tavuk göğsüyle yem hazırlamak

Konu, 'Yemler ve Yemleme' kısmında GAKKOŞ tarafından paylaşıldı.

  1. KULALI-19

    KULALI-19 HÜSEYİN KULALI

    Yaş:
    51
    Mesajlar:
    5
    evet çok güzel .ama tavukla henüz bir tane bile balık tutmadım
     
  2. okan1420

    okan1420 Okan

    Yaş:
    36
    Mesajlar:
    25
    Şehir:
    Adana
    Favori Makine:
    QUANTUM CRYPTON HEAT 1050ND
    En İyi Avı:
    1.5 kg levrek
    Teşekkürler...
     
  3. gtatas

    gtatas Gürcan Tataş

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    980
    Şehir:
    İzmir Özdere
    Favori Kamış:
    en ucuzu
    Favori Makine:
    en ucuzu
    En İyi Avı:
    Levrek 2.200 gr
    Birde tavuk ciğeri ile yüreği karışık satılır onu deneyin derim biraz kanlıdır çok iyi iş yapar hemde ucuzdur.
     
  4. Haki

    Haki Hakan

    Yaş:
    66
    Mesajlar:
    111
    Şehir:
    Tekirdağ
    Merhaba Gürcan bey,konuyu biraz açarmısınız:)
    bunlarla ne avlanır?ciğer mi yürek mi daha çok iş yapar..
     
  5. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Bu konuya ilgi olduğuna göre bir kaç iyileştirme tarif etmek faydalı olacak sanıyorum.

    Bir gıdayı bozan şey, balık veya insan gıdası olması farketmez, bakterilerdir. Bu hainler gıdaları çürütür, kokutur, irinleştirir. Bütün bir hayvanın ölüsünde ise, bir ikinci sorun vardır. Yediklerini sindirmesini sağlayan şeyler hala vücudundadır. Yani mide asidi, barsak enzimleri vs.

    Yemin derli toplu durması için bunların önlenmesi gerekir. İşin biyoteknik kısmı bizim işimiz değil. Sadece şunu bilmek kafi. Bakterilerin üremesi önlenmelidir. Bunun en kolay yolu, yemden suyu uzaklaştırmaktır. Zira susuz ortamda gram negatif vs. bakteriler üreyemez.

    Suyu yemden almanın yolu kurutmak olabilir: Güneşe koyun kurusun. Ama bu bazı sebeplerden efektif değildir. Daha iyisi suyu tuzla baskılamaktır.

    Tuz iyi bir su emicidir. İşte bu yüzden yemler tuzlanır. Bu işlem temelde salamura olarak bilinir. Tuzlamanın iki şekli olur. Biri yaş, diğeri kuru tuzlama. Kuru tuzlamada tuz doğrudan gıdaya (yeme) uygulanır. Yemin her yerien eşit dağılamaz. Bazı yerlere tuz değmez. Değdiği bölgelerde suyu çabucak emip bir kabuk oluşturur ve içteki suyun emilmesini azaltır. O yüzden kuru tuzlama yani burada bahsedilen yöntem ayaküstü, basit, az etkili bir yoldur. En kötü tarafı işte o kabuk yapma nedeniyle yemi kayış gibi yapmasıdır.

    Bu yüzden böyle evde hazırlanacak, bolca zaman olan bir yem için daha iyisi yaş tuzlamadır. Bunda, tuz su içinde eritilir. Su iyice tuza doyrulur. Yemler içine atılır. Doymuş tuz çözeltisi gayet muntazam olarak yeme uygulanır. Diğer yandan bu yoğun tuz yeme iyice sirayet eder ve onun tuz dengesini sağlar. Böylece yem nemini kaybetmez, ama tuza doyduğu için bakteride üreyemez.

