Tatlısu Levrek yakalama sanatı...

Konu, 'Tatlı SU Balık Avcılığı' kısmında loflaz tarafından paylaşıldı.

  1. loflaz

    loflaz

    Mesajlar:
    127
    Şehir:
    Konya
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Sudak ,52cm ,1.450 kg
    Levrek sezonu açıldı olta hazırlama ve yem konusunda bilgiye ihtiyacım var ustalar yardım lütfen...
     
  2. volkan

    volkan Volkan

    Mesajlar:
    81
    Şehir:
    SAMSUN
    Favori Kamış:
    olta ve zıpkın
    Favori Makine:
    Daıwa
    En İyi Avı:
    Yayın 23.4 Kg Aynalı Sazan18.4 Kg Sabut 37 Kg
    Selam ..

    Tatlı su levreğini ben çapari ile tutuyordum...Farklı bir yöntem ama iş yapıyordu.Tabi kaşık atarsanda tutabilirsin ama kaşıkta seçim çok önemli bunu deneme yanılma yöntemiyle bulacaksın..Birde canlı yem kulanabilirsin canlı yemdede don lastiğinden yapılan bir olta çeşidi var mutlaka duymuşsundur..
    Saygılarımla.
     
    Son düzenleme: 4 Mayıs 2007
  3. harun91

    harun91 harun

    Mesajlar:
    586
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    shakspeare odysse makina,alba lucky kamış, lineaffe oyster 4.20 ve diğerleri..
    En İyi Avı:
    İsrail sazan istavrit izmarit gelincik
    volkan abi levreğin çaparisi için tüy rengi vs. söyleyebilirmisin:confused:
     
  4. volkan

    volkan Volkan

    Mesajlar:
    81
    Şehir:
    SAMSUN
    Favori Kamış:
    olta ve zıpkın
    Favori Makine:
    Daıwa
    En İyi Avı:
    Yayın 23.4 Kg Aynalı Sazan18.4 Kg Sabut 37 Kg
    Ben albastarın ördek tüylü 1O lu atardım.renk karışık.yanlız köstekleri 25 lik olandan.SAYGILAR..
     
  5. loflaz

    loflaz

    Mesajlar:
    127
    Şehir:
    Konya
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Sudak ,52cm ,1.450 kg
    Valla arkadaşlar ben çok yeniyim ,o söylediğiniz terim ve ürünleri çok bilmiyorum ama öğrenirim bulurum onları.Yalnız oltayı nasıl hazırlayacağım onu bilmiyorum.
    Şamandıra kullanacammı?
    Kullanırsam şamandıradan sonraki mesafe nedir?
    Kurşun ne kullanmalıyım?
    At çek mi yapmalıyım?

    Çok soru sordum ama idare edin :)
     
  6. Eczacı

    Eczacı

    Mesajlar:
    3.057
    Şehir:
    Aydın
    Favori Kamış:
    olta
    Tatlısu levreğini bizde dip oltasıyla tutarız burada 3 lü tertip iğneli yem olarakta kırmızı kurtla ,ama çoğu yerde bu yöntem farklı oluyor ,geçen yaz bir hafta sonu Gökova Akyakaya gittiğimde 12-13 yaşlarında bir çocuk kaşıkla tutuyordu hemde gayet iri levrekler azmak köprüsünün yanından balık sürülerinin ortasına atıp çekiyordu oltayı .
     
  7. harun91

    harun91 harun

    Mesajlar:
    586
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    shakspeare odysse makina,alba lucky kamış, lineaffe oyster 4.20 ve diğerleri..
    En İyi Avı:
    İsrail sazan istavrit izmarit gelincik
    sağolasın volkan abi:)
     
  8. mehmet belki ilginç gelecek ama ben de Demirköprü barajında kurbağa yavrusu ve yılan balığı yavrusu kullanarak tuttum.makarasız kamış ve (gece) ışıklı samandıra kullanarak
     
  9. loflaz

    loflaz

    Mesajlar:
    127
    Şehir:
    Konya
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Sudak ,52cm ,1.450 kg
    Konya da

    Konya da Levrek ,Alabalık ve Turna avlayabileceğim yerler neresi bilen varmı ?
     
  10. GurhanANKARA

    GurhanANKARA

    Mesajlar:
    243
    Şehir:
    Kayseri Dream Team
    Favori Kamış:
    1.80 kamış,diamond RD630 makina
    En İyi Avı:
    Gümüş Balığı ( 6 gram )
    Bence 2 numara kırmızı benek yada 2 numara balık sırtı meps aglia ile at çek yaparak en iyi sonucu alırsın..
     
  11. loflaz

    loflaz

    Mesajlar:
    127
    Şehir:
    Konya
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Sudak ,52cm ,1.450 kg
    Bence 2 numara kırmızı benek yada 2 numara balık sırtı meps aglia ile at çek yaparak

    Çok teşekkür ederim....
     
