.Ama sanıyorum bu bölümün en başında Senkop u ne olduğunu anlatarak sabitlememiz uygun olacak..Bu başlık hep gözümüzün önünde olsunki olayın ciddiyetine ve vehametini sürekli hatırlayalım... SENKOP diğer adıyla Sığ Su Bayılması Tanımı ; Beyin kan akımının ve oksijenlenmesinin geçici olarak azalmasına bağlı olarak bir kaç dakikayı aşmayan geçici bilinç kaybıdır.. Peki bu dalış esnasında nasıl olur; Senkop genelde 15 metre ve altında dalışlarda meydana gelir.Vücuda verilen bol miktarda oksijen yani hiperventilasyon (dalış öncesi çok sık ve derin nefes almak) sayesinde düşürülen karbondioksit seviyesi,suyun altında nefes alma ihtiyacınızı bastırır.Normalde vücudun oksijen durumu kritik seviyeye gelmiş olmasına rağmen bunu hissetmeyiz.Su üstüne çıkmaya başladığımızda beynimizin bize hissettirdiği durum tam tersine döner.Zaten oksijensizlikten kritik seviyeyi geçmiş olduğumuzu düşünürsek,beynin ani bu oksijensizliğe karşı verdiği ilk tepki bir kaç dakika sürecek olan bilinç kaybıdır.Yani bayılma...Suyun içinde oluşan bu durum malesef nefes alamama problemi yüzünden boğulmayla sonuçlanır. ...SONUCU ÖLÜMDÜR...
Ceyhun ne ara yakalandı bunlar Ben sabah aşiyandaydım,Tam balık almaya başladım,Rapalayla bikaç densiz istavritçi gelip minnacık yerden atmaya başlamazmı takımlar birbirini buldu tabiı,Birde bir eski kulağı kesiklerden bir dayı geldi dedi selamun aleykum,yıllar sonra kıyı balıkçılığına başlayalım dedik Diyerek açtı takımları eski model kamış ve makina veeeeee 3 adet koca boya kovası la dedim dayı eski yıllardan kalma balık var zannediyo 3 kovayıda dolduracak herhal dedim uyma sen topladım takımları ordan belki sizleri de görürüm diyerek Tarabyaya geçtim Ama tanıdığım kimse yoktu,Birde üstüne adamlar istavrt çaparisiyle minnacık (benim oğlanın pipisi ondan büyük)istavrittende k üçük çinekop yavrularını katletmiyorlarmı,dedim adama ne yapıyosun sen ya minnacık neresini yicen adam demezmi balık az çok olsa tutmamda Hemen arkadaşı onu savundu bunlar neki sen gırgırların tuttklarını görsen sen bir kaç balık için konuşuyosun adamlar bir çevirmeye binlercesini yakalıyolar dedim sen kendini gırgırlamı kıyaslıyosun baktım işin sonu kavgaya gidecek bastım kalayı çıktım ordanda,son günlerde balık yasaklarıyla alakalı güzel şeyler yazıldı,şimdi herkes uğraşıp gerekli mercilere yazıp küçük balık tutulduğunda kim ilgilenecekse zabıtamı polismi bir telle anında getirtip cezyı kestirmeye çalışmamız lazım,herkes çaba gösterrse oda olur ha gayret arkadaşlar :thumb:
Avrupa yakasında her yerden orta büyüklükte istavrit çıkıyor, dün Anadolu yakasına baktık, çok seyrek. Bugün bakıcaz yine
Bu sabah İşyerinden 2 saat izin alarak balığa gittim. Son günlerde gelen sarıkanat haberlerinin tam tersi her yerde çinekop hatta yaprak çıkıyor.Bugün bir tane sarıkanat görmedim desem yalan olmaz. Geçen sene 27-28 cm. civarı çıkıyordu bugün en büyüğü hep 17-18 cm civarıydı. İstavrit boyları güzeldi.
O sarıkanat denilenler hep çinekoptu maalesef, 20-21 cm'den büyük dişli yok Boğaz'da. Varsa da çok ender çıkıyor büyükler, %99'u çinekop.
Dün gece Emre ve Tayfun abi ile birlikte Akıntıburnu'nda sabahladık. Öğlen Tarabya'dan istavritleri yakaladık. Gece yemliye oturduk Arnavutköy'de. Sabah 5'te avı sonlandırdık. Toplamda 20 adet çinekop (sarıkanat diyemiyorum o boylara kusura bakmayın) 20cm civarında hepsi. Sarıkanat lüfer kayıp!
Bugün Tarabya'da rapala attık, 16-18 cm hepsi iade, 2 tane 20cm balık aldım onlarda Can ile Aret'in kovaya Hiç tadı yok avın. Avrupa yakası genelinde böyle durum.
Balık malesef kıyıdan yüz güldürmüyor bu sene ama cumartesi sabah suyunda lüferi aldık kıyıya yinede Bu arada tarabyada balıksız ama güzel bir gün geçirdik...
Can tekneden hiç tutamadın ya, bir de kıyıdan tutuyorsun lüferleri Bu sene kıyı balıkçılığı açısından gerçekten kabus gibi. 20-21 cm'in üzerinde çinekop yok. Yalnız çok seyrek de olsa denizde tam boy lüfer geziyor. Dün sabah bir tane Can rapalayla aldı. Bu akşam sahilde yemli yapanları seyrederken bir kişinin iri bir lüfer aldığını gördüm. Gündüz de çaparilere gelen bazı çinekoplar yarım geldi.
oncelikle merhaba arkadaslar. hepinize rastgele. ben araniza yeni katildim. balik avinda gayet acemi sayilirim. engin bilgilerinizden bol bol faylanamak dilegiyel
Elinize sağlık, güzel olmuşlar. Ben de dün akşam hazır aldığım köstekleri bedene bağlayayım dedim. İlk defa yapıyordum. Ne meşekkatli işmiş, ya da acami olduğum için bana öyle geldi 1,5 saatte 10 köstek anca bağladım, gözlerim kızardı... Ben köstekleri her iki tarafa da üçer kez dolayıp sonra da her iki tarafa da birer kez dolayıp sıkıştırıyorum. Bu işi köstekler bedende kaymadan, en kolay yapmanın yolu nedir? Tavsiyeler için şimdiden teşekkürler.