    Yapılacak şey, ağırlıkça on kat su hesabıyla tuzlu salamura yapmaktır. Yani 100gr yem için, 1 kg = 1 litre su. Ama musluk suyu değil, deniz suyu veya kaynak suyu, klorsuz. İmkan yoksa, musluk suyunu bir leğene koyun, balkonda vs. bir gün bekletin, kloru uçup gitsin. Bu suda %85'lik tuz çözeltisi hazırlanır. Basitçe, 2lt suya 1 su bardağı kaya tuzu iyice karıştırılabilir. Neden kaya tuzu? Sofra tuzunda iyot vardır, hem yemin rengini bozar, hemde kokusunu. Kaya tuzu, kolay karıştırılması için havanda yada bir çekiç vs ile iyice ufalanırsa iş kolaylaşır.

    Suya tuzu azar azar ekleyip karıştırın. Suyun rengi hafif beyazlaşınca, içine bir patates atın. Patates, %85 doymuş tuzlu suda yüzer. Olabildiğince soğuk su kullanın.

    Şimdi bu tuzlu suya tavuk göğsü parçalarını atabilirsiniz. 6-8 saat bu suda kalsınlar. Bunu serin bir yerde, tercihan buzdolabında bekletin.

    Bu işlemin sonunda yemler iyice tuza doymuş olur. Artık bunları alıp buzluğa koyabilirsiniz. Tuz, suyu iyice nötrleştirdiği için yem donmadan etkilenmez pek. Eğer böyle yapmadan dondurursanız, etin dokusundaki buz donarken iğne gibi olur, genişler ve içten dokuyu parçalar, bu yüzden yem kötüleşir.

    Yemleri bir süzgeç ile vs. iyice suyunu süzün. Bir bez üzerine koyarak hafifçe kurulayın. Sonra gidip biraz el kadar kilitli poşet alın. Yemleri poşete tıkışmayacak, tek sıra halinde poşete yayılacak şekilde, bir kullanımlık kadar bunlara doldurun.Bu poşetlerle buzluğa koyun. Balığa giderken yeteri kadar poşeti alır çıkarsınız, rahatlık olur. Elbette böyle yapmak rahatlık daha fazlasını veriyor o da var.

    Bu yemleri doğrudan bu şekilde kullanabilirsiniz. Velakin, etkisini artırmak için bu tuzlu suya biraz (1lt'ye 8-10 damla) anason yağı, cezbedici koku vs. ekleyebilirsiniz.

    Biraz balık yağı edinir, hazırlarsanız iyi olur. Bunun için hamsiyi ucuzken 3-5 kg alın. Bir tenekenin dibine, en alt kenarına yandan küçük bir delik açın. Bu deliği su geçirmeyecek şekilde kapatacak bir tıpa yapın. İşi becerebilenler buraya küçük bir musluk takabilirler. Hamsileri doğrayıp tenekeye doldurun, ağzını bir poşetle, tenekenin kabıyla vs. kapatın. Bunu tavanarasına, çatıya, vs. bir yere koyun, berbat kokacak, bu yüzden kapalı ortama koymayın, havalandırmalı bir yer olsun. Gün aşırı gidip tapayı açarak içindeki suyu boşaltın. Dikkat edin, yağı kalsın.

    10 - 15 gün kadar sonra artık su çıkmayacaktır. Kabın üstünden biriken yağı alıp, bir cam şişeye koyun. Size saf, halis birinci sınıf hamsi yağı.

    Hamsi yerine köpekbalığı ciğeri koyarsanız, çok daha etkili ama çok daha berbat kokan bir yağınız olacaktır.

    Bunu yapmak güç, tesis ve emek lazım. Bu nedenle elbette herkes yapamayacak. Bu durumda 2-3 tane sardalye konservesi alın. Açıp yağını bir şişeye süzün. Kalan sardalyeleri de afiyetle yiyin. Bu yağ diğeri kadar etkili değil ama yeterince etkili.

    Ava giderken poşetli yemi alıp buzluktan, kilidini açın. İçine doldurmayacak ama yemlerin hepsini saracak şekilde balık yağı dökün. Kilidini kapatın güzelce, akıp her yere bulaşmasın. Poşeti yatay duracak şekilde çantaya koyup, avlağınıza gidin. Yol boyunca balık yağı yemlere bir hayli nüfuz edecektir.

    Balık yağı yerine karides yağı, esansı vs. de kullanabilirsiniz. Bunlar hazır satılıyorlar, daha pratik oluyorlar.

