Selçuk Hocam artık yemli avcılık işini son sıralara bıraktığımı düşünüyordum. Fikirleri değiştiren bir av olmuş. Seni ve arkadaşları tebrik ediyorum
Aykut hocam bunlar bana yemlide sen levrek felan tutamazsın dediler verdiler gazı olan oldu iştehihi Şaka bir yana spin avcılığından aldığım keyif çok fazla ama arada da böyle değişiklikler iyi geliyor. Hocam uzun zamandır görünmüyorsun bir ara bir haber aldık bir arkadaşın eline rapala batmış umarım o sen değilsindir.
Yok hocam değilim bende duydum. Kimin başına geldiyse iyidir İnşallah. Ben genelde sabah suyuna çıkabiliyorum malum sebeplerden haftada 2 gün genelde çarşamba ve cumartesi sabahları oluyor. Sadece levrek için sahteler ve kılıçlarımızı kuşanıp bi organizasyon yapmanın zamanı gelmiş görüşmek üzere diyelim o zaman
eline alıyorsun kuregi dalganın sahile vurup bittigi yeri kazıyorsun kumların icine iyi bakman lazım cok zahmetli bir is bir gun ben sultankoy plajını darma duman ettim:
kobra kurdu çıkartması çok zahmetlidir. kürekle bayağı uğraşman gerekir. aynı zamanda çıkarttıkktan sonra elleri boyar, o boya sadece çamaşır suyu ile çıkar... ama oldukça verimli avlar gerçekleştirmenizin baş sebebi olur her şeyi unutturur...
Sevgili Gökhan Yeniçiftlikte ismi seninle aynı,ancak sen olduğunu sanmadığım Gökhan diye bir genç adam var.Geçen sene sanıyorum bir kazada geçirdi kaburgalarından sakatlandı. İşte bu genç Gökhan kobra kurdu çıkartmada gayet başarılıdır.İsteyene en güzellerini çıkarıverir. Bilginiz olsun diye yazdım. Sevgimle kal
Su dalgasız ve berrak ise her kürekte bir kurt çıkarma ihtimali neredeyse %90.. Kurtların kum yüzeyinde görünen delikleri oluyor, yaklaşık tükenmez kalem ucu çapında bu delikler çok net belli oluyor.. birde kurtların kum yüzeyine attıkları dışkıları var bunların olduğu yere küreği derin batırıp kaldırınca mutlaka kurt çıkıyor.. Sağlam sapı uzun bir kürek lazım.. ama kıyıda su bulanıksa dalga varsa işiniz çok zor rastgele daldırıp denizi altüst etmeniz lazım
Çok güzel bilgiler Hakan, teşekkürler. Bu kobra kurtlarından ben daha önce canlı olarak hiç görmedim. Tahminen ne kadar derinde bulunurlar ve iğneye nasıl takılırlar. (Boru kurdundan farklı bir şekilde mi takılır?) Bu kurtlar ne kadar uzunlukta olurlar? Sert yapılı mıdırlar, iğne de durma süreleri iyi midir mesela? Çıkarıldıktan sonra ne kadar canlı kalabilirler, suyun olmadığı ortamlarda? Her kumlukta bulunabilir mi? Mesela bizim yörede ben hiç rastlamadım. Olsa satılırdı gibi bir düşünce oluştu kafamda. Bilenler de konuya katılıp, cevap verirlerse mutlu olurum.
