Tekneden Avcilik-takım-yem-tecrübelilerden bilgi

Konu, 'Tekneden Balık Avcılığı' kısmında MESUT_GULAN tarafından paylaşıldı.

  1. MESUT_GULAN

    MESUT_GULAN mesut

    Yaş:
    56
    Mesajlar:
    719
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    çuvalla MAVRAKİ
    MERHABA ARKADAŞLAR...
    balık sezonu açılmaya başladı ben ve benim gibi daha önce TEKNEDEN avlanmamış,tecrübesi olmayan ,arkadaşlar adınada yazmış oluyorum haddimiz olmadan .....
    siteyi komple dolaştım tekne avında hangi balıga ,hangi takım ,teknikleri ,incelikleri, ve başarılı olmamız için gerekli herşey bu konu atlamışlar bilgi bulamadım .....şimdiden yardımcı olucak arkadaşlara teşekürler mümkünse takımları cizilir veya fotoraflı olursa daha anlaşılır olur.....

    birde arkadaşlar konuyu tecrübeli,bu işten gerçekten anlıyan arkadaşlarımız cevaplarsa sevinirim yanlış bilgilenmek istemiyorum tekrar teşekürler.....
     
  2. juen

    juen

    Mesajlar:
    7
    Yok mu arkadaşlar bu konuda yorum yapacak kişiler ? Bende yeni tekne aldım açılıyorum 1 aydır fakat benimde pek bir bilgim yok istavrit sardalya ve izmarit dışında tuttuğum balık yok şu ana kadar çünki tekneden tutma yöntemleri hakkında benimde pek bi bilgim yok açıkçası.
     
  3. REİS

    REİS Mahir Ersin

    Yaş:
    79
    Mesajlar:
    2.389
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    Mesut Hoca
    Tekne almaya niyetlendin galiba, haydi hayırlısı.
    Farklı birşey bulamaman normal.Çünkü tekne veya kıyı, ayırt etmeden yazılıyor.
    Mesela benim yazdıklarımın tamamı tekneden avla ilgilidir.
    Takımlarda da çok fark yok.
    Çapari diyelim, kıyıdan atanlar 25-150 gr.lık kurşun takıyorlar,sandaldan 100-400 gr.Bir de çaparinin bedeni ve köstekleri daha kalın kıyıya göre.
    Uzunolta anlattım,sadece tekneden yapılır,kıyıda yok.
    Yemli takımlarda kıyıdan çıplak iğneye takılan yem bile atılabilirken, tekneden mutlaka ya zokaya takılacak yem, ya da iskandilli olta olacak.
    Bu gibi farklar var.
    Yani genelde tekne sabit durmadığı veya akıntılı yerlerde durmak için hareket ettiği için takımlar daha kalın,ağırlıklar da daha fazla oluyor.
    Mesela biz uzunolta lüfer kofana için İstanbul Boğazı'nda balığın bulunduğu derinliğe göre 2kg.a kadar ağırlık koyardık.
    tabii bu ağırlıkla balığı anlamak, o akıntıda ve 50-60 kulaç olta koyvermişken ve tekne de hareket halindeyken, her babayiğidin harcı değil.(Anladın mı bizim ne babayiğit olduğumuzu;) )
    Bazen balığın yakalandığını bile anlamazsın.Bekleyip bekleyip balık gelmeyince dur bir bakayım diye çekersin , bir bakmışsın balık oltada ölmüş. Şaka değil haa! oluyor böyle şeyler.
    Belki biri çıkıp -Hadi ordan be , ne biçim balıkçısın, insan balığın oltaya yakalandığını anlamaz mı, diyebilir.
    Ne diyeyim, doğruyu söylemek gerekirse, ben bazen anlamazdım.
    Daha önce bir konuda yazdığım gibi, her ne kadar yakalanan balığın cinsini ve ağırlığını daha yukarı gelmeden %80 isabetle bilebiliyorsam da...
    Selam ve sevgiler.
     
  4. balikci

    balikci

    Mesajlar:
    2.184
    Mesut hocam,

    Tekne avcılığı çok geniş kapsamlı bir konu, bir çok teknik, avlanma yöntemi v.b. var, yani olay kıyıdaki gibi değil, çok farklı.. önünüzde yüzlerce alternatif var, tek mesajda bütün bunları anlatmak mümkün değil.

    Siz hangi balığın peşinde olduğunuzu, hangi takımla avlanma yöntemini istediğinizi söylerseniz, ozaman biyerlerden başlayıp sonunu getireceğimize eminim.

    saygılar.
     