    Bir diğer yöntem ise, tavukları midye kokulu yapmaktır. Midyeleri toplayın, ayıklayıp bir bezin üzerinde 15- 30 dk kadar bekletin, suyunu salsın. Bunlarıda tuzlu suya ilave edin. Sudan çıkarınca bunları bir araya toplayın ve bıçakla iyice doğrayın. Kıyma gibi olsun. Elbette kıyma makinesi bu işi daha iyi yapar. Blender çok daha iyi yapıyorda, akabinde hanımın aleti kafamızda kırması ihtimali söz konusu. Tuzdan çıkardığınız tavukları bu midye kıymasıyla karıştırın. Poşetlere doldurup buzdolabında biraz bekletin, en az 4 saat. Akabinde buzluğa koyun.

    Midye ile kokulandırmak izmarit ve karagöz için daha iyi netice veriyor. Balık yağı ve karides ise izmarit, karagöz için o kadar iyi olmasa da makul oluyor. Diğer yandan istavrit, çinekop vs. için daha iyi netice veriyor.

    Çipura ve sinarit için, midye yerine yengeç kullanmak daha etkili oluyor ama yengeç bulmakta, kokusuna katlanmakta bir problem. Yengeçleri tuzlu suya koymuyoruz, ezip poşetlere ekliyor ve yarım saat kadar buzdolabında tutup hemen dondurucuya alıyoruz.

    Bu şekilde yemleri hazırlarsanız, tavuk göğsünün standart midye, sülnües, karides vs. kadar, hatta daha iyi netice verdiğini göreceksiniz.

    Bir de yemleri keserken.. Elbette bu küp gibi doğrama gayet kabul edilebilir bir şey ama, daha iyisi sülük doğramadır. Önce tavuk göğsünü 1.5 cm şeritler halinde kesin. Sonra şeritleri yanlardan ikiye ayırın. Boyu boy, genişlik 1.5 cm, yükseklik 5-7 mm gibi bir şerit olsun. Sonra bunu 5-7 mm gibi dilimlere ayırın. Ama dilimler baklava deseni olsun, kare değil. Böylece suda daha iyi durur. Her şeyden önemlisi, balığa yiyecek nokta gösterir. Balığın yemi büsbütün yutması kolaylaşır. Böylece yakalama ihtimali artar.

    Tuzlu suyu her tür böyle parça yem için kullanabilirsiniz. Midye, sülünes, karides vs. ama en iyi neticeyi balık, kalamar, sübye ve tavuk göğsünde verir. Balık, kalamar vs. için suya tuzun onda biri kadar yemek sodası (karbonat) ilavesi hararetle tavsiye edilir. Bu mevzunun detayları şurada olması lazımdı:

    http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=29001
     
  6. gtatas

    gtatas Gürcan Tataş

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    980
    Şehir:
    İzmir Özdere
    Favori Kamış:
    en ucuzu
    Favori Makine:
    en ucuzu
    En İyi Avı:
    Levrek 2.200 gr
    Serdar abi verdiğin bilgiler için teşekkürler.
     
  7. gtatas

    gtatas Gürcan Tataş

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    980
    Şehir:
    İzmir Özdere
    Favori Kamış:
    en ucuzu
    Favori Makine:
    en ucuzu
    En İyi Avı:
    Levrek 2.200 gr
    Hakan abi ikiside güzel iş yapar ama yürek sert olduğu için hem kesim için hem de iğnede kalma süresi açısından daha iyidir.Bir ayrıntı alındıktan sonra ykanmamalıdır çünkü biraz kanlı ve kokulu olması cezbedicidir.
     
  8. Haki

    Haki Hakan

    Yaş:
    66
    Mesajlar:
    111
    Şehir:
    Tekirdağ
    Serdar ve Gürcan kardeşlerime verdikleri güzel bilgiler için teşekkür ederim..
     
  9. akçin

    akçin Hakan

    Mesajlar:
    81
    Şehir:
    istanbul
    bilgilendirme için teşekkürler, tavuk göğsünü hangi balıklar için yem olarak kullanıyorsunuz ??
     
