Uzun bir aradan sonra İstanbul'da tatlısu avına gitmek mümkün oldu, 1 Mayıs'ı fırsat bilip sabah takımları yüklendiğim gibi yola çıktım. Niyetim açıkçası sahte ve mepsle tatlısu levreği avlamaktı (testere de derler). Daha önce de gittiğim avlağa gelince makinamı kamışa monte edip, florokarbon leader'a fırdöndümü bağlayarak ilk önce yeşil simli twister'imi denemeye karar verdim. Daha ilk atışta twisterin kuyruğunu birileri koparınca bayağı da bir heveslendim, bu defa silikon kesin iş yapacaktı. Gel gör ki bundan sonraki çabalarım, twistere farklı şekillerde hareket vermem, onu çıkarıp silikon balık takmam... hiçbiri işe yaramadı, silikona balık atlamadı. Neyse ki bunun olabileceği düşüncesiyle gelirken toprak solucanı almıştım. Güneşinyükselmesi ve rüzgarın da artmasıyla silikondan vazgeçip 9-10 gram kayar kurşun ve cam bilyeli (carolina rig de deniyor) 4 no uzun palalı düz iğne ile hazırlanan yemli dip takımına geçtim. Ve geçer geçmez de aşağıdaki ağayı aldım : Bu kayabalıklarından daha birsürü yakaladım aynı gün, bu arkadaş rahat 25 cm vardı. Bir dahaki sefere kovayı da getirip büyüklerini alacağım, çorbası ve şişi güzel olur Rüzgarın artması ve önden gelmesi artık atışların mesafesini olumsuz etkilemeye başlamıştı, kıyıda da kayabalığı rahat vermiyordu. Bunun üzerine mekan değiştirmeye karar verdim. Yeni mekanım, ortası derince küçük bir koydu. koyun ortasına doğru kıyıdan uzanan bir sığlık görünüyor, sığlık koyu adeta ikiye bölüyordu. Bu dip profilinde testere kendini iyi hisseder diye düşünüyordum. Yine carolina rige tombul bir solucanı takıp avlanmaya geçtim. Avlanma şekli : Takımı uzağa atıp dibe oturmasını bekliyorsunuz. Dibe değdikten 30 sn sonra bir tur sararak hareket veriyorsunuz. Genelde vuruş 20-25. saniyelerde geliyordu. Yine ilk atışlarımdan birinde üstüste sağlam iki vuruş aldım, ancak balık solucanı çekiştirmiş sadece kancalanmamıştı. Bunun üzerine tasmalamak için bir-iki saniye daha beklemeye karar verdim ve bunun ödülünü de aşağıdaki gibi aldım : Saat 17.00 olmuştu, artık vuruşlar isteksiz tekbir kere ve cılız geliyordu. Belki bekleseydim 18.30 dan 20.00'ye kadar akşam suyunda tekrar canlanırdı ama ben bir dahaki sefere sabah daha erken gelmeye karar vererek dönüşe geçtim. Yakaladığım tüm balıklar, kayabalıkları dahil, iğneden dikkatlice yaralamadan çıkarılıp suya iade edilmiştir. ama bir dahaki sefere kovamı getirecem Kullandığım takımlar : Shakespeare Trion 3.00 m 10-60 gr atarlı spin kamış Penn Sargus 3000 makara 0,15 Shimano Powerpro ip misina Berkley 0,38 mm florokarbon leader mermi çekirdeği formunda kurşunlar 9-11 gr arası (decathlonda var) cam boncuk (elişi dükkanlarında var) uygun boy klipsli fırdöndü Mustad uzun palalı 4 no iğne (çinekop yemli iğnesi) Halis toprak solucanı, tombulları makbul bütün takın Rasgele
ergiz bey merhaba, avınız için tebrik ederim. iade etmeniz gerçektende güzel bir davranış. carolina rig takımı ile ilgili bir soru sormak istiyorum. neden mermi çekirdeği gibi kurşun kullanmamız gerekiyor. başka kurşunda uygulanazmı? kurşun gezer olacak hemen altındaki bonucuğu stoperlemi klipse kadar sıkıştırıyoruz., fırdöndüden sonraki uzun kancayı bağladığımız beden kaç cm olmalı?
Ergiz selam yakaladığın iki tür balıktan aşağı yukarı avlağının nerede olduğunu tahmin edebiliyorum inşallah tahmin ettiğim yerdir ki orasıysa taa buralardan hayal bile kurdurdun bana Türkiyede İstanbulda yaşadığım yıllarda çok avlar yapmıştımanlatımın ve paylaşımın için teşekkürler sevgi ve selamlarımla
Ergiz Bey cok tebrik ederim,Cok guzel bir paylasim olmus. Buyuk keyifle okudum. Saglicakla kaliniz.Dahasina rast gelsin.
Merhaba, carolina rig, kamış tarafından saymak kaydıyla leader'in üzerine geçirilmiş gezer kurşun, cam boncuk, lastik veya silikon boncuk, fırdöndü ve fırdöndünün klipsine takılan bedenden oluşuyor. Ana bedene kurşunu sivri ucu kamışa geniş ucu cam boncuğa bakacak şekilde takıyorsunuz. Ardından da cam boncuğu takıyorsunuz. Amaç takımı dibe yatırdıktan sonra makarayı 1-2 tur hızlıca sararak takımı "hoplatmak", takım yeniden dibi bulunca kurşun leaderde kayarak cam boncuğa çarpıyor ve ses çıkarıyor, bu ses de testereyi mıknatıs gibi çekiyor Başka kurşun koyarsanız da olur ama o kadar net bir tık alamayabilirsiniz. Normal iğ şeklindeki mesela 25 gr'lık gezer kurşunu ortadan keserek iki adet mermi şeklinde kurşun elde etmek de mümkün tabii. Neyse boncuktan sonra silikon yumuşak boncuğu da geçirip leadere fırdöndüyü bağlıyoruz. Silikon boncuk, cam boncuğun fırdöndünün düğümünü aşındırmasına engel oluyor. Fırdöndünün diğer gözüne de diğer ucunda iğnesi olan bedeni bağlıyoruz. Klipsli fırdöndü kullanıp bedeni kasayla klipse takmak da mümkün tabii, ancak o zaman fırdöndüyü mümkün mertebe küçük seçmek, kasayı da küçük bağlamak iyi olur. Bedeni mutlaka florocarbondan yapmalı. Testere için 0,25 mm florocarbon misina uygun olur, daha kalınına gerek yok. Bedenin boyu su ne kadar berrak ve durgunsa o kadar uzun olmalı, max 30 cm diyelim. Bulanık, akıntılı suda 15 cm'e kadar düşülebilir. Ben bu avda 25 cm kadar bir beden bağlamıştım. Rasgele
Merhaba Ettan, orası değilse de yakınında bir yerdir İstanbul'a gelirsen haberleşelim birlikte gideriz balığa. Rasgele
Çok teşekkürler Hüseyin Bey, ben de sizin raporlarınızı ve yorumlarınızı büyük bir keyifle okuyorum. Daha keyifli avlar sizlere kısmet olsun, sağlıkla kalın. Rasgele