arkadaşlar muhtelif belgesellerde afrika sahillerinde zargana avı ve amerika açık denizde uçurtma iri balık avcılıgı görmüştüm... aranızda bu konuda fiilen avcılıgı.. gören eden varmı ??
evet görmüştüm...o belgeseldeki ilginç olan uçurtma değil,kullandıkları iğne idi..iğne bile değil;o bölgedeki bulunan bir örümceğin ağlarından elde ettikleri topak şeklindeki yem...zargana yemi yapışıp kalıyordu...avcılık bu olsa gerek herhalde.
Afrika'da yapılıyor mu, bilmiyorum.. Ama Avustralya civarındaki yerlerde bol bol yaptığımız bir icraatti, uçurtmalı, bisikletli vs. balık tutma aksiyonları... Uçurtmalı tamada bisikletli ne ola ki dersiniz.. 3 Tekerlekli bisikletlerin ön tekerleğini bağlar, kurşun gibi kullanırsınız.. Herneyse daha fazla dağıtmayalım, uçurtmalı avda merakı mücibiniz olan nedir? Bildiğimiz bir husus ise yardımcı olmak isteriz elbet..
Ya pardon araya girdim ama, 3 tekerlekli bisikleti kurşun olarak kullandığınız oltayla ne avlıyordunuz?? Orca mı? Bir de beden ve iğne olarak ne kullanıyordunuz düşünmek bile istemiyorum. Halat ve demirdöküm'e yaptırılmış özel kanca felan herhalde..¿?¿? Cidden meraklandım.
Bisiklet değil.. Tıpkı o bisikletin ön tekerleği gibi bir tekerlek düşünün. Uçurtmalı oltalarda pek sık kullanılır. Ben o çatala 2 -3 tekerlek takıp yayın için kullanırdım.. Aslında ideal olanı "rolling weight" denen zımbırtılar.. Bunlar dökme tekerlekli ve kurşunsuz filan kullanılıyor.. Bisiklet tekerleği bilyası vs. yok, sudan vs. o kadar etkilenmiyor. Yayın tekerlek, filan? Yayın yemi alıp gezmeye başlayınca, tekerleğin faydasını görürsün kolayca. Akıntılı ve bozuk dipte, irice bir tekerleksiz takım, takılıp kalacak takımdır.. Tek tekerlek ikide birde devrilir, bir kaçını yanyana koyar, silindir gibi yaparsınız.. Tipik bir uçurtmalı takımda, misinalar ortalama 65 - 70 kg çekere sahip olur. 20 kadar köstek kullanılır. İğneler 8/0'dan başlar, ama genelde 24/0 ve üstü kullanılır. Köstekler, 15+ tane stoperle beden üzerinde tutulur. Eee, bununla ne tutulur? Kingfish derler, buralarda yok.. Asıl adı yellowtail kingfish.. Sinarit'e benzeyen başka balıklar vs. Ama yelken balığı, bilhassadır. Denir ki, uçurtmalı olta kullanmadan yelken balığı tutulamaz.. Her neyse.. Dipte sürütme yapılacak uçurtmalı takıma da, öyle tekerlekler takılır.. Tekerlek bulunamazsa (ki çoğu zaman bulunmaz), hurdalıktan bisiklet tekeri temin edilir ve başın çaresine bakılır Bir kaç kez, inşaatlarda kullanılan makaraları denemiştim. İyi, hoş ama küçük olduğundan daha çok takılıyorlar
Aslında kıyıdan bu yöntemle balık tutmak son derece zevkli oluyor. Rüzgarlı havada, rüzgar denize doğru esiyorsa, salıyorsunuz uçurtmayı.. 500m öteye gidiyor.. Hiç bir teknik, kamış vs. ile 300m'ye canlı yem, geçin ölü yem bile atamazsınız Hep diyorum, orkinos vardı da biz mi tutmadık? Olsa öyle balık bir yerlerde, böyle yapar gene tutarız onu Bilsem eskisi gibi açıkta orkinoslar geziyor.. Salarım uçurtmayı, canlı lüferi takıp.. Var mısınız, yaza doğru bir organizasyon yapalım, uçurtma ile balık tutmaya çıkalım?
