Turna Sezonunu Açtık

Konu, 'İç sularımızdan (Tatlısu) Güncel Av Raporları' kısmında turkuax tarafından paylaşıldı.

1. turkuax

turkuax Okan

Favori Kamış:
    Cormoran Bullfighter 2.10 5-25 gr. Okuma V system 2.70 10-40 gr.
    Favori Makine:
    Shimano Exage 4000 FC
    En İyi Avı:
    4,5 Kg. Sinarit 72 cm 3.2 Kg. Turna
    Merhabalar,

1 Nisan'ın gelmesiyle birlikte dün ben de arkadaşlarımla turna sezonunu açtım. Son 1 haftadır sürekli hava durumunu izliyordum ancak pazar günü için bir güneşli, bir parçalı bulutlu, bir sağnak yağmurlu şeklinde hava durumu raporları değişiyordu. Hava durumu sağnak yağmurluya dönünce bir an için tereddüt etsek de akşam Mustafa arkadaşımla yaptığım son telefon konuşmasında birbirimizi gaza getirip gidelim kararı aldık. Durum böyle olunca diğer arkadaşlarımıza da haber verdik ve sabah 5:30 'da buluşmak üzere sözleştik. Gelen arkadaşlarımızdan bir tanesi ilk defa balık avına gelecekti ve daha önce hiç at çek tecrübesi yoktu.

Sabah bazı gecikmeler yaşasak da 6:20 gibi 3 arkadaş toplanmayı başardık ve fırından ekmeğimizi de aldıktan sonra avlağa doğru yola koyulduk. Yaklaşık 1 saatlik araba yolculuğundan sonra 7:30 gibi avlağa varmıştık. Avlağa varır varmaz hepimizin içi suyun durgunluğunun verdiği huzurla doldu. Hiç rüzgar yoktu ve parçalı bulutlu bir hava eşliğinde durgun bir su vardı. Hemen ekmek arası kahvaltımızı yapıp at çek için takımları hazırlama başladık. Öncelikle Metin arkadaşımızın takımını hazırlayıp ona at-çek yaparken uyması gereken temel kuralları, avlaktaki diğer avcılar ile arasında bırakması gereken mesafeyi, makinenin kalama ayarını vs. anlattıktan sonra kendi takımımı hazırlamaya başladım. Yeni takımım ilk defa suyla buluşacaktı ve performansını çok merak ediyordum. Kamış, makine ve misina hepsi yeniydi ve ilk defa hepsini birlikte test edecektim. Ben takımı hazırlarken Mustafa çoktan at çeke başlamıştı bile.

Ben de hazır olduktan sonra her zaman at çek yaptığımız yerimize geçtik ve başladık çalışmaya. Su soğuktu ve turna kıyıya yakın değildi. Hal böyle olunca çeşitli sahteleri denedikten sonra daha derinden gelen sahteleri ve kaşıkları denemeye başladık. Benim gözüme nedendir bilmem o an levrek için almış olduğum tobimaru takıldı. Geçen sene bu sahte ile güzel bir senatör almışlardı. Ben de onu denemeye karar verdim ve ilk atışımı yaptım. Çekmeye başladığım anda sahtenin ota takıldığını hissettim ve yavaş yavaş çekerek kurtardım. Bu sırada yanımda avlanan Mustafa bana dönerek bu kesimde ot yok buraya doğru at dedi. Ben de onun gösterdiği doğrultuda ikinci atışımı gerçekleştirdim. Sahte suyla buluştu ve temiz bir şekilde takılmadan gelmeye başladı derken bir anda makara cırlamaya başladı. Misina makinadan boşaldıkça ben Mustafa'ya kepçeyi kap arkadan diye bağırıyorum. Bu arada ben kalamayı biraz sıktım ve yavaş yavaş balığı kıyılatmaya çalışıyorum. Ancak balık beni görünce daha da dellenip yol istiyor. Mustafa elinde kepçe çek abi kıyıya dedikçe ben abi balık yol istiyor vermem lazım diyerek kalamayı gevşetiyorum. Tam bu sırada balık bir anda burnunu kıyıya çevirip bize doğru gelmeye başladı. Mustafa kepçeyi karnının altından geçirdim derken hayvan tekrar açığa doğru yüzmeye başladı. Ben tekrar kalamayı sıkıp yavaş yavaş sarmaya çalışıyorum. Bu arada Mustafa ikinci hamlesini de yaptı ancak kepçenin ağzı dar olduğu için yine sudan boş kaldırdı kepçeyi. Ben orada soğuk terler döküyorum kaçtı kaçacak balık diye en son üçüncü defa kıyıya doğru çektim balığı ve bu sefer başarılı bir hamle ile Mustafa balığı kepçeye almayı başardı. Kepçeye aldı almasına ama kepçenin alüminyum sapı ek yerlerinden yay gibi eğiliyor. İkimizde birbirimize baktık ve gülmeye başladık. İlk şoku üstümüzden attıktan sonra sahteyi aramaya başladık hayvanın ağzında. Ama nafile ağzını kilitlemiş sadece misina görünüyor. Bugüne kadar aldığımız bütün turnalarda genelde iğne dudağına girdiği için balık ağzında sahtenin yarısı dışarda olacak şekilde geliyordu ancak bu tamamen yutmuştu sahteyi. Solungacından da önemli ölçüde kan geliyordu. Öyle olunca hem Mustafa hem ben üzüldük çünkü daha önce yakaladığımız turnaların ağzından sahteleri zarar vermeden çıkarıp tekrar suya salmayı başarmıştık. Ne yapabiliriz diye bir bakalım dedik ve turnanın ağzını hafifçe araladık ancak sahte solungacın da gerisine boğazına bir kaç yerinden takılmıştı. Durum böyle olunca biraz uğraştan sonra sahteyi balığın boğazından aldık ancak bu sırada balığın boğazına ve solungacına oldukça zarar vermiştik. Balığın yaşama şansı pek yok gibi görünüyordu biz de ilk defa balığa gelen arkadaşımız Metin'in balığı almasına karar verdik ve her ihtimale karşı durumunu gözlemek için file livarımızın içerisine koyarak suya bıraktık. Ama durum beklediğimizden farklı olmadı ve balık kendini toplayamadı. En azından balıkta havyar yoktu diye kendimizi teselli ettik.

