sürekli terkos gölüne balığa gidiyorum. biz genelde tekneyle turnaya çıkıyoruz ama tabi bazen ağları görüyordum bende sizin gibi merak edip biraz araştırdım ve aldığım cevabı sizinle paylaştım. teknelerde yasak değil göl üzerinde. Balaban ve terkosta onlarca tekne var ve her iki taraftada sadece 500 mt ötede jandarma karakolları bulunuyor. Her hangi bi şekilde yasak olsa sanırım hepsi toplanırdı
Toplanmazdı , maalesef jandarmanın çok umrunda olmuyor. Anlaşılan siz biraz ordakileri savunmak istiyorsunuz çünkü akaryakıtla çalışan tekne kesinlikle yasak, ağ konusundada birilerinden duyduğunuz bilgilerin çok doğru olduğuna emin olmayın heleki yerli halkın çoğu ağ atarken göle dürüstçe cevap vermeleri beklenemez birde suyun kirliliği ile olan konuyu biraz araştırdımda ,böyle bişey olduğu pek söylenemez hatta saçma diyebiliriz.Burdan kesin bir cevap çıkmıycak sanırım bundan sonrasını yetkili mercilerle görüşerek öğrenmeyi deniyicem size kesin sonucu bildiririm ama yasaksada gerekenin yapılması için elimden geleni yaparım gerekli desteğide alarak.
TERKOS GÖLÜNDE DENETİM 30.04.2012 İstanbul ilinde bulunan Sazlıdere Baraj Gölü ve Terkos Gölünde, Müdürlüğümüz Kontrol Şubesi su ürünleri kontrol görevlileri ile Arnavutköy ve Başakşehir ilçe Tarım Müdürlüğü su ürünleri kontrol görevlilerince birlikte av yasakları denetimleri yapılmıştır. 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunun 23.maddesi, Su Ürünleri Yönetmeliğinin 16.maddesi vr 2/1 Nolu tebliğin 44 maddesinin 1. fıkrası gereği " Kiralama işlemleri devam etmekte olan, ihalesi yapılmamış veya kiralama işlemleri bitmemiş istihsal sahalarında kiralama işlemi kesinleşinceye kadar ticari olarak su ürünleri istihsali yasaktır." Yapılan denetimlerde ticari avcılıkta kullanılan su ürünleri istihsal vasıtalarından; -Terkos Gölünde sahipsiz olarak bulunan 18 Takım ( 10 takım *100m=1000m, 8 takım *200m=1600m) yaklaşık toplam 2600m uzatma ağı -Sazlıdere Baraj Gölünde ise sahipsiz 10 takım ( 10 takım * 200m=2000m) olarak yaklaşık 2000m uzatma ağı, 3 adet canlı balık stoklamakta kullanılan Livar sepeti ve 25 adet kerevit sepetine (pinter) el konulmuştur. Ayrıca Baraj kenarında bulunan ve barajdan yakalanmış sazan balıklarını satan şahısa yasal işlem uygulanmış, el konulan canlı balıklar göle iade edilmiştir. Haber Kaynağı: http://www.arnavutkoy.gov.tr/default_B0.aspx?id=198 Haberin bir kısmı ustabalıkçıyız.biz sitesinden alıntıdır... Not : İstanbul Tarım Müdürlüğünü sitesi bünyesinde bulunan haber linki değiştiğinden görüntülenemiyor... Eğer hala Terkos gölü istihsal için kiralanmamışsa gölde ticari amaçlı balık avcılığı ve dolayısı ile ağ atmak yasak olmuş oluyor...
balık ticareti yapan yada restorant olarak işletilen balık evlerinin denetimleri yapılıyor diye biliyorum. balığın nerden geldiği ve faturası vs. terkos gölünden çıkan balıklar buralarda satılıyor. bu denetimler sonucunda böyle bi fatura kesilebiliyor. benim orda işletmem yada teknem yok sadece balığa çıkıyoruz. gördüklerimi ve öğrendiklerimi paylaştım sadece..
Teşekkür ederim Sertan abi bukadar ilgilenip araştırdığın için ben bunlara ulaşamamıştım okadar aramama rağmen :S peki tekrar denetim yapılması için nereye dilekçe yazılmalı veya nereye gidip görüşülmeli ?
İlgili mercilere bilgi edinme kanunu çerçevesinde yasak olup olmadığını sormak lazım. Su ürünleri istihsali için kiralanmış ise ticari amaçlı balıkçılık serbest oluyor. Önce bunu netleştirmek gerekiyor. Arnavutköy İlçe Tarım Müdürlüğü'nden ( arnavutkoy@istanbultarim.gov.tr ) başlayabilirsiniz bilgi edinmeye. Ben bir mail attım ama henüz cevap gelmedi Diğer başvuru adresleri ise İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürülüğü resmi sitesi olan http://www.istanbultarim.gov.tr ve son çare olarak BİMER olabilir sanıyorum...