  12. OXYGENE

    OXYGENE

    Mesajlar:
    52
    Şehir:
    EDİRNE / HAVSA
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Yayın 33 Kg. Kızılırmak Sivas Gemerek
    Öncelikle herkese iyi günler. Tatlı su levreği bence en iyi canlı yemle av veriyor ve av için canlı yem olarak yöresel balık kullanılması gerekiyor. O su alanında hangi balık yavrusu varsa onu kullanırsanız en iyi sonucu elde edersiniz. Balığı sırt yüzgecinin başladığı yerden takarsanız yemi alması daha zor oluyor ve böylece av kolaylaşıyor. İğne tercihim mustad uzun pala 1521 no iğne keskin ucuyla avcılığı çok zevkli. Tatlı su levreği kıyı kesimi derin ve taşlık yerlerde yemlenmeyi çok seviyor. Ayrıca bulunduğunuz yerdeki su alanlarında tatlı su levreği ve sudak varsa, balığa gittiğiniz yerde balık yavrusu sürüsü gördüğünüz yerlerin yakınlarına oltanızı atın mutlaka balık yakalarsınız.
    Olta düzeneği olarak iğneden sonra 30-40 cm kadar köstek ve kösteğin bitim noktasına bir fırdöndü bağlayın. fırdöndünüzün renginin parlak olmaması daha başarılı bir av verir. fırdöndüden sonra 10-20 gr kurşun takın ve stoper ayarlı gezer şamandıra kullanın. Oltaya vuran bir balık değildir yemi aldığı gibi gider ve tasmaladığınızda müthiş bir dirençle çok zevkli bir av yapmış olursunuz.

    Sudak avına gelince; sudak inanılmaz tedirgin bir balıktır ve gürültüyü hiç sevmez ilk nokta bu. Avcılığında tatlı su levreği avındaki tüm kriterler geçerlidir. Ancak bu şekilde 1,5-2 Kg nin üzerinde sudak yakalama şansınız azdır. Daha büyük avlar için tek iğneli dip oltası kullanmanızı öneririm bunun için 0,50/0,55 sağlam bir misinayı gövde olarak kullanın veya makaranıza çekeri yüksek yumuşak bir 0,35 misine takın. Misinanın çekerinin 12-13 kg den az olmamasına dikkat edin. çünkü 5-6 Kg lık bir sudak 10 Kg lık balık gibi asılıyor. Misinanın bitim noktasına bir fırdöndü bağlayın ve 80-100 gr kurşun kullanın. hem fırdöndüyü hem de kurşunu eski malzemelerinizden kullanırsanız karardıkları için daha avantajlı olursunuz. fırdöndüden sonra 50-60 cm mesafe bırakıp kurşunu bağlayın. fırdöndünün kurşunu bağladığınız ucuna bir misina daha bağlayarak 60-70 cm mesafeli köstek bağlayıp iğnenizi bağlayın. Köstek olarak örgü ip kullanmanızı öneririm yoksa sudağın dişlerinden dolayı hüsrana uğrayabilirsiniz. İğnenizin ucuna 10-12 cm bir yavru balığı ağzından takın. çünkü ağzından takarsanız yavru balık daha rahat hareket ediyor. Ayrıca hem tatlı su levreği hem de sudak canlı yeme kafadan saldırdığı için yem takarken iğnenin baş tarafına yakın olmasına özen gösterin.

    Şimdi gelelim Tatlı Su Levreği ve Sudak avının ayrıntılarına.
    Her iki balıkta avcılığı açısından çok zevk veren sert karakterli hırçın balıklardır. Yemi gördüklerinde direk olarak saldırırlar ve yemi genelde bütün olarak yutarlar.İğne olarak uzun pala etli çapraz mustad 1521 kullanmanızı tavsiye ederim. Uzun paladan dolayı canlı yem takması çok kolay oluyor ve çaprazı sayesinde balığın kaçma şansı azalıyor. Ayrıca uzun pala sayesinde kargaburunla iğneyi balığın ağzından çıkartmak kolaylaşıyor. Böylece oltanıza gelen küçük balıkların yaşam şanslarını arttırmış olursunuz.

    Sıra makineye gelince Alba star MK KK 40 veya D.A.M Quıck Fınessa 450 RD Makine tercihimdir. Her iki makinede çok güçlü ve devirli makineler. Sorunsuz çalışmalarıda artı değer olarak öne çıkıyor

    Kamış tercihime gelince Alba Star AK3233 300 yada D.A.M Spezıpower Tele Surf 300 kamış çok kullanışlı. Kamışlarınızı 300-350 cm arasında seçmenizi tavsiye ederim. Hem atış rahatlığı hemde balık çekme esnasında esneme payı çok önemli. Bu kamışların ikiside 100-250 gr atarlı ve oldukça güçlü kamışlar.

    Misinalarda de tercihim Mustad dynamıte ultra misina 0.25mm 17.100 gr çekerlidir. Fiyatıda uygun daha iyisini almak istiyorum diyorsanız Mıtchell spıder wıre stealth misina 0.30mm 33.950 gr çekerli misina tercihiniz olabilir.