Akşama 6'ya kadar 4-5 vuruş daha aldık ancak kıyıya başka balık alamadık. Bu arada hava tam da meteoroloji tahminlerinin söylediği gibi oldu. Sabah hava rüzgarsız ve parçalı bulutluydu,öğlene doğru ara ara yağmur yağdı. Öğleden sonra bir ara dolu yağdı. Daha sonra yağmur güneş yağmur güneş şeklindeydi. Ara ara da rüzgar şiddetini arttırıyordu. Neyseki öğlen tam biz mangalı topladıktan sonra yağmur ve dolu yağmaya başladı ve biz arabanın içine girerek kendimizi güvene alabildik :)

Kullanılan Takım:

Okuma V System 2.70 10-40 gr.
    Shimano Exage 4000 FC
    Berkley Whiplash Pro 0.06 mm yeşil
    Sahte: Yo-zuri Tobimaru 105mm

Aşkam Metin beni arayıp balığın 72 cm. boyunda ve 3.2 kg. ağırlığında olduğunu söyledi.

2. pitbull

pitbull Furkan Güner

Favori Kamış:
    Shimano Alivio BX 2.70- Shimano Alivio BX 1.65
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000 RB- Okuma Pro SPA 25
    En İyi Avı:
    Turna-52cm
    Tebrikler abi, güzel turna. Bu raporlardan sonra ben de mi turnaya gitsem diye düşünmeye başladım. :D

3. haakaan

haakaan Hakan Çetinkaya

Favori Kamış:
    LİNEAEFFE
    Favori Makine:
    OKUMA
    En İyi Avı:
    Can Dostum
    Okan bey tebrik ederim sezona güzel bir başlangıç yapmışsınız . Darısı bizim başımıza inşallah :)

4. turkuax

turkuax Okan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Exage 4000 FC
    En İyi Avı:
    Teşekkürler Furkan daha irileri sana rastgelsin.

Dün gördüğüm kadarı ile su hala soğuk ve balık derinde kıyıya fazla yanaşmıyor. Kışın yoğun yağış olduğundan dolayı su seviyesi de yüksek durumda. Muhtemelen Mayıs'a doğru balık daha iştahlı olacaktır.

5. turkuax

turkuax Okan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Exage 4000 FC
    En İyi Avı:
    Teşekkür ederim Hakan Bey. Özlemiştik turnaları iyi geldi doğrusu. Bize de yoğun iş ortamından uzaklaşmak için bahane oldu sezonun açılması. Umarım daha irileri sizlere rastgelir ve sağ salim salabilirsiniz.

