teknede, akıntıda, kıyıda takım ayak uzunlukları

Konu, 'Tekneden Balık Avcılığı' kısmında dardanel17 tarafından paylaşıldı.

  1. dardanel17

    dardanel17

    Mesajlar:
    11
    Şehir:
    Ç.Kale
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    levrek, lüfer, k.göz, s.göz, çıpra
    Burada anlatmaya çalışacağım şey takımların ayak uzunluklarıdır.

    Takımlar kullanış yerlerine ve kullanılan yerlerin şartlarına göre farklılık gösterir. Mesela kıyıdan attığınız takımın ayağı ile sandaldan attığınız takımın ayağı farklı özelliklerde olmalıdır.

    Kıyıdan atılan takımın ayağını yapılabildiğiniz kadar uzun yapmakta fayda var. Fakat ne kadar uzun yapsakta sandaldan atılan takım kadar uzun yapamayız. Çünkü takımı kıyıdan ileriye atmak sorun olacaktır. 1 m. olabilir.Daha uzun ayaklı takım kamış ve ya el ile ileriye atırken çok zorluk çekilir.

    Tekneden atılan takımında ayağı akıntı durumuna göre farklılık gösterir. eğer akıntısı çok olan yerde av yapılacaksa takım ayağı 5-6 kulaç olmalıdır. ( Ben öyle yapıyorum malum çanakkale de akıntı olmayan yer çok az bulursun ) Bu uzunluktaki ayağın ucundaki yem hem fırdöndü ve kurşundan uzak olup balığı tedirgin etmeyecektir, hemde akıntıda daha geniş çaplı bir salınım yapacaktır. Yemin etrafında denize ait olmayan bir nesnenin ( fırdöndü ve kurşun )olmamasıda balığın yeme olan iştahını daha da artıracaktır. Ayrıca ayağın uzun olması büyük balıkların tedirginliğini azaltır ve daha büyük avlar yapmanızı sağlar.

    Makul uzunluktaki takım ayağı her zaman daha büyük ve daha çok av yapar. Yalnız akıntı olmayan merade uzun ayak ise takımı dolştırır. Ayak akıntısız ortamda dipteki kayalık ve ya bulunan v.s. dolaşır sende balık vursun diye beklersin. Ayak uzunluğu akıntı durumuna ve ya şarlara göre balıkçı tarafından değiştirilmelidir.

    Not: Bu anlattığım daha çok midyelik tabanda pullu dediğimiz k.göz, s.göz, bazen de çıpra için geçerlidir. Ama ayağın uzunluğu levrek takımı için de geçerlidir.

    Rastgele.
     
  2. REİS

    REİS Mahir Ersin

    Yaş:
    79
    Mesajlar:
    2.389
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    Merhaba
    Ayak dediğin, ağırlıktan yeme kadar olan misina mı, öyleyse, biz ona beden diyoruz.
    Yanılmıyorsam uzunolta benzeri birşey tarif ediyorsun.
    Sandaldasın, elinde olta, ucunda üçlü fırdöndü, fırdöndünün ikinci halkasında ağırlık, son halkada da 3-4 kulaç beden bağlı, bedenin ucunda da yem var öyle mi?
     
  3. Suatreis

    Suatreis

    Mesajlar:
    267
    paylaşımın için teşekkürler. Ancak kıyıdan ayağı fazla uzatınca özellikle kum zeminde açı farkını arttıracağından ve germe ile yemi yukarı kaldıracağından pisi, kalkan, mırmır gibi balıkların eşelenme sahasının dışına çıkılabileceğini de eklesem ukalık etmiş olmam umarım.
     
  4. dardanel17

    dardanel17

    Mesajlar:
    11
    Şehir:
    Ç.Kale
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    levrek, lüfer, k.göz, s.göz, çıpra
    mahir bey e cevap

    Evet Mahir bey sizin köstek dediğinize ayakta diyoruz. Bu bölgede yöresel bir deyiş herhalde. Resim ekleyebilsem takımı daha rahat anlatırım fakat zaten ben bu pencerede takımı değil köstek uzunluğundan bahsetmek istemiştim.

    Mesela ben üçlü fırdöndü kullanmıyorum. ayağın olta olmayan ucuna tekrer bir fırdöndü bağlayarak ayağı bedendeki iki fırdöndü arasına geçirip (tabi bu iki fırdöndü arasında 20-30 cm lik bir misina var )gezmesini sağlıyorum. Böylece ayak uzun olduğu için takıma, kurşuna dolaşmasını engeliyorum.
     
  5. dardanel17

    dardanel17

    Mesajlar:
    11
    Şehir:
    Ç.Kale
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    levrek, lüfer, k.göz, s.göz, çıpra
    [​IMG]

    Ayrıca iskandil kurşunu takmak için klipsli fırdöndü kullanmıyorum. Çünkü ayak bazen klips yüzünden dolaşıyor. Teknede karanlıkta en sinir şeylerden biriside dolaşan takımdır. Birde balık çalışıyorsa!!! Birçok takımı buruştururup sonra düzeltmek üzere atmışımdır.

    İki fırdöndünün arasında gezen ayak (Köstek) akıntıda daha doğal bir salınım gösterecektir. Balıkta yemler arasında sizin yeminize daha iştahla saldırıcaktır.

    Bu takımı k.göz, s.göz, çıpra gibi dipte gezen balıkları avlamak için kullanıyoruz. Avlanılan merada kayalık ve midyelik. Akıntıda kuvvetli. Zaten akıntısız yerde uzun ayak takıma dolanır ve gergin olmayacağı için de balığın vurduğu anlaşılmaz.

    zaman zamanda farklı balıklar tuttuğumuz oluyor ama bu bir dip takımıdır. Bilirsiniz k.göz denizde burnunu midyelere dibe sürte sürte gezerek yem arar.
     
    Son düzenleme: 11 Temmuz 2006
  6. REİS

    REİS Mahir Ersin

    Yaş:
    79
    Mesajlar:
    2.389
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    Tamer, sağol

    Bu takıma biz uzunolta diyoruz,genellikle lüfer için kullanıyoruz.
    Tabii bedenin ucunda tek,iki veya üç iğneli bir parça var. zargana takacaksak 2 veya 3 iğneli, tekir,izmarit,istavrit takacaksak tek iğneli yapıyoruz.
    Birgün resim eklerim inşallah.
    Rastgele