    Bu hazırladığımız takım sadece tatlı su levreği ve sudak değil deniz balıkçılığı dahil tüm balıkçılıkta kullanılabilir. Eğer siz bir tasmalama ve kamışa yada misinaya yük bindirmeyle ilgili bir hata yapmazsanız 22-23 Kg.lık balıkları bu takımla alabilirsiniz.
    Her iki balıkta hafif kapalı ve parçalı bulutlu havaları sever. Hafif rüzgarlı havalarda suyun üzerinde oluşan küçük dalgalar şamandıralı takımlarla hayallerinizdeki avı yapmanızı sağlayabilir.

    Tatlı su levreği sezon açıldığında çok erken av veren bir balık değildir. Derinleri sever ve iyi avı ancak 15 temmuzdan sonra başlar ve hatta su miktarının çokluğuna bağlı olarak bu tarih daha da sarkabilir. Ancak av vermeye başladıktan sonra resmen piranha gibi ava saldırır. Hatta bazı günler 15 dakika içinde sepetimizi doldurup döndüğümüz olmuştur. Tatlı su levreği çok çetin kış şartları olmadığı sürece mart ayının sonuna kadar av verir.

    Kış avcılığı daha zor olur. ( canlı yem olmadığı için ) Ancak rapala ve kaşıklada çok güzel av verir. Aşağıda rapala ve kaşıkları yazdım.
    Sudak ise yıl içerisinde sürekli av veren bir balıktır.(Sirkülere Dikkat) ancak trofe balıklar ancak eylül ayı sonundan ocak-şubat ayına kadar av verir. sudak avında köstek olarak mutlaka örgü ip veya çelik tel kullanmanızı tavsiye ederim. çünkü 2-3 Kg'nin üzerindeki balıklar ipi jilet gibi kesebiliyor.

    Öncelikle belirtmek isterim ki tüm etobur balıklarda olduğu gibi sudak avında da canlı yem birinci tercihtir ve en iyi avlar canlı yemle yapılır. Ancak mevsim itibariyle canlı yem bulamıyoruz peki o zaman ne yapacağız ;

    http://www.prologicfishing.com/log/vids/Rattle_shad.wmv

    Bu linkte balığın hareketleri var adı PROLOGIC RATTLE SHAD SİLİKON BALIK 11cm seçeneğin olarak tatlı su levreği yavrusu şeklinde olanları tercih etmeni tavsiye ederim.

    Ayrıca,
    STORM SAHTE BALIK DTH11 444 Blue Mackerel
    STORM SILIKON BALIK NWPE04
    RAPALA JOINTED SINKING 110MM
    DAIWA MAFSALLI SUNİ BALIK 7 CM RED-WHITE
    CURLY TAIL 6 CM VIRAX SİLİKON YEM RED-WHITE

    es geçilmemesi gereken yemlerdir. Ben hepsininde çok faydasını gördüm

    Aşağıdaki linkten orijinallerini görebilirsin;
    http://www.avmarketi.com/asp/listgro...group=05000000

    Ayrıca avlanırken at çek avlanman ve başarabilirsen balığa yaralı balık görüntüsü vermen çok daha iyi av yapmanı sağlar.

    Kaşık tercihleri açısından da ;
    5018130 D.A.M EFFZETT TWIN GÜMÜŞ / ALTIN
    50-09030 CORMORAN CORAZ GIDDY KAŞIK
    50-09330 CORMORAN CORAZ GIDDY KAŞIK
    LINEAEFFE DESENLİ KAŞIK 90mm
    404 ALBA LÜFER KAŞIK NO:2
    602 ALBA TOBY KAŞIK NO:3

    Şimdiden rasgele !

    Elinizden Oltanız, Evinizden Balığınız Eksik Olmasın !
     
  13. esabi

    esabi SENIOR MEMBER

    Yaş:
    53
    Mesajlar:
    4.881
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    reklama gerek yok
    Favori Makine:
    favori kamışım bölümünde yazıyor
    En İyi Avı:
    pulu imzamda
    oğuz kardeş sen ne yapmışsın yaa döktürmüşsün valla paylaşımın için sağolasın
     
  14. warrior_01

    warrior_01

    Mesajlar:
    2
    Şehir:
    adana
    Favori Kamış:
    olta(el tipi)
    En İyi Avı:
    15 kg gelebicin
    sevgili dostum usta sayılmasamda iyi balıkçıyım

    ;)
    dostum öncelikle ne şekilde avlanacaksın onu bir söyle kıyıdan avlanacaksan kayalık bölgeleri tercih et.sudaklar kayalık bölgeleri sever ve orada bulunan canlı balık yavrularını kullan :D birazcık kepçe ve su ile uğraşman gerekecek.kendine güzel 25-30 luk iğneleri 6 ile 1 numaraya kadar (balığın boyutuda önemli) tercihli oltalar hazırla.canlı yem (dubara) tak ve at.
    Gerisi şansına.sandal yahut botla avlanacaksan kaşık yada plastik kurtçuk öneririm çift renk yeşil beyaz yada ayrı ayrı kurtçuklar dene ben öyle yapıyorum:D Demiştim ya gerisi şansına kalmış bol ŞANSLAR