Erhan kardeşim, lütfen beni yanlış anlama,Forumumuza üye olalı 9-10 gün bile olmadı. Güzel bir konuya değinmişsin,Ama,Türkçemizin güzel kullanımı gibi, Forum kullanımıda önemlidir.. İlk açtığın konuda sana ,Forumda zaten olan bir konuyu açmıştın ,sana hatırlatıldığında sen,bu cevabı vermiştin..Ama ,demekki detaylı aramamışsın.. Sana bir iki örnekle bu yazdıklarını yazabileceğin linkler vericem..Konu açmak yerine bunların altından devam edebilirdin.. http://balikavi.net/forum/showthread.php?t=10420 http://balikavi.net/forum/showthread.php?t=3479 http://balikavi.net/forum/showthread.php?t=3480 http://balikavi.net/forum/showthread.php?t=8485 (Bu konu zaten sizinkiyle aynı) http://balikavi.net/forum/showthread.php?t=4424 Bunlar gibi konular, daha arasamm kesin bir kaç tane daha bulabilirim.. Lütfen Türkçemize gösterdiğimiz,hassasiyeti ,Forum kullanımınada gösterelim ve her aklımıza gelen konular için konu açmıyalım.. Sanırım bu konuyu Moderatör arkadaşlar başka bir konuyla birleştirirler daha fazla kalabalık olmadan.. Allaha emanet olun.. Sevgiyle kalın.
Öncelikle yazınızda yaptığınız yanlışları sıralayım. Virgülden sonra bir boşluk bırakmalısınız. Cümle içinde hatalı olarak büyük harfle başlayan sözcükler var. Dahi anlamındaki "de" ayrı yazılır. Türkçe'de iki nokta yanyana diye bir noktalama işareti yoktur. Türkçe'deki genişleme kuralına uyulmamış; "açmıyalım" değil "açmayalım" olmalıdır. Diğer konuya gelince, bence forumun daha güçlü bir yönetim kadrosuna ihtiyacı var. Sana tabiki hak veriyorum. Konu açmadan önce daha dikkatli davranmalıyız. Bu konunun açılması da aynı başlık varken gereksiz olmuş. Kusura bakmayın. Ve fakat, daha önemli bir sorunumuz var. Forumun yoğunlaştığı bazı konular da çok dağınık bir görüntü veriyor. Örneğin "Kamış ve makina seçimi için yardım konusu" başlığında 262 sayfa yazı var. Bence bu gibi konular yönetim kadrosu tarafından düzenlenerek ilk mesajlar konu başlığına uygun verilerle güçlendirilmelidir. Yine bu konu başlığıyla ilgili olarak ilk mesaj, tavsiye edilen belki de oylamaya açılan kamış ve makinaların tanıtıldığı bir alana dönüştürülebilir. Kimsenin oturup 262 sayfa yazıyı okuyabileceğini tahmin etmiyorum. Sonuç olarak, evet konu açarken daha dikkatli davranıp daha yoğun bir araştırma sürecini desteklemeliyiz, bu konu da gereksiz açılmış bir konudur ve düzenleme için yönetim kadrosu güçlendirilmeli ve/veya daha aktif olmalıdır.
Selam, Sen de bi yazım yanlışı yapmışsın. Foroğraf yazmışsın Bence de dikkat edilmeli. Genellikle "herkez" en cok yazılan yanlış sözcüklerden birisi. Türkçe yazıldığı gibi okunduğu için pek fazla dikkat edilmiyor. Konuya dikkat çektiğin için teşekkürler
Bak sevgili kardeşim ben senin gibi durup dururken Türkçe dersi vermeye kalkışmadım........ Ben ilk okul mezunu bir adamım ve bununlada gurur duyuyorum,ve benim Türkçem bir çoğunuzunkine taş çıkartır........ Kimse gibi ukalalık etmiyorum en azından ..... Benim sana anlatmak istediğim Türkçe konusu değil Forum kullanma olayı idi..... Madem Türkçe dersi veriyorsun önce kendin doğru yazıcaksın..... Bide şimdi kalkmışsın Forumun işleyişini eleştiriyorsun hadi bakalım daha neler sıralıyacaksın...... Noktada koydum ..... Virgülde ,,,,,, Sağlık ve sevgiyle kal.... [/B]
Sevgili Erhan, bu konu da, daha önce açılmış olan benzeriyle birleştirilecektir. Ancak ondan önce, kamış ve makina seçimi için yardım konusunda bir açıklama yapmak istiyorum. O konu, eğer yanlış hatırlamıyorsam 139 adet konunun birleşiminden oluşuyor. Yani o başlık altında yazılanlar, aslında 139 ayrı konuydu. Ama o konuların arasında, istenilen başka bir şeyi aramak o kadar güçtü ki, birleştirmek durumunda kalındı. İnan bana, hiç kimse "acaba daha önce bilmem ne marka kamış ya da bilmem ne marka makina hakkında soru soran olmuş mu?" diye aramıyor. Geliyor ve kendi sormak istediği her ne ise onu soruyor. "Şu marka kamış ve şu marka makina alacağım, ne dersiniz?" şeklinde