turna

Konu, 'Tatlısudaki Canlılar' kısmında anil20 tarafından paylaşıldı.

  1. anil20

    anil20

    Mesajlar:
    414
    Şehir:
    denizli
    Favori Kamış:
    gırgır dip takımı ve şamandıra
    En İyi Avı:
    aynalı sazan 5 kg.
    [​IMG]
     
  2. akva

    akva

    Mesajlar:
    6
    Şehir:
    Kayseri
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    3.300 g turna
    Turna balık avının bende ayrı bir yeri var...müthiş bir hayvan. Bir ördeği suyun derinliklerine çekişini izlemiştim...hareket eden her maddeye saldırıyor. Turna balığının olduğu bölgede, kurbağa sesi duymak çoook zor:)
    [​IMG]
     
  3. berk43

    berk43

    Yaş:
    54
    Mesajlar:
    123
    Şehir:
    tavşanlı
    Favori Kamış:
    olta, sadece olta
    En İyi Avı:
    turna 7 Kg.
    O sol elinizde tuttuğunuz balık turna ise, biraz küçük değil mi? O boyuttaki bir turnayı hiç tutmamış sayar ait olduğu yere geri yollardım doğrusu...:(
     
  4. mcaglar

    mcaglar Mehmet ÇAĞLAR

    Yaş:
    44
    Mesajlar:
    329
    Şehir:
    Ankara, (Samsun)
    Favori Kamış:
    Olta, Kaşık, Meps, Rapala
    En İyi Avı:
    Turna, 6 kg
    Sevgili Akva abim, sadece sol elinizdeki balığın küçüklüğünü değil sağ elinizdeki balığın da havyarlı olduğunu bariz bir şekilde görebiliyoruz. Buranın bir amatör balıkçılık sitesi olduğunu biliyorsunuz. Gerçi daha ilk mesajınız ama yine de bazı şeyleri araştırıp öğrendikten sonra yapsaydınız çok daha iyi olurdu, umarım bu yanlışlarınızı bir daha yapmazsınız...

    Turna balığının boylimiti...........: 40 cm
    Turna balığının kapalı sezonu....: 15 Aralık - 31 Mart
     
  5. akva

    akva

    Mesajlar:
    6
    Şehir:
    Kayseri
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    3.300 g turna
    Sevgili kardeşim..O balık emin ol havyarlı değildi. (bittecrübe sabittir özenle temizledim tadına baktım). Kaldıki o mevsimde havyarlı olması da mucize olurdu.

    Diğer arkadaşa gelince. Evet yönetmelikte ki boy sıralamasına girmiyor...40 cm - sanırım bu 35 yada 38 cm civarında idi. Kendimide kınıyorum....Lakin ön yargılı karşılamanızıda tuhaf karşıladım...1- Boyu bariz anlaşılıyormu 2- Karnındaki havyarı nasıl bildin 3- Mevsimini nerden bildin 4- Bunları nerden çıkardın.

    Arkadaşlar

    açıkcası zanna mebni cümle sarfetmek hoş olmaz

    evet ilk yazışım, ama sanırım 15 16 yaşından bu yana balığa giderim. (34)Yönetmelik mevzusuna gelince bir hukuk bürosundayım. İlk turna avına gideceğim zaman, kitabını hendesesini okudum...Ne olur ne olmaz diye...

    Ama taltif yerine imalı tahrif hoş olmadı açıkcası...
     
  6. Sorun yok sanırım avda,vicdani sirküler devreye girer sadece;)

    Date/Time : 2004:01:01 12:00:25
    [​IMG]
     
  7. carp

    carp Mehmet

    Mesajlar:
    337
    Şehir:
    Silivri/İstanbul
    Hocam fena av olmamış. Kısaca avlanılan yer ve kullanılan takımlardan da bahsetmek adettendir burda. Sadece fotoğraf kurtarmıyor. Benden söylemesi...
     
  8. berk43

    berk43

    Yaş:
    54
    Mesajlar:
    123
    Şehir:
    tavşanlı
    Favori Kamış:
    olta, sadece olta
    En İyi Avı:
    turna 7 Kg.
    Turna benim tutkum diyorsunuz. Gerci benim tutkum degil ama ne zaman ki 7 kg. gelen turnami tuttum, daha büyügünü tutana kadar bu kg, in altinda olanlari hep geri saliyorum. Saliyorum ki belki ileride 7 kg.in üzerine ciktiklarinda tutabilirim.
    Benim de anlayisim bu...
     
  9. djgoldıe

    djgoldıe Gürkan

    Yaş:
    37
    Mesajlar:
    223
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    iş yapan tüm setler :)
    Favori Makine:
    Remixon
    En İyi Avı:
    2.5 kg levrek
    Turna Baliğini Taniyalim Ve Avlayalim Av şekilleri !!!!

