Türkçe. Doğrular-yanlişlar

Konu, 'Makaleler' kısmında N@mık tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. erdemyılmaz

erdemyılmaz ERDEM YILMAZ

Favori Kamış:
    DURUMA GORE BİLDİGİM HER TÜRLÜ YASAL MALZEME
    En İyi Avı:
    EŞKİNE 1,5 KG.,56 CM. TURNA
    ya arada bir mesajım gene silinmiş halbuki kimseye hakaret etmedim küfür etmedim?????????????*!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:(:(:):):):):)(şu patiseria ile ilgili olan

2. erdemyılmaz

erdemyılmaz ERDEM YILMAZ

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    birde günlük hayatta kullandıgımız şu kelimeler var kanka,karizmatik,kull,oha felan oldum,dumura ugradım bu acayip lafları kim neresinden türetir bilmemki

3. excalibur

excalibur

Favori Kamış:
    olta
    cem yılmaz'ın dediği gibi
    -kaynak gösterebilir misiniz
    -önce arkadaşlar göstersin, ben de coşarım zaten. :D :D

4. erdemyılmaz

erdemyılmaz ERDEM YILMAZ

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    sorun orda zaten bu acayip lafların kaynagı genelde dizi filimler artık bagımlı oldu insanımız bu dizilere her acayip lafıda kapıyorlar :D :D :D
    bazıları hariç dizilerin hepsini kaldırmak lazım

5. Arkadaşlar Türkçemize sahip çıkılması için açılmış bir anket var oylama yapmadan önce ÖZET yazan bölümden yasa tasarısını okumanızı tavsiye ederim.
    http://www.vatanbir.org/imza/

“Türk Dili, dillerin en zenginlerindendir; yeter ki bu dil şuurla işlensin. Ülkesini, yüksek istiklâlini korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır.
    M. Kemâl Atatürk”

6. halisabi

halisabi

Favori Kamış:
    Olta,kamış,bıçak...ilkyardım malz. ve biraz da umut :)
    En İyi Avı:
    Camgöz. (Tartmadım)
    İşte eylem budur.

Kendi aramızda tartışıp konuyu bir yerlere getirdik; yazışmalarımızda Türkçe sözcükler kullanmaya, imla kurallarına uymaya karar verdik. Umarım bundan böyle bu forumun kalitesini elbirliği ile daha üst seviyelere taşırız.

Ahmet kardeşimize candan teşekkürler. İçimizde alevlenen bu yüce duyguyu forum dışına taşımamız için bizlere bir fırsat sundu. Ben koşa koşa gidip, yasa tasarısına destek için imzamı ekledim. Benden önce 5095 kişi aynı duyarlılığı gösterip imzalamış. Bu sayının hızla artmasını diliyorum.

Tekrar teşekkürler evlat.:)

7. halisabi

halisabi

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    Camgöz. (Tartmadım)
    Namık'cığım,

ya konuştuğumdan ayrı yazman gerekiyor..Yada yazdığımdan faklı konuşmam..
    Yani bana 29 harf yetmiyor... diyorsun.

Esas olan yazı dilidir. Doğru yazıyorsak doğru konuşuyoruz demektir. Haklısın, "yahu" diye yazdığımız sözcük seslendirildiği zaman "yav" gibi oluyor. Şive ve lehçe bir dile zenginlik kazandırır. Kulak gözden daha hoşgörülüdür, işittiği anda beyinde süzer ve ne denilmek istendiğini anlar. Göz ise daha seçicidir; hataları derhal farkeder. Yani en küçük ayrıntı göze batar...

Bak, hiç acele etmiyorum, sözcükleri hep doğru yazmak bende bir alışkanlık haline gelmiş. Aynı, ön koltuğa oturur oturmaz emniyet kemerimi bağladığım gibi.:) Ayrıca, söyleyeceklerim bittiğinde yazımı bir kez baştan sona okuyorum, varsa düzeltmeleri yapıyorum, ondan sonra ilgili düğmeyi tıklıyorum. Çocuk, genç, akran ya da benden yaşlı; muhatabım kim olursa olsun, okuruma saygı göstermekten kıvanç duyuyorum.

