Türkçe. Doğrular-yanlişlar

Konu, 'Makaleler' kısmında N@mık tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. simendifer

    simendifer Sennur

    Mesajlar:
    9.177
    Şehir:
    İstanbul

    Aynı şeyi ben de yapıyorum :) Yani gözüme ilişenleri düzeltme işini :) Sanırım bu bizim alışkanlıklarımızdan kaynaklanıyor Mahir amca. Ama iyi oluyor bence ;)
     
  2. erdemyılmaz

    erdemyılmaz ERDEM YILMAZ

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    2.357
    Şehir:
    İSTANBUL
    Favori Kamış:
    DURUMA GORE BİLDİGİM HER TÜRLÜ YASAL MALZEME
    En İyi Avı:
    EŞKİNE 1,5 KG.,56 CM. TURNA
    ümit benim devreler kısa devre yapmak üzere
     
  3. Numan

    Numan

    Mesajlar:
    613
    Şehir:
    ANKARA
    Favori Kamış:
    10 bilyali Müftelif Makinalar, Müftelif Atarlarda ve uzunluklarda kamışlar. Kasnak Dip oltaları.
    En İyi Avı:
    Sazan 4 kg, 2,5 kg Sazan, 1,4 kg Sazan
    Liderlerin Türkçe karnesi

    ATATÜRK DÜZGÜN TÜRKÇE İÇİN ÖRNEK
    Atatürk’ün Başöğretmenliğinin kendisinde somutlaştığına değinen Doç.Dr. Börekçi, “Siyasiler konuşmalarında halkın ayarına iniyor. Oysa halkı kendi seviyelerine yetiştirmeleri gerek. Örnek olduklarını unutmamalıdırlar. Atatürk’ün Nutku’nda 10 bin 600 cümle var. Başkalarından aldığı cümleler değil bunlar. Sadece bunlardan kılı kırk yararak üç cümlesinde anlatım bozukluğu tespit edebildik. Bunlar da özne ve yüklem uyumsuzluğuydu. Kitapta yanlış mı yazıldı, onu bilemiyoruz. Atatürk bir asker, aynı zamanda bir devlet adamı ve bir lider. Her şeyden önce kendini iyi yetiştirmiş bir insan. Arka planında mükemmel bir kültür var. Günümüzde liderlerin konuşmalarına genel olarak baktığımızda derinlikten yoksun olduğunu görüyoruz. Yani hiçbir şey söylemeden saatlerce konuşabiliyorlar. Oysa Atatürk’ün her cümlesini derinlemesine analiz edebilir, her seferinde farklı düşüncelere ulaşabilirsiniz. Ülkemizde eğitimli insanlar dili yanlış kullanıyor. Sokakta gezdiğimiz veya bir kahveye girdiğimizde okula gitmemiş birini dinlediğimizde yanlış vurgu, yanlış cümle göremiyorsunuz. Ama eğitimli insanlar yani sanatçılar, aydınlar, siyasetçilerin Türkçesi’ne bakıyorsunuz, teknik hatalar var. Hem de hemen ilk bakışta fark edilecek hatalar. Eğitimli insanların yaptığı bu hatalardan dolayı, biz eğitimciler olarak öncelikle kendimizi sorumlu tutmalıyız“ diye konuştu.
    Doç. Dr. Börekçi, gazetecilerin isteği üzerine siyasi parti liderlerinin konuşmalarını bir dilbilimci olarak şöyle değerlendirdi:

    BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN
    “Üslup olarak değerlendirme ölçütleri oluşturursam söyleyiş, diksiyon ve akıcılık olarak 7. Ama içerik, yani derinlik ve genişlik olarak baktığımızda 5 veya 4 verirdim. Hitabet olarak başarılı. Osmanlıca kökenli kelimeler çok daha fazla, Bu tasvip ettiğim bir durum değil. Ama bir seçim. Türkçeleşmiş, Türkçedir mantığından hareket ediyor. Türkçeleşmemiş olan Osmanlıca kelimeleri biraz fazla kullanıyor. Onun Türkçesinde abartılı bir dil kullanmasını eleştiriyorum. Çok sevecen bulmuyorum, öfke gizli gibi geliyor bana. Haksızlık etmek istemem ama konuşmaya başladığı zaman sonuna kadar dinlemek istemiyorum. Duygular yönlendiriyor konuşma tarzını. Üslubunda bunu pek gizleyemiyor. Öfkeli olduğunda öfkesini, üzüntülü olduğunda üzüntüsünü yansıtıyor. Oysa bir liderde duygunun değil aklın izlerini görmek isterim. Akıl önde olması gerekir. Diksiyon ve hitabet olarak baktığımızda aslında başarılı olduğunu söyleyebilirim. Ama genel çerçevede öğrencim olsaydı 4 ila 5 arasında bir not verirdim.''

    CHP GENEL BAŞKANI DENİZ BAYKAL
    “Baykal, bence iyi konuşanlardan biri. Ama son zamanlarda düşünce ifade eden sesleri çok fazla kullanıyor. Cümleler arasında boşluklar bırakıyor. Onun dışında titiz, seçici ve iyi konuştuğunu söyleyebiliriz. İçerik olarak biraz polemik olsa da bilgi temeline dayanıyor. En azında bir şeyler söylemeye çalışıyor. Benden 6 not alır.''

    MHP GENEL BAŞKANI DEVLET BAHÇELİ
    “Bazı telaffuz hataları var. Özellikle ekonomi ve Amerika gibi. Kelimeleri yanlış kullanıyor. Bu bir üslup da olabilir. Ama üslubu standart Türkçeye göre yaratacaksınız. Devlet Bahçeli’nin söyleyiş hataları olsa da kelimeleri çok özenli seçiyor. Cümleleri dikkatli kurmaya çalışıyor. Siyasi nutuğun dışında fikir ağırlıklı konuşmalar oluşturmaya çalışıyor. O bakımdan daha üretici diye düşünüyorum. Notum 6.''

    DYP GENEL BAŞKANI MEHMET AĞAR
    “Daha çok dinleyici kitlesine göre konuşan bir lider. Onu dinleyenlerin anlayacağı şekilde ve tarzda cümleler kullanıyor. Ama söylediğim gibi genişliği çok fazla olan bir konuşma biçimi ve cümleler derinlikten yoksun. Benden 5 numara alır.''

    ANAVATAN PARTİSİ GENEL BAŞKANI ERKAN MUMCU
    “Başarılı olduğunu söyleyebilirim. Doğru kelimeler kullanmaya özen gösteriyor. Cümlelerine bakıyorum, onlar da oldukça doğru. Tam anlamı ile irdelemedim. Dinlediğimde hemen kulağıma çarpan, tırmalayan Türkçe hataları görmüyorum. Konuşmalarına hazırlandığına inanıyorum. Konuşma bir bilgi temeli zaten. Bilginiz varsa çok fazla zorlanmıyorsunuz. Mumcu’nun Devlet Bahçeli’den artısı da bunlar zaten. Tüm yönleri ile bakıldığında en yüksek notu 7 ile kendisine veriyorum.''

    DIŞİŞLERİ BAKANI ABDULLAH GÜL
    “Beden dilini iyi kullanıyor ve iyi karşılıklar verebiliyor. Kendine karşı yapılan beden muamelelerini iyi karşılayabiliyor. Diplomasi ve o dili iyi bildiğini gösteriyor. ABD Dışişleri Bakanı ile bir buluşması var. ABD Dişişleri Bakanı, Gül'ün elini avuçlarının içine alarak diplomasi lisanında, ‘Ben seni koruyorum. Senden daha büyüyüğüm’ mesajı vermek istedi ama Gül, buna karşılık hemen elini onun üstüne koyarak ‘Sen benim büyüyüğüm değilsin’ karşılığını verdi. Bunu bilmeyen birisi olsaydı bu tavrın altında kalacaktı. Diplomasi dilinde çok iyi ama Türkçe’yi konuşurken bazı yaygın problemleri onda da görebiliyorum.''