Derinlik olarak, normal bir bel küreğini sonuna kadar batırıp, biraz ileri geri sallayıp boşluk yaptırıp, tekrar batırıp kumu kaldırmak yeterli oluyor.. ama bu olay yazdığım kadar basit değil emin olun derin batırmazsanız kurtun kuyruğu gelir kesersiniz yani.. mırmır avında bu kuyruklar daha çok iş yapıyor.. ufak iğneye ufak yem kürekle kestirmeden tamamen çıkarırsanız uzunlukları ortalama bir karış kadar oluyor.. pek sert değiller ama iğnede durma konusunda sorun olmuyor.. ben gece avından kalanları ertesi gün yine giderim diye eve getirmiştim, kışın dışarıda deniz suyu içinde bıraktım, ertesi gün çoğu ölmüştü, ama bir kaç tane yaşayan vardı.. her kumlukta varmıdır bilmiyorum bizim gittiğimiz yer burada bir plaj kıyıdan 30mtere içerisine kadar su derinliği 40cm kadar.. bunun avantajı suyun sığ olması kürek ile kazarken delikleri görmek, fazla ıslanmamak, küreği çok fazla yukarı kaldırma gereği olmaması.. eminim her yerde vardır ama sığ bölgede çalışmak daha pratik.. birde benim gözlemlediğim toplu halde çok fazla bulundukları oluyor.. su dalgalıysa bir kurt çıkardığımız yerin çevresini hep kazıyoruz.. bir kişi kürek ile kazıyor bir kişide elek ile bekliyor kumu eleğin içine atıp eliyoruz.. durgun havalarda eleğe pek gerek yok kazıp yan tarafa kumu atıyoruz su durulunca kurt zaten görünüyor.. fakat levrek için av şartları sert rüzgarlı ve dalgalı denizi gerektirdiği için kıyıda hep bulanık oluyor ve kurt çıkarma işi eziyet oluyor black lugworm diye aratırsanız bir çok bilgiye ulaşabilirsiniz takma şeklini videoda göstermişler.. http://www.youtube.com/watch?v=ped_IPRZGqg&feature=related işin daha pratiğini yapanlarda var http://www.youtube.com/watch?v=PFkgyk3iTEE&feature=related
Teşekkür ederim Hakan, çok güzel cevaplamışsın. Bir karış uzunlukla bayağı büyükmüş. Yalnız çıkartma işi gözümü korkuttu. Küreği denizin içinde sonuna kadar saplamak pekte kolay olmayacaktır dediğin gibi. Artı kötü havalarda elekli biri de lazımmış. Bizim buralarda pek uğraşan olmaz sanıyorum kurt çıkartmak için. En azından avdaşlarımın uğraşacağını sanmıyorum. (boru kurdu varken) Şahsen ben çıkartıp, denemek isterdim ama zorluğu korkuttu. Emeğin için tekrar teşekkürler, rastgelsin.
Tek kişi gerçekten kolay iş değil.. ben bayramda uğraştım 3 gün sol kolum tutmadı küreği denize saplamak çok kolay.. zor olan o küreği yukarı kaldırmak durgun bir günde sığ bölgelerde girip gözlem yapabilirsin en azından varmı yokmu öğrenmiş olursun bu kurt ile her balık yakalanıyor neredeyse.. levrek minekop karagöz mırmır eşkina vb. ben pompadan yapma niyetindeydim ama iş nedeniyle pek fazla gidemiyoruz levreğe..