  5. juen

    juen

    Mesajlar:
    7
    Mesut hocanın affını dileyerek ben birkaç konuda fikirlerinizi rica ediyorum daha doğrusu tecrübelerinizi lüfer ve levrek avı konusunda nasıl takımlar kullanılması gerektiğinin yanında ayrıca tekne balıkçılığında yeni olduğum için neler yapılması gerektiğini bilmiyorum.Takımı suya attıktan sonra bekleniyor mu veya belli aralıklarla çapari misali çek bırak mı yapılıyor vs. bu teknikler konusunda bilgilerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum..TEŞEKKÜRLER ve RASGELE !
     
  6. REİS

    REİS Mahir Ersin

    Yaş:
    79
    Mesajlar:
    2.389
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    Yeni dostumuz, (Adını yazsaydın adınla hitap ederdim.)
    Balıkçı'nın dediği gibi tekne ile nerede ve ne zaman balık tutmayı düşünüyorsun, bunları söyle, konuyu biraz daha daralt.İşine yarayacak teorik bilgileri alacağından eminim.
    Lüfer, demişsin. Yemli tutmak istiyorsan zokalı takım.Misina+fırdöndü+1,5 kulaç beden + zoka.
    Bedenin kalınlığı ve zokanın büyüklüğü balığa göre değişiyor.
    Yem olarak akyem, yani istavrit, izmarit,bulabilirsen istrongilos,zargana, uskumru,kolyoz gibi balıklardan çıkarılan uygun büyüklükteki fileto kullanılır.
    Av mahalline gidince yem zokaya takılır ve olta dibe indirilir.Zoka dibe değince 1 kulaç kaldırılıp beklenir, arasıra parmak hareketleriyle yem oynatılır.Lüfer varsa gelir.Gerisi maharete kalmış.
    Uzunolta, biraz akıntılı yerlerde yapılır.Uzunoltayı başka başlıklar altında anlatmaya çalışmıştım.Özetle 3-4 kulaç bedenin ucuna canlı yem, mümkünse zargana takılır.Yine olta dibe indirilir.dip hissedilince ağırlık dipten 40-50 cm. kadar kaldırılır.Burada önemli olan teknenin hızının iyi ayarlanmasıdır.
    Yem olan zargana kendi halinde yüzebilmeli(Teknenin peşinden sürüklenmemeli)
    dibe de çökmemelidir.
    Uzunoltada en önemli iş, teknenin hızını, iskandilin ağırlığını ve akıntının süratini
    uyumlu tutabilmektir.Yani biri diğerini bozmayacak.
    Bir yani daha :p Tekne akıntıda mümkün olduğu kadar sabit duracak,iskandilin ağırlığı bu akıntı ve teknenin hareketi karşısında oltayı uçmadan dibe indirecek kadar olacak, dibe yapışacak kadar da ağır olmayacak. Oooh babam oh.:)
    İşte böyle daha bir sürü şey var. Sen tam olarak ne yapmak ve en önemlisi nerede yapmak istediğini söyle, daha detaylı bilgi al.
    Haydi rastgele.
     
  7. juen

    juen

    Mesajlar:
    7
    Kusura bakmayın unutmuşum adım AYDIN.Benim teknem mimar sinanda genelde sabah çok erken saatlerde 4-5 gibi açılıyorum öğlene doğru dönüp evde dinleniyor ve genelde akşam 3-4 gibi tekrar gidiyorum (Balık tutmayı çok severim.Sırf bunun için tekne aldım ztn olta balıkçılığı fazlasıyla yaptım)Bir yer var gürpınar tarafında akıntılı bi bölge oraya gittiğim zmn çok iyi istavrit yapıyo ama istavrit dışında nerelerde ne çıkar bilmiyorum..TEŞEKKÜRLER
     
  8. REİS

    REİS Mahir Ersin

    Yaş:
    79
    Mesajlar:
    2.389
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    Aydın,merhaba

    Gürpınar sahilini denizden bilmiyorum.
    Marmara olduğuna göre genel bir tavsiye: Sabah erken , dediğin saatlerde, 0 no kaşıkla, kıyıda 3-5 kulaç suda lüfer çinekop deneyebilirsin.
    Biliyorsun, tekne rölanti hızıyla veya biraz daha hızlı gidecek,15 kulaç kadar olta koyvereceksin, 100 gr.lık iki ucu delikli iskandil yeter.Bunun iki tarafına birer fırdöndü,sonra da 3-4 kulaç beden ve ucuna kaşık.
    Haydi rastgele, tutarsan inşallah, bize de haber ver.
    Akşam gün batımına yakın da deneyebilirsin ama genelde sabah daha verimli olur.
    Selam ve sevgiler.
     
