iyi günler. herkese zevkli avlar dilerim. bir başka turna raporum daha burada>>> sabah sularında bir balık oltamıza vurdu. balık 50-60 cm kadar vardı biraz da arkadaşın acemiliği saysesinde tasmala talimatımla oltayı dikti de dikti havaya, zaten 1 metre kala silikona vuran balık ilk akrobatik su üstü hareketinde ipi kesti ve kaçtı. ip deyince balıkçı satıcım al bunu (0.60 örgü) çelik tel yerine kullan iş görür demişti fakat balık az köşeleyince ağızında kesti attı misinayı kesinlikle örgü dynemma demeyin siz gidin çelik tel alın turna avında. balığa mı yansam; ağızında silikon kancalı gitti ölürmü ölmezmi, avı kaçırdığımıza mı yansam bilemedim sonra bu ufaklık bizi ziyaret etti Uploaded with ImageShack.us belki 40 cm vardı yada 38 ama büyüsün merada zaten az balık var bu alınmaz bu kadar büyüdüyse biraz daha şans vermek lazım, sportmence davranmak lazım diye düşündüm ve saldım. http://youtu.be/i-CqWVRgSk4 avın bol balıkla geçmesi çok önemli değil bence, yeterli temiz hava, odun semaveri çayı ve biraz da adrenalin aldıysanız reeling sizden iyisi yoktur. tabiki amacınız mera kurutmak değilse eğer....hooked
Tebrikler , ip misina kullanmada amaç çekerinin büyük kalınlığının az olmasıdır. 60 lık ip kullnmak mantıklı değil turna için maksimum 20 lik yeter daha kalını atış mesafesini kısaltacaktır.çeliktel istersen iptede kullana bilirsin.
makinalarda zaten 60 lık yok. 0.30 örgü ve 0.31-0.28 mono kullanıyorum. O bahsettiğim sahtenin hemen önüne geliyor
Gününüzü şenlendiren figüranlar oltanıza gelmiş.Bana göre asıl zevkte budur.Balığı alıkoymakta değil orda olsunlar yakalayayım mantığındayım.Yanlız elinizdeki eldiven niçin onu anlayamadım? Tebrikler...
eldiven işimi kolaylaştırıyor arabadaydı farkettim balık vurunca kullanıyorum. birinci avantajı balığı çok rahat sudan çıkarıyorum kaymıyor. ayrıca elim balık kokmuyor.
Son trofemi de aldığımda, bütün turna avlarımda da, güvendiğim tek şey rapala bağı olmuştur. sahtenin ana bedene rapala bağıyla bağlantısı dışında arada başka hiçbirşey olmadı. Bence, hiçbir turna, 0,60 lık hele ki örgü misinayı diş darbesiyle kesemez. tuttuğunuz bir turnann diş yapısını inceleyin, misinayı kesebilecek herhangi bir keski özellikli dişi yoktur. turnanın dişleri ön tarafta, yarım santim uzunluğa ulaşabilen, sivri ve uzun dişlerdir. Bence sizin balığı kaçırma nedeniniz balığın misinayı kesmesi değil, örgü misinanın sahteye bağlantı düğümünü zayıf yapmanız, dolayısıyla düğümün çözülmesi. Yoksa 60 cm lik bir turna, hele ki düzgün kalama ayarı da yapıldıysa kolay kolay kaçamaz Senin de dediğin gibi, acemilik işte oltayı havaya dikince balığa kaçma şansı da verilmiş. Ancak o balık kıyılansaydı size bu kadar heyecan vermeyecekti böylesi çok daha iyi olmuş nice trofelere..
balık kaçtığı zaman bile yaşattığı heyecan yeter. bir dahakine tekrar karşılaşırsınız insallah. Istedığiniz keyfi aldıysanız zaten başka söze gerek yok. Daha iyilerini tutmanızı dilerim. Çelik tele gelince, misina kalınlığı hiç önemli değil, riske atıp can sıkacağına turna için her avda kullanılması gerektiğini düşünüyorum.
Kaçırılanla, salınanla, çok güzel bir av günü olmuş bence, tebrik ederim. Arkadaşınız tasmalama olayını abartmış bence de. Bu hareket aynı zamanda kamışa da yük bindirir. Baybora arkadaşımızın söylediği doğrudur ancak, tasmalama esnasındaki abartı, balığa ters bir hareket yapma şansı doğurmuş ve içteki terse dönük dişlerden birinin misinayı kesmesine neden olmuş olabilir. Bu şekilde olması, ön dişlerle kesilmesinden daha muhtemel diye düşünüyorum, çünkü tasmalama esnasında balığın yanlamasına izin verilmiş anladığım kadarı ile, bu da misinanın ağızda geri kaymasına neden olmuş olabilir, bu durumda balığın sahteyi ne şekilde aldığı da önemli tabi. Bunun yanı sıra turnanın solungaçları da misina kesebilir ama 0,60 örgü bir misinayı kesebileceğini zannetmiyorum. Netice itibari ile kaçırmışsınız, söylenecek pek fazla şey de yok esasen, bir dahakine daha güzel bir turna rast gelir ve onu alırsınız umarım. Bereketli avlar dilerim...
size katılıyorum arkadaş öyle bir dikti ki balık direnç gösterince bir daha dikti ve olan oldu. balığın kesinlikle misinayı kestiğini düşünüyorum yoksa iki asılmada kesinlikle çözülecek bi düğüm atmadım arkadaş acemiydi ama ben o kadar da değil . öyle yapmasaydı kesmesi çok çok zordu alırdım herhalde kıyıdan diye düşünüyorum çünkü önceden aynı ögrü beden ile 3 balık kendim aldım kıyıya ama sivri tarafına denk geldi nasip değilmiş. sonuç olarak olmaz olmaz bir gün olur ben örgü de olsa tavsiye etmiyorum sahtenin önüne bağlanmasını. çünkü ağızında devasa sahte ve kancalarıyla balığın gitmesine hiç mi hiç gönlüm razı olmuyor doğal olmayan bir şey yazık hayvana. hep kısa çelik tel kullanacağım bundan sonra ve herkese tavsiyemdir.