Turna Avi

Konu, 'Tatlısudaki Canlılar' kısmında guney tarafından paylaşıldı.

  1. guney

    guney Güney

    Mesajlar:
    326
    Şehir:
    ankara
    En İyi Avı:
    dostlarım
    AV YERLERİ


    ================================================================================

    Turna genel olarak kamufle olabileceği yerlerde saklanarak avını bekler çenesinin alt kısmında bulunan duyusal porlar sayesinde avının yerini , boyunu , mesafeyi tam olarak belirler ve en uygun anda da S şeklinde kıvrılarak ortalama 45 km/s hızla avına atılır , avın karın bölgesinden veya galsamalarından her zaman yan yakalar



    Ankara çevresinde Gölbaşı, Mogan göllerinde , Kesikköprü ve Kapulukaya barajlarında, Sivrihisarda,Tüm bu göl ve barajlarda bulunur bana göre en iyi av yerleri şunlardır: Gölbaşında Emmi oğlu restoranın açıkları. kesikköprü baraj gölü, kapulukaya,kurtboğazı bartaji,dikilitaş sulama göletidir.Bu yerlerin ortak özelliği su derinliğinin yaklaşık 3-4 metre olması, hafifçe yerden yükselen otların (yosun değil) bulunmasıdır




    ================================================================================

    Turna balığı her mevsimde aynı derinlikte bulunmaz bu suyun ısısıyla ilgilidir. Balık sıcağı sevmektedir. Kışın derinlere iner çünkü suyun derin kısımları su ısısı soğuk olan su yüzeyine göre daha sıcak ve ısı yaklaşık 5 derece olarak sabittir. Su ısındıkça yüzeye çıkar . Bu nedenle soğuk havalarda balıkavı derin sularda sıcak havalarda yüzeyel sularda yapılmalıdır.Ancak çok berrak sularda balıkçının çevredeki doğal renkler dışında giyinmesi başarı şansını azaltır.En ideal derinllik yapay yemlerle olan avcılıkta 4-5 metre civarında olan göl derinliğinde ve altta değişik otların suyun 3 metre kadar altında bulunduğu 2-2.5 metrelik av sahasının kaldığı yerlerdir. Kışın ise bu derinlik 10 m kadar olmalıdır.



    Turna balığı kamuflaj konusunda tam bir profesyoneldir . gündüzleri dibi otluk olan yerlerde kamufle olur , ancak yüzey otluk ise böyle bir fırsatıda hiç kaçırmaz . Otlar arasında yatar ve uygun avı beklemeye başlar.








    Turna sazlık önlerinde dibi otlu ancak yosunlu olmayan yerlerde , özellikle turna otu denilen su içinde görüntü olarak akvaryumcularda gül olarak satılan akvaryum bitkisine benzeyen bitkilerin suyun yüzeyine kadarulaşamayıp yüzeyden 3-4m altta kaldığı yerlerde bulunmaktadır. Kayalık ve taşlık alanlarda turna pek gezmez çünkü turnanın doğal kamuflajlı derisinin desenleri bu tip bölgelerde ona avantaj sağlamaz. Turna avına uzun süretakip ederek saldırmaz.Sözünü ettiğimiz otların içine saklanarak çevreyi gözler avını görünce önce biraz takip edersonra derhal avının altına inerek karın bölgesinden saldırır. Özellikle Ankara’daki kesikköprü barajı gibi suyun15-20 metre derinliğinin rahatlıkla görülebildiği akvaryum gibi berrak olduğu sularda bu anlattığımız şekilde yeme saldırması izlenebilir. Turna genelde bir göl yada akarsuda daima belirli bölgelerde bulunur. Bu nedenle bir kere turna tuttuğunuz bir yerde ertesi sefer tekrar tutabilirsiniz..
    AHMET DEMİR in sitesinden alıntı..............
    uşenmemiş yazmiş gayette guzel olmuş. ben faydalı gordum; paylaşmak istedim.
    saygılarımla...............
     
  2. vurgun-01

    vurgun-01 Mustafa Can

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    1.345
    Şehir:
    İç anadolu
    Favori Kamış:
    Shimano catana 2,70
    Favori Makine:
    Shimano Nexave 2500 FC
    En İyi Avı:
    7.000 sazan - 2.785 Sudak - 1.370 Akbalık - 3.100 Turna
    faydalı bilgiler. paylaşım için teşekkürler.
     
  3. constrmanx

    constrmanx

    Yaş:
    52
    Mesajlar:
    6
    Şehir:
    ist/tuzla
    En İyi Avı:
    turna 45 cm
    çok faydalı bilgiler..sağolasın