Vedat abi öyle diyor olabilir. Dediğim gibi bu balık, Türkiye sularında yaşamaz, pasifik balığıdır. Ama nasıl balon balıkları süveyşten geçip akdenize yerleştiyse, bunlarda aynı yoldan gelebilirler. Ama Akdeniz'de uzun süre yaşayabilmeleri pek mümkün değil. Türkiye'de yaşamayan bir balığı, bu bilgiye sahip olmayan bir avcı gördüğünde, onu çok iyi bildiği ve cidden çok benzeyen zarganaya benzetmesinden daha doğal bir şey olamaz. Ama bu balık zargana değil. Yurtdışında adı tazı balığı: Hound fish. Sardalya ile Tırsi, Uskumru ile kolyoz nasıl farklı balıklarsa, bunlarda öyle. Yani siz, besleyip baksanızda, bir zargana o boylara çıkamaz.
Bu video ve resimlerdeki balıkların boyu zaten zargana değil tazı balığı olduğunu söylüyor. Ama küçük bir tazı balığı tutarsanız nasıl anlarsınız? Bizim sularımızda bu balık görüldüğüne göre, farkı anlamanın yollarını bilmek iyi olacaktır. Zarganaya göre tazı balığının kuyruğu daha geniştir. Kuyruğun alt kısmı, üst kısmına göre bariz şekilde daha uzundur. Kuyruk yüzgeçlerinin başa yakın olan kısımları bariz şekilde büyüktür. Kafası ve gagası zarganaya göre daha küçük, dişleri daha belirgindir. Bu bir zargana: Bu ise bir tazı balığı:
skoylu öcelikle fikirlerine saygı duyuyorum, ben bu konularda cahilin karasıyım, ama bende gördüğüm oha zarganaya bak oldum şahsen.. en son paylaştığınız fotoğraflarda da bana sorarsan ikiside zargana derim Özkan ne diyosun yenikapıdan böyle trofe denk gelirmi bizede? gelirse heycandan suya atlarmıyız? o balığı çeken çocuk bide el oltası kullanmış, acep yem ne kullandı?
Aslında denk gelebilir. Bunlar Marmara'da çok nadirde olsa mevcut. Bu balıklar 26 derecenin altındaki suları sevmez. Ama tuzlu suyuda pek sevmez. Özellikle karadeniz sıcakken, marmara ve yenikapıda görülmeleri mümkündür. Bunlar balon gibi dipte değil, 13m üstünde yaşayan balıklar. O nedenle milyonda bir olsada şansınız var.
Açıkcası bu boyda bir zargana tutmadım, gerçi bu sene olmadı ama önceki senelerde balık vurduğunda tek hamlede kamışı elimden alırcasına 0.20 nippon misinam çok kez koptu hala meraklardayım
Yeni tebliğde Deniz turnası'nın (ıskarmoz) boy ve adet limiti kaldırıldı. Diğer türlere dahil edilmiş, günlük 5 kg. avlanabilir. Latince isme ise hiç girmeyelim. Gitti de kurtulduk.
benim dikkatimi çeken şey ise balığı yakalayan kişi özkan kardeşim sana benzettim bıyık felan ama eminimki sen daha yakışıklısındır.
Bende 2 tane yakaladım geçen sene 1.300 gr geldi ağzının içi tamamen diş dolu eylül ayında kıyıdan canlı kefal ile
çanakkale geliboluda bu kadar büyük olmasada normalin üstünde boyutlarda bir zargana yakalamıştım bende zargana avının ve onu elle çekmenin zevki hakikaten çok farklı
aslında videodaki balığık zarganaya çok benzemesine rağmen rengi, gaga uzunluğu, kuyruk şekli bizim bildiğimiz zarganadan farklı, muhtemelen yakın bir akrabası. bu da benim 20 gün kadar önce yakaladığım 95 cm ve 990 gr. gelen zargana 65 - 70 cm.lik orta boy bir zargananın başıyla bu balığın başının kıyaslaması
Bilge, yakaladığın bu balıkta zargana değil. Bu aynen tazı balığı. Biraz küçük, ergen versiyonu, büyüyünce videodaki kadar olması sıradan bir olgu. Kuyruğuna dikkat et, alt tarafı, üst tarafından uzun. Zarganada kuyruğun alt ve üst yakaları eşit boyda olur. Birde gagasının kafasıan oranı, daha küçüktür. Şu koyduğun resimden gaga ucundan yüzgeç kapağı ucuna kadar ölçü alarak oranlarsan , bunu bariz şekilde görebilirsin.
abi o zaman bizim burada zargana diye tuttuğumuz balıkların hepsi tazı balığı idk çünkü bu güne kadar yakaladıklarımın hepsinin kuyruğunun altı uzundu. eğer dediğin gibiyse tazı balığı akdenize gireli çok oldu üstelik de çok fazla var. su üstü sahte, çapari, light jig, her şeye de saldırıyorlar bu geçenlerde çapariye atlayan bir tazı bu da geçen hafta yaptığım bir avdan, bakın rover 98'in arkasından kaç tanesi geliyor http://www.youtube.com/watch?v=_qZC_s7Dtuc&feature=youtu.be
Buda benim yakaladığım boyu bir metreyi ağırlığıda bir kg'mı az geçkin bir bireydi. Şİmdi bende ikileme düştüm. Uploaded with ImageShack.us
arkadaşlar üstadlar ustalarım bakın bir cift didek zargana var bir tek didek zargana vardır bu zargana balığıdır akdenızlı olarak sunu söylüyorum 1 metre kadar ben yakaladım 3 sene once zargana bu zargana balıgı ama tadı yok o gerçek yakalaması da kolay gagası uzun kısa diye tarışma yaratacak değilim halis zargana saygılar. bu kadar büyüğü turkiyede varsa ben bu işi bilmiyorum demektir daha göremedik kaç senelerdir.
abi ben de zargana zarganadır diyordum ama az önce av raporlarında istanbuldan ve diğer bölgelerden açılan zargana raporlarını araştırdım, kuyruk yapıları bizim buradakiler gibi değil, altı ve üstü eşit uzunlukta idk