bugün köprüköy tarafına turna avlamaya gittik. Forumda bir konuda baya bir tartışma olmuştu canlı yem taşımak yasak diye neyse aldık sasilerimizi gittik 3 kişi sabah. Tam 8 de avlağımızda yerimizi aldık bir çay içip kahvaltı yaptık saat 8.30 oldu. Başladık at çek yapmaya aralıksız 5 saat attım çektim bulunduğum kıyıda soldan 1000 metre sağdan 1000 metre atıp çekmediğim yer kalmadı. ama ne bir vuruş nede bir yakalayabildik. hemen sağımızda ve solumuzda canlı gümüşlerini almış gelmiş iki grup vardı. sol tarafımızdaki grup en büyüğü 3 kilo civarında olan 1 livar dolusu tahminen 20 tane turnayı yakaldı. sağ tarafımızdaki grup ise 2 livar dolusu turnayı yakaladı. bizde at çeke devam tabii kollarım koptu. bir ara jandarma geldi onlar gümüşle tutarken biz sasiyle tutuğumuzu görünce alaycı ifadelerle güldüklerini hissettim. adamlar balıklarınız alı karşımızda akşam yemeğinde turna yeyince çok zoruma gitti. sasi iş görmüyor barajdan da canlı gümü yakalamak çok zor. Sorarım şimdi size arkadaşlar bu canlı balığı bende taşısaydım ne zararı olacaktı baraja. ( gümüşle tutan arkadaşlar oltalarını suya attıktan sonra gölgede yattılar inanın amale yanığı denilen kavram yanımsa sosyete gibi kalır heryerim yandı pişti güneşten.)
Abi gümüşü avlaktan yakaladığın sürece sorun yok ama, başka yerden getirmen yasak. Tebliğde de canlı olarak balık naklinin yasak olduğu söyleniyor. Avlağınız yerde gümüş varsa yakalayıp kullanabilirsiniz. Ayrıca rapala filan deneseydin abi. Gümüşe çok benzer sahteler var.
40 tane turna yakaladılar da ne geçti ki ellerine. koca bir hiç. bir hiç uğruna doğayı katlediyorlar. Şikayet etmek lazım. Uyarmakla da olmuyor...
canım kardeşim denemediğim şey kalmadı beyaz açık sarı kırmızı sasi, kaşık Vs vs yok yok yok orda sahteye gelmiyormuş turna... barajda da bu ayda gümüş yakalamak imkansız. tek tesellim temiz hava almamız oldu
Mustafa, adamlar gümüşü avlaktan aldıysa sorun yok. Kişi başı 10 turna sınırı var. Ayrıca konuda grup olduklarından bahsediliyor ve grup da en az 2 kişi olacağına göre; grup başı 20 turna -yasal olarak- hakları. Tabii illaki 10 turna yakalanacak diye kural yok, kişinin insafına kalmış, kendine yettiği kadar 2-3 turna alıp da gidebilirler.
Dışarıdan getirmişler gümüşü yasağı ezmiş olmuyorlar mı? İster avlasın ister avlamasın.. Bir bilindiği var ki bu yasak konuluyor..
Bende zaten dedim ki; Avlaktan almadılarsa gelen jandarmanın müdahale etmesi lazımdı. Tekrar: Yemlik balık avlaktan yakalandığı taktirde sorun yok. Aşağıya da, 2/2 Tebliğ'deki yazıyı alıntı biçiminde aynen yazıyorum. Saygılar...
degerli arkadaşlar malum 2-2 tebliğlerine uymak tamamen vicdani ne bunu konroleden kiş nede kurum var .buğün yasak olan sudak,levrek için hangi göle gittinizde tuturmadılar.sadece tırıvırı konusunda biraz bilinç oluştu.AMA önemli olan bizin bu kurarlara içten ve inanarak uymamız vede uymayanları 156 ya bildirmemiz.bende Çanıllıda amele yanığı olmuştum at çek ten yanımda GÜMÜŞ AĞI ile gümüş tutup turna tutanlar oldu bence kurarları sorgulamak yerine bunun gibi değişik çözümler bulmalız.
canlı nakledilen balıkların o göle yada baraja canlı vaziyette kaçma ihtimallerinden dolayı yasak. iyi niyetle salınmış birsürü balık bugün yeni yerleştirkleri yerde ekolojik katliyam yapıyor.
Arkadaşlar gölde gümüş yakalamak zor.göle gelen derelerden yakalıyorlar gümüş ağı ile oda yasal zaten.
emre kardeşim iyişallah bir dahakı sefere... at çekle yakalanmıyacak dıye bir şey yok, senınde bıldıgın gıbı lakın bırazdaha sabır ed. 1 ay kadar. hava ve su bi ısınsın. ozaman at çek birazdaha zevk verır. gercı bu zamanda da tutulur amma, sagında , solun da canlı ile tutuyorlarmiş. bende olsam canlıyı tercıh ederdım. yo ben orda illa sası ile tutacam dıyorsan.birdakıne sasılerını kokutmayı dene işe yarayacaktır. saygılar.
Olay tamamen bireyin kendi zihniyetinde bitiyor. İlk önce sahte ile turna tutulamayan bir gölet, baraj ırmak olduğunu sanmıyorum. Önemli olan doğru mevsimd e doğru havada doğru ışıkta doğru derinlikte balığı aramak, veya bunların farkına varmak için yapılan çalışma ve sonuç olarak tecrübeye erişmek. Şimdi sizin için önemli olan nedir? balık yemekmi yoksa, öğrenmek ve akabinde zevk almakmı? Bu arada zevk almak kısmı size cazip geliyorsa lütfen bir dahakine 156 yı arayarak bilgilendirme yapın. Zira başka avlaktan getirilen balıkların hastalık riski taşıma olasılığı hiçte yok sayılacak bir tehlike değil. Saygılar sevgiler.
jandarma geldi onlar gümüşle tutarken biz sasiyle tutuğumuzu görünce alaycı ifadelerle güldüklerini hissettim. Yanlış anlamadıysam, yukarıda jandarmanın olay yerinde olduğundan bahsediyor, arkadaşa, şuraya müracat et, şurayı ara demeye gerek varmı bilmiyorum! Yasalar uygulanmassa, uygulayıcılarda adam sende diye, hareket ederlerse, olacağı budur, vatandaşında bir gün tepesi atar, memleketin doğrucu başı benmiyim diye başlar oda kuralları teğet geçmeye, bu vatandaşada kızılırmı? sizleri bilmem ama, ben heralde kızamam, çünkü bu BALIK BAŞTAN KOKMUŞ demektir, kalın sağlıcakla...
Vatandaş sıkıntısını, derdini, görevlilerin vurdumduymazlığını anlatmaya çalışmış, anlayabildiğim kadarıyla, siz hala yemekten, öğrenmekten, zevk almaktan bahsediyorsunuz, vede 156 yı arayın diyebiliyorsunuz, görevli ve olaya müdahele edecek kolluk kuvveti zaten orada, bilmem anlatabildimmi?