Yakup Hocam elbetteki doğru olarak kullanılan trol avlanma şekline bir şey deme hakkı yok kimsenin.Bizim amacımız,trolün, özellikle de dip trolünün kesinlikle yasak olduğu yerlerde ki,ülkemiz karasularının %95 inde trolün yasak olduğu bilgisini siz vermişsiniz zaten,bu yasaklara uyulmasını sağlamak ve ölüm uykusunda olan denetim mekanizmaların çalışmasını sağlamak.Kıyıdan bir kaç yüzmetre açıkta üstelik de ülkemizin en büyük nehrinin denize döküldüğü yerde aylardır sabahlara kadar genelde iki tekne ile denizin tabanı kazınıyor,fakat defalarca 158 e yapılan ihbarlar bir kere bile değerlendirilmedi.Ben ve ekibimizdeki arkadaşlar bunun canlı şahitleriyiz. Yakup Hocam, Biz amatör balıkçılar bir iki iğne ve oltayla yine bir iki balık yakalarken,ya da yakalamaya çalışırken (çoğu zaman yakalamaya çalışırız), limit altı balıkları suya iade ederken, ülkemiz karasularının % de 95 inde yasak olan ve her seferinde trol ağının içine çok ince gözlü ağlar konularak ticari değeri olmayan tonlarca yavru balığı telef eden bu adı konulamaz katliama dur demenin,uyuyan denetim mekanizmasını harekete geçirmenin bir yolunu bulmalıyız.Bunun için sitemizin üyesi olan herkesin ( 17.000 kişinin) Cumhurbaşkanlığı,Başbakanlık ve Denizcilik Müsteşarlığı'na birer dilekçe yazmasını düşündük naçizane bir fikir olarak.Ama sizin de yardımınıza elbetteki çok ihtiyacımız var.
Sevgili Sinan, herhangi bir etkim olmasın diye özellikle bu başlıktan uzak durmaya çalışmıştım. Zaten forumlardan da aynı şekilde epeydir uzağım. Haftada bir kaç kere balıkavı.net e göz atmaktan başka forumlarla alakamı neredeyse kestim. Özelden bildirdim, konunun daha iyi aydınlanması açısından burada da belirtmeliyim. Bahsedilen tekneler ortasu trolü çekmektedir. Bu ağların günümüzde Türkiyede varlıklarından ve yaygınlıklarından tek başına ben sorumluyum. Gırgır ve dip trolüne alternatif olarak geliştirmeye çalıştığımız, ülkemizde yaygınlaşması için 1986 dan beri savaş verdiğim bir av aracıdır. Ortasu trolü için 3 mil yasağı yoktur. Haliyle Dereköy-Yakakent arasında yoğun biçimde kıyılarda görülmeleri de normaldir. Bu ağlar da dibe temas eder fakat ağın esas gövdesi 40 cm açıklığındaki ağlardan yapıldığı için hamsi, çaça ve bazen de istavrit gibi sürü oluşturan pelajik balıklar dışında balığı pek sık avlamaz.
Benim biraz kafam karıştı. Kısaca şöyle denilebilirmi? "Trol ağları doğru şekilde kullanılırsa, gırgır ağlarından daha zararsızdır."
Yakup hocam, sanırım burada bir yanlış anlama var. Hiçbirimiz doğru şekilde kullanılan trole karşı değiliz zaten. Bundan yıllar önce de trol konusu tartışılmış ve ben doğru kullanımdan bahseden su ürünlerinden bir arkadaşımı desteklemiş, tek başıma kalmış ve bir hayli de tepki görmüştüm. Şu döneme geldiğimizde, siz hocalarımızın da açıklamaları ile trol konusu biraz daha açıklık kazanmış ve insanların kafasında öcü olmaktan biraz olsun çıkabilmiştir. İstediğimiz tek şey öncelikle denetimdir. İllegal olarak kullanılan dip trolleri, ağ içine sık gözlü ağ yerleştirilerek yapılan avcılık ve bunlar gibi balık popülasyonunu ciddi şekilde etkileyen avcılık yöntemlerine karşı bir kampanya düzenlemek, bu konuda ilgili mercilerin dikkatini çekebilmektir amacımız. Ve bu konuda da en çok sizin yardımınıza ihtiyacımız var.
