Sevgili arkadaşlar; Tatlı suda uzunca bir süre benzinli iki zamanlı motor kullandıkan sonra bu sezonun başında ince eleyip sık dokuduyup min kota marka bir elektrikli motor aldık 365 cm fiber çift katlı mütevazı bir teknemiz vardı.9.9 johnson uzun saft motor ile kullandıktan sonra bir takım sorunlardan dolayı motoru değiştirmek istedik. yaşadığımız sorunlar a Taşıma b suya indirme süresinin uzun olması c sezonluk periyodik bakım masraflarının yüksek olması d kışlatma için yer temin etme zorluğu bu sorunlardan dolayı motor konusunda arayışa girdik ve elektrikli motor aldık. başlangıçta vantilatörden bozma gibi görünen bu şeyin tekneyi hareket ettirip ettirmeyeceği ciddi bir soru işaretiydi ve diğer ana soru işareti güç kaynagı akülerin ne kadar süre iş göreceği idi satıcıya güvenip aldık tecrübe olan bazı seyleri aktarmak istedim tekne eger uygun güçte bir motor seçilirse gayet güzel hareket edebiliyor. aküler ise eger kuru tip traksiyoner akü seçilirse gayet uzun sayılacak süreler iş görüyor örnek 12 v 120 a kuru tip akü sürekli çalıştırmada 4 aralıklı kullanımlarda 7 saate kadar kullanılabiliyor ayarlanabilir şaft uzunluğu en sıg sulara bile uygun ayarla girmenize imkan tanıyor. sessiz olması avlaktaki aynalara rahatca yaklaşabilmenize yarıyor. yedek akü bulundurma durumunda daha güvenli olarak suda kalabilyorsunuz. bot ve küçük tekne için ideal suyu kirletmiyor. bakım masrafı sıfıra yakın. çok kolay araçla ve elle taşınabiliyor mahsurlu gördüğüm tarafları akü şarjına baglı suda kalma riski
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler ben de ileride bir bot almayı düşünüyorum ama elektrikli motorları araştırmamıştım..ne kadar rahat olsa da akü bozulursa küreklere asıl gerçi diğerinde de yakıtın bitmesi ihtimali var..
akülü motor çevre dostu,etrafı ve balıkları rahatsız etmez,hafif ve kullanışlı,sessizlik ve devir sırtı çekmek için ideal.ama ne olursa olsun yekne yada bot ta kürek bulundurmak şart. FAKAT!!! geçen hafta başıma gelen bir olayı aktarmıştım forumda.akü ye DİKKAT !! arabamın aküsü patlamış ve her taraf asit olmuş,akü parçaları etrafa fırlamıştı. asit arabanın boyasını tahrip etti.bunun için tekne yada bot ta kullanılan akülere sağlam bir çadır kumaşından kılıf diktirilmesini yada sağlam bir başka kutunun içinde kullanılmasını tavsiye ediyorum.
bilgiler için teşekkürler. verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. bende de bot var. ve bir elk. li motor almayı planlıyordum. ilaç gibi oldu sizin açıklamalarınız. bir sorum var. yanımızda yedek akü bulundurduğumuzda, göl içinde akü değişimi yapmak kolay mı? zor mu?. yani mutlaka kıyıya çıkmak mı gerekir. aydınlatabilirseniz sevinirim.
aküler ise eger kuru tip traksiyoner akü seçilirse gayet uzun sayılacak süreler iş görüyor örnek 12 v 120 a kuru tip akü sürekli çalıştırmada 4 aralıklı kullanımlarda 7 saate kadar kullanılabiliyor slm.benimde zodıak botun üstüne bende çok düşündüm ve min kota akülü motor almaya karar verdim ve aldım. yalnız benim anlamadığım akü şarj olurken şarj makinasının üstündeki ibre sürekli ortada gösteriyordu aküyü boşaltıp tekrar şarja taktım bir gün kaldıktan sonra ibre sıfırı gösterdi ben pek anlamadım ibre kalkık olduğunda akü boşmudur yada ibre sıfırı gösterdiğinde akü fulmudur. saygı ve sevgilerimle
akü henüz bir şarj redresörümüz yok.dışarıda düşük amperde uzun süreli(asgari 24 saat) şarj ettiriyoruz.bi yerle anlaştık fiyat da sorun olmuyor. min kota en uygun fiyatlı motor 225 usd civarı fiyatlarda aküler ise 120 ytl civarı kuru tip batarya kullanın traksiyoner olması çok önemli diğerleri starter akü starter akü çok cabuk bitiyor
ben aldım ayrıca akü kuru tip olan benim sorunum,şarj cihazının özelliğini bilmiyorum satan yerin tel i varsa verirseniz belki sorularıma sağlıklı cevap verirler not:ikinci el aldım
slm 54 Lük elektrikli deniz motoru almayı düşünüyorum. Forumları araştırdım bu motorları genelde tatlı sularda kullanıyolar, ben denizde 3-4 mt fiber tekneye takıp kullanmayı düşünüyorum. Sizce performans alırmıyım az çok işimi görürmü?