"Yav" da yazsan, "yahu" da pek farketmiyor. Sonuçta, okur, yazı sahibinin eğitim/kültür seviyesi, özeni, insana verdiği değeri hakkında bir fikir sahibi oluyor. Eğer bir babanın oğluna küçük bir uyarısı olarak kabul edersen, şunu kabullenemediğimi de belirtmek isterim: alfabemizde "w" yok, "x" olmadığı gibi. Buna rağmen Türk edebiyatına büyük katkıları olan tüm yazarlarımız 29 harf ile şaheserler yaratmıştır.

Umarım bana darılmazsın.
    Sevgiler,

Son düzenleme: 28 Ekim 2006
  8. bir üyemizin gönderdiği bir yazı

DÜZELEN TÜRKÇEMİZ

Prof. Dr. Ahmet Övgün ERCAN

Atatürk’ün şöyle sözleri var; “Ben bu ülkeye Türkiye dedim, çünkü Türk ulusu Türkçe konuşuyordu.” “Türkçe Türkün yapışkanıdır. Onu çeker alırsan Türklük kalmaz”

Uluslararası yayılmacılık, ülkeleri yok etmek için özgencil(kültürel) değerleri ortadan kaldırıyor. Nedir onlar; dil, din, gelenek sonra toprak ile bayrak. Son yıllarda, batı yayılmacılığı önünde en büyük engel gördüğü Atatürkcülüğe karşı savaş açtı. Yerli işbirlikçilerin katkıları ile Türk dili her gün yeni bir tırpan yiyor. İstanbul’da doğan bu yakışıksız dil tüm Anadolu’ya bir çığ gibi yayılıyor. Buna dur diyecekler, ulusalcılığa önem veren bizler olacağız. Ben otuz beş yıldır Türk Dili Araştırmaları yapıyorum. Yakında 250 bin sözcüklü yeryüzünün en büyük Türkçe sözlüğünü çıkaracağım.Bu yazımda size, sözlüğümden derlediğim çok kullanılan Türkçe sözcükleri tanıtacağım. Sözcükler dirençle kullanılırsa ağza alışır. İngilize bay bay’lar, konsenşız, ombusman, akredite, medya, prosedürler kolayca oturuyorda, özümün Türkçesi neden oturmasın?. Her yedilde(haftada) size bu köşeden, konulu Türkçe sözcükler tanıtacağım. Sizinde bana sorularınız, görüşleriniz olursa iletebilirsiniz.Yolumuz açık olsun.

AYLAR
    Aylardan yalnız Ocak, Ekim ve Aralık ayları Türkçe, gerisi Akkad’ça, Latince ve Arapça’dır. OysaTürkler adlandırmayı doğa ve sürem(mevsim) içindeki koşullara göre yapar. Bir yaygın eğilim 4 cü,8 ci ay gibi kullanmak,diğeri doğacıl değişimlere göre tanımlamadır. İşte gün yüzüne çıkarılan yeni adlar

Karma Ad Yeni
    Ocak Ayı (T) Ocak Ayı (T)

Şubat Ayı (Akkad) Küçük Ay (T)

Mart Ayı (Lat) Dikim Ayı

Nisan Ayı (Akkad) Kökçen Ay (T)

Mayıs Ayı (Ing) Tören Ayı

Haziran Ayı (Ar) Sıcak Ay

Temmuz Ayı (Ar) Orak Ayı (T)

Ağustos Ayı (It) Bozaran Ay (T)

Eylül Ayı (Ar) Döküm Ayı

Ekim Ayı (T) Ekim Ayı (T)

Kasım Ayı (Ar) Verim Ayı

Aralık Ayı (T) Aralık Ayı (T)

GÜNLER
    Bugün kullanılan günlerin tümü yabancıdır.Tümü Farsça ve Arapça olup birinci,üçüncü gün gibi anlamlar içerir. Türklerde uğurlu gün Salı’dır. Hıristiyanlarda aynı gün uğursuz bilinir. Araplarda uğurlu gün Cuma, Hıristiyanlarda Pazar, Yahudilerde Cumartesidir.