    ZEKİ MÜREN GİBİSİ YOK
    Sanat dünyasındaki ünlüleri de değerlendiren Doç.Dr. Muhsine Börekçi, Türkçeyi bir zamanlar en iyi Zeki Müren'in konuştuğunu ve bunu öğrencilerine derslerde örnek olarak anlattığını anımsattı. Doç.Dr. Börekçi, günümüzün Bülent Ersoy, Hülya Avşar, Sibel Can ve Gülben Ergen gibi popüler sanatçıların Türkçeyi katlettiğini belirterek, “Belki çok kızacaklar ama onlar iyi ki öğrencim değil. Yoksa hepsi sınıfta kalırdı. Bülent Ersoy’un Osmanlı Türkçesini güzel ve doğru kullandığını düşünmüyorum. Aksine çok abartılı buluyorum. Sesi güzel. Bu bir Allah vergisi ancak bunu Osmanlı Türkçesi ya da Türkçe Türkçe’si ile birleştirdiği zaman çok abartılı ve yapay kaldığını düşünüyorum. Türkçe’de onun sıkça kullandığı ‘Fevkaladenin fevkinde’ diye bir tabir yok. Biz Türkçeyi daha çok Sibel Can’dan, Hülya Avşar’dan ve Gülben Ergen’den öğreniyoruz. Ne yazık ki, şarkılarına baktığınızda da bu ortaya çıkıyor. Bizim sorumluluğumuz onların şarkılarını dinlememeyi gerektiriyor. Programlarının çok izlendiği söyleniyor. Herkes bunun yanlış olduğunu biliyor ama nasıl izleniyor anlamıyorum. Ben bunlara not bile veremem. Çok acil Türkçe dersleri amaları gerekiyor'' diye konuştu.
     
  4. halisabi

    halisabi

    Mesajlar:
    109
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta,kamış,bıçak...ilkyardım malz. ve biraz da umut :)
    En İyi Avı:
    Camgöz. (Tartmadım)
    İşin daha kolayı

    Bu konuya bir vesile ile daha önce de değinmiştik Ahmet'ciğim. Birkaç saniye daha sabırlı olsak kelimeleri düzgün yazmamız işten bile değil. Ben konu hakkında uzunca bir yorum yapacağım zaman yazıyı başka yerde hazırlayıp kopyala/yapıştır ile buraya taşıyorum.

    Haydi hep beraber... şu ilk adımı atalım ve devamı için de elimizden gelen gayreti gösterelim.

    Sevgili Reisimizin bize farkettirmeden yanlışlarımızı düzeltme çabası da onun bu konudaki duyarlılığını gösteriyor. Kendisine teşekkür ederim.
     
  5. excalibur

    excalibur

    Mesajlar:
    774
    Şehir:
    Antalya
    Favori Kamış:
    olta
    Yaptın bile herhalde erdem :D ümit kim :confused: :D
     
  6. güneyli

    güneyli

    Mesajlar:
    418
    Şehir:
    mersin
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    70 cm Baraküda
    Şöyle bir şey aklıma geliyor;Herhangi bir konuda ileti yazan kişinin anlatımında ki sirkülere aykırılık yada uygunsuz uslüp gibi durumları farkedip akabinde hemen uyarıcı bir karşılık yazıyoruz ya...Dil konusunda da aynı duyarlılıkla hareket edip ilgili yazıyı okurken dil hatalarına dikkat çekerek uyarmalarda bulunsak nasıl olur?
     
  7. simendifer

    simendifer Sennur

    Mesajlar:
    9.177
    Şehir:
    İstanbul

    Eyvah ki eyvah !!! O zaman derhal MB olarak kapasiteyi artırmak gerekir :) Çünkü, yazacağımız mesajların haddi hesabı olmaz kanaatindeyim :p Arada düzeltiyoruz, öyle daha iyi ;) Herkes kendisi buna dikkat ederse zaten ikaz mesajlarına da gerek kalmayacak arkadaşlar ;);)
     
