tekneden avcılık

Konu, 'Tekneden Balık Avcılığı' kısmında sarılacivert tarafından paylaşıldı.

  1. sarılacivert

    sarılacivert

    Mesajlar:
    296
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Kamış, Olta ne var ne yoksa
    En İyi Avı:
    PALATUTamadım
    Yapay Yemlerde Görüntü, Renk Ve Işık Faktörü



    Balıklar renkleri görüyorlar mı? Evet, çoğunluğu aynen görüyor. Fakat karada yaşayan canlılardan biraz farklılıklarda gösteriyorlar. Akvaryumlarda yaşayan balıklar saydam olan bir camı direk görmüyor ama camad a devamlı çarpmıyorlar çünkü gözlerinin haricinde başka görme (algılama) metodları var, diğer canlılardan daha fazla geniş açıyla görme yeteneğine de ayrıca sahipler, derinlerde yaşayan türler kediler gibi az olan ışığı tekrar yansıtarak karanlıkta görme yeteneklerini arttırabiliyorlar. Ayrıca 24 renge kadar ayırt edebiliyorlar. Bazıları uzak nesneleri yakınlaştırabilme yeteneğine sahipler. İnsanlardan beş kat daha fazla renkleri algılayabiliyorlar.
    Suyun altında cisimlerin ve renklerin nasıl göründüğünü ve bu iki faktöre ışık etkisinin ne gibi sonuçlar ortaya çıkardığını da bilmemiz gerekiyor.
    İlk etken, yemin boyutudur. Cisimlerin su içinde gerçek hacimlerinden daha büyük gözüktüğünü unutmamak gerekiyor bunun için seçeceğimiz yemin boyutu avlayacağımız balığa göre olmalıdır. Avınızdan çok küçük bir yem onun ilgisini çekmeyebilir, aynı boydaki bir yem ona sadece arkadaş olur ve onun yanında gezer, daha büyük bir yem ise onu korkutur ve kaçmasına sebeb olur.
    İkinci etken, renk faktörünün sualtındaki canlılar üzerindeki etkisini ve renk terminolojisini bilmeliyiz. Hangi renk yapay yem veya tüylü takımları kullanmamız gerektiğine o zaman doğru karar verebiliriz. Bunun için başta yedi ana renk olmak üzere renklerin sualtında gösterdiği etkiye bakalım.
    Renkleri kırmızı, pembe, kavuniçi, sarı, yeşil, mavi, mor ve siyah olarak terminolojideki sırasıyla saydıktan sonra bunların sualtında bir canlı tarafından kaç metreden öz renklerini kaybetmeden görülebileceğini de şöyle sıralayabiliriz. İlk rengimiz kırmızı suyun altında ilk sekiz metreye kadar kendi rengini muhafaza eder sonraki uzak metrelerde açık griden koyu gri renge doğru koyulaşarak nihayetinde bir canlı tarafımndan en uzun mesafeden kırmızı renk, siyah olarak algılanır. Kavuniçi rengi oniki metreye kadar, sarı rengi yirmibir metreye kadar, yeşil renk, mavi renk, gri renk, mor renk bunların arkasından sayarak ve en son siyah renginde otuz metreden sonraya kadar, suyun elverdiği berraklık ve aydınlık bir havada canlılar sualtında bu renkleri doğru olarak görebileceğini söyleyebiliriz. Ayrıca gün ışığının içindeki yedi ana rengin aynı sırayla suyun içinde yol aldığınıda unutmamak lazım.
    Üçüncü etken; ışığın su içindeki kuvveti. Bu suyun berraklığı ile orantılıdır. Doğru yapay yem rengini ve büyüklüğünün seçimini ancak bu son etkenin o anki durumuna göre yapabiliriz. Işık etkisinin yoğunluğu zaten su içinde olduğundan daha büyük gözüken cisimlerin bir de açık renklerin daha fazla yansıtma özelliğinden oluşacak extra bir büyüme görüntüsü avı kaçırırabileceği gibi, az ışığın onun yemini görmemesine de sebeb olacağını ayrıca bilmek gerekiyor.
    Buna göre yukarıda açıklanan özellikler göz önüne alınarak aşağıda dikkat edilmesi gerekenler örneklerle açıklanmıştır. Ayrıca aşağıdaki sıralamayı okumadan önce, gece gök yüzünde dolunay, av bölgesinde kuvvetli bir ışık kaynağı veya gündüz çok güneşli bir ortam olduğu zaman. Suyun altından yüzeye bakıldığını hayal edelim, o zaman su yüzeyindeki yansımanın su içindeki yemler için bir arkaplan oluşturduğunu fark ederiz. Bu arka plan önünde veya su içindeki mesafelerde yemlerin göstedikleri etkiyide anlamamız daha kolay olur.