arkadas valla bende almak ıstıyorum denızde kullanmak ıcın ama duyduklarıma gore denız suyu tuzlu su akuyu etkılıyor plastık olan motorun kısımlarını erıtıyormus tabı duyduklarıma gore yanlıssam arkadaslar duzeltın bende alayım
arkadaşlar bende elektrikli motor kullanıcısıyım. minn kota marka 30 lb. motorumuz var gayette memnunuz. 2 adet 120 amp.lik marine akü kullanıyoruz bunlarda akülü motorlar için özel üretilmiş. motorun 5 ileri 3 geri vitesi var. eğer sürekli 5 te gitmezseniz 1 akü yaklaşık 6-7 saat götürüyor. yani 2 akü ile bir gün çok rahat avlanabiliyorsunuz. kullanım ve taşıma açısından çok rahat. herkese tavsiye ederim fakat dikkat etmeniz gereken en önemli şey akülerin şarjı. eğer bizim gibi iyi bir redresör almazsanız kollarınıza göveniyor olmalısınız biz redresörde bir hata yaptık ve aküleri tam şarj edemiyordu. yeni bir tane almak zorunda kaldık onuda henüz test edemedik. eğer akülü motor kullanmayı düşünenler varsa yukarıda yazılı markalar ideal ama redresör seçimine dikkat!!!
Akü olarak mutlaka Jel akü tercih etmenizi tavsiye ederim. Piyasada bulunabilen akü tipleri: 1: Kurşun asit (otomobil aküsü) Kesinlikle tercih edilmemeli.sebebi: a)Şarj esnasında zehirli gaz çıkartırlar. b) sallandığında veya yan-ters çevirildiğinde asit sızarak temas ettiği yerlere zarar verir. c: Aşırı şarj veya kısadevre durumunda patlama ihtimali vardır.En ucuza bulabileceğiniz akü tipidir. 2: Sealed Lead Acid (Kuru tip akü) Tercih edilebilir fakat, a) Kullanım alanları kesintisiz güç kaynakları olduğundan Şarj edip bitene kadar kullanmaya uygun değildir.Sürekli şarjda kalmalı gerektiğinde kullanılıp yeniden şarja devam etmelidir.Yinede akülü motorlarda kullanılabilir.Fiyat olarak kurşun asit akğden pahalı , Jel akülerden ucuzdur. 3: Jel Akü (Gelled) Tavsiye ettiğm akü tipi.Sebebi, a) 5-10 yıl kullanım süresi, b)Şarj edildikten sonra uzun süre aynı performansta kullanılabilir, c) gaz çıkarma,asit dökülmesi vb.sorunları yoktur.Fiyat olarak en pahalı olanıdır. Akü tercihinizde yukardaki bilgilerden faydalanabilirsiniz.Ortalama 50-120Ah arasındaki kapasitede aküleri seçebilirsiniz.(60Ah Jel akü kullanıyorum 4 saat gidiyor) Kurşun asit akü alacaksanız (ki tevsiye etmiyorum) en azından tam kapalı ve bakımsız tip alın. Sealed lead kuru akü alacaksanız aldığınız yer ile garanti konusunu detaylı olarak konuşun ve mutlaka 2 yıllık garanti belgenizi isteyin(bazen birkaç ayda bozulabiliyor) Jel tip akü alacaksanız ve almışken bari en iyisini alayım derseniz Sonnenshein- Dryfit marka alın akü olayını en azından 5-6 sene unutun. Hepinize huzurlu avlar.
Bende botuma almayı düşünüyordum.Denizde kullanacağım.Piyasada deniz için olanları 750 milyondan başlıyor.Bazı yerlerde 300-400 milyona satılanlar tatlı su için bunu belirtmiyorlar.Denizde kullanacak arkadaşlar aldanmasın.
ergin abi bu konuda bayaa bilgilisin. ben önceki mesajımda da yazmıştım marine akü kullanıyorum diye. bu aküler hakkında bilgin varmı acaba çünkü botu, motoru ve aküyü aynı yerden aldık ve satıcı arkadaş bize bu aküyü tavsiye etti. üzerinde araba aküsü gibi kutup başları ve elektrikli motor takmak için kelebek vidalı yerleri var. bana konu hakkında bilgi verebilirseniz çok memnun olurum.
Marine akü diye bahsettiğin AGM tip (Absorbed Glass Mat) veya Jel aküdür büyük ihtimal.Üzerindeki etikette yazıyor olabilir.Jel olsun AGM olsun her ikisinide güvenle kullanabilirsin. Aküyü sıfıra indirecek kadar bitirmemeye gayret et.yani mümkün oldukça tam bitirmeden şarja bağla.Bu sayede hem şarj cihazın fazla akım çekmeyecek hem akü daha uzun ömürlü olacaktır.
bir akücüye göturup bir göstermenizde fayda var. akülerde yanlıs saıj vs gibi nedenlerle erken elden çıkma vs gibi sorunlar olabilir. özellikle bir aküyü ilk seferinde tam sarj etmek sonra da tumuyle hiç bitirmemek en iyisidir. akünün içind eolan sürekli bir eksi yönebir artı yöne devam edenbir kimyasal işlemdir sonucta.pek çok sarttan dolayı bu işlem bozula bilir buda aküyü zaafa ugratır. özellikle sarj kosulları akünün ömrunu bitiren enönemli faktördür. tam olarak hangi kosullarda yaptıgınızı bilmedigimden daha fazla bilgi veremiyecegim ancak yinede bir oto elektirkçiye yada akucuye ugramanız sıhhatli olacaktır.