İki senedir biz de o sıkıntıyı yaşıyoruz. Bir balık nasıl bir anda böyle yok olur aklım almıyor. Bir yerde şöyle bir yazı okumuştum. Geçen kış da kırgın yaptığı için belki doğru olabilir. Kirginda olen baligin ne yapilirsa yapilsin cok dusuk bir orani tuketime yansir. Ozellikle tas baliklari, izmarit gibi yerel baliklar icin cok buyuk felakettir. Cunku bunlarin tohumlari ozellikle kirgin Mart ayi icersinde olmussa en buyuk darbeyi yer.Sahsen bir Mart ayi kirgininda boylari iki santimi bulmayan izmaritlerin Kanlica kiyilarinda 3 gun aktigini gozlemlemisimdir.Kirginlarin en zarari buyuk olanlari, bu gecikmis Mart kirginlaridir.Kirgin nadiren Ocak ayinda, muhtemelen Subat ayi ve Mart basinda, cok cok nadir Martin ortasinda olabilir.Kuvvetli kirginlarin oldugu mevsimlerin ardindan gelen sezon genelde oldukca kavruktur.
Teşekkürler Vedat Hocam, ben de tekne avcılığı yaptığımız yıllarda Garipçe Köyü açıklarında ve Umuryeri Mendireğinin önünde çok irilerini yakaladığımızı hatırlıyorum. Kaynaklarda 25 cm'e kadar büyüdüğü söyleniyor. Belki gerçekte daha da büyüyordur. Denizin en güzel balıklarından biri. Umarım Boğaz'ın pek çok güzelliği gibi o da bizi terketmez.
Aret bey izmaritte pabuç gibi maşallah bana göre izmaritin tadı ve avcılığı harikadır iki ay sonra menekşelerde başlıyacak bu güzel avlarının devamını dilerim rastgele
Esref Usta bu Boğaz izmaritlerinden umduğumuzu bulamıyoruz, bu sezon menekşe peşinde daha fazla koşmayı düşünüyorum. Menekselerin kıyılama yeri ve zamanı hakkında bilgi verirsen sevinirim.
Aret, boğazda özlediğimiz balıklardan birisini tutmuşsun Bu izmarit takıntısı genelde çocukken boğaz kıyılarında el oltası ve midye ile pabuç kadar izmaritleri çekerek oluşuyor. Ama artık çoğu yerde böyle balık kalmadı malumun. Benim başka bir takıntım da isparidir, karagözdür. Bayılırım bunların avına. İzmariti tulum mu çıkartıyorsun yoksa suyunu kaybetmesin diye derisiyle mi pişiriyorsun? Ben tulum taraftarıyım, güzel bir tava izmaritin de hastasıyım Balık yaparsa bir ara sırf izmarite bakalım derim
Pabuç izmarit tulum çikarip tava yapinca müthis oluyor. Daha normal boy olanlari b.klu izgara süper olur. En sevmedigim sey ara sira igneden çikarirken üstüme pislemesi
2 hafta önce lüfer takımıma rast gelen izmarit de bu boydaydı. Maaşallah porsiyonluk oluyor gerçekten
Selam Kaan, yeniden mesajlarını okumak çok keyifli. İzmarit konusunda ben ızgara taraftarıyım Hiç temizlemeden olduğu gibi ızgaraya yatırınca, hele bu boydaki izmaritlerin lezzetiyle boy ölçüşebilecek hiç bir balık tanımıyorum. Yani bklu kebap denilen yöntem...Tulum çıkartınca balığın deri altındaki yağının da bir kısmı gittiği için lezzetinden bir miktar kaybettiğini düşünüyorum. Taş balıklarının avı benim de favorimdir. Heralde İstanbul'un Marmara kıyılarında şansımız daha fazla. Geçen bir mesajda Sarayburnu'nda kiloluk Karagözlerden bahsetmiştin. Bunların mevsimi nedir acaba? Bir gün uygun olursan izmarit veya başka tür taş balıklarının avında sana eşlik etmeyi çok isterim. Ne zaman uygun olursa bana haber etmen yeterli reeling
Aret, seninle de yeniden paslaşmak keyifli ızgara konusunda katılıyorum ama 2 senedir malesef mangal yakacak yerim yok Kiloluk karagözlerin mevsimi mayıs-ağustos arası, mutlaka birlikte gideriz. Bu aralar hiç denemedim ama su soğuk olsa da sürpriz balık (levrek, iri eşkina) belki çıkar diye düşünüyorum. Yöre eşrafına bir danışayım, haberleşiriz...
Aret mart ayından itibaren menekşeler başlar ben yeniçitflik taraflarında avlandığım için istanbul taraflarını pek bilmem rastgele