  8. Numan

    Numan

    Mesajlar:
    613
    Şehir:
    ANKARA
    Favori Kamış:
    10 bilyali Müftelif Makinalar, Müftelif Atarlarda ve uzunluklarda kamışlar. Kasnak Dip oltaları.
    En İyi Avı:
    Sazan 4 kg, 2,5 kg Sazan, 1,4 kg Sazan

    O zaman forumda 3. dünya savaşı çıkar :D:D:D
     
  9. halisabi

    halisabi

    Mesajlar:
    109
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta,kamış,bıçak...ilkyardım malz. ve biraz da umut :)
    En İyi Avı:
    Camgöz. (Tartmadım)
    Yazı sahibi yakın arkadaşın ise özeline bir uyarı iletisi atabilirsin ama diğer durumlarda pek uygun olmaz sanırım. Arkadaşın canı sıkılabilir, kalbi kırılabilir, ilgisi azalabilir... vb.

    En uygun olanı yine Reisimizin ve Sennur kardeşimizin/kızımızın düzeltmeleri. Bu şekilde bizim hiç haberimiz olmadan ve kalp kırmadan o kişileri eğitmiş oluyorlar.

    Elleri dert görmesin.
     
  10. erdemyılmaz

    erdemyılmaz ERDEM YILMAZ

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    2.357
    Şehir:
    İSTANBUL
    Favori Kamış:
    DURUMA GORE BİLDİGİM HER TÜRLÜ YASAL MALZEME
    En İyi Avı:
    EŞKİNE 1,5 KG.,56 CM. TURNA
    Yok baba daha degil sen Ümit'ten alıntı yapmışsın bende senden alıntı yaptım.
     
  11. güneyli

    güneyli

    Mesajlar:
    418
    Şehir:
    mersin
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    70 cm Baraküda
    Çok haklısınız ama ben bir kaç misal olaydan sonra herkesin zaten uyarma gerektirmeyecek şekilde yazımlara dikkat edeceğini düşünmüştüm..
    Uyarının ulu orta yapılması daha etkili olur kanaatindeyim..Bir iletiye 5 kişi yanıt veriyor ama en az 50 kişi okuyor..Uyarmada ki esas gaye o hatayı yapanın yanında diğer elli kişi olmalı..
    Tabiiki uyarmalar kırıcı ve küçük düşürücü olmamalı..
    Başlangıç olarak forum yetkileri tarafından bu konudaki hassasiyetin belirtildiği sabit bir konu açılsa sanırım dahada kolay olur.
     
  12. Numan

    Numan

    Mesajlar:
    613
    Şehir:
    ANKARA
    Favori Kamış:
    10 bilyali Müftelif Makinalar, Müftelif Atarlarda ve uzunluklarda kamışlar. Kasnak Dip oltaları.
    En İyi Avı:
    Sazan 4 kg, 2,5 kg Sazan, 1,4 kg Sazan
    İrfan Abi burada adamlara daha çarpmanın zararlarını öğretemedik birde Türkçe'ye girersek burada çok kişi kalpten stresten yatağa düşer....
     
  13. güneyli

    güneyli

    Mesajlar:
    418
    Şehir:
    mersin
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    70 cm Baraküda
    EEeee ne demiş Nazım Hikmet....Yanacağız kardeş yanacağız:p
     
  14. Numan

    Numan

    Mesajlar:
    613
    Şehir:
    ANKARA
    Favori Kamış:
    10 bilyali Müftelif Makinalar, Müftelif Atarlarda ve uzunluklarda kamışlar. Kasnak Dip oltaları.
    En İyi Avı:
    Sazan 4 kg, 2,5 kg Sazan, 1,4 kg Sazan
    Güzel demişte abicim kaç yıl oldu onun sistemde yaramadı :D:D:D
     
  15. granyoz

    granyoz

    Mesajlar:
    271
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    Olta-mızrak
    En İyi Avı:
    Hayalim Kiloluk Çipura
  16. smyrna

    smyrna Sevil Kurtoğlu

    Yaş:
    57
    Mesajlar:
    7.772
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    olacak inşallah
    Sevgili Nail zaten bu video ile başladı bu konu :) Baştan okumaya başlamadın herhalde :)
     