6. Isparoz45

Isparoz45 Fatih

Favori Kamış:
    Captain Arrow 1526 2.70m
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 FB
    Tebrikler güzel balık usta bende 2-3 hafta sonra gidicem inşallah. o zamana kadar su biraz daha ısınır heralde

7. turkuax

turkuax Okan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Exage 4000 FC
    En İyi Avı:
    Teşekkürler Fatih. Benim de ümidim Mayıs'a doğru ısınması yönünde.

8. lineafee

lineafee iskender

Favori Kamış:
    lineaefee
    Favori Makine:
    okuma salina 65
    En İyi Avı:
    kofana
    değerli arkadaşım çok asil ve güzel bir balık avınız çok güzel olmuş ,bu turna avları beni tatlısuya karşı soğukluğumu gideriyor avlarınızın devamını dilerim.

9. drasty41

drasty41 Recep

Favori Kamış:
    lineaeffe unicast, spro spin2,70 ve 2,40
    Favori Makine:
    shimano exage ryobi ekusima4000
    Tebrikler Okan kardeş devamlarını dilerim...

10. maximturka

maximturka mert

Favori Kamış:
    Okuma Salina SeaSpin10-40g,Shimano Alivio AX8000 3,30mt 50-100gr, Lineaeffe ac casting surf 390cm,
    Favori Makine:
    Okuma Safina Pro SPa-25 , OKUMA AVENGER AV-55 MAKİNE,DAİWA CROSSFIRE 2500
    okan hangı golde avlandınız?

11. turkuax

turkuax Okan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Exage 4000 FC
    En İyi Avı:
    Selam Mert,

Mesaj attım sana.

Rastgele

12. turkuax

turkuax Okan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Exage 4000 FC
    En İyi Avı:
    Teşekkürler Recep Bey.

Rastgele

13. cemil sarihan

cemil sarihan cemil sarihan

Tebrikler, açılış güzel başladı...

14. alienderakman

alienderakman Ali Ender AKMAN

Favori Kamış:
    Shimono Vengeance AX Surf 4,20m Catana CX Spinning 240ML 7-21gr
    Favori Makine:
    Shimano Nexave 10000 FB
    En İyi Avı:
    Karagöz 1480 gr.
    Okan Bey, kullandığınız misine hakkındaki görüş ve tecrübelerinizi paylaşabilirmisiniz.Her avınızın bu kadar güzel geçmesi dileği ile...

15. sazancıı

sazancıı gökhan batu

Favori Kamış:
    Daiwa mini spin 180
    Favori Makine:
    Shimano catana 2500 FB (Fener Bahçe:)))
    En İyi Avı:
    55 CM. TURNA, 52 CM. SUDAK, 6,5 KG. AYNALI,5 KG YAYIN
    Elinize sağlık şahane açılış olmuş.

16. turna

turna

Tebrikler, ellerinize sağlık, avınız her daim bol olsun.

17. zait41

zait41 zait adar

Favori Kamış:
    4 m alman balzer kamış
    Favori Makine:
    ekosima riyobi 6000 banax 3000 4000 makara
    En İyi Avı:
    1.5 kgeşkina 1980 gr çaylama
    tebrik ederim okan kardeş daha irilerine rastgele

18. Guray.85

Guray.85 Güray

Favori Kamış:
    Lineaffe s- flex 15 kilos 250gr. 4.20m. kapalı;145 cm surf kamış.
    Favori Makine:
    banax 4000
    En İyi Avı:
    45 cm palamut 740 gram.
    tebrık ederim güzel av olmus, av sırasında sahte ıle at cek yaparken celık tel kullandınızmı? ve mısıne bakımından önerılerınızı dıkkat edılmesı gereken hususları solersenız memnun olurum

19. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Tebrikler sevgili Okan.

Daha mevsimin başlangıcında turnaların oltalara rağbet etmesi bence sezonun bereketli geçeceğinin işaretiidir.

Daha büyüklerinin rasgelmesi dileğimdir.

Sevgiler

20. Sahilteam

Sahilteam Orhan YÜREKLİ

Favori Kamış:
    Balzer & Linea Effe Oyster & Okuma Salina
    Favori Makine:
    Ryobi ARCTICA 8000 & Daiwa 7000 C & Okuma Avenger 65A
    En İyi Avı:
    İstavrit 46 cm. & Turna 88 cm. 6 kg.
    Tebrik ederim Hayırlı olsun.
    Anlatım içinde ayrıca Teşekkür ederim adeta yazıyı okurken bende sanki sizin yanınızdaymış gibi heyecanlandım bir an için.
    Daha iyi Trofeler yakalamanız dileklerimle.
    İstanbul'dan Sevgilerimle.