Karma Ad Türkçe Ad
    Pazar günü (Far) Dinç gün

Pazartesi (Far+T) Erkin gün

Salı (Far+T) Uğur gün

Çarşamba (Far) Türe gün

Perşembe (Far) Ongun gün

Cuma (Ar) Kutlu gün

Cumartesi (Ar+T) Gezi gün

Esenlikler Dilerim

9. afet

afet

:) rica aderim hocam, konunun bukadar ilgi görmesi çok hoş birbirimizi anlıyor olmamaız dahada hoş, yazıldığı gibi okunan ancak okunduğundan farklı anlamlar içerebilen zengin (bir kelime bin mana) bir dile sahip olduğumuz için. örnek: Doktor Ahmet beyin hastası
    : böbrek hastası
    : internet hastası
    : balık hastası ,, gibi . buradaki hasta kelimesinin vurgu manasını anlamak için biz olmamız yeterli, bir ingiliz yada farklı milletler her hasta için farklı kelimeler kullanmakta, (w,x,q dilimizde olmayan harfler, yabancı dilim yok denecek kadar az ) buradaki amacın birbirimize dilimizi öğretmekten çok , nasıl daha iyi anlaşabiliriz i bulma amacı taşıdığını düşünüyorum, ;) umarım anlaşılabilmişimdir.;) tekrar saygılar.:) iyi paylaşımlar..

Son düzenleme: 29 Ekim 2006
  10. halisabi

halisabi

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    Camgöz. (Tartmadım)
    Anlıyor musunuz?

Eyvahlar olsun !

Sn. Prof.Dr. Ahmet Övgün ERCAN'ın sözcüklerinden bir cümle yapmaya çalıştım.
    "Geçen döküm ayının son ongun gününde bir sanalgıda Gündoğanda andık eğininin sağıltımı... "

yani;

"Geçen Eylul ayının son perşembe günü bir televizyonda Anadoluda hayvan türlerinin iyileştirilmesi..." gibi birşey.

N@mık'ın dediği gibi;

...ama bu işi matematikleştirmeye çalıştığınızda sorunlar çıkmaya başlar örneğin "Çok Oturgaçlı Götürgeç"... bunu, yazandan başkası kullanmaz. Çünkü dil bir halkın anlaşma aracıdır. Tek kural anlaşmaktır ve kullanılan dilin yapısına baktığınızda da o halkın kimle daha fazla anlaştığını çok rahat görürsünüz.

Ama Yabancı isimlerle değil..O zaman bunu adı özenti ve kimliğini yitirmek olur ki o zaman da milletler benliklerini kaybetmeye başlarlar.

Sn. Prof.ERCAN'ın dilimizi yeniden yazma çabası da çok oturgaçlı götürgeç gibi birşey geldi bana. :) TDK nun Türkçe sözlüğü bu konuda her gereksinimizi karşılayacak en güzel eserdir bence.

Asıl üstünde durulması gereken, var olan Türkçemizi doğru kullanmak, doğru kullanmaya özendirmek, yabancı "konsensüs" yerine bizim "uzlaşı" yı benimsemek gibi.

Binlerce iş yerinin tabelalarında yabancı isimlerin yerine kendi dilimizden seçilmiş isimler görmek gibi.

11. REİS

REİS Mahir Ersin

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar

12. granyoz

granyoz

Favori Kamış:
    Olta-mızrak
    En İyi Avı:
    Hayalim Kiloluk Çipura
    Evet bu kadar mesajı görünce okumadım üşendim açıkçası. Ama iyi tutturmuşum :rolleyes: :)

13. halisabi

halisabi

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    Camgöz. (Tartmadım)
    Bu sayın Profesörün TDK ile ilgisi olduğunu sanmıyorum. Gerçi TDK nda da bir zamanlar uçuk girişimler oldu, ama şimdiki haliyle güvenilir bir başvuru kaynağı. Bildiğiniz gibi sadece sözlük değil, imla klavuzu ve dil ile bağıntılı birçok konuyu kapsamaktadır. Dilimize girmiş yabancı sözcük, terim ve deyimleri de kapsıyor.