  17. afet

    afet

    Mesajlar:
    823
    ;) Sözün özü:)
    Atatürk'ün, Sadri Maksudî'nin “Türk Dili İçin” isimli eserinin başına yazdığı şu sözleri onun dil görüşünün en güzel ifadelerindendir:
    "Milli his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin milli ve zengin olması milli hissin inkişafında başlıca müessirdir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir; yeter ki bu dil şuurla işlensin. Ülkesini, yüksek istiklalini korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır."
    ( 02.09.1930, Gazi Mustafa KEMAL
     
  18. Birçok değerli yorum var bilgi dolu..
    Ancak ben bu konuya katılmıyorum arkadaşlar.!
    Bence yanlış bir anlama ve yorumlama hataları var bu konunun içeriğinde..

    Türkçemizin içerisine girmiş olan yabancı kelimeler'den; diye başlıyoruz konulara ama aslında ,Türkçemizin geçmişi zaten bilinmeyen bir tarihe dayanmıyor ve içerisinde bir çok yabancı olarak tanımladığımız dillerden oluştuğunu ve çoğuda bizden önceki dillerin oluşum ve gelişimindede gözlendiği üzere en son şeklini almıştır..

    Bütün dillerin ayrı ayrı zamanlarda ve birbirlerine hemen hemen yakın yazılışları ve halklarında bölgesel değiştirici faktörleriyle bir değişim göstererek bu günkü şekillerini almışlardır..

    Yumurta tavuk,tavuk yumurta araştırması kaosa döner..İletişim bile sağlayamayız gerçek dili ararsak..

    Sadece katıldığım konu yazarken yapılan imla hataları,bu düzeltilebilinir..
    Ben burada yaw,slm,vs. yazan arkadaşların türkçe bilgisinden asla şüphe etmiyorum..Konunun gidişatına göre bende kullanırım bunları,ama gerektiğinde bu tarzımı çeker gerektiği gibi yazarım..

    Bu durum Türkçemizin bozulduğu anlamına zaten gelmiyor,kaldıki bu tür kısa ve tarz yazıları bütün dünyada kendi dillerinde kullanıyor duruma göre..

    Hep bir söz vardır dillerde ağzımıza pelesenk olmuşçasına 'yabancı hayranlığı,yabancı düşmanlığı..
    Biz bilmiyormuyuz zaten dostu düşmanı..

    Nedir bu arkadaşlar?

    Neden daha iyi şeyler yapılmıyor bu ülkede, nedir bu savunma tavırları..
    Gelişmek adına birşey yapıldığı yokken o kötü bu kaka..

    Başka şeylere bakmalı hatalarımızı başka yerlerde aramalıyız..
    Onu kullanma bunu kullanma,bunlarla uğraşmayı bırakıpta adamlar neden bu kadar büyük gelişmelere imza atmışlar bunu araştırmak lazım..

    En basitinden trafikte neden insanların birbirlerine saygısı yok neden kurallar çiğneniyor?Neden kural tanımayan bir millet olduk bunlarada bakmak lazım..
    Eğitimsizlik ve verimsizlik fukaranın sümüğü gibi paçamıza yapışmış bırakmıyor..

    Benim adım Admiral..

    Belki biri merak ederde anlamını sözlükte ararken birkaç Yabancı kelimede öğrenir,belki yaratıcı olmak adına bir kaç araştırmayla ileride kendini bütün ülkelerde olduğu gibi gelecek olan handikaplı zor yıllara hazırlar..
     
  19. afet

    afet

    Mesajlar:
    823
    konu Türkçe Doğrular_yanlişlar.
    (yanlış_yalnış_yanliş_yanlızca_yalnızca)yazım hatası ,dikkatsizlik,olabilir, düzeltilebilir, Ama merhaba nasılsın yerine ( napıosun) bence nacizane fikrim Dilimize olan saygısızlıktır.ve burada anlatılmaya çalışılanda budur. Birbirimiz ile konuşurken bize 29 harf yeter.(tenzi ederim). herkese saygılar , sevgiler.:)
     

  20. Tenzi ettiğin için teşekkür ederim ali..
     
Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.