    Evet arkadaşlar daha önce bir çok bölümde konusu açılmıştır muhakkak ancak bu arkadaşımızın konusuna ilave yapmak istedim tatlı su balıklarından hemen hemen en çok avlanan balık olan turna hakkında detaylı bilgiler vermeyi düşündüm balığımızı tanıyalım avlanma şekilleri daha detaylı öğrenelim

    umarım yardımcı olurum

    TURNA BALIĞI


    Silndirimsi uzun gövdeli, kemikli bir balıktır. Ağzı ördek gagası şeklinde, üst kısmı iyicene basıktır. Sırt ve anus yüzgeçleri vücudun gerisinde bulunur. Dişleri çok (yaklaşık 700 adet) ve keskindir.
    Turna balıkları hareketli ve durgun sulardan hoşlanırlar ve çok yırtıcı olduklarından, cok fazla miktarda balığı tahrip ederler. (bunlara tatlı su köpek balığı denebilir) Uzunlukları 1m. yi bulabilir. Kuzey yarımküreye özgü olan bu balıklar, kuzeye göre Avrupanın güneyinde daha azdır. Avrupada bulunan tek türü "adi turna balığı" dır ( Esox lucius.L.). Turna balığının ağırlığı 25kg. a kadar çıkabilir. Turna balığı Şubat-Mart-Nisan aylarında yumurta atar. Bu mevsimde eti iyi olmaz. Genelde, turna balıkları taze tüketimin yanısıra tuzlanmış veya füme olarak tüketilir. Almanya'da hafifçe zehirli olmasına rağmen, yumurtalarından havyar yapılır.


    AVCILIĞI:
    Bir çok turna avcısı bu balığın yaşadığı ortamda diğer balıkların nasıl olupta hayatlarını devam ettirebildiklerine şaşarlar, çünkü yenebilir ve/veya hareket eden her şeye saldırırlar. Hatta, bazı büyük boy turna balıkları su yüzeyinde yüzen su kuşlarına saldırıp yerler. Bu çerçevede, turna balığının avlanması oldukça basittir diyebiliriz.
    Turna balığı, tatlısuların "yalnız kurdu" diye düşünebiliriz, ancak dikkat edilecek olursa, büyük bir turnanın yakalandığı yer ve civarında sıklıkla diğer iri veye aynı boy turnalar da oltamızı ziyaret eder. Bundan çıkartılabilecek sonuç, turnaların boylarına göre guruplar halinde bulunduklarıdır. Bu sonuca göre, "yalnız kurt" benzetmesi yerine "aslan ailesi" benzetmesi daha yerinde olur kanısındayım.
    Bu tip guruplaşmaların olduğu noktalara, turna avcılığı bakımından sıcak noktalar adını verebiliriz. Eğer turna avladıysanız, avlanma bölgenizde her zaman daha iyi av veren "sıcak noktaların" varlığını siz de saptamışsınızdır.
    Sıcak noktalar, aynı zamanda turna balığına yem olan canlıların da bol olarak bulundukları noktalardır. Buralarda, turna balığı genelde çok kısa süreli yoğun bir av verir, bu zamanın dışında doymuş olan turna balığını kandırmak oldukça fazla bilgi ve beceri gerektirir. Sıcak noktalarda temperatür ve barometrenin günlük optimumlarının oluştuğu zamanlar, turnanın mevsime bağlı gün içi aktivitelerinin tepe noktasını oluşturur ve bu çevrim günden güne değişiklik gösterir. Genellikle bu aktif zaman aralığı, bir saat kadar sürer. Sonbaharda bu aktif zaman bölünmüş olarak, sabahın ilk ışıkları ve akşam gün batımından kısa bir süre önce gerçekleşir. Kışın, suyun sıcaklığına bağlı olarak, aktivitesi düşen turna balığı, genelde kışın güneşli günlerinde tam gün ortasında aktiftir. Bu arada dikkat edilmesi gereken, gün ortası hesaplanırken güneşin doğması ile batması arasındakı zamanın ortasının bulunmasıdır. Yaz ayları ve ilkbaharda ise, bu zaman genelde öğleden sonra ve akşam üzeri arasında yer alır.
    Avlandığınız yeri ve mevsimsel özellikleri iyi tanıyorsanız, beklediğiniz sıcak noktada aktif zamanı yakalayabilirseniz, ödülü de fazlası ile alırsınız.
    Belirtmek gerekir ki, büyüme güdüsü ve rekabet yüzünden yavru turnalar bu tanımlar dışında kalırlar ve en umulmadık zamanlarda av verirler. Yeri gelmişken lütfen bir amatör avcı olarak kazara oltanıza gelmiş olan 700-750gr. ve altındaki yavruları zedelemeden geri salın, bırakın rekor boylar olarak sizlere geri gelsinler.