    1-Eğer açık renkli bir kaşığa veya suni yeme balık vurmuyorsa hemen rengini bir ton koyu renk ile değiştirin.
    2-Hedeflediğiniz avın büyüklüğüne göre de yemin büyüklüğünü veya kaşık ölçüsünü ayarlayın. Unutmayın su içinde nesneler olduğundan daha büyük gözükeceğini ilk etkende söylemiştik.
    3-Çok güneşli veya sıcak havalarda koyu, mat ve donuk renkleri tercih edin. Fazla parlaklık özellikle sığ sularda küçük avları ürkütür.
    4-Soğuk veya karanlık sularda veya gece gökyüzünde ayın olduğu avlarda veya bulutlu ışığın az olduğu havalarda; beyaz veya parlak (metal veya fosforik) ve de büyük (geniş) yem kullanın. Suyun sıcaklığı ve ışık arttıkca, parlaklık ve ölçüsünü (boyutunu) azaltın rengini açın (yeşil, sarı ve kavuniçi).
    5-Suyun aynı renginde yem ve aparatlarını kullanmayın suyun içinde kamufile olur ve avın dikkatini çekmez. Derin sularda mavi-yeşil (çok açık canlı renk tonlarında) veya mor renk daha iyi bir görüntü verir. Mavi rengi kullanırken dikkat edin suyun rengi ile aynı olmasın.
    6-Derin, karanlık sularda veya ayın gökyüzünde olduğu gece avlarında beyaz veya parlak metal suni yemler koyu arka plan içinde av için daha iyi görüntü oluştururlar. Işık kaynağının hiç olmadığı ortamlarda fosforlu veya suni ışık kaynağı olan takımlar kullanılmalıdır.
    7-Modern profosyonel balıkçılıkta ağlar mavi veya yeşil renklidir çünkü açık denizlerde ve derin sularda salınan bu takımlar su ve arka plan ile aynı renkte olduğu ve sürüye görünemiyeceği için daha verimli av olanağı sağlarlar. Bazen kırmızı renkli ağlar görürüz bunlar rengi atmış eski ağlardır bunlar yanlızca kirli veya bulanık sığ sularda ekonomik yönden kullanılmaya devam edilir.
    8-Önemli bir uyarıda derin sularda kırmızı rengin etkisi. İki etkisi vardır biri iyi biri çok kötü. Önce iyi olanı, normal gün ışığında kırmızı kısa mesafeden göründüğü için köpekbalıkları için görünürlüğü fazla olmayacağından dolayı daha az tehlikelidir, yakalanma şansları azalır. Fakat gece ve ışığın olmadığı ortamlarda bu etki tersine dönüp bu balıkların biyolojik yapılarında olan gece için kızıl ötesi bir algılama (kırmızı ışık üretme) sistemleri devreye giriyor ve bu rengi hemen çok uzun bir mesafeden fark edebiliyorlar.
    9-Yüzey balıkları renkleri tamamen görüyorlar. Dip balıkları siyah ve beyazın yansımasını görürler
    Bir tam gün içinde, yapay yem renklerinin basitce seçimini aşağıdaki şekilde yapabiliriz.

    Sabah: Mavi, pembe,s iyah
    Güneş yeni parlamaya paşladığında: Çok açık yeşil ve pembe
    Güneş tepedeyken:Yeşil, kırmızı, sarı, portakal; mat renkler.
    Güneş çok parlak ise: Kahverengi ve gri
    Güneş batarken (gökyüzü kızarık iken): Kırmızı ve portakal; parlak renkler.
    Gece dolunayda: Parlak sarı ve gümüşi metal veya koyu renkli parlayan renkler ve siyah veya beyaz etek
    Gece zifiri Karanlıkta: Fosfor (mavi, yeşil ve sade tonlar) veya ışıklı yapay yemler.

    Derin suda: Mavi ve mor
    Orta suda: Yeşil
    Bulanık sularda: Siyah, kırmızı ve parlak gümüş
     
  2. sarılacivert

    sarılacivert

    Mesajlar:
    296
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Kamış, Olta ne var ne yoksa
    En İyi Avı:
    PALATUTamadım
    PLASTİK YEMLER

    Bunlarda kaşık uygulamalarında olduğu gibi yırtıcı balıkların ilgisini çekerek yakalanmalarını sağlamaya yararlar. Genelde yukarıda anlatılan tatlı su zokalarına takılarak kullanılırlar. Kamış yardımı ile tüm kaşık uygulamalarında olduğu gibi mümkün olduğunca uzağa atılıp çekilerek kullanılırlar. Çekiş hızı ve tekniği yakalanması planlanan balığa göre değişiklik gösterir.
    Yumuşak plastikten yapılan bu yemler çekilirken su içinde salınarak, titreşerek yırtıcı balıkların ilgisini çeker ve saldırmalarını bu şekilde de yakalanmalarını sağlar. Bu yemlerde esas olan çekilirken su içinde yumuşak hareket etmeleri, ufak çekim hızlarında bile salınım veya titreşimlerini sürdürmeleridir. Bu nedenle pek çeşitli modelleri üretilmektedir.
    Solucan, sülük, kurbağa, yavru balık taklitleri vardır.Ama denizlerde düz renklerden çok üzeri parlak sim parçaları ile kaplı veya imali sırasında içine parlak parçacıklar karıştırılmış simli modeller başarılı olmaktadır.Denizlerde atıp çekmeden daha çok sürütme takımlarında kullanılırlar.
     