  10. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Eğer tarif edildiği gibi hazırlarsanız, hemen her balık için kullanılabilir.

    Fakat işin aslı şudur ki, mezgit dışındaki balıklar için güvenilir bir yem değildir.

    Buna karşılık yerine ve zamana göre, diğer yemlerden daha iyi netice verebilir. Genel olarak, hazırda yem olmadığı hafta sonu veya akşam kaçamakları için uygundur.

    Fakat şimdi bundan öyle alelade bir yem olarak düşünmeyin. Midye bundan daha iyidir (izmarit için) ama bundan daha iyi olması için büyük midye olması, böyle güzelce işlenmiş olması filan gerekir. Yani, iyi bir midye yem olarak izmarite daha iyidir ama sıradan midye, uygun hazırlanmış tavuk göğsünden çok daha etkili değildir.
     
  11. tysonmn

    tysonmn Ali Yağlı

    Mesajlar:
    7
    Şehir:
    Mersin
    En İyi Avı:
    Yaklaşık 1.5 kg levrek.
    Kıyıdan avlanmada tavuk göğsü işe yarar mı? Yararsa hangi balıklar vurur? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim. :)
     
  12. orca

    orca orhan kaynar

    Mesajlar:
    24
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    Lineaeffe turnafresh4.20
    Favori Makine:
    okuma avenger 65
    emeğinize sağlık ögretici olmuş hic denememiştim. ilk fırsatta uygulayacam
     
  13. sonder

    sonder seyfi

    Mesajlar:
    230
    Şehir:
    Kartal-İst
    Favori Kamış:
    kasnak olta
    En İyi Avı:
    şimdilik yemi alan gidiyor
    [​IMG]
     
  14. palowera

    palowera MUSTAFA

    Yaş:
    44
    Mesajlar:
    12
    Şehir:
    İSTANBUL
    yem

    Merhabalar..
    Tavuk göğsüyle balık tutmak harika....Çünkü nne istavrit ne de karidesteki gibi kötü okokma riskiniz var...Bayramda Çanakkale Karabigada tavuk göğsü ile çektiğim izmaritleri (1.bucuk saatte 10 adet) en kısa zamanda yükleyeceğim..
    Herkese iyi avlanmalar...
     
  15. celik78

    celik78 Can

    Mesajlar:
    35
    Şehir:
    İstanbul/Antalya
    Favori Kamış:
    Lineaeffe Tecno-Travel 330
    Favori Makine:
    Okuma Boxter BXF60
    En İyi Avı:
    Lambuka
    uzun zamandır denemeyi düşündüğüm bir yem şekli..
    çok açıklayıcı ve görsel bir paylaşım teşekkürler.

    Boğazda hangi büyüklükte kullanmalıyım.. ve Hangi balık avı için uygundur bu konuda da yardımcı olabilir misiniz?
     
  16. celik78

    celik78 Can

    Mesajlar:
    35
    Şehir:
    İstanbul/Antalya
    Favori Kamış:
    Lineaeffe Tecno-Travel 330
    Favori Makine:
    Okuma Boxter BXF60
    En İyi Avı:
    Lambuka
    Gerçekten çok mükemmel bilgiler:cool: .. Hele Başı tıp fakültesi biyokimya-mikrobiyoloji dersi gibi olmuş.. :D Çok Çok teşekkürler baharın ilk aylarında bunları deneyeceğim...
     
  17. Astalavista

    Astalavista Furkan

    Mesajlar:
    18
    Şehir:
    İstanbul
    Teşekkürler.
     
  18. mehmetişbilir

    mehmetişbilir mehmet

    Yaş:
    32
    Mesajlar:
    480
    Şehir:
    07-manavgat
    Favori Kamış:
    shimano catana
    En İyi Avı:
    5.250 gram levrek
    tamamıyla harfi harfine katılıyorum abicim sana
     
  19. aksu34

    aksu34 Ahmet Aksu

    Yaş:
    31
    Mesajlar:
    15
    Şehir:
    İstanbul
    teşekkürler harika çizim olmuş yararlı olacağı kesin