Şennur hanım uzun zamandır burada yöneticilik yaptığınız ve de zaten bu konulara hassas olduğunuz için sizin de sıkça rastladığınız bir durum olduğu ve de özelden konuya katılımım istendiği için birşeyler yazmak ihtiyacı hissettim. Aksi taktirde ortak hassasiyetimiz sürdürülebilir hatta daha ötesi korumacı balıkçılıktır ve bu konularda her zaman elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Sık rastladığımız durum şu; Kıyıdan bakınca genelde teknelerin faaliyetlerini doğru analiz edebilecek birikimimiz yok. Arkadaş arasında sohbetlerle bir kanıya varıyor ve yapılan uygulamayı doğru olmayan biçimde bahse konu ediyoruz. Sinan arkadaşımızın da en az bizler kadar hassas olduğunu biliyorum. Ve başlattığı girişime en azından köstek olmayayım diye sessiz kalmayı yeğlemiştim. Çünkü şikayet edilen bazı konular yasalara hatta özellikle korumacı balıkçılığa uygun durumlardır. BENCE BU TÜR BİR KAMPANYA DÜZENLERKEN ÖNCE BAZI DOĞRU SAPTAMALAR YAPMAMIZ GEREKİR, HAKLI İSTEKLERİMİZİ DOĞRU TEMELLERE DAYANDIRMALIYIZ. Aksi taktirde yanlış anladığımız şeyleri şikayet konusu yaptığımızda ne Sahil Güvenlik ne de diğer kurumlar bizim şikayet ve başvurularımızı dikkate almaz. Trolcülüğün tamamen yasaklanması da mümkündür fakat o zaman yerine geçecek yada bu boşluğu kapatacak şu an masum gördüğümüz çok daha fazla zararlı yöntemlerin balık stoklarımız ve denizlerimiz üzerindeki geri dönüşü mümkün olmayan zararlarının vebalini kim alacak? Bence bu tür bir kampanya aşağıdaki konuları kapsarsa etkili olur. ÖNCELİKLE TROL VE TROL YASAKLARI KONUSUNDA DURUM NEDİR ONA BİR BAKALIM. 1- Trol avcılığı değerli dip balıklarını hedef alan bir avcılık olup, az yada çok avlamasına bakılmadan, hedeflediği boydaki ve türdeki balıklar dışındaki balık ve diğer su canlılarına hatta su ürünlerinin yaşadığı ortama zarar vermesinin önlenmesi gerekir. ==- Bunun için şu an var olan düzenlemeler yeterli midir, yeni ilave önlemler alınmalı mıdır? *** Şu anki düzenlemeler yeterli olmakla birlikte bazı eksikler mevcuttur ve en önemlisi yeterli KORUMA / KONTROL yoktur. Hem Sahil Güvenlik ve Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü, hem de balıkçılarımız ve halkın diğer kesimleri YASALARIN TAM UYGULANMASI KONUSUNDA ÜZERLERİNE DÜŞENİ YAPMALIDIR. İşte tam burada, bu başlığa konu kampanyanın gerekçesi ortaya konmuş olmaktadır. 2- Trol avcılığı konusunda en sık yapılan ihlaller ve en büyük sorunlar nelerdir? ve Kampanyanın dayanakları neler olmalıdır? Marmara Denizinde ipten yapılan trol ağları yasakken demirden yapılan çerçeveli Trolün serbest olması Marmara Denizi Limanlarında ve diğer yasak geniş alanlarda donanımları ağ atmaya hazır durumda normal trol teknesi varlığı Tüm denizlerimizdeki ruhsatsız ve yasada öngörülenden küçük boyutlu olduğu için dikkatten kaçan trol teknelerinin varlığı Bu iki sorun ruhsatı bulunmayan ve yasak denizlerde bulunan teknelerin güvertesinde trol ırgatı ve matafora teşkilatı bulunmasının yasaklanmasıyla çözülebilir. Teknede trol ırgatı varsa onun kaçak olarak trol kullanması başka türlü engellenemez. Trol teknelerinin diğer denizlerde mesafe ve saha yasaklarına uymaması, kıyılarda ve koruma altındaki bölgelerde kaçak olarak çalışması Trol ağlarında izin verilenden küçük ağ gözü kullanma, gizli ikinci torba ilavesi, torbada gözlerin tıkanması için gereğinden çok ağ kullanılması Kare gözlü pencere ve ızgara gibi modern korumacı uygulamaların hala yasal zorunluluk olmaması Yasalarda balıklar için getirilen minimum avlama boylarının eksik ve hatalı olması Yasalara uygun olmayan boydaki ve korunan türlerdeki balıkların satışına müsade edilmesi ("satılacak balıklara menşei belgesi verilmesi" artık etkin biçimde uygulamaya geçirilmeli, yasalara uygun olmayan balıklara bu belge verilmemeli, haliyle satışı da mümkün olmamalıdır) Koruma kontrolden sorumlu görevlilerin bilgili olması, bölgesindeki yasaklardan bi-haber kişilerin eğitilmesi, ayrıca görevlerini tam yapabilmeleri için yasa dışı balıkçılık yapanların darplarından korunmaları
Yakup hocam, teşekkürler. Sanırım bundan daha iyi bir yönlendirme olamazdı bizim için. Verdiğiniz bilgiler doğrultusunda, daha sağlıklı bir kampanya başlatıp yürütebiliriz şimdi, sağolun.