Tatlisu Baliklari

Konu, 'Tatlısudaki Canlılar' kısmında Entomorph tarafından paylaşıldı.

  1. cal11a805a

    cal11a805a abdurrahman

    Yaş:
    31
    Mesajlar:
    10
    paylaşımlar için teşekkürler.
    bazıları kızıl kanata tatlı su levreği diyo bazıları ikisi farklı türler diyo kızıl kanat mı levrek mi şaşırdım ben yardımcı olursanız sevinirim.
     
  2. adem1

    adem1 adem aksoy

    Mesajlar:
    630
    Şehir:
    Calgary,AB,Canada
    En İyi Avı:
    halibut.20kg(tahmini:D)
    Yeni balık türü 'Salmo Tigridis'
    Perşembe, 18 Ağustos 2011
    Van'ın Çatak ilçesinde dünyada ilk kez tanımlanan yeni bir alabalık türü keşfetildi.







    Rize Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Davut Turan ile ekibince yeni bir alabalık türü keşfedildi.
    Doç. Dr. Turan, Türkiye'de alabalıkların tür düzeyinde yeniden gözden geçirilmesi kapsamında, ülke genelinde çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

    Bu kapsamda İsviçreli bilim adamı Dr. Maurice Kotellat ve Rize Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yusuf Bektaş ile Dicle Nehri'nde yeni balık türlerinin keşfi için çalışma yaptıklarını anlatan Turan, ''Yaklaşık 2 yıl süren çalışmalarımız sonucunda Van'ın Çatak ilçesinde dünyada ilk kez tanımlanan yeni bir alabalık türü keşfettik. Bu yeni türe Dicle'nin Latince adı olan 'Tigris'den esinlenilerek 'Salmo Tigridis' adını verdik'' dedi.

    Yeni keşfettikleri alabalık türünün, ''dünyada bilinen diğer alabalık türlerinden yağ yüzgeci ile yanal çizgileri arasında ve dorsal yüzgeç ile yanal yüzgeçleri arasında daha fazla pul sırası bulunması, aynı zamanda derin ve kalın bir kuyruk yapısı ile ayırt edilebildiğini'' dile getiren Davut Turan, ''Bu tür sadece Dicle Nehri'nde yaşıyor. Başka bir yerde yaşadığına dair bir bulgu elde edemedik. Nehrin özellikle Çatak ilçesi bölümünde bu balık türünden bolca gözlemledik. Yeni keşfettiğimiz alabalık türü ile ilgili Amerika'daki bilim dergisi Zootaxa'da makalemiz yayımlandı'' diye konuştu.

    Doç. Dr. Turan, önceki yıllarda da yine ekibi ile yaptığı çalışmalar sonucunda 2 yeni balık türü daha keşfettiğini anımsatarak, şunları söyledi:

    ''Türkiye oldukça bakir bir ülke. Balık çeşitliliği yönünden de oldukça zengin bir ülke. Pek çok keşfedilmemiş balık türürün bulunduğunu sanıyoruz. Bu konudaki çalışmalarımız sürüyor. Yakın zamanda yeni keşiflerim olacaktır. Ancak bu konuda TÜBİTAK'ın daha fazla destek vermesini bekliyoruz. Bugüne kadar yeterli desteği bulabildiğimizi söyleyemem. Yeterli destek verildiği takdirde çok daha fazla yeni keşifler yapılacağına inanıyorum.''


    cumhuriyet
     
  3. balli

    balli m.nuri akkaya

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    9.049
    Şehir:
    erzurum
    Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    "Dicle'nin Latince adı olan 'Tigris'den esinlenilerek 'Salmo Tigridis' adını verdik''

    Doc. Dr. Davut TURAN ve ekibi geçen yıl da endemik 2 alabalık tür tespiti yapmışlardı. Bu açıdan taktire şayan işler yapıldığı kesin, ülkemiz bilim dünyası için gurur verici adımlar bunlar. Ancak; isimlendirmenin Latince olmasında bu denli hassas davranılmayıp, yöreyle hatırlanacak daha naif bir isimlendirme yapılmıştı. Burada da pekala, Salmo dicleensis ismi pek yakışırmış aslında.;)


    Salmo rizeensis ve Salmo coruhensis

     
  4. gelibolulu

    gelibolulu levent

    Yaş:
    37
    Mesajlar:
    6
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    albastar martin420
    Favori Makine:
    silstar vertex8000
    En İyi Avı:
    5.5 kg. Yayın
    Eline sağlık : ) Paylaşım için tşkler..
     
  5. tellakman

    tellakman Engin

    Mesajlar:
    59
    Şehir:
    Ankara
    Konuyu açandan, bilgi ve paylaşımlarından dolayı herkese teşekkür ederim. Çok yararlandım.
     
  6. 38380

    38380

    Mesajlar:
    67
    Favori Kamış:
    Daiwa Tournament Basiar 45 QD Makine
    Favori Makine:
    Daiwa Tournament Tele Surf 420 cm (70-150)
    Çalışmanız için teşekkürler vaybee ne çook türr varmış :)
     
  7. karetta

    karetta okan

    Yaş:
    32
    Mesajlar:
    152
    Şehir:
    trabzon
    nuri abi o alabalıkların değişik bir tür olduğu kesin oalrak ıspatlanmışmı ıspatlandı ise neye dayanarak ıspatlanmış resimde görülen iki alabalıkda benim izlmenlerime göre aynı tür sadece fark mevsimsel oarlak reklerinin değişmesinde benim gördüğüm kadarı ile yaz aylarında balıklar rengi açılıyor alltaki gibi oluyor şubat nisan aylarında ise karnı sararıyor benekler daha büyük kırmızı hale geliyor
     
  8. balli

    balli m.nuri akkaya

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    9.049
    Şehir:
    erzurum
    Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Aradan epey zaman geçti. Ortada bir şarlatanlık varsa çoktan kokusu çıkardı. Bir türe "endemik" demek öyle sıradan öngörülerle mümkün değil. Anında ilgili bilim dünyasının başgündemi olur, tüm dikkatler ona yönelir. Gitgide azalan tür sayısını da düşünürsen olay daha bir önem kazanır. Diğer yandan uluslararası camiada tescil edilmeyen bir iddiada bulunmak günümüz bilim anlayışı ve işleyişine terstir. Kendin çalıp kendin oynamak olmaz.

    Bilimsel karşılığını yorumlamaktan acizim yalnız, "Moleküler ve morfolojik analizler iki türün farklı soya ait olduğunu gösteriyor.'' ifadesi bu işin ciddi ve titiz yapıldığını, icabında ölçülebilir birtakım değerlerinin olduğunu ortaya koyar. Bu açıdan bilimsel mahfillerde gerekli teyidleri almıştır diye düşünüyorum.:)
     
  9. karetta

    karetta okan

    Yaş:
    32
    Mesajlar:
    152
    Şehir:
    trabzon
    evet araştırdım öyle imiş