Şu sıralar taşucunda ne çıkıyor bilmiyorum.Sanırım bu aylarda yöresel ismi tıral diye bir balık çıkmasılazım.Yanılıyormuyum?Bu balıgın gerçek adı nedir?Nisan aylarında ızgarası iyi olur.Yöreden bir arkadaş söylemişti.Tüylü çapari ile tutuyorlarmış.
hocam şimdi ben taşucundayım hiçbir şey çıkmıyor denizde dalga var kenardan balık oltaya vurmaya henüz başlamadı sırtıya turna (baracüda) geliyor ama tekne riskli dalgadan tıral denilen balık ekim ayından sonra başlıyor bildiğim kadarıyla şu anda yok duymadım tutanıda
bafralı Litaratürdeki adını bilmiyorum.Ama Silifke yöresin de TIRAL diyorlar. Eti palamut etine yakın mart ,nisan aylarında yağlı oluyor.ızgarası iyi.Diger zamanlarda yavan oluyor.Yazları hiç görmedim. Balıkçılar da dahi yoktu.Palamutun cupra gibi yanlardan basıkhalini düşünün veya yöresel adı çıplak olan yeldema gibi bir şey.Şubat ayında Alaçamda idim .hiç balık tutamadım.kalkana attım sabah yemleri geri aldım,derbente gittim.Kıyıya agları döşemişler olta atacak yer kalmamış.Zorda olsa boş bir yerbulup attık ama gene boş döndük.
suates Demek ki balıklar kıyıya yavru balıklar meydana gelice geliyor.Halbuki ben bogsak tarafında taşucu çışındaki kayalıklarda balık alınır sanıyordum.Tıral da gezgin yani göçer birbalık galiba.Kayıkla avlayanlar bir oltada 7-8 tane aldıklarını söylemişlerdi ,çekerken zorlandıklarını belirtiyorlardı.
serhatcenk Mersin balıgını biliyorum .Karadenizde bafra'da kızıl ırmagın denize döküldügü yerde zaman zaman görüdüğü olurmuş.Tıral bir başka balık.Hiç bir yerde görmedim.Sadece silifkede gördüm.yakalamadım.Yeldema gibi bir balık etide belirttigim gibi palamuta benziyor.Suates belirtmiş ,ekim ayında başlıyormuş.
sarı kuzunun yavrusu (akya) ona tral denir 3-5 balık bi seferde kıyıdan at çekte yakalanır, yem alır vs. 250-400 gr arası veya daha ufakları sürüler halinde kıyıdaki balık yavrularına saldırır. bu sırada oltayada saldırır(tüy-plastik balık yem vb hareketli ne varsa yer)
Eğer bu balık benim duyduğum balık ise, şu sıralar Antalya kıyılarında görülmeye başlamış... Geçen benim malzemecide konuşuyorlardı.
tral resmi arkadaşlar benim bildiğim tral resimde üstte duran iki barbunun cevresindeki dört balıktır.Resim bu arada Muhittin arkadaşımıza aittir izin almadan koydum ama maksat bilgi amaçlı.Hepinize rastgele
Silifkeliyim...Balık avını mersin ile antalya arasında kalan kıyıda öğrendim. Benim bildiğim Tral budur...
Becerebilirsem TRAL balığının resmi aşağıdadır.Cinsi İstavrit cinsidir.Ama birazda Kuzu(Akya) balığına benzediği için Akdeniz balıkçıları onun iki balığın karışımı olduğunu söylerler.Güney Akdenizden Hatay kıyılarına,oradanda takiple batı akdenize doğru yol alırlar.Beslenmeleri yavru balık üzerinedir.Bu nedenle yavru balık zannettikleri her şeye saldırırlar.Alanyada oltası şöylerdir.7-8 santimlik beyaz yada yeşil silikon zarganaya uygun iğnesi takıldıktan sonra 0.20 lik SİGLON mesinaya bağlanarak orta hızdaki tekneyle sırtı çekilir.Vuruşu sert olduğundan dikkat etmek lazımdır,misinayı koparabilir.Nisan gibi gelir.Geldiği kıyılarda fazla takılmaz.En çok 1 hafta kalıp batıya doğru giderler.Sayıları çok olupta yavru balıkta azsa tüy çapariyede gelir.Lüfer olan kıyıları pek sevmez,açığında takılır.Alanyada kıyıya yaklaştığı halde(Kleopatra plajının yarımadayla yaptığı koy) Taşucunda açıkta kalır.Taşucunda tekneyle gece ışıkla topllayıp,tüy çapariyle avlanmıştım.Aylardan heralde hazirandı...Herkeze rastgele..
Teşekkürler çok iyi anlatmışsınız.Ben de bu balıgı ilk nisan ayında tatmıştım.Yörenin avlanan insanları da tüylü çapari ile açıkta tuttuklarını söylemişlerdi.Fakat nisan ayından sonra sanırım yagını kaybediyor .lezzeti kaçıyor yavan oluyor.