Dünyadaki bütün insanlara peygamber olarak gönderilen, peygamberlerin sonuncusu ve en üstünü Muhammed aleyhisselâm, 571 yılı Nisan ayının 20’sine rastlayan, Rebi’ul-evvel ayının 12. Pazartesi gecesi, sabaha karşı Mekke-i Mükerreme’de dünyaya gelmiştir. Her peygamberin ümmeti, kendi peygamberinin doğum gününü bayram yapmıştır. Bugün de, Müslümanların bayramıdır, neşe ve sevinç günüdür. Dünyadaki Müslümanlar tarafından, her sene, bu gece Mevlid kandili olarak kutlanmakta, her yerde Mevlid kasideleri okunarak Resûlullah (sav) hatırlanmaktadır. Mevlid, doğum zamanı demektir. Resûlullah efendimiz, mevlid gecelerinde Eshâb-ı kirâma ziyafet verir, dünyayı teşrifindeki ve çocukluk zamanındaki şeyleri anlatırdı. Hazret-i Ebû Bekir de, halîfe iken, Eshâb-ı kirâmı toplar, Resûlullah efendimizin dünyayı teşrifindeki olağanüstü hâlleri konuşurlardı. Bu gece, Resûlullahın doğum zamanında görülen hâlleri, mûcizeleri okumak, dinlemek, öğrenmek çok sevaptır. Peygamber efendimizi öven çeşitli mevlid kasideleri vardır. Meşhur olan ve Türkiye’de sık sık okunan mevlid kasidesini Süleyman Çelebi, 15. asırda yazmıştır. Mevlid-i şerîf okumak, Resûlullahın dünyaya gelişini, mirâcını ve hayatını anlatmak, Onu hatırlamak, Onu övmek demektir. Mevlid Gecesi, Kadir Gecesi'nden sonra en kıymetli gecedir. Hepinizin kandilini kutlar,hayırlara vesile olmasını dilerim
Tüm müslümanların kandillerini kutlarım ve hazır yeri gelmişken bir hatırlatmada bulunmak isterim.. Mevlid bir ibadet değildir.. Osmanlı zamanında gelenekselleşmiş bir islami müzik dir. Mevlid yapmak da ve müslümanların bir araya gelip hoş vakitler geçirmesi de gerekir tabiki ama bunun ibadettin yerini alması ve ibadet sanılması sakıncalı bir yanılgıdır.
bir bilgi eklemesi de ben yapayım alıntı olarak..(vikipedi den) Halk arasında Mevlid (Mevlit, Mevlüd, Mevlüt olarak da kullanılır) olarak bilinen bir şiirdir. Süleyman Çelebi tarafından yazılmış olan ve asıl adı "Vesiletünnecat" olan bu şiirin konusu Muhammed'i övmektir. Mesnevi türündendir, "failatun failatun failun" vezninde yazılmıştır. Üç yüze yakın beyitten oluşmaktadır. Başlangıcı şöyledir: Allah adın zikredelim evvela Vacib oldur cümle işte her kula Allah adın her kim ol evvel ana Her işi âsan ede Allah ana Allah adı olsa her işin önü Hergiz ebter olmaya anın sonu Bir kez Allah dese aşkile lisan Dökülür cümle günah misli hazan İsm-i pâkin pâk olur zikreyleyen Her murada erişir Allah diyen Aşk ile gel imdi Allah diyelim Derd ile göz yaş ile ah edelim Birdir ol birliğine şek yokdurur Gerçi yanlış söyleyenler çokdurur Cümle alem yoğiken ol var idi Yaradılmıştan gani cebbar idi Var iken ol yok idi ins-ü melek Arş-ü ferş-ü ay-ü gün hem nüh felek Sun´ile bunları ol var eyledi Birliğine cümle ikrar eyledi Kudretin izhar edip hem ol celil Birliğine bunları kıldı delil Ol dedi bir kerre var oldu cihan Olma derse mahvolur ol dem heman Bari ne hacet kılavuz sözü çok Birdir Allah andan artık ilah yok Haşredek ger denilirse bu kelam Nice haşrola bu olmaya temam Pes Muhammeddir bu varliğa sebeb Sıdkile anın rızasın kıl taleb Ger dilersiz bulasız oddan necat Aşkile derdile edin es-salat Hz. Muhammed'in doğum günü 12 Rebiülevvel'dir. İslam dünyası her yıl bu günü Mevlid Kandili olarak kutlar. Mevlid geleneği yüzyıllardır sürmektedir. Kandiller dışında, çocuk 40'ını çıkınca, bir Müslümanın vefatının 40. gününde, adaklarda, evlenme töreninde, hacıların dönüşünde, sünnet merasiminde, asker uğurlamada mevlid okuma geleneği vardır. Bu mevlidlerde Süleyman Çelebi'nin Vesiletünnecat'ı (1402) okunur. Mevlid günleri oruç tutma, geceleri ilahi, dua, vaaz, kıraatla kutlama yaygındır.