  3. sarılacivert

    sarılacivert

    Mesajlar:
    296
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Kamış, Olta ne var ne yoksa
    En İyi Avı:
    PALATUTamadım
    YAPAY BALIKLAR

    Yavru veya yaralı balık taklidi ile yırtıcı balıkların dikkatini çeken ağaç (balsa) veya plastikten yapılmış yapay yemlerdir.Pek çok balık avı malzemesi üreten firma tarafından yapılıp satılmaktadırlar. Dalan (diving), yüzen (floating), dengelenmiş (balanced), su üstenden gelen (popper), titreşip ses çıkartan (Rattling), parçalı (jointed) gibi modelleri vardır. Dalan modeller normalde suya batar ve çekilirken üretimine uygun derinliğe kadar iner. Yüzen modeller su üstünde yüzer çekilirken ayarlandığı derinliğe iner ve durma anlarında gene yükselir.
    Dengelenmiş tipleri çekildikçe istenen derinliğe iner durma anında hangi derinlikteyse orada kalır. Popperler su üstünde kalır çekilirken de batmaz, bunları sert, ani hareketlerle çekince su üstünden suları şapırtadarak gelirler, bu da etraftaki yırtıcılara su üstünde oynayan yavru balık hissi vererek saldırmasına neden olur. Ses çıkartan modelleri dalan tip olup içleri çıngırak gibi parçacıklarla doldurulmuştur. Çekilirken yaptığı titreşimle su içinde çıngırak gibi ses çıkartarak dikkat çeker.
     
  4. sarılacivert

    sarılacivert

    Mesajlar:
    296
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Kamış, Olta ne var ne yoksa
    En İyi Avı:
    PALATUTamadım
    Kendi çapımda bir bilgi bulup getirdim umarım yardımcı olur :D
     
  5. harun91

    harun91 harun

    Mesajlar:
    586
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    shakspeare odysse makina,alba lucky kamış, lineaffe oyster 4.20 ve diğerleri..
    En İyi Avı:
    İsrail sazan istavrit izmarit gelincik
    hepsi işe yarayacak bilgiler Alpay abi sağolasın. özellikle renk bölümü çok güzeldi ;)
     
  6. feyyaz

    feyyaz

    Mesajlar:
    729
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    turna fresh 3,90 okuma
    En İyi Avı:
    Lufer
    Zevkle okudum,teşekkürler.
     
  7. paramecium

    paramecium

    Mesajlar:
    195
    Şehir:
    artvin-samsun
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Levrek 2 kg
    Emeğine sağlık kardeş faydalı olacağından emin olabilirsin
     
  8. bekir xx

    bekir xx

    Mesajlar:
    22
    Şehir:
    nazilli
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    çipura 1.5 kg
    bilgiler için sağol..
     
  9. Eczacı

    Eczacı

    Mesajlar:
    3.057
    Şehir:
    Aydın
    Favori Kamış:
    olta
    Alpay kardeşim eline sağlık , bilgiler güzel faydalanacaktır bir çok arkadaşımız:)
     
  10. akadam

    akadam Haluk

    Mesajlar:
    145
    Şehir:
    Manisa
    Favori Kamış:
    2 iğneli Sarkıtma Olta ve hırsızlı Zoka
    En İyi Avı:
    hala denizde olduğu için bi şey söyleyemiyorum.
    hatta faydalanmaya başladım bile bu bilgilerden hemen yapay balık siparişi verdim... ilk fırsatta deneyeceğim... sırtı ile yakaladığım ilk balığı burda yayınlayacağım... (ipek ile tuttuğum zarganaları saymıyorum)... teşekkürler...
     
  11. sarılacivert

    sarılacivert

    Mesajlar:
    296
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Kamış, Olta ne var ne yoksa
    En İyi Avı:
    PALATUTamadım
    .

    rica ederim yardımım olduysa ne mutlu bana
     
  12. Hectic

    Hectic Eren

    Mesajlar:
    251
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    2.70 Tolee Kawahagi Vsp 902 10-45gr
    Favori Makine:
    Cormoran Corcast Supermatch 8Pi
    En İyi Avı:
    Levrek
    Alpay Abi ellerine sağlık çok yararlı bilgiler vermişsin. Notlarıma ekledim bunlarıda. Teşekkür ederim...

    Saygılar...