  9. juen

    juen

    Mesajlar:
    7
    Çok teşekkürler sağolun bakalım inşallah çıkar bişeyler 2 gündür açılamıyoruz tekneyle aşırı rüzgarlı hava çok dalga var.Bakalım hafta sonu kısmetimize deniz bize ne verirse:D RASGELE !
     
  10. juen

    juen

    Mesajlar:
    7
    :confused: Arkadaşlar konu duraklamasın bu başlık çok faydalı olacaktır tecrübeli abilerimiz bizim gibi tekneciliğe yeni başlayanları bilgilendirmeye dvm etsin.Tabi birşey sorulmayınca onlarda kendi kendilerine msg atamaz hiç yok mu bu konuda merakı olan ???
     
  11. REİS

    REİS Mahir Ersin

    Yaş:
    79
    Mesajlar:
    2.389
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    Aydın

    Bugünlerde sabah ve akşam çinekop çaparisi denersen umarım memnun kalacaksın.
    Tekirdağ'da bu sabah ben 4 kg kaba çinekop aldım çapariyle, fazla açıkta da değil.
    Rastgele.
     
  12. can

    can

    Mesajlar:
    116
    Şehir:
    Antalya
    Merhabalar,ben yıllardır tekneyle avcılık yapıyorum.Direkt olarak su balığı veya şu derinliklerde avlamak istiyorum gibi sorarsanız .örneğin tekneden çapa atamadan ama akıntıda balık avlanmanın yolları gibi veya çok derin 300 mt-700 mt gibi derinliklerde avlanma gibi hangi balığa hangi mevsimde sırtı çekilir gibi sorularınızı yönlendirirseniz seve seve bilgimi paylaşmak isterim..
    Selamlar
     
  13. MGB

    MGB GOKHAN

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    986
    Şehir:
    AYT - DUBAI
    Favori Kamış:
    Kamış olta, yapay yemler, sırtıyı pek severim :) ...
    En İyi Avı:
    Umarım yakında İRİ bir LEVREK :)
    Sen sor Can yanıtlasın....
    Ben, O'ndan öğreneceğin çok şey olduğuna inanıyorum.
    Burada tekne konusunda daha bilgisi olan bir çok kişi var o yüzden bence de bu konunun açılması çok iyi olmuş; böylece teknikler, deneyimler vs. hakkında çok şey öğreneceğimize inanıyorum...
    Şimdiden tüm paylaşımlar için kendi adıma teşekkür ederim.
    Sevgiler, saygılar
     
  14. MESUT_GULAN

    MESUT_GULAN mesut

    Yaş:
    56
    Mesajlar:
    719
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    çuvalla MAVRAKİ
    ilginiz için cok teşekür ederim

    merhabalar arkadaşlar uzun zaman oldu bi konuda bilgi almak istemiştim fakat baktımki kimse bu konuyla ilgilenmediler kimse üstüne alınmasın bilinçli olarak cevap verilmedigni düşündüm bende siteden uzaklaştım.....
    bu akşam bir göz atayım dedim sag olsun arkadaşlarımız cevap yazmışlar çok teşekür ediyorum degerli bilgileriniz için .....
    ben kıyı avcısıyım tekne avıdan pek anlamam hangi balıkları kaç kulaçta avlamalıyız ? hangi takımı kullanmalıyız? balık cinsi veremiyorum çünki tekneden avlanırken misal hangi balıgı nerde,nasıl,hangi takımla,kaç kulaçta bu gibi bilgim yok tekrardan teşekürler RASTGELSİN
     
  15. juen

    juen

    Mesajlar:
    7
    Teşekkürler ustam.Bugün akşam üzeri açıldık çapari ile istavrit avlıyoruz arkadaşın çaparisine 1 tane palamut takıldı şaşırdık :) Sonra istavritden sıkıldım çinekop çaparisi attım bayağa bi fakat bi sonuç alamadım malesef :( O koskoca iğneli çapariyle 4 tane istavrit yakaladım üstelik ama hiç biri ağzından değil göbek veya kuyduktan takılmış çapari :) RASGELE
     
  16. ıskarmoz35

    ıskarmoz35

    Mesajlar:
    56
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    rapala ,dip oltası
    En İyi Avı:
    ıskarmoz(barakuda) 2.170 kg çipura 860gr
    ıskarmoz35

    selam arkadaşım teknen hayırlı olsun kazasız belasız inşallah birşey merak ettim sardalyayı neyle tutuyorsun anlatırsan sevinirim bu arada netarafta açılıyorsun av için çıktıın yer önemli
     