    KISA AV BİLGİLERİ

    TAKIM

    1.70m-2.40m dolu fiber, tümden yaylanabilir tip.


    MAKARA

    1:4 turlu, orta boy makara

    MİSİNA

    El oltası: Olta 0.60-0.80mm tercihan şeffaf yeşil
    Makara için: 0.30-0.45mm kahverengi min.20kg
    testli.

    İĞNE

    Bronz kaplama, halkalı, ekstra güçlü;
    Üçlü iğne için 10-6 Nr.
    Tek iğne için 2-1/0 Nr.

    YEM

    Canlı tatlısu balıkları, ölü tatlısu ve deniz balıkları
    Mepps, yapay yem, kaşık, iri Jigg

    TEKNİKLER

    Canlı yem, Ölü yem- çökertme, yüzdürme, çoklu çökertme.
    Sürtme, atıpçekme.


    AV TEKNİKLERİ:
    Turna avcılığı, temel olarak sabit avlanma ve hareket halinde avlanma olarak ikiye ayrılır. Sabit avlanma sandal veya karadan belirli bir alanda avlanmak şeklinde olur. Hareketli avlanmada ise, tekne ile hareket halindeyken, sürtme, atıp-çekme veya yemli gezdirme şeklinde olur.

    1- HAREKETLI AVLANMA
    Her çeşit sürtme bu sınıfa girer. Sürtme için, çok çeşitli kaşık, seğirtme, mepps(döner) ve suni yemler vardır. Avlandığınız alan için bunlardan en uygununu deneme yanılma metodu ile seçmek zorundasınız, ama unutmayın ki, fazla süslü olanlar balığı kandırmaktan çok, avcıyı alışveriş için kandırmak üzere yapılmıştır.
    Hareketli avlanmada diğer bir yöntem ise, canlı veya ölü yemle yapılan sürtmedir. Bu tip avcılıkta, genellikle kaya balıkları iyi sonuç vermektedir, ama istavrit, kolyoz gibi deniz balıkları da kullanılabilir.

    2- SABİT AVLANMA
    Sabit avlanma; Dip yemlisi (şekil 3.), ölü yem (şekil 4.), çökertme (şekil 5), canlı yem (şekil 6) şeklinde olur. Söz konusu yöntemlerden hangisi uygulanırsa uygulansın, eğer bir den fazla olta ile avlanılacaksa, oltalar arasında en az 10m mesafe bırakmak lazımdır.
    Özellikle, ölü yem kullanıldığında, eğer zemin müsaitse (atılan yemi örtecek yosun, balçık bulunmaması halinde) çevreye abartmadan yemleme yapmakta fayda vardır.
    Tutna sert bir balık olduğu için, özellikle kamışla avlanmalarda kakıç veya kepçeyi balığı sudan kesmek üzere hazır tutmak gerekir. Ayrıca büyük balıkların ağzından iğne çıkartmak için, yanınızda bir pense bulundurmakta fayda vardır. Turna canlı iken en kolay baş ve işaret parmakları vasıtası ile gözlerinden tutulur.


    [​IMG]


    DİP YEMLİSİ

    Dip yemlisinde, ölü yeme ağızdan sokulan beden, anus deliğinden çıkartılarak, fırdöndüye bağlanır. 3 lü iğne ağızda kalır, tercihan çelik beden kullanılırsa, bedenin balığa yerleştirilmesi daha kolay olur.
    Bu, eğer dip yapısı müsait ise, balık dipte yosunlar veya çamur ile örtülmeyecekse, özellikle kıyıdan uzak mesafelere atış içim ideal bedendir.
    Uygun olmayan zeminlerde, yem olan ölü balığa bir enjektör yardımı ile, karın boşluğuna hava pompalamak, yemin bir süre yüzmesini sağlar ve yemi görünür yapar.

    [​IMG]




    ÖLÜYEM

    Ölü yemli bedende, yemin bağlı olduğu köstek, fıdöndünün iskandile yakın olan halkasına bağlanır.
    Bu yöntem, orta mesafelerde ve özellikle su yüzüne kadar uzanan bitkilerin arasındaki boşluklarda iyi iş görür. Yem aynen dip yemlisinde olduğu gibi takılır.
    Köstek uzunluğunu mesafe (suya giriş açısı) ve ortam özelliklerine göre ayarlamak gerekir, ancak köstek boyu 30-34cm. den daha kıa tutulmaz

    [​IMG]


    ÇÖKERTME


    Çökertme oltada, beden suyun içersinde kalan iskandilden yaklaşık 40-50cm. uzağa bağlanan bir şamandıraya sabitlenir.
    Yem olarak, ağırlıkla Kolyoz, İstavrit ve iri Sardalya gibi deniz balıkları ve Kızılkanat, İnci balığı ve Sazan yavruları göğüs yüzgeçlerinden kesilip baş tarafı atıldıktan sonra (baş tarafları yemleme için kullanılabilir) arka tarafları kullanılır.
    Beden yeme bir çuvaldız yardımı ile, 3lü iğne kesik tarafında kalacak şekilde geçirilir ve beden fırdöndüye tesbit edilir.
    Balık yemi aldığı zaman, kıstırmayı da yerden keser ve samandıra su yüzüne çıkar. Bu durumda iğnenin oturması için ilk önce kuvvetli bir tasma vurulur ve balık suyuna göre çekilir.