o kadar çok konu açılıyor ki anlatamam. Bu bir cümlelik sorular için açılan konuların haddi hesabı yok. Kısacası bahsettiğin konu, içinde kamış ve makinalar hakkında ayrıntılı bilgi verilen bir konu değil. Tamamen tavsiye ile ilgili bir konu. Bu kadar fazla konu açılınca, biz de soruların, konunun altına devam edilerek sorulmasını uygun gördük. Şimdi oraya yazan bir arkadaşa cevap verildiğinde, o konu kapanmış olacak ve bir başkası gelip yazacak, demek istediğim bu. Bunun dışında, yanlış bilmiyorsam, kamış ve makineler hakkında bilgi verilen başka bir sabit başlık var. Senin dediğin kompozisyonu anladım ve bazı konulara bakarsan bu şekilde düzenlenmiş olduğunu görebilirsin. Gereksiz mesajlardan arındırılmış ve sadece bilgilerin yer aldığı mesajlar birleştirilerek, konu tamamen bilgiye dayalı bir hale getirilmiştir. Ancak bahsettiğin konu bu amaçla kullanılan bir konu değil. Yazım yanlışları hakkında söylediklerinize de, tamamen katılıyorum.
Selam Müjdat Abi, Sana sonuna kadar katılıyorum. Güzel bir üslup kullanılarak daha sevecen bir tavırla yaklaşmalıydı arkadaş. Sevgili Erhan Arkadaşım, Güzel hoş bi konuya değinmişsin fakat henüz tanımadığın kişilere ve ne tepki vereceğini bilmediğin kişilere özellikle senden yaşça büyük kişilere hitap ederken üslubunu farklı kullanmalısın. Buraya insanlar hoş sohbet ve özellikle BİLGİ PAYLAŞIMı için geliyorlar. Yaklaşımın bence hoş değil. LÜTFEN BU SICAK HAVAYI BOZMAYALIM...
Benim bahsettiklerim doğrusu bilinmeden yapılan yanlışlar. Ve bunların tekrar edilmemesi gerektiğini, doğrusunun öğrenilmesi için düzeltilmesi gerektiğini savunuyorum. Benim yazımdaki yanlışın klavye hatası olduğu anlaşılıyordur heralde. Mümkün olursa düzelteceğim. Bu arada yine yanlış yazmışsın, "yazıcaksın" değil "yazacaksın" olmalıdır. Forum işleyişi elbette eleştirilebilir. Üye olurken sözleşmede eleştiriye kapalı olduğuna dair bir açıklama göremedim. Bilgiye daha kolay ulaşılabilir hale getirilmesine katkıda bulunmak istemiştim.
Abi bir numarasın. Sevgili erhan.Merak ettiğim bir konu var.Acaba sen edebiyat bölümü filan mı okuyosun.Hani sıradan bir insan dil konusunda bu kadar takıntılılı olmazda o yüzden sordum. Benim fakültedeki edebiyat hocama çok benzettim seni.Kendi yanlışlarını görmeden başkalarında yanlış arayan tiplerdendir oda. Bu arada ben iktisat okuyorum.Yazımımda yanlışlıklar olursa mazur gör...
Bu konuda yanıldığını düşünüyorum Burak. Sıradan bir insan da bu denli takıntılı olabilir. Ben öyle biriyim örneğin ve benim gibi olan bir çok da insan tanıyorum. Ancak ne var ki, ben bunu forum ortamına bu denli yansıtmıyorum. Neden derseniz, kimse burada Türkçe uzmanı değil ve bu konular defalarca tartışıldı. İnsanlar, öğrenebileceklerini bu konulardan zaten öğrenmeye ve uygulamaya çalışıyorlar, o nedenle kimsenin üstüne bu denli gitmeye gerek yok. Ama üstüne gittiğim bir konu var. Örneğin; Müjdat Türkçenin genişleme kuralını ezberlememiş olabilir, bu Türkçeyi bu denli yozlaştırmaz. Ne demek istediğini anlayabiliriz ve çok da rahatsız etmez. Ama buraya, kalkıp da ewet, war, ii, biliom, tşk., gzl. v.s. yazılırsa, buna aşırı derecede sinirleniyorum. Bu özentiden başka hiçbir şey değil çünkü ve Türkçeyi tamamen değiştirip, unutturacak bir yaklaşım. Bazı arkadaşlarımız Türkçeyi bütün kurallarıyla kullanmıyor olabilirler ama özentiye kapılmadıkları da aşikardır. O nedenle, daha ziyade, yukarıda belirttiğim tarzda olan yazılara müdahale etmekte fayda olduğu görüşündeyim. Bu yazım tarzına en büyük bahane olarak da, el alışkanlığı öne sürülüyor. Peki kardeşim, anandan bu şekilde yazarak mı doğdun ? Okulda böyle mi öğrendin ? Var mıydı böyle bir alışkanlığın ? Yoktu değil mi ? Sonradan edindin bu alışkanlığı. O zaman hadi şimdi de doğrusunu yazmak için elini alıştırmaya başla. Yanlışa alışırken yapabilen adam, doğrusunu yazmak için de yapar, bu bahane değil. Kendi adıma, kesinlikle böyle bahaneleri kabul etmiyorum.