  17. REİS

    REİS Mahir Ersin

    Yaş:
    79
    Mesajlar:
    2.389
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    Merhaba

    Sabah saat 06-08, 10 kulaç dip derinliği, bazen hızlı, bazen çok nazlı, o zaman ince avcı,sallı takım gerekiyor.Bir de yemi kıraça o yüzden beyaz tüyü seviyor.
    Aytepe'de olmaması imkansız.
    Bir de pazar günü az vardı.
    Yine olursa haber veririm.
    Rastgele.
    Bir ek yapayım, istavrit kıraça, çinekoptan çok daha açıkta, yaklaşık 25-30 kulaç derinlikte ama balık satıhtan itibaren 8-12 kulaçta tek tük geliyor.
    Aslında çok balık var fakat canavarı olduğu için çok nazlı yiyor hatta çapariyi hiç çekmeden yemli bekler gibi biraz bekletip sonra çok yavaşça kaldırırken bir tane atlıyor, sallamakla da artmıyor.O bir taneyi hemen çekmek lazım ,artsın diye sallayınca o da kurtulup kaçıyor.
    Aykırı takılması da balığın çok olup yeme salmamasından ileri geliyor.
    Ben çinekopun 9 ila 16 kulaç derinlik arasında aranmasının ve çapariye gelmiyorsa kıraça yemle dip oltası atılmasının verimli olacağını düşünüyorum.
    Kaşık da denenebilir ama yakıt çok pahalı;)
    Tekrar herkese rastgele.
    Bugün denize çıkmadım.Tekrar çıkarsam haber veririm inşallah.
     
    Son düzenleme: 10 Temmuz 2006
  18. Rey de pascador

    Rey de pascador Yüksel Ömer Aksoy

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    84
    Şehir:
    İstanbul/zonguldak/akcay
    Favori Kamış:
    olta-zıpkın
    Her ne kadar istanbulda oturuyor olsamda bu sehirde fazla balığa gitme sansı bulamadım! gecen ay yine mimarsinanda arkadaslar ile beraber (onlara balık tutma zehrini enjekte etmek adına )tekne kiralayarak balığa cıktık aksam saatlerinde.Rızkımızı aldık şükür.Yalnız bu hafta sonu tekrardan davetliyim (aşı tuttu )ama tam randıman ve keyif almak adına ne yapmam gerektiğini bilmiyorum.Yine istavrit peşine mi düşmeli?kullandığım çaparileri kendim yapıyorum.0,10 a 0,15 yada 0,20 10 numara kanca kırcıllı ördek tüyü ve sarı hindi tüyü.. daha değişik önerisi olan var mı?ayrıca bölgeyi bilen arkadaslarımdan havanın nasıl olacağı hakkında tahminler alşabilirsem sevinirim :tekrar tesekkürler. Ömer
     
  19. Rey de pascador

    Rey de pascador Yüksel Ömer Aksoy

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    84
    Şehir:
    İstanbul/zonguldak/akcay
    Favori Kamış:
    olta-zıpkın
    uskumru akcay tarafların da.cıkıyor.zonguldak taraflarında da tek tük palamut incesi basladı.Affınıza sığınarak ve umarım ukalalık olarak saymazsanız zonguldakta çinekop avında turuncuya boyanmıs uzun hindi tüyü kullanıyoruz çaparilerde.Siz beyaz tüy önerince sasırdım cünkü gectiğimiz cinekop sezonunda en az çinekopu beyaz tüyden almıstım.Ama marmara da huyu değişirmi ondan mıdır bilmem.
     
  20. REİS

    REİS Mahir Ersin

    Yaş:
    79
    Mesajlar:
    2.389
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    Ömer

    Hiçbir bilgi ukalalık sayılmaz.
    Herkes ne biliyorsa söyleyecek, isteyen alır, isteyen kendi bildiğini okur.
    Balığın ne tür oltaya geleceği, meradaki yemle ilgilidir.
    Zonguldak'ta muhtemelen hamsi yiyordur.Karnına, ağzına baktın mı hiç ne çıkıyor.
    Hamsi denizde kırmızı görünür, çinekop da kırmızı veya kırçıllı tüye gelir.
    Şimdi Marmara'da kıraça yiyor.Kıraça beyaz görünür, beyaz tüye geliyor.
    Balığın huyu değişmedi, yemi değişti.
    Bizde de her renk tüyle yapılmış çapariler var, Duruma göre değiştiriyoruz.
    Selam ve sevgiler.