    [​IMG]




    CANLI YEM

    Canlı yem kullanıldığında, şekil 1. deki gibi çift 3lü iğneli bir beden kullanılır.
    Yem bedene, ya fıdöndüye baş tarafı gelecek şekilde arka iğne boşta olmak üzere, ya da yemin kuyruk tarafı fırdöndüye gelecek şekilde (şekil 6.), ya da her iki 3lü iğnenin birer kancası balığa kuyruk ve sırt tarafından takılı olmak üzere sabitlenir.
    Birinci şekilde, yem takılmasında kıstırma balık ile şamandıra arasına, ikinci şekilde yem takılmasında ise (şekil 1-2.) şamandıra ve iskandil arasına, fırdöndünün iskandile bakan halkasına veya 3lü fırdöndü ile- 30-35cm. bir köstek ile sabitlenir.
    Köstekli tipte şamandıra ile iskandil arasındaki bedenin gergin durabilmesi için, suyun derinliğinin tam olarak bilinmesi gereklidir.

    [​IMG]


    Alıntıdır : Artuz
     
    Son düzenleme: 17 Ekim 2007
  10. Conqueror

    Conqueror Ahmet Fatih Eryılmaz

    Yaş:
    42
    Mesajlar:
    10.402
    Şehir:
    Edirne / Kutlutaş
    Favori Kamış:
    Silstar at makara 50 lik , Silstar Bx makara 50 lik ,Silstar 2,70 m iki adet kamış
    En İyi Avı:
    100 gr israil sazanı
    paylaşım için teşekkürler
     
  11. sazancıı

    sazancıı gökhan batu

    Mesajlar:
    1.561
    Şehir:
    ankara
    Favori Kamış:
    Daiwa mini spin 180
    Favori Makine:
    Shimano catana 2500 FB (Fener Bahçe:)))
    En İyi Avı:
    55 CM. TURNA, 52 CM. SUDAK, 6,5 KG. AYNALI,5 KG YAYIN
    bunlar bir siteden alıntl galiba
     
  12. maksoy

    maksoy mehmet

    Mesajlar:
    15
    Şehir:
    Bolu
    Favori Kamış:
    3.00 lük kamış
    En İyi Avı:
    32 cm aynalı
    Acaba turna balıgı Bolu da varmı ben hiç duymadım bilen arkadaşlar varmı acaba:confused:
     
  13. hızır şeref gültekin

    hızır şeref gültekin hızır şeref gültekin

    Yaş:
    40
    Mesajlar:
    393
    Şehir:
    rize
    Favori Kamış:
    sawagear predatör 20 60 300
    Favori Makine:
    shimano biomaster sw4000xg
    En İyi Avı:
    kilosunu bilmiyorum ufo gibi bişeydi :)
    madem boluda sınalabalık sorsana turnayı ne yapacaksın be arkadaş onunyerini tutmaz hiç bir balık sen dert etme ala aladır o tatlı suyun kralıdır hemde allı pullu kraldır denizde levrek dere de ala başka balık arama
     
  14. maksoy

    maksoy mehmet

    Mesajlar:
    15
    Şehir:
    Bolu
    Favori Kamış:
    3.00 lük kamış
    En İyi Avı:
    32 cm aynalı
    yok hayır ben turna istiyorum alabalıktan pek anlamam....
     
  15. esabi

    esabi SENIOR MEMBER

    Yaş:
    53
    Mesajlar:
    4.881
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    reklama gerek yok
    Favori Makine:
    favori kamışım bölümünde yazıyor
    En İyi Avı:
    pulu imzamda
    düzce ve adapazarı civarlarında bolca bulabilirsin;)
     
  16. eyup

    eyup Eyup ERDAL

    Yaş:
    42
    Mesajlar:
    25
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Alba Star
    Favori Makine:
    Banax
    En İyi Avı:
    47 cm turna, Çinekop,İst.
    Sadece turna tutmak için tatlı suya gidiyorum henüz yayın,sazan dışında kayda değer balık tutamamıştım burda yazılanların hepsini uyguluyacağım inşallah bu turnayı tutana kadar. emeğine sağlık...