Vallaha ne yalan sölyliyeyim Ben Türkçede böyle bir kural olduğunu bile yeni öğrendim.Bu vesile için Sennur kardeşime Teşakkür ederim Şahsen benim açımdan forumumuzda yazışırken,waaw,ewet,ii,slm,vs.vs. gibi yazılar yazılmasın ve anlaşılabilir bir Türkçeyle yazılsın kafidir. Lütfen bu konuyu abartmıyalım burasınında bir Balıkçılık sitesi olduğunu unutmuyalım.Burası Türk Dil Kurumu değil. Anlaşılabilir olmak kafidir kanaatindeyim,bu arada tabiki Türkçemiz konusunda benimde hassas olduğumu biliyorsunuzdur,umarım. Saygı ve sevgiyle kalın.
Sevgili Erhan, açmış olduğun konuyu okudum ve yeni üye olduğun için, merak edip doğum tarihine baktım. İnan, senin gibi genç bir kardeşimin bu konuda, bu kadar duyarlı olmasından hem gurur duydum, hem de umutlarım arttı. Eleştirmeli ve doğruyu hep birlikte, bu şekilde bulmalıyız. Yalnız bir-iki mesaj sonra sana yapılan eleştiriye, yaşı senden oldukça büyük ve saygıdeğer bir kişiye verdiğin agresif cevaplar beni çok üzdü Eleştirmek hakkını kendinde görüyor isen, eleştirilmeye de açık olmalısın. Yoksa hiç kimse senin yaptığın eleştiriye kulak asmaz, ve üzüm yemeye çalışırken, bağcıyı dövdüğünle kalıverirsin. Umuyorum ki, bu kadar duyarlı bir kardeşim yaptığı hatanın farkına varacaktır
Bana sorarsan klavye hatası diye bir şey yoktur.Herkesi eleştirip hatalarını yüzüne vurmaya devam edecek kadar türkceye özen gösteriyorsan,yazmış olduğun mesajı önce okuyacak sonra cevapla bölümünü tıklayacaksın. Ben Müjdatın avukatı değilim ama bende onun gibi orta okul mezunuyum ve bilebildiğimiz kadar türkceye özen göstererek yazmaya çalışıyoruz.Bu yaştan sonrada öğrenecek halde değiliz.
çok doğru söylüyorsun Gürol Amca aynen katılıyorum istediğimiz kadar güzel yazmayı amaçlayalım ama olduğu kadar oluyo tam anlamıyla dört dörtlük olmaz bunun içinde fazla tartışmaya girmemenizden yanayım bunu bir kardeşiniz hatta torununuz yaşındaki birinin söylediğini kabul edersiniz inşallah sağlıcakla kalın
Konuyu bu şekilde dağıtmak yerine, gerçekten Türkçemizi olabilecek en iyi şekilde kullanmaya gayret ve dikkat edelim İstersek, hele ki yaşı daha genç olan arkadaşlarımız, dört dörtlük de Türkçe öğrenir ve konuşabilirler!!! Sadece biraz dikkat ve gayret!!! Bu anlamda Erhan kardeşime teşekkür ediyorum
Teşekkür ederim Umut,beni desteklediğin için değil uzlaşmacı tavrın için.Çok hoşuma gitti ve ayni zamanda doğru söylüyorsun.
Bir hususta sana katılmıyorum, bu belkide ilk olacak ama olsun.Ben de senin gibi Erhan kardeşime tıpkı Umut torunuma ettiğim gibi teşekkür ederdim ama büyüklerine daha saygılı ve uzlaşmacı bir tutum içinde olsa idi.Büyüklere saygıda bana göre enaz türkcemiz kadar önemli diye düşünüyorum.
Bu kadar uzun uzun anlatmak yerine; fotoğraf çekilir, resim çizilir diyerek gayet sade ve anlaşılır olunabilirdi diye düşünüyorum.. Tabi ki sizinde paylaşımınız doğru. Dil insanı rezil de eder vezirde.. Doğru yerde doğru zamanda kullanması bilelim yeter. Ve tabi ki doğru üslüp da.