Gerçekten iyiymiş. Süpermiş hatta. Bunu deneyebileceğimiz bir yer ve balık türü olmaması kötü. Yanlış coğrafyada mı doğduk acaba? Sırf balık avlamaya bile yurtdışına gitmeye razıyım, değişik balık görmek tutmak istiyorum. Gına geldi kraça, istavrit, iskorpit, kefal, çinekop ve gelincikten.
abi cografya dogruda insanlar yanlış 20sene öncesine kadar orkinosu kız kulesinin karşısında avlarlarmış yani olay cografi degil insani hata
Aslında her yerde denenebilir.. Malum teknemiz yok.. Gemi yolu üzerinde olmayan herhangi bir yerde açığa takım yollamak için kullanılabilir. Basit bir örnek vereyim. Yemli takım yapıyoruz. Ama atamıyoruz. Biraz karışık bir şeydir, ama uçurtma ile uzaklaştırıp uçurtmadan sökülebilir. Basitçe, uzaktan kumandalı arabaların kumandasına bir kaç transistör eklenir. Böylece 5-10 misli mesafeye yayın yapar hale gelir. Uçurtmayada bir elektromıknatıs.. Kumandaya basınca yemi bırakır suya.. Bu şekilde gölün ortasına çok mazmuz, takım vs. atmışlığım vardır.. Ama artık eski hırsımız yok, yaşlı ve yorgun bir dinozor mu olduk nedir? Yaşlı turnanın ölü yem ardında gezdiği gibi, bizde uyuz izmartiler, çinekoplar filan ardında geziyoruz ancak.. Ama konu kaynıyor.. Arkadaş merak ediyordu, topiği açarken bir şeyleri. Eğer sorarsa, bildiğimiz kadarıyla cevap veririz sanıyorum..
Strafor'dan Yelkenli Arkadaşlar uçurtma dedikleri şey misinayı uzaklara gönderebilmek aslında.500-1000m uzaklara gönderebilirsiniz bu yöntemle. Burada en önemli şey Rüzgar kıyıdan denize doğru esecek. Resim olmadığı için anlatmaya çalışayım. 2 tane yöntem var aslında; 1.si bir balonun içene biraz su doldurarak denize bırakmak. cep telefonundan biraz büyük bir strafor levhayı balona bağlayıp, straforun üzerine kursunu koyup misine ile sıkıştırırsanız balon uzaklara götürecektir.sonra sert bir çekme hareketiyle kurşunu strafordan kurtarıp çekmeye başlayabilirsiniz.( balon gitti tabiki ) 2. yöntem: Yelkenli yapma, Yine strafor bir koli düşünün, taban ve 1 tane yan duvar kalacak şekilde bir kayık yaptığımızı düşünün. tıpkı bir yelkenli gibi Aynı şekilde kurşunu strafora koyup uzaklara gönderip çekmeye başlayabilirsiniz. Bu yöntemler Rüzgarın kıyıdan denize doğru esdiği durumlarda geçerlidir. Genelde 500-1000m lik bir gönderme yapılabilir. Büyük balık avlarında kullanılmakla beraber. Palamut çaparisi olarakta kullanılabilir. Kalabalık yerlerde asla denemeyiniz. ( sarayburnu, boğaz v.b. ) Sakin ve boş yerlerde denerseniz daha iyi olur.zira rüzgar istediğiniz gibi esmeyebilir.