Bu sözlükte bulunan her sözcük kabul görmemiş, veya hiçbirimiz tarafından benimsenmemiş olabilir ama, en azından herhangibir yerde karşımıza böyle bir sözcük çıktığında anlamını merak edip bakabiliriz.
    tdk.gov.tr

Oysa Sn. Prof. Ahmet Ercan'ın kendi sitesi var. İddialı bir takım girişimlerde bulunabilir... o da onun merakı herhalde.

http://www.ahmetercan.net/index.php?mod=icerikAnaSayfa&Grup=Ahmet_Ercan_Yazilari

14. simendifer

simendifer Sennur

Daha önce, çocuklarımızın aralarında yazışırken, Türkçe'ye hiç uymayan bir biçimde yazıştıklarından ve doğru yazdıkları zaman arkadaşlarının kendileriyle dalga geçtiklerini söylediklerinden bahsetmiştik hatırlarsanız. Ben yeğenlerimle konuştum ve arkadaşları o şekilde yazışsa dahi, kendilerinin yazmaması gerektiğini, hatta arkadaşları arasında bu konuda kampanya başlatmalarını rica ettim. Neden böyle yapmaları gerektiğini de tek tek anlattım.

Şimdi msn iletilerinde "Arkadaşlar, lütfen düzgün Türkçe ile yazışalım" iletisi var :) Ve mümkün olduğunca düzgün yazışmak için çaba sarfediyorlar. İyi tarafı şu ki, yeğenlerim arkadaşları arasında sözü çok dinlenilen çocuklar. Eminim tüm arkadaşları onlara ayak uyduracaktır. Sizler de çocuklarınızla, yakınlarınızın çocuklarıyla v.s. konuşun ve böyle bir kampanya oluşsun. Yarın bir gün hepimiz ölüp gideceğiz ve bu ülke onlara kalacak. Güzel bir Türkiye'de, güzel bir Türkçe'yle yaşamalarını diliyorum. Ama bizlerin de mutlaka, şu an herşeyi kavrayamayan çocuklarımıza biraz yönlendirme yapmamız gerek. Bizlere, kendilerine ve bir gün gelip de bu ülkeye yabancılaşmamaları için... :)

15. REİS

REİS Mahir Ersin

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    Sennur

Alkış sembolü olsa sadece o sembolleri sıralardım arka arkaya.
    Şimdi yazıyla alkışlıyorum seni.
    Teşekkürler.

16. simendifer

simendifer Sennur

Mahir amcacığım, çok teşekkür ederim. Beni değil de söz dinleyen yeğenlerimi ve arkadaşlarını, hatta buna uyacak her bir çocuğumuzu hepbirlikte alkışlayıp yüreklendirelim :) Dilerim çok güzel günlerde yaşarlar :)

17. afet

afet

Biz yetişkinlerin en büyük hatalarından biridir, çocuğumuzun cebine harçlığını koyup gönderdiğimiz okulda herşeyi Eğitim görevlilerinden beklemek.
    Oysa eğitim evde başlar, temeli sağlam olmayan her yapı gibi , toplumun kültür ve Ahlaki yapısıda sağlam temellere dayalı değil ise, bir gün mutlaka kendi Ülkesine yabancılaşacaktır. unutmayalım ağaç yaş iken eğilir,
    Eğitim şart ;) ama illaki iyi eğitim.
    Temenni, Dilek ve Çabalarınız için Takdir ve teşekkürler.

18. afet

afet

Başka dile uymaz annenin sesi, her sözün ararsan vardır Türkçe'si.

Z.GÖKALP ;)

19. derya__kuzusu

derya__kuzusu Manyak Müjdat :)

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    yayın 4,5 kg.-4,kg.Lambuka
    selam arkadaşlar çok güzel şeyler istiyoruz ve temenni ediyoruz haydi ozaman öncelikle şu ne olduğu anlaşılmayan nick'leri bi gözden geçirip TÜRKÇELEŞTİRELİM !
    sevgi ve saygılarımla. derya__kuzusu
    MÜJDAT DARCAN

20. sarpa

sarpa

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    600 gr kurbaga balıgı , 400 gr domuz (çütre)
    Türkçe-türkçe-türkçe

O zaman arkadaşlar ben öncelikle site yöneticilerine teklif ediyorum, şu moderatör, senior member, junior member gibi kelimelerin yerine türkçe karşılıklarını koysunlar.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.