Sevgili Hakan Şİmdi, Tekirdağ ve Sultanköy arasında ve özellikle Yeniçiftlikte olmak üzere bu kobra kurdundan çıkarılır. Bu kurdun birbirine benzeyen ancak bazı farkları bulunan iki türü vardır. İlişikte bu iki türün resmlerini yolluyorum. Bilindiği gibi silikon sahteleride vardır bu KObraların. Bunlar bilindiği gibi orak şeklinde kuyruğu olan,çekilirken aksiyon veren ön kısmı ise kalın ve boğumlu olan imitasyonlardır ve jig head marifetiyle atılıp,çekilip avlanılan ve bazı yerlerdede levrek avında hakikaten iş gören sahtelerdir. İşte Yeniçiftlikte çıkanlar aynen önü kalın ve boğumlu kuyruğu ise daha kısa ve cılız üstelik bir miktarda yassı tiplerdir. Çıkarmaya gelince.Elbette uğraştırıcı bir iştir. Ancak balıcılıkta bir düstur vardır.Balıkcı dediğinin popusu az ıslanmalıdır der atalarımız. Elbette yabancı ülkelerde gerek pompa ve gerekse bazı aparatlarla ve özellikle gelgit devirlerinde bolca çıkarırlar. Kullanılacak kürek Bel tabir edilen,nalburlarda bulunan ayakla basacak ve derine daha kolay gidecek kol yerine bacakların iş gördüğü,küreğe nazaran daha ufak ve sivri yapıda kürekler vardır. Bunları bulup,alıp kullanınız. işte resimler Yörenizde çıkan boğumlu kısa kuyruklu tip; Uploaded with ImageShack.us Üzerinde diken gibi çıkıntılarıda bulunan tip(Marmarada bunlardanda vardır) Uploaded with ImageShack.us Gelelim takılmasına Behemahal Yem tığı kullanmakta fayda vardır. Bu tel marifetiyle kurt fazla örselenmeden(sarı renkteki suyu en az kaçırılaraktan)iğne şaftı üzerinde geçirildikten sonra kalan kısmı misina üzerinede kaydırılıp tam bir kurt olarak geçirilmelidir. Şayet bu kurdu büyük diye yada ekenomik kullanmak için bölerde takarsanız,çabucak sarı suyunu kaybeder,pörsür ve çekiciliğini büyük ölçüde ytirir. Şu ara oralarda çıkan levrekler seyrek sayılsada çıkanlar 5kg ve üstü boylardadır. Arada iri PisiAralık ortalarında iyi verecek Sargozlar ve iri mırmırlarda gelmeye başlamıştır. Bu kobra kurdunu hepsi pek sever. Hatta Çuprada bayılır. Sarı suyu eli boyar,hemen silmezseniz kararır ve uzun süre çıkmazda. Sorulacak sorular varsa beklerim. Hadi bakalım Yangelci ve Köylü dostlarım sizinde katkılarınızı bekliyoruz. Sevgimle kal
Keşke sadece boyama sorunu olsun. Kına misali kalsın ellerimde hiç sorun değil... Kaçtır Sultanköy'e geliyorum, eli boş dönmekten bıktım Geçen hafta cumartesi yanımda 3 tane devasa Levrek aldılar Kobra ile. Onlar kısmetlerini alıp gittiler, ben sabahladım ve sonuç yine hüsran. Sultanköy sahilinde var mıdır bu kurttan? Suyun içinde mi kazacaz? Yoksa hemen sahilin ıslak kenarında mı kazacaz?
vedat abi o kurtları çıkartan gökhan ben değilim ama çok yakın arkadaşım ki ben de kurt çıkartmayı ondan öğrendim. bu kurt çıkartma işi oldukça zahmetli hele ki kış aylarında. hakan gerekli bilgileri vermiş, ortalama 2 saatte ben ve yanımda avlanacak arkadaşlara yetecek kadar kurt çıkartabiliyorum. bu işin en kötü tarafı ile küreğin kırılması benim kırdığım kürek sayısı 10 u geçmiştir...
Vedat Amca, dediğin gibi biz sürekli yeniçiftlik sahilinden çıkartıyoruz en uygun yer orası.. anlattıkların gayet doğru, belliki ustalık alanın sadece Çanakkale ile sınırlı değil balıkçının poposu ıslanacak tabiki ama herkes bizim gibi canı kıymetsiz türden değil, arkadaşlarla gidiyoruz aman ıslanmayalım.. aman yorulmayalım.. araba yakında olsun içinde bekleyelim dışarda üşümeyelim.. zahmeti neysede okadar yorulup kurt çıkardıktan sonra gece yarısına kadar soğukta bekledikten sonra balık yakalamadan eve dönünce insan bir daha gitmek istemiyor.. daha hiç levrek yakalayamadım..