Murat kardeşim, bunlar "uçurtma" değil. Bizim bahsettiğimiz, bildiğin uçurtma.. Gökte uçan, çıtalı filan yapardık ya küçükken işte onlardan.. Ağır, cidden ağır takımın ucuna 3'lü fırdöndü takarsın. Kalan gözlerden bir gözünü 50m, 70 kg çeken sağlam misinaya, tercihan dacron vs. (dyneema da tercih edilir, ama pahalıdır) bağlarsın, bu misinanın öbür ucuna uçurtmayı takarsın. Uçurtması da orjinal bir şey olur zaten, öyle kuyruk filan olmaz.. 3'lü fırdöndünün kalan gözüne, 1000m gene 70 kg çeken bir misina bağlarsın. Duruma göre, uçurtma tarafına bir şamandıra, bayrak filan bağlarsın. Bu durumda takımla fırdöndü arası 30m filan bir parça daha konur. Böylece takım yüzeye yakın kalır. Dip türü yapacaksan, kurşun yerine bisiklet tekerleği veya bulabilirsen özel tekerlek düzeni takarsın.. İşte böyle bir şey.. Ama sizin yöntemlerde makul, kullanışlı.. Uçurtma ile av, ise, terim olarak tamamen başka bir alem.. Takımları filan farklı..
Ben genelde klipsin üzerine 25-30 gram kurşun takıp bedeni 1.5 metre gibi bırakıyorum.Her zaman denediğim yöntemlerden biridir.Tek kamışımın tekini bu tarz uçurtma oltasıyla kullanırım.Yem süzülerek ağır ağır indiği için balığı cezbediyor.Balık olduğu zaman iyi verim aldım.Denemeyen arkadaşlara tavsiye ederim..
Uçurtma Balıkçılığı, Kano Balıkçılığı Uçurtma Balıkçılığı, Kano Balıkçılığı Bu ikisi özellikle de kano balıkçılığı ülkemiz amatör balıkçıları arasında yayılması gereken, hepimizin sevebileceği değişik ama etkili av metodlarıdır. Yine ülkemizde bilinmeyen denizde fly yöntemiyle avcılık bu güzel yeni metodlardan biridir. Her üç tip balıkçılık ta kendine özgü malzemeler ile kıyı balıkçısına açıkdeniz balıkçılığını ve ileri derece surf balkçılığını tattırır. Son bir kaç yılda teknemi sattığım için kano balıkçılığını deneme fırsatı buldum ve çok hoşuma gitti. Oldukça etkili av metodlarıdır. Herkese tavsiye ederim... UÇURTMA BALIKÇILIĞI FOTOGRAFLARI KANO BALIKÇILIĞI FOTOGRAFLARI
Bizler için çok efektif değil tabii. Boğazda kanoyla açılmak olmuyor. Uçurtma yöntemi de bir yere kadar. Neyse, yeni yerler keşfedersek neler deneyebileceğimizi biliyoruz artık en azından. Ya da tatile gittiğimizde... Teşekkürler.
devamlı Rüzgar olan biryer olması gerek diye düşünüyorum ve bu yerde İzmir'de var Alaçatı. Alaçatı'da uçurtma ile avlanma tekniği denenebilir. Ne dersiniz İzmirli arkadaşlar bunun için bir araştırma başlatalım mı?
Bu şekilde denizde artık madde bırakmak gerekiyor. 30-40 atış yaptıktan sonra denizi bir sürü balon ve strafor parçası ile kirletmek doğru değil diye düşünüyorum.
Boğazda bazı yerlerde olmaz, ama, pek çok yerde çok çok etkili olur.. Düşünün, sarayburnunda, uygun rüzgar (saraydan doğru, hafta sonu vardı mesela) ile uçurtmayı saldınız.. 300m öteye, halicin ortasına yemli takımı attınız.. Orada çıkmazsa, herhalde hiç bir yerde çıkmaz.. Elbette bir vapurun gelip toplayıp gitmesi ihtimalini de düşünmek gerekir.. Asıl espri uçurtmalarda.. Bunlar öyle dandik, haldır huldur uçan şeyler değil.. Gayet hafif rüzgarda bile direk yukarı fırlayan uçurtmalar. Deniz kıyısında böyle rüzgar bulmak